Тема 8 (ХХ). Безпека продуктів харчування

Додано: 24 березня 2022
Предмет: Хімія, 11 клас
Копія з тесту: безпека харчування
54 запитання
Запитання 1

Чи можна вживати прорусло і позеленілу картоплю

варіанти відповідей

Так

Ні

Запитання 2

Можна отруїтися, якщо з`їсти багато мендалю, ядер абрикосів, персиків, слив тому що

варіанти відповідей

Вони не смачні

Вони зараженні кишковою паличкою

Вони містять отруйну синильну кислоту

Запитання 3

Як убезпечитися від отруєння грибами

варіанти відповідей

Не збирати не красиві гриби, а лише красиві

Не збирати старі гриби

Не збирати в екологічно забруднених місцях

Визначати отруйність можна народними методами

Запитання 4

Домедична допомога у разі харчового утруєння

варіанти відповідей

Викликати лікаря

Промити шлунок (дати випити 5-6 склянок води з цукром)

Поставити очисну клізму

Дати попити молока

Дати активоване вугілля

Покласти хворого на лівий бік

Запитання 5

Що спричиняє харчове отруєння?

варіанти відповідей

Бактерії

Продукти життєдіяльності бактерій - токсини

Мікроскопічні гриби

Колір

Смак

Запитання 6

Причини виникнення бутулізму

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Вживання сирих продуктів

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Цвілі продукти

Запитання 7

Причина зараження сальмонельозом

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

 Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

 Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Цвілі продукти

Запитання 8

Причина виникнення стафілококу

варіанти відповідей

 Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено 

Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки 

Цвілі продукти

Запитання 9

Причина отруєння кишковую паличкою

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

 Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Цвілі продукти

Запитання 10

Причина виникнення мікотоксикози

варіанти відповідей

Вживання продуктів або консервів, термін придатності яких минув

  Вживання сирих продуктів, зараженою сальмонелою

Вживання продуктів, правила зберігання яких було порушено

 Вживання забрудненої води, сирого молока, через брудні руки

Цвілі продукти

Запитання 11

Як харчові добавки впливають на людей

варіанти відповідей

негативно впливають на обмін речовин

сприяють появі алергічних реакцій

потенціюють онкопроцеси

позитивно впливають

Запитання 12

Об'єм води, який рекомендують випивати щодня

варіанти відповідей

одна склянка

необмежено

не менше 1,5л

Запитання 13

Повне або часткове виключення з раціону продуктів тваринного походження - це

варіанти відповідей

роздільне харчування

лікувальне голодування

вегетеріанська дієта

кремлівська дієта

Запитання 14

ГМО - це:

варіанти відповідей

генетично модифікований організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів клітинної інженерії;

генетично модифікований організм,фенотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії;

генетично модифікований організм, генотип якого був штучно змінений за допомогою методів генної інженерії;

генетично модифікований організм, генотип якого був змінений за допомогою методів генної інженерії;

Запитання 15

Термін «генетично модифіковані продукти» (генетично модифіковані організми) найчастіше застосовується стосовно до ......., які вирощуються для споживання в їжу людьми або тваринами, застосовуючи при цьому найсучасніші методи в молекулярній біології.

варіанти відповідей

мікроорганізмів;

тварин;

рослин;

грибів.

Запитання 16

........ інженерія, може вивести рослину з точними бажаними рисами дуже швидко та точно.

варіанти відповідей

Клітинна..

Молекулярна....

Генетична...

Тканинна..

Запитання 17

Причини,що сприяли створеннюГМО:

варіанти відповідей

розвиток науки генетики;

зростання чисельності населення;

забезпечення населення планети їжею;

випадкова мутація.

Запитання 18

Вирощування генетично модифікованих продуктів допоможе :

варіанти відповідей

виключити використання хімічних пестицидів ;

збільшити використання хімічних речовин;

одержати незвичні організми;

зменшити вартість урожаю.

Запитання 19

Саме ...були генетично модифіковані для виведення важких металів з забрудненого грунту.

варіанти відповідей

берези..

осики...

тополі..

дуби..

Запитання 20

Більшість хвилювань щодо генетично модифікованої їжі стосуються: загрози :   

варіанти відповідей

довкіллю;        

довкіллю, ризикe для здоров’я людей ;

 впливу на економіку.        

довкіллю, ризикe для здоров’я людей та впливу на економіку.        

Запитання 21

Загроза для життя людини на думку захисників довкілля:

варіанти відповідей

 алергенність;

невідомий вплив на життя людини;. 

небажана передача гену;

отруйність.

Запитання 22

Вплив ГМО на економіку, на думку захисників споживача:

варіанти відповідей

збільшиться прірва між заможними та бідними;

висока ціна на продукцію;

спад економіки;

зростання бідності.

Запитання 23

Аргументи на користь ГМО:                 


варіанти відповідей

 ГМО не були достатнім чином протестовані.

Генетичні технології допомагають збирати багатший урожай, використовувати менше добрив, пестицидів, отримувати продукти з великою кількістю поживних речовин.                

Перенесення генів при генної інженерії більш непередбачуваний, ніж при природному схрещуванні.

Технології ГМО дозволяють створити потрібний генотип негайно, в поточному поколінні.

Запитання 24

Аргументи проти ГМО:


варіанти відповідей

Дослідження на щурах показали, що ГМО можуть становити небезпеку.

Традиційна селекція — повільний процес, тому як потрібні покоління, перш ніж буде досягнутий бажаний результат.

Без генної інженерії людство може опинитися в глухому куті.

 Генетично модифіковані продукти містять нові білки, які можуть викликати алергічну реакцію у людей, навіть в тих випадках, якщо не було алергії на вихідні компоненти.

Запитання 25

Аргументи на користь ГМО:

варіанти відповідей

Виникають генотипи, які неможливі в природі, і передбачити наслідки цього неможливо.

Розвиток ГМО неминуче веде до розвитку монокультур, що загрожує харчовій різноманітності та харчовій безпеці.

Генна інженерія — більш передбачуваний процес, ніж традиційна селекція.

Генетичні технології допомагають збирати багатший урожай, використовувати менше добрив, пестицидів.

Запитання 26

ГМО -це:

варіанти відповідей

сучасна біотехнологія;

клітинна інженерія;

молекулярні технології.

Запитання 27

Вперше трансгенні пррдукти були розроблені в :

варіанти відповідей

Китаї;

Росії;

США;

Японії.

Запитання 28

Вперше були посіяні трансгенні злаки в:

варіанти відповідей

1998р.

1988р.

1938р.

1898р.

Запитання 29

Першим ГМ- продуктом, що з'явився у продажі були:

варіанти відповідей

гарбузи;

томати;

буряки;

соя.

Запитання 30

Перша ГМ- мавпа з'явилася після того, як в організм її матері було введено ген...:

варіанти відповідей

вівці;

краба;

медузи;

миші.

Запитання 31

Це ГМО, отриманий поєднанням:

варіанти відповідей

яйцеклітини людини і ядра клітини свині;

ядра людської клітини і яйцеклітини свині;

ядра клітини мавпи і яйцеклітини свині;

ядра клітини свині і яйцеклітини мавпи;

Запитання 32

Їжа Франкенштейна:

варіанти відповідей

гм-продукти;

продукти, що містять нітрати;

результат клонування;

гібриди.

Запитання 33

Чим ГМО можуть бути кращі:Чим ГМО можуть бути кращі:

варіанти відповідей

вони стійкіші до хвороб та шкідників;

стійкі до дії гербіцидів, а отже - бур’янів

більш поживні - містять більше вітамінів чи корисних олій

менш поживні

потребують особливого догляду

Запитання 34

Розмістіть подій за часом виникнення від найдавніших: 

А. люди збирали те, що давала природа та що можна було вжити в їжу — плоди, листя, насіння;

Б. почали зберігати окремі види дерев, чагарників, трав, які давали їм їжу;

В. примітивне землеробство, коли люди почали розкидати насіння корисних рослин і збирати урожай

варіанти відповідей

1А, 2Б, 3В

1А, 2В, 3Б

1В, 2А, 3Б

1Б, 2В, 3А

Запитання 35

Генетично модифіковані бактерії виробляють

варіанти відповідей

інсулін

дріжджі


інтерферони

гемоглобін

Запитання 36

Виберіть характерні ознаки технології створення ГМО

варіанти відповідей

потребує незначного часу для виведення нових форм

працює одразу з кількома тисячами генів

використовується близько 5 тисячі років

працює з одним геном

Запитання 37

За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння?

варіанти відповідей

термін придатності яких минув

отруйні гриби та ягоди

з пошкодженою упаковкою

які неправильно зберігали чи обробляли


куплені на ринку

куплені в супермаркеті

Запитання 38

За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння?

варіанти відповідей

термін реалізації яких минув

куплені на стихійних ринках

отруйні гриби та ягоди

які неправильно зберігали чи обробляли

з пошкодженою упаковкою

консерви зі вздутими кришками.

Запитання 39

Через який час з'являються ознаки харчового отруєння?

варіанти відповідей

1-4 години

6 годин

24 години

48 годин

Запитання 40

Певні відомості, умовні позначення, нанесені на упаковку продукту харчування - це...

варіанти відповідей

маркування

інформація про склад продукту

термін зберігання

маса продукту

Запитання 41

Яка інформація закодована в штрих-коді на упаковці продукту харчування

варіанти відповідей

назва продукту

адреса виробника

дата виготовлення

країна-виробник

Запитання 42

Хвороби, що виникають при вживанні їжі, яка містить шкідливі мікроорганізми або отруйні речовини - це...

варіанти відповідей

харчові отруєння

хімічні отруєння

інфекційні захворювання

неінфекційні захворювання

Запитання 43

Які продукти потрібно різати на окремих дощечках

варіанти відповідей

продукти. що їдять сирими, і ті, що піддають тепловій обробці

м"ясні, рибні та молочні продукти

сирі овочі та м"ясо

овочі, фрукти та м"ясо-рибні продукти

Запитання 44

Які продукти не можна купувати

варіанти відповідей

продукти мають непривабливий вигляд

продукти не відповідають вашим смакам

на упаковці не зазначено маркування

на упаковці відсутня яскрава рекламна картинка

термін придатності закінчився

термін придатності добігає кінця

упаковка зім"ята або пошкоджена

упаковка вам не подобається

Запитання 45

Сліди цього металу в продуктах з фруктів і овочів призводить до повного руйнування вітаміну С.

варіанти відповідей

мідь

цинк

свинець

ртуть

Запитання 46

Цей вітамін нейтралізує токсичну дію нітратів

варіанти відповідей

вітамін А

вітаміни групи В

вітамін D

вітамін С

Запитання 47

Максимального зменшення кількості радіоактивних елементів досягають при переробці молока в

варіанти відповідей

сир

вершки

масло

знежирене молоко

Запитання 48

Найкращим засобом обмежити забруднення харчових продуктів мікотоксинами є

варіанти відповідей

зволоження

висушування

використання антибіотиків

використання гербіцидів

Запитання 49

Ці речовини акумулюються в організмі людини, особливо в тканинах багатих на жир та уражують центральну нервову систему.

варіанти відповідей

нітрати

пестициди

радіонукліди

важкі метали

Запитання 50

За великою здатністю накопичувати нітрати відноситься

варіанти відповідей

помідор

зелений горошок

петрушка

цибуля

Запитання 51

Зменшити негативний вплив радіонуклідів можна, якщо включити до раціону оптимальну кількість

варіанти відповідей

білків

вуглеводів

каротинів

пектинів

Запитання 52

Нітрати потрапляють до продуктів харчування через

варіанти відповідей

добрива

пестициди

ГМО

харчові добавки

Запитання 53

Речовини, які з'явилися в природі завдяки діяльності людини (штучно синтезовані)

варіанти відповідей

ксенобіотики

токсини

дезінфектори

дезінсектори

Запитання 54

Речовини, які спричиняють утворення ракових пухлин називаються

варіанти відповідей

токсичними

мутагенними

канцерогенними

патогенними

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест