Білки - високомолекулярні нітрогеновмісні полімери, мономерами яких є:
Первинний рівень структурної організації білкових молекул має вигляд:
Установіть відповідність між білком (1-4) та його біологічною роллю (А-Д).
1 гемоглобін А захисна
2 актин Б ферментативна
3 фібрин В регуляторна
4 пепсин Г транспортна
Д рухова
Яка структура білкової молекули утворена поліпептидною спіраллю, скрученою в глобулу?
Які органічні речовини в своєму складі містять дві фіунуціональні групи:
- NH2 та -COOH?
Прочитайте речення, де пропущено окремі слова та словосполучення, позначені цифрами:
Пепсин - білок (1), який бере участь у (2).
Укажіть правильні варіанти відповіді.
Опишіть молекулу гемоглобіна за наведеними ознаками:
За хімічною природою є: 1.білок , 2.полісахарид, 3. нуклеїнова кислота
Функція: 1.захисна, 2.транспортна, 3.каталітична
Є складником клітин системи: 1. дихальної, 2.кровоносної, 3.опорно-
рухової
На рисунку стрілкою позначено:
Денатурація - це:
Під час травлення в тонкому кишечнику альбумін курячого яйця розщеплюється на менші молекули. До якої групи речовин належать ці молекули?
До складу молока входить білок:
Захисну функцію виконують білки:
Установіть відповідність між ферментом (1-4) та його субстратом (А-Д).
1 трипсин А гідроген пероксид
2 лактаза Б жир
3 ліпаза В молочний цукор
4 ДНКаза Г дезоксирибонуклеїнова кислота
Д білок
Ці речовини суттєво прискорюють хімічні реакції. Після закінчення реакції вони виділяються в незмінному вигляді й не входять до складу продуктів. Укажіть та охарактеризуйте такі речовини.
Назва: 1 вітаміни,2 гормони, 3ферменти
Мономерами є: 1 моносахариди, 2 амінокислоти, 3 жирні кислоти
Функція: 1 регуляторна, 2 енергетична, 3 каталітична
Яку природу можуть мати ферменти?
Укажіть основні ферменти, що виділяються слинними залозами:
Зазвичай один фермент каталізує:
Ферменти у процесі реакції самі:
Властивості ферментів:
Активний центр складних ферментів містить...
Коферментом у складних ферментів можуть бути:
Субстрат відповідає активному центру ферменту:
Прочитайте опис: «Ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур». Укажіть умову зберігання або обробки харчових продуктів, яка пов’язана з описаною властивістю.
Ферменти виконують функцію
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома