Білки. Ферменти

Додано: 13 листопада 2022
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 538 разів
24 запитання
Запитання 1

Білки - високомолекулярні нітрогеновмісні полімери, мономерами яких є:

варіанти відповідей

нуклеотиди

гліцерин і жирні кислоти

амінокислоти

 глюкоза

Запитання 2

Первинний рівень структурної організації білкових молекул має вигляд:

варіанти відповідей

глобули

ланцюжка з великою кількістю амінокислотних залишків

спіралі

об'єднання кількох глобул

Запитання 3

Установіть відповідність між білком (1-4) та його біологічною роллю (А-Д).

1 гемоглобін               А захисна

2 актин                         Б ферментативна

3 фібрин                      В регуляторна

4 пепсин                      Г транспортна

                                     Д рухова

варіанти відповідей

1-Г; 2-Б; 3-Д; 4-А

1- Г; 2- Д; 3- А: 4- Б

1-А; 2-В; 3-Д; 4-Г

1-В; 2-Б; 3-Г; 4-А

Запитання 4

Яка структура білкової молекули утворена поліпептидною спіраллю, скрученою в глобулу?

варіанти відповідей

первинна

вторинна

третинна

четвертинна

Запитання 5

Які органічні речовини в своєму складі містять дві фіунуціональні групи:

- NH2 та -COOH?

варіанти відповідей

амінокислоти

ліпіди

нуклеїнові кислоти

вуглеводи

Запитання 6

Прочитайте речення, де пропущено окремі слова та словосполучення, позначені цифрами:

Пепсин - білок (1), який бере участь у (2).

Укажіть правильні варіанти відповіді.

варіанти відповідей

1-плазми крові, 2 - формування імунної відповіді;

1-еритроцитів, 2- транспорті кисню;

1-м'язів, 2- їх скороченні;

1-шлункового соку, 2- травленні білків

Запитання 7

Опишіть молекулу гемоглобіна за наведеними ознаками:

За хімічною природою є: 1.білок , 2.полісахарид, 3. нуклеїнова кислота

Функція: 1.захисна, 2.транспортна, 3.каталітична

Є складником клітин системи: 1. дихальної, 2.кровоносної, 3.опорно-

рухової

варіанти відповідей

2,1,3

1,2,2

1,2,1

3,2,1

Запитання 8

На рисунку стрілкою позначено:

варіанти відповідей

іонний зв'язок

водневий зв'язок

ковалентний зв'язок

гідрофобні взаємодії

Запитання 9

Денатурація - це:

варіанти відповідей

відновлення структури білка на початковій стадії руйнування

процес руйнування первинної структури білків

процес порушення природної структури білка без руйнування пептидних зв’язків

не має правильної відповіді

Запитання 10

Під час травлення в тонкому кишечнику альбумін курячого яйця розщеплюється на менші молекули. До якої групи речовин належать ці молекули?

варіанти відповідей

нуклеотиди   

дисахариди

амінокислоти

моносахариди

Запитання 11

До складу молока входить білок:

варіанти відповідей

міозин

тромбін

мукопротеїн

казеїн

Запитання 12

Захисну функцію виконують білки:

варіанти відповідей

інсулін

фібрин

тромбін

імуноглобулін

Запитання 13

Установіть відповідність між ферментом (1-4) та його субстратом (А-Д).

1 трипсин А гідроген пероксид

2 лактаза Б жир

3 ліпаза В молочний цукор

4 ДНКаза Г дезоксирибонуклеїнова кислота

Д білок

варіанти відповідей

1-Д 2-В, 3-Б, 4-Г

1-Д 2-А, 3-Б, 4-В

1-А 2-В, 3-Б, 4-Д

1-А,2-Б, 3-В, 4-Д

Запитання 14

Ці речовини суттєво прискорюють хімічні реакції. Після закінчення реакції вони виділяються в незмінному вигляді й не входять до складу продуктів. Укажіть та охарактеризуйте такі речовини.

Назва: 1 вітаміни,гормони, 3ферменти

Мономерами є: 1 моносахариди, 2 амінокислоти, 3 жирні кислоти

Функція: 1 регуляторна, 2 енергетична, 3 каталітична

варіанти відповідей

1,2,3

3,2,3

3,2,1

1,3,1

Запитання 15

Яку природу можуть мати ферменти?

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

ліпіди

неорганічні сполуки

Запитання 16

Укажіть основні ферменти, що виділяються слинними залозами:

варіанти відповідей

мальтаза, ентерокіназа

мальтаза, амілаза

амілаза. ліпаза

ліпаза, мальтаза

Запитання 17

Зазвичай один фермент каталізує:

варіанти відповідей

одну реакцію;

дві реакції;

кілька реакцій;

всі відповіді вірні.

Запитання 18

Ферменти у процесі реакції самі:

варіанти відповідей

змінюються і не витрачаються

змінюються і витрачаються

витрачаються і не змінюються

не змінюються і не витрачаються

Запитання 19

Властивості ферментів:

варіанти відповідей

мають високу специфічність дії;

 мають низьку специфічність дії;

каталізатори, активність яких може регулюватися;

діють лише в певних умовах.

Запитання 20

Активний центр складних ферментів містить...

варіанти відповідей

амінокислоти 

кофактор

активатори

інгібітори

Запитання 21

Коферментом у складних ферментів можуть бути:

варіанти відповідей

амінокислоти

вітаміни

активатори

інгібітори

Запитання 22

Субстрат відповідає активному центру ферменту:

варіанти відповідей

структурою;

фізико-хімічними властивостями

всі відповіді вірні;

як ключ до замка.

Запитання 23

 Прочитайте опис: «Ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур». Укажіть умову зберігання або обробки харчових продуктів, яка пов’язана з описаною властивістю. 

варіанти відповідей

овочі та фрукти необхідно зберігати в закритих контейнерах

овочі та фрукти необхідно зберігати охолодженими

мити овочі та фрукти краще до нарізання

варити овочі треба в невеликій кількості води

Запитання 24

Ферменти виконують функцію

варіанти відповідей

окисників мінеральних речовин

субстрату реакцій обміну

каталізаторів хімічних реакцій

джерела води

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест