Ферменти

Додано: 1 грудня 2022
Предмет: Біологія, 10 клас
Копія з тесту: Білки. Ферменти
Тест виконано: 140 разів
15 запитань
Запитання 1

Опишіть молекулу гемоглобіна за наведеними ознаками:

За хімічною природою є: 1.білок , 2.полісахарид, 3. нуклеїнова кислота

Функція: 1.захисна, 2.транспортна, 3.каталітична

Є складником клітин системи: 1. дихальної, 2.кровоносної, 3.опорно-

рухової

варіанти відповідей

2,1,3

1,2,2

1,2,1

3,2,1

Запитання 2

Денатурація - це:

варіанти відповідей

відновлення структури білка на початковій стадії руйнування

процес руйнування первинної структури білків

процес порушення природної структури білка без руйнування пептидних зв’язків

не має правильної відповіді

Запитання 3

До складу молока входить білок:

варіанти відповідей

міозин

тромбін

мукопротеїн

казеїн

Запитання 4

Установіть відповідність між ферментом (1-4) та його субстратом (А-Д).

1 трипсин А гідроген пероксид

2 лактаза Б жир

3 ліпаза В молочний цукор

4 ДНКаза Г дезоксирибонуклеїнова кислота

Д білок

варіанти відповідей

1-Д 2-В, 3-Б, 4-Г

1-Д 2-А, 3-Б, 4-В

1-А 2-В, 3-Б, 4-Д

1-А,2-Б, 3-В, 4-Д

Запитання 5

Ці речовини суттєво прискорюють хімічні реакції. Після закінчення реакції вони виділяються в незмінному вигляді й не входять до складу продуктів. Укажіть та охарактеризуйте такі речовини.

Назва: 1 вітаміни,гормони, 3ферменти

Мономерами є: 1 моносахариди, 2 амінокислоти, 3 жирні кислоти

Функція: 1 регуляторна, 2 енергетична, 3 каталітична

варіанти відповідей

1,2,3

3,2,3

3,2,1

1,3,1

Запитання 6

Яку природу можуть мати ферменти?

варіанти відповідей

білки

вуглеводи

ліпіди

неорганічні сполуки

Запитання 7

Укажіть основні ферменти, що виділяються слинними залозами:

варіанти відповідей

мальтаза, ентерокіназа

мальтаза, амілаза

амілаза. ліпаза

ліпаза, мальтаза

Запитання 8

Зазвичай один фермент каталізує:

варіанти відповідей

одну реакцію;

дві реакції;

кілька реакцій;

всі відповіді вірні.

Запитання 9

Ферменти у процесі реакції самі:

варіанти відповідей

змінюються і не витрачаються

змінюються і витрачаються

витрачаються і не змінюються

не змінюються і не витрачаються

Запитання 10

Властивості ферментів:

варіанти відповідей

мають високу специфічність дії;

 мають низьку специфічність дії;

каталізатори, активність яких може регулюватися;

діють лише в певних умовах.

Запитання 11

Активний центр складних ферментів містить...

варіанти відповідей

амінокислоти 

кофактор

активатори

інгібітори

Запитання 12

Коферментом у складних ферментів можуть бути:

варіанти відповідей

амінокислоти

вітаміни

активатори

інгібітори

Запитання 13

Субстрат відповідає активному центру ферменту:

варіанти відповідей

структурою;

фізико-хімічними властивостями

всі відповіді вірні;

як ключ до замка.

Запитання 14

 Прочитайте опис: «Ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур». Укажіть умову зберігання або обробки харчових продуктів, яка пов’язана з описаною властивістю. 

варіанти відповідей

овочі та фрукти необхідно зберігати в закритих контейнерах

овочі та фрукти необхідно зберігати охолодженими

мити овочі та фрукти краще до нарізання

варити овочі треба в невеликій кількості води

Запитання 15

Ферменти виконують функцію

варіанти відповідей

окисників мінеральних речовин

субстрату реакцій обміну

каталізаторів хімічних реакцій

джерела води

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест