Білки. Ферменти, їхня біологічна роль

Додано: 27 листопада 2022
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 512 разів
13 запитань
Запитання 1

Скільки амінокислот входить до складу білків?

варіанти відповідей

20

10

50

100

Запитання 2

Амінокислоти, які не синтезуються в організмі людини, називаються

варіанти відповідей

незамінними

замінними

основні

Запитання 3

Первинний рівень структурної організації білків це

варіанти відповідей

кожен білок утворений лінійним ланцюжком з великої кількості різнизних амінокислотних залишків, розташованих у певному порядку та з'єднаних пептидними зв'язками

довга молекула білка згортається і набуває вигляд спіралі в результаті утворення водневих зв'язків

тривимірна просторова "упаковка" поліпептидного ланцюга у вигляді глобули

ця структура виникає в результаті сполучення декількох макромолекул з третинною структурою у складний комплекс

Запитання 4

Вторинний рівень структурної організації білків це

варіанти відповідей

Послідовність амінокислот у складі поліпептидного ланцюга

Довга молекула білка згортається і набуває спочатку вигляд спіралі в результаті утворення водневих зв'язків між — СО

 та — NН

 групами різних амінокислотних залишків поліпептидного ланцюга

тривимірна просторова «упаковка» поліпептидного ланцюга у вигляді глобули (кульки). 

виникає у результаті сполучення декількох макромолекул з третинною структурою у складний комплекс. Четвертинна структура утримується неміцними йонними, водневими і гідрофобними зв'язками.

Запитання 5

Третинний рівень структурної організації білків це

варіанти відповідей

Довга молекула білка згортається і набуває спочатку вигляд спіралі в результаті утворення водневих зв'язків між — СО

 та — NН

 групами різних амінокислотних залишків поліпептидного ланцюга 

Послідовність амінокислот у складі поліпептидного ланцюга 

тривимірна просторова «упаковка» поліпептидного ланцюга у вигляді глобули (кульки). Міцність структури забезпечується різноманітними зв'язками, що виникають між радикалами амінокислот (гідрофобними, водневими, йонними і дисульфідними S

 — S

 зв'язками).

Запитання 6

Структура білків може порушуватися при нагріванні, обробці деякими хімічними речовинами, опроміненні, тощо. Такий процес називається

варіанти відповідей

ренатурація

денатурація

деструкція

Запитання 7

Порушення четвертинної, третинної і вторинної структур можна зупинити. Цей процес називають 

варіанти відповідей

ренатурація

денатурація

деструкція

Запитання 8

У разі порушення перевинної структури білкової молекули процес виявляється незворотнім і називається..

варіанти відповідей

деструкція

ренатурація

денатурація

Запитання 9

Назвіть функції білків

варіанти відповідей

рухова

сигнальна

транспортна

захистна

енергетична

нейрогуморальна

будівельна

Запитання 10

Це специфічні білки-каталізатори. Ними каталізуються усі біохімічні реакції обміну речовин.

варіанти відповідей

Ферменти

Білки

АТФ

Вуглеводи

Запитання 11

Назвіть фактори, що впливають на активність ферментів

варіанти відповідей

концентрація продуктів реакції

температура

фосфорилювання

наявність токсинів

наявність ферментно-субстратного комплексу

Запитання 12

Назвіть захворювання, які виникають коли той чи інший фермент не функціонує

варіанти відповідей

рахіт

цинга

непереносимість лактози

карієс

гастрит

Запитання 13

Білки це

варіанти відповідей

природні високомолекулярні речовини (полімери), що складаються із залишків амінокислот.

природні речовини (полімери), що складаються із залишків амінокислот.

природні високомолекулярні речовини (полімери), що складаються із залишків нуклеотитів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест