Білки, ліпіди, вуглеводи

Додано: 27 лютого 2023
Предмет: Природничі науки
Тест виконано: 75 разів
25 запитань
Запитання 1

Вуглеводи поділяють на:

варіанти відповідей

Оксигеновмісні

Безоксигенові

Одноосновні

Двоосновні

Триосновні

Моносахариди

Дисахариди

Полісахариди

Запитання 2

 Укажіть групу вуглеводів, до яких відноситься глюкоза. 

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

трисахариди

полісахариди

Запитання 3


Яка властивість НЕ характерна для глюкози і сахарози?

варіанти відповідей

мають солодкий смак


добре розчиняються у воді

білі кристалічні речовини

погано розчиняються у воді

Запитання 4

Мономерорами білків є

варіанти відповідей

нуклеотиди

амінокислоти

 жири

монасахариди

Запитання 5

Сахароза належить до

варіанти відповідей

моносахаридів

дисахаридів

полісахаридів

Запитання 6

За рахунок яких зв’язків стабілізується первинна структура білка? 

варіанти відповідей

водневих

 йонних

пептидних

дисульфідних

Запитання 7

При розщепленні найбільше енергії виділяють сполуки:

варіанти відповідей

ліпіди

вуглеводи

білки

вітаміни

Запитання 8

До полісахаридів відносяться:

варіанти відповідей

 глюкоза і сахароза

лактоза і фруктоза

крохмаль і целюлоза

рибоза і дезоксирибоза

Запитання 9

Безбарвна кристалічна речовина, добре розчинна у воді, солодка на смак. Про яку речовину йдеться?

варіанти відповідей

целюлозу

пальмітинову кислоту

глюкозу

крохмаль

Запитання 10

За які процеси відповідають білки?

варіанти відповідей

синтез колагену — структурної частини кісток, м’язів, сухожиль та шкіри

Синтез гормонів

Утворення ферментів, які забезпечують хімічні реакції в нашому організмі.

Забезпечення постійності середовища крові

гідрування води

Запитання 11

Чим відрізняються білки від жирів?

варіанти відповідей

нічим

тим, що, крім вуглецю, водню і кисню, їх молекули містять азот

піддаються денатурації

Запитання 12

Характерні ознаки ліпідів

варіанти відповідей


маслянисті

 нерозчинні у воді

жирні речовини

добре розчинні у воді

Запитання 13

Найбільш поширені ліпіди

варіанти відповідей

жири, воски

полісахариди

олії, стероїди

 яєчний альбумін

Запитання 14

Вкажіть назву речовини, яка не є полісахаридом:

варіанти відповідей

целюлоза

крохмаль

інсулін

хітин

Запитання 15

Вкажіть назву дисахариду, що міститься в молоці ссавців:

варіанти відповідей

глікоген

лактоза

маноза

мальтоза

Запитання 16

Харчовий цукор, або:

варіанти відповідей

лактоза

фруктоза

глюкоза

сахароза

Запитання 17

До полісахаридів належить

варіанти відповідей

сахароза

мальтоза

фруктоза

глікоген

Запитання 18

Білки в оганізмі розщеплюються до

варіанти відповідей

глюкози

жирних кислот

амінокислот

нуклеїнових кислот

Запитання 19


Кінцевими продуктами розпаду усіх органічних речовин є:

варіанти відповідей

амінокислоти і вода

    


 

амінокислоти і вуглекислий газ

 амоніак і вода

вуглекислий газ і вода


Запитання 20

Порушення просторової структури білка це

варіанти відповідей

денатурація

ренатурація

деструкція

глобуляція

Запитання 21

Якщо ми говоримо, що білки тромбопластин, фібрин перешкоджають крововтратам, сприяють утворенню тромба, то яку функцію цих речовин ми хочемо пояснити?

варіанти відповідей

будівельну

енергетичну

рухову

захисну

транспортну

каталітичну

Запитання 22

Вкажіть кількість відомих амінокислот, які входять до складу білків

варіанти відповідей

40

20

250

250000

Запитання 23

Вкажіть хімічний елемент, який є обов′язковим складником білкових молекул

варіанти відповідей

сульфур

фосфор

нітроген

ферум

Запитання 24

Назвіть білок, що виконує регуляторну функцію;

варіанти відповідей

кератин;

інсулін;

тромбін;

альбумін.

Запитання 25

Ми пояснюємо будову і функції м′язової тканини, згадуючи при цьому білки актин і міозин. Яку функцію цих речовин ми хочемо пояснити?

варіанти відповідей

будівельну

енергетичну

рухову

захисну

транспортну

каталітичну

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест