Біологічне значення металічних і неметалічних елементів

Додано: 23 квітня 2020
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 215 разів
20 запитань
Запитання 1

Завдяки якому неметалу в організмах відбувається окиснення білків, жирів, вуглеводів.

варіанти відповідей
Запитання 2

У спокої організм дорослої людини споживає 1,8 - 2,4 г кисню за хвилину. Людина протягом однієї доби споживає 720 дм 3 , а протягом року - близько.....м3 кисню.

варіанти відповідей

А. 262,8

Б. 366,5

В. 22,4

Запитання 3

Оксид якого елемента ( ЕО2 ) утворюється в організмі людини під час окиснення органічних сполук, стимулює дихальний центр, регулює значення рН крові.

варіанти відповідей
Запитання 4

Він входить до складу амінокислот і білків, які виконують різномантні функції . Дефіцит цього елементу може призвести до значних розладів у структурі і функціях організму людини, зокрема дистрофії.

варіанти відповідей
Запитання 5

Він входить до складу нуклеїнових кислот, які, як вам відомо, регулюють ріст і розвиток клітин , забезпечують зберігання і використання генетичної інформації . Подібно до Кальцію , він незамінний в утворенні кістковой тканини, а ще забезпечує здоров'я ясен і зубів, впливає на роботу нирок і серця, бере участь у процесах накопичення та вивільнення енергії в клітинах.

варіанти відповідей
Запитання 6

Цей елемент входить до складу кісток , нігтів, волосся, зубної емалі . Його йони надходять до організму з питною водою, у разі їх недостачі виникає захворювання зубів - карієс.

варіанти відповідей
Запитання 7

Даний елемент присутній в організмах у формі аніонів. Вони беруть участь у підтриманні рН у клітинах і біологічних рідинах, проведенні нервових імпульсів, утворенні шлункового соку. У разі недостатнього вмісту його у шлунковому соці людина може захворіти на гастрит. Разом з йонами Калію і Натрію аніони цього елементу підтримують осмотичний тиск і регулюють водно - сольовий обмін.

варіанти відповідей
Запитання 8

В організмі людини цей елемент міститься у крові , нирках, печінці , найбільше його в клітинах мозку. Він регулює нервову діяльність. Від нестачі .... виникають підвищена дратівливість, безсоння, неврози.

варіанти відповідей
Запитання 9

В організмі людини міститься від 12 до 20 мг цього елементу, причому більша його частина сконцентрована в щитоподібній залозі у складі гормонів тироксину і трийодотироніну. Це високоактивні .... гормони щитоподібної залози, які на клітинному рівні впливають на мембранні процеси, мітохондрії, і ядро, обмін білків і ліпідів, нервову систему.У наслідок нестачі розвиваються важкі захворювання, зокрема базедова хвороба.

варіанти відповідей
Запитання 10

Для відмирання нервової тканини в стоматологічній практиці використовують пасту, що містить арсен(ІІІ) оксид . Для цього на оголену пульпу зуба наносять порцію пасти завбільшки як шпилькова голівка. Допоможіть експертові визначити масову частку Арсену в оксиді.

варіанти відповідей

А. 75 %

Б. 56 %

В. 40 %

Г. 30 %

Запитання 11

До неметалічних елементів вміст, яких в організмах вищий, ніж металічних, належать: Оксиген - 65%, Гідроген - 10%, Карбон- 18%, Нитроген - 3% та інші - 4%.

Використовуючи дані, обчисліть масу Оксигену у вашому організмі. Якщо, наприклад, маса вашого тіла 60 кг.

варіанти відповідей

А. 24500г

Б. 39000г

В. 37200г

Г. 12600г

Запитання 12

Який об'єм гідроген хлориду можна одержати в результаті реакції водню об'ємом 224 л ( н.у.) з хлором масою 284г ?

варіанти відповідей

А.22,4 л

Б. 112л

В. 179,2 л

Г. 200 л

Запитання 13

Йони ...позитивно впливають на роботу серцево - судинної системи, забезпечують нормальне функціонування м'яких тканин ( наприклад, клітин мозку і печінки ), підвищують тонус гладеньких м'язів. Важливе значення йони.. відіграють у підтримці автоматизму скорочення серцевого м'яза - міокарда.

варіанти відповідей

Fe

Zn

Mg

К

Запитання 14

Проаналізуйте твердження:

І. Нестача певного елемента в організмі може негативно вплинути на його розвиток.

ІІ. Надлишок певного елемента в організмі може негативно вплинути на його розвиток.

варіанти відповідей

Правильне тільки твердження І.

Правильне тільки твердження ІІ.

Обидва твердження правильні.

Обидва твердження помилкові.

Запитання 15

Якого металічного елемента потрібно споживати 15-20 грамів на добу:

варіанти відповідей

Натрій

Кальцій

Ферум

Магній

Запитання 16

В тілі міститься 109 мг, в кістках 180 мг, в еритроцитах 80мг, цей метал добре розчинний у воді, входить до складу твердого мила:

варіанти відповідей

Натрій

Молібден

Сульфур

Силіцій

Запитання 17

Збільшення даного металу в м"язах спостерігається при фізичних навантаженнях, а споживання вітаміну Д підвищує вміст йонів даного металу в крові, який це метал:

варіанти відповідей

Кальцій

Уран

Магній

Полоній

Запитання 18

Нестача цього металу, може привести до порушення росту волосся та нігтів, виникнення захворювання шкіри, розвитку анемії та забезпечує засвоєння вітаміну А:

варіанти відповідей

Рубідій

Карбон

Цинк

Кадмій

Запитання 19

Ферум - найважливіший мікроелемент, який бере участь у кровотворенні, диханні, окисно-відновних реакціях та імунобіологічних процесах. Добова потреба однієї дорослої людини становить 15 мг Феруму. Зі звичайною їжею в організм надходить приблизно 9 мг Феруму. Обчисліть масу яблук, яку необхідно щодоби вживати одній людині для підтримки "норми" Феруму, якщо вміст Феруму в 100 г яблук становить 2,2 мг.

варіанти відповідей

273 г

2 кг

167 г

348 г

Запитання 20

Цинк сульфат є компонентом очних крапель. Обчисліть масу цинк сульфату, що утвориться під час взаємодії цинк оксиду масою 40,5 г та 39,2 г сульфатної кислоти.

варіанти відповідей

64,4 г

65 г

64 г

65,5 г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест