Перглянь відеоматеріал за посиланням
https://www.youtube.com/watch?v=PsAscjWu4og
Що це?
Як інакше можна назвати цей медіапродукт ?
Навіщо людство у ХХІ столітті створює буктрейлери?
Який твір заохочує прочитати цей буктрейлер?
Головною думкою цього медіа є ...
За інфографікою відшукай, де зображено ілюстрації до книжки Л. Ніцой "Страшне страховисько"
Прочитай уважно текст.
ПРО СІЛЬ
Чому їжу солять — і хліб, і м’ясо, і картоплю? Скажеш, тому, що без солі їжа несмачна? Правильно. Та не тільки в цьому річ. Людині сіль конче потрібна, вона без неї довго не проживе.
Сіль є майже в усьому, що ми їмо: і в моркві, і в м’ясі, і в молоці. Навіть у яблуці. Але нам цього замало — у їжу треба ще додавати солі.
Звідки ж береться сіль, яку купують у крамниці?
Чи не добувають її, як цукор, з рослин? Ні, це було б дуже важко. Можна значно простіше дістати сіль. Її дуже багато в природі — і на землі, і під землею, й у воді.
Трапляються навіть цілі соляні гори. А під землею вона лежить пластами, як кам’яне вугілля. Така сіль називається кам’яною.
Щоб видобути кам’яну сіль, копають шахту — дуже глибокий колодязь, від якого під землею по соляному пласту прокладено коридори.
У шахту везе робітників підйомник. Сіль звичайно лежить під землею дуже грубими пластами, завтовшки 20-30 метрів.
Опускають у шахту машину, яку називають врубовою. Вона врубується в пласт, робить у ньому довгу щілину. Підрубану сіль легше відділити від пласта. Великі куски кам’яної солі вантажать на вагонетки, і електровоз доставляє їх до підйомника.
Підйомник доставляє сіль на поверхню землі. Там великі куски подрібнюють і розмелюють. Потім дрібну сіль запаковують і відправляють у крамниці.
А під землею, там, де вирубали сіль, залишаються величезні білі печери. В кожній із них можна було б побудувати величезний будинок.
Та не тільки під землею видобувають сіль.
Ти ж знаєш, що море солоне. Якщо довго кип’ятити в казані морську воду, вона перетвориться на пару, а на дні казана залишиться жменька солі. Тільки ця сіль гірка. Щоб дістати придатну для їжі кухонну сіль, треба її очистити.
Але з солоної води можна дістати й таку сіль, яку очищати не треба — її добувають не в морі, а в солоних озерах. Там сіль не гірка.
А знаєш, скільки в кожному з нас є солі? У дорослої людини в крові, у м’язах і в кістках понад півкілограма солі. Запас її треба поповнювати весь час, бо ж, наприклад, коли ти плачеш або пітнієш у спеку, з твого організму виділяється і сіль.
А ти, мабуть, і не здогадувався, що сльози солоні тому, що в них є сіль!
Андрій Івич
Визнач стиль прочитаного твору.
Звідки береться сіль, яку купують у крамниці?
Як називають дуже глибокий колодязь, від якого під землею прокладено
коридори?
Яка на смак неочищена морська сіль?
З’єднай частину речення з прочитаного тобою тексту.
Солі дуже багато в природі
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома