Діана +

Додано: 31 травня 2023
Предмет: Технології, 11 клас
Тест виконано: 124 рази
50 запитань
Запитання 1

У пацієнтки 18 років ріст – 185 см, 44 розмір ноги. Яке лабораторне обстеження необхідно зробити для виключення патології?

варіанти відповідей

Рівень соматотропного гормону

Рівень 17-кетостероїдів


Визначення білку крові


Рівень вазопресину


Рівень глюкози крові


Запитання 2

У пацієнта 60 років підозра на хронічне обструктивне захворювання легенів. Який метод найефективніший для оцінки обструкції дихальних шляхів?

варіанти відповідей

Спірометрія

Бронхографія


Рентгенографія легенів


Флюрографія


Бронхоскопія


Запитання 3

Сестра медична проводить обстеження пацієнта з підозрою на системний червоний вовчак. Яке з наведених уражень нирок найбільш характерне для системного червоного вовчака?

варіанти відповідей

Гломерулонефрит

Амілоїдоз


Пієлонефрит


Нефролітіаз


Цистит


Запитання 4

Хвора, 23 років, з діагнозом системний червоний вовчак протягом 5 років приймає преднізолон в підтримуючій дозі 5 мг / день. При загостренні захворювання доза була збільшена до 60 мг / день. Через тиждень з'явилася загальна слабість, нудота, біль в епігастрії, мелена. Яке ускладнення розвинулося у пацієнтки?

варіанти відповідей

Виразка шлунку  

Атрофічний гастрит


Виразка кишківника


Рак шлунку


Токсичний гепатит


Запитання 5

Пацієнтка 46 років, звернулася зі скаргами на постійну біль в ділянці серця, задишку, перебої в роботі серця. Попередній діагноз - гіпертрофічна кардіоміопатія. Який метод діагностики є найбільш інформативним в даному випадку?

варіанти відповідей

Rо-графія органів грудної клітки

ЕКГ


Коронарографія


Ехо –КГ


Велоергометрія


Запитання 6

У пацієнта з нападом бронхіальної астми розвинулась резистентність до бронхолітичних препаратівю Яке ускладнення виникло у пацієнта?


варіанти відповідей

Астматичний статус

Анафілактичний шок


Кардіогенний шок


Набряк легень


Респіраторний дистрес синдром


Запитання 7

В ревматологічному відділенні лікується пацієнт з ревматичною лихоманкою, якому діагностовано ваду серця. При обстеженні виявлено: серцебиття, приступи ядухи з інспіраторною задишкою вночі, ціанотичний рум’янець на щоках. Яке обстеження найбільш інформативне для встановлення вади серця:

варіанти відповідей

Ехокардіографія

Електрокардіографія


Фонокардіографія


Рентгенографія органів грудної клітки


Велоергометрія


Запитання 8

При обстеженні пацієнтки з деформуючим остеоартрозом виявлено проблему: біль у суглобах. Який характер болю в суглобах притаманний цій патології:

варіанти відповідей

Стартові болі. “Блок” в суглобі

Ранкова скутість


Постійні ниючі


Приступоподібні


Нічні


Запитання 9

В ревматологічному відділенні лікується пацієнт з ревматоїдним артритом. Яка тріада припаратів відноситься до групи базових препаратів:

варіанти відповідей

Плаквеніл, кризанол, метотрексад


Преднізолон, румалон, реопірин


Циклоспорин, аналгін, дексаметазон


Реопірин, бруфен, сульфасалазин


Лефлуномід, індометацин, преднізолон


Запитання 10

Пацієнт лікується в гастроентерологічному відділенні ЗОЗ з діагнозом цироз печінки. Які клінічні симптоми свідчать про синдром цитолізу та печінково-клітинної недостатності:


варіанти відповідей

Телеангіоектазії, печінкові долоні, жовтяниця, гінекомастія, лихоманка


Асцит, голова медузи, збільшення печінки


Нудота, блювання, закрепи


Шкірний зуд, зміна кольору шкіри


Носові кровотечі, крововиливи на шкірі


Запитання 11

Пацієнт 34 роки поступив в гематологічне відділення з підозрою на хронічний мієлолейкоз. Які об’єктивні ознаки будуть найбільш характерними:

варіанти відповідей

Спленомегалія

Лімфоаденопатія


Виразково-некротична ангіна


Набряки на кінцівках


Трофічні виразки на нижніх кінцівках


Запитання 12

Пацієнт гематологічного відділення скаржиться на слабість, виражену пітливість, свербіж шкіри, підвищену температуру, збільшення лімфовузлів. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Хвороба Ходжкіна

Залізодефіцитна анемія


Апластична анемія


Хронічна постгеморагічна анемія


Хвороба Верльгофа


Запитання 13

Пацієнт 35 років звернувся зі скаргами на слабкість, помірне підвищення температури тіла, набряки під очима, зміна кольору та кількості сечі. Хворіє 10 днів після перенесеної ангіни. Яке обстеження є найбільш інформативним для постановки діагнозу?


варіанти відповідей

Аналіз сечі за Нечипоренко


Аналіз сечі за Зимницьким


Аналіз сечі на глюкозу


Загальний аналіз сечі


Загальний аналіз крові


Запитання 14

Пацієнт 42 років поступив в хірургічне відділення з підозрою на апендицит. Через 52 годин після оперативного втручання з’явились симптоми: загальна слабість, кашель, біль в грубній клітці. Для якої пневмонії це характерно?

варіанти відповідей

Нозокоміальної

Аспіраційної


Атипової


Бронхопневмонії


Пневмонії в осіб зі зниженим імунітетом


Запитання 15

Пацієнт C. 42-ох років, поступив в ургентному порядку в ендокринологічне відділення.  При медсестринському обстеженні виявлено: стан пацієнта важкий, свідомість відсутня, шкіра суха, очі запалі, ціаноз, на віддалі відчувається запах ацетону. Який медикаментозний препарат, для надання невідкладної допомоги,  найбільш доцільно підготувати сестрі/брату медичному?

варіанти відповідей

Інсулін короткої дії  

Інсулін пролонгованої дії

40% р-н глюкози


Фізіологічний розчин


Натрія гідрокарбонат


Запитання 16

Пацієнт., 74 років, каретою швидкої допомоги доставлений без свідомості до лікарні. При первинному огляді пацієнта: риси обличчя загострені, очні яблука м’які, шкіра та слизові оболонки дуже сухі, температура шкіри дещо підвищена, гіпотонія скелетних м'язів, ЧСС- 100 уд/хв, АТ - 80/50 мм рт ст, отримано через катетер 50 мл сечі. Періодично виникають судоми. У додаткових дослідженнях: рівень глюкози в крові- 52,7 ммоль/л, натрійємія – 168 ммоль/л, глюкозурія, відсутність ацетону в сечі. Яке захворювання можна запідозрити у пацієнта?

варіанти відповідей

Гіперосмолярна кома

Гіперацидотична кома


Гіперкетонемічна прекома


Гіпопітуїтарна кома


Гіперлактацидемічна кома

Запитання 17

Пацiєнт, у відділенні невідкладної допомоги, скаржиться на інтенсивний бiль в правому пiдребер’ї з iррадiацiєю в праву лопатку. Напередодні було блювання, яке не принесло полегшення. Температура тiла-37, 8⁰C. Пальпаторно відмічається: живiт помiрно здутий, напружений та болючий в правому пiдребер’ї. Спостерiгається помiрне напруження м’язiв черевної стiнки в правому пiдребер’ї. Симптом Ортнера позитивний. Який невідкладний стан розвинувся у пацієнта?

варіанти відповідей

Гострий холецистит  

Перфоративна виразка шлунку


Гострий панкреатит


Гостра кишкова непрохiднiсть


Гострий апендицит


Запитання 18

Пацієнтка Л., 58 років, хворіє на гiпертонiчну хворобу впродовж 6-ти рокiв. Пiсля психоемоцiйного виснаження стала дратiвливою, вночі погано спить, вiдчуває сухiсть у ротi. При медсестринському обстеженні виявлено: ясна свiдомість, незначний тремор рук, обличчя гiперемовано, шкiра зволожена, полiурiя. АТ-190/100 мм рт.ст., ЧСС 95/хв. Рухових i сенсорних порушень немає. Рівень глюкози в кровi - 3,8 ммоль/л. Яке ускладнення розвинулося у пацієнтки?

варіанти відповідей

Гiпертонiчний криз

Гiперглiкемiчна кома


Iшемiчний інсульт


Геморагiчний інсульт


Гiпоглiкемiя


Запитання 19

Сестра медична в сімейній амбулаторії за при­значенням лікаря надає невідкладну допомогу пацієнту із гіпертонічним кризом. Які пре­парати будуть найбільш ефективні в дано­му випадку?

варіанти відповідей

Ніфердрипін, лазикс

Гепарин, фенігідин


Седуксен, допегіт


Раунатин, анальгін


Ізоптин, резерпін


Запитання 20

Пацієнт Б, хворiє на бронхiальну астму. Напад ядухи триває 2 години. Пацієнт скористався портативним інгалятором сальбутамолу. Ефекту не досягнуто. При об’єктивному обстеженні виявлено: вимушене положення тiла, кашель з видiленням незначної кiлькостi харкотиння, сухi хрипи чути на відстані. Який медикаментозний препарат лiкар призначить для надання невiдкладної допомоги?

варіанти відповідей

Преднiзолон

Анальгiн


Морфiн


Астмопент


Ефедрин


Запитання 21

Пацієнту К з 3-ї палати травматологічного відділення кожного ранку проводиться вимірювання АТ, температури тіла та визначення рівня цукру в капілярній крові. Цього разу медичною сестрою було відзвітовано черговому лікарю, що пацієнт скаржиться на болючі відчуття та «мурашки» у верхніх кінцівках, що виникають при згинанні пальців та спробах стиснути руки в кулак, загальну слабкість. А також йому вже набридло постійно лежати в ліжку і дратує відсутність змоги вільно рухати руками. АТ- 125/95 мм рт. ст., t 36.4 0С, рівень цукру в капілярній крові – 8.8 ммоль/л. Яка проблема є пріоритетною?


варіанти відповідей

Обмеження пацієнта через неможливість самообслуговування.


Відсутність соціалізації через неспроможність користуватися телефоном.


Депресивний настрій пацієнта.


Загальна слабкість.


Потреба в негайній корекції АТ та прийом цукрознижуючих препаратів.


Запитання 22

До приймального відділення прийшла пацiєнтка 45-х років. Скарги на біль у дiлянцi серця, важкість при диханні через «камінь» на грудях. Ще відзначає біль в нижній щелепі, нудоту і сильну тривогу. Яке захворювання супроводжується описаними скаргами?

варіанти відповідей

Стенокардія.

Набряк легень.


Бронхіальна астма.


Емфiзема легень.


Алергія.


Запитання 23

У дитини віком 1 рік, яка 2-й день хворіє , кашель гавкаючий, голос захрип, уночі з’явилася задишка за участю допоміжних м’язів в акті дихання, блідість шкіри, періоральний ціаноз. Встановіть діагноз:

варіанти відповідей

стенозуючий ларинготрахеїт


вогнищева пневмонія


обструктивний бронхіт


сегментарна пневмонія


гострий фарингіт


Запитання 24

Існує декілька видів прибирання операційної зали. Виберіть хибне твердження:

варіанти відповідей

проміжне

попереднє.


поточне

заключне

генеральне

Запитання 25

Внутрішній поворот голівки плода (потилиця обертається до крижової кістки, обличчя обернене до симфізу). Мале тім'ячко спрямоване в бік крижів, а велике - до симфізу. Стрілоподібний шов переходить у прямий розмір виходу таза. Якому моменту біомеханізму пологів і виду передлежання відповідає дана конфігурація? 

варіанти відповідей

Другий момент біомеханізму пологів при задньому виді потиличного передлежання.

Перший момент біомеханізму пологів при передньому виді потиличного передлежання.


Третій момент біомеханізму пологів при передньому виді потиличного передлежання.

Четвертий момент біомеханізму пологів при передньому виді потиличного передлежання.


Другий момент біомеханізму пологів при передньому виді потиличного передлежання.


Запитання 26

Основниий метод профілактики дифтерії є:

варіанти відповідей

активна імунізація

застосування антибіотиків


застосування подвірних оглядів


дератизація 


дезінсекція


Запитання 27

Основниий лікарський засіб для лікування ботулізму є:


варіанти відповідей

застосування протиботулінічної сироватки

застосування антибіотиків


застосування бактеріофагів


застосування нестероїдних протизапальних засобів


застосування ре гідратаційної терапії


Запитання 28

При нападі бронхіальної астми в першу чергу вводять:


варіанти відповідей

інгаляційні бета 2агоністи.

преднізолон 40-50 мг на день або парентерально гідрокортизон 400 мг на добу.


небулайзерного магнію сульфату в дозі 135 мг-1152 мг.


небулайзерний іпратропію бромід (0,5 мг кожні 4-6годин).


в/в амінофілін.

Запитання 29

При анафілактичному шоці в першу чергу вводять:


варіанти відповідей

Епінефрин (адреналіну гідрохлорид) — 0,1% р-ну 0,01 мл/кг маси тіла, але не більше 0,5 мл (0,5 мг) п/ш у середню ділянку латеральної поверхні стегна.

Інгаляції β2-агоністів короткої дії — 5 мл сальбутамолу (5 мг = 2 небули по 2,5 мг/2,5 мл) — для полегшення симптомів бронхоспазму.


Гідрокортизон 200 мг в/в крапельно або метилпреднізолон 50–100 мг в/в крапельно.


Норадреналіну гідротартрату 1 мл 0,2% р-ну або фенілефрину 1 мл 1% р-ну.


Кисень — 40% через маску до 6–8 л/хв.


Запитання 30

Перша допомога в разі шлунково-кишкової кровотечі: 


варіанти відповідей

Холод на живіт, госпіталізація «лежачи», з приспущеним головним кінцем нош.


Госпіталізація, судинно-звужуючі засоби.


Госпіталізація на животі, холод.


Госпіталізація з піднятим голово-грудним кінцем нош, тепло на живіт.


Госпіталізація сидячи, тепло на живіт, судинно-звужуючі засоби

Запитання 31

У людини втрата крові 25 %. Його транспортування повинно бути:


варіанти відповідей

з приспущеним головним кінецем нош і піднятим у ділянці ніг.


на боці.


горизонтальне положення.


сидяче положення.


не має значення.


Запитання 32

На прийомі жінка, 39 років, скаржиться на нудоту, блювання та діарею, що виникли після вживання грибів. Запідозрено отруєння грибами. Що потрібно зробити в першу чергу?


варіанти відповідей

Попереднє випорожнення шлунка перед його промиванням шляхом рефлекторної стимуляції блювання. 

Зондове промивання шлунка до чистих промивних вод, незважаючи на час, коли були спожиті гриби (вміст має бути направлений на токсикологічний аналіз), з подальшим введенням через зонд активованого вугілля спочатку в дозі 1 г/кг ваги.


Сорбіт 1–2 г/кг маси тіла на добу в 2–3 прийоми додають до активованого вугілля, якщо відсутня діарея.


Ентеральне та парентеральне водне навантаження сольовими, колоїдними розчинами, глюкозою — 2–3 л/добу; тривалість має відповідати наявності гастроінтестинальних порушень, вираженості та динаміці синдрому токсико-ексикозу.


Гепатопротектори: аргініну глутамат перорально 0,75 г 3 рази на добу.


Запитання 33

Послідовність основних засобів з підтримки життєдіяльності проводиться за алгоритмом «САВ». Що означає С (Circulation)?

варіанти відповідей

Компресійне здавлення грудної клітки.

Звільнення дихальних шляхів

Екстрена ШВЛ для оксигенації крові.


Налагодження венозного доступу.


Електроімпульсна терапія.


Запитання 34

Для середнього ступеня тяжкості гострої шлунково-кишкової крововтрати характерно: 


варіанти відповідей

Дефіцит ОЦК 21–30%, пульс 90–110 уд. за хв., АТ >120– 80 мм рт.ст., ЦВТ 80–60 мм вод. ст., шоковий індекс 0,78–1,38, еритроцити 3,5–2,5 × 1012/л, гемоглобін 100–80 г/л, гематокрит 38–32%, діурез 40–50 мл/год.

Дефіцит ОЦК 10–20%, пульс до 90 уд. за хв., АТ більше 120 мм рт. ст., ЦВТ 120–80 мм вод. ст., шоковий індекс 0,54–0,78, еритроцити 5,0–3,5 × 1012/л, гемоглобін 120–100 г/л, гематокрит 44–38%, діурез 50–60 мл/год.


Дефіцит ОЦК 31–40%, пульс 110–120 уд. за 1 хв., АТ 80– 70 мм рт.ст., ЦВТ < 60 мм вод. ст., шоковий індекс 1,38–1,50, еритроцити 2,5–2,0 × 1012/л, гемоглобін 80–60 г/л, гематокрит 32–22%, діурез 30–40 мл/год.


Дефіцит ОЦК 41–70%, пульс > 120 уд. за 1 хв., АТ < 70 мм рт. ст., ЦВТ 0 мм вод. ст., шоковий індекс > 1,5, еритроцити < 2,0× 1012/л, гемоглобін < 60 г/л, гематокрит < 22%, діурез < 30 мл/год.


Дефіцит ОЦК 10%, пульс до 80 уд. за хв., АТ більше 100 мм рт. ст., ЦВТ 100–80 мм вод. ст., шоковий індекс 0,6–0,8, еритроцити 5,0–4,5 × 1012/л, гемоглобін 120–100 г/л, гематокрит 44–40%, діурез 50–55 мл/год.


Запитання 35

У хворого 52 років спостерігається ангінозний біль, що триває > 20 хв., іррадіює в ліву руку, супроводжується холодним потом, аритмією, задишкою. Для зняття болю негайно потрібно:

варіанти відповідей

Нітрогліцерин під язик у таблетках (0,5–1,0 мг) або в аерозолі (1–2 дози або 0,4–0,8 мг). У разі необхідності та нормальному рівні АТ повторювати прийом кожні 5–10 хв. 


АСК: розжувати 160–325 мг.


Блокатори рецепторів АДФ: клопідогрель 300–600 мг або тікагрелор 180 мг (2 таблетки) — перорально.


Наркотичні анальгетики: морфін 1% р-ну по 2–5 мг кожні 5–15 хв. до припинення больового синдрому та задухи або появи побічної дії.


Еноксипарин 0,5 мг/кг в/в струминно.


Запитання 36

Економічні методи управління:


варіанти відповідей

способи впливу на керований об′єкт шляхом використання заробітної плати, матеріальних стимулів і санкцій, цін, прибутків, рентабельності, фінансів і кредитів, тобто через матеріальну винагороду за результати діяльності.

способи впливу на керований об′єкт шляхом використання духовних, моральних та естетичних потреб людини як соціальної істоти, її потреби в самореалізації, повазі, безпеці та приналежності до суспільства через досягнення певного соціального статусу.


сукупність способів впливу, заснованих на праві суб′єкта управління віддавати та контролювати виконання наказів та розпоряджень і на обов′язкові об′єкта управління їх виконувати.


розробка комплексу заходів для прийняття рішення, планування, реалізації та контролю за його виконанням.


сукупність заходів, проведених з працівниками: стимулювання праці (мотивація), підвищення рівня професійності та кваліфікації (знання та вміння), створення умов (можливості) та встановлення реальних термінів виконання поставлених перед ними завдань.


Запитання 37

Аналітичний метод планування діяльності системи охорони здоров′я: 


варіанти відповідей

використовують для оцінки та прогнозування показників здоров′я населення та діяльності закладів охорони здоров′я. 

передбачає складання балансів запланованих капіталовкладень у мережу охорони здоров′я та підготовку кадрів.


передбачає порівняння фактичних показників з нормативними.


застосовують для вивчення та впровадження передового досвіду, нових технологій медичної допомоги населенню.


застосовують для розрахунків оптимальних потужностей і структури закладів охорони здоров′я, розробки штатних нормативів та оцінки ефективності організаційних форм медичної допомоги.


Запитання 38

Є декілька методів отримання якісних характеристик об′єкта стратегічного управління в майбутньому. Що являє собою екстраполяція?

варіанти відповідей

Перенесення на майбутнє тенденцій розвитку об′єкта управління, що існували в минулому.


Моделювання майбутнього на основі знань про події у минулому.


Безпосереднє бачення майбутнього, виходячи з реальних умов.


Виявлення причинно-наслідкових зв′язків у об′єкті управління.


Оцінка заснована на думках спеціалістів у відповідних галузях та їх зіставлення.


Запитання 39

Норми охорони здоров′я:

варіанти відповідей

це оптимальні науково обґрунтовані кількісні показники стану довкілля та діяльності медичних установ.

це нормативи організації лікувально-профілактичного обслуговування населення за дільничним принципом.


це штатні нормативи медичного персоналу в різних медичних закладах.


це нормативи фінансування.


це нормативи організації діяльності різних закладів охорони здоров′я.


Запитання 40

Структурні види стандартів якості медичного обслуговування забезпечують:


варіанти відповідей

доступність і безпеку кваліфікованої медичної допомоги.


відповідний рівень і технічну якість медичної допомоги.


медичну ефективність і задоволення потреб пацієнтів.


медико-технологічні стандарти, які містять перелік необхідних медичних маніпуляцій.


заходи з виховання та підвищення кваліфікації кадрів.


Запитання 41

У діяльності установ охорони здоров′я застосовують такі розпорядницькі види документації:

варіанти відповідей

постанови, рішення, вказівки, розпорядження, накази.

статути, інструкції, положення. 


посадові правила, розклади.


листи, телеграми, доповідні записки.


звіт лікувально-профілактичного закладу за рік; звіт про кількість захворювань, зареєстрованих у хворих, що проживають у районі обслуговування медичного закладу.


Запитання 42

За методом переробки інформації існують такі види управлінських рішень:

варіанти відповідей

алгоритмічні та евристичні.

зовнішні та внутрішні.


загальні та конкретно спрямовані.


оперативно-розпорядницькі, нормативні, організаційні, ситуаційно-тактичні.


разові та довгострокові.


Запитання 43

Суттю системно-комунікаційного аспекту цілі системи є: 

варіанти відповідей

визначення взаємодії даної системи із зовнішніми відносно неї об′єктами. 

вивчення функціонування системи в динаміці: якою ця система була в минулому, на скільки вона змінилася, які перспективи її розвитку, на скільки вона відстає від відомих, більш довершених моделей.


визначення заходів, спрямованих на підтримку функціонування системи як єдиного цілого та розвитку її надалі.


визначення складу та внутрішньої взаємодії структурних підрозділів (служб, осіб) окремих компонентів системи, наприклад, відтворюють взаємодію між завідувачем відділення стаціонару та заступником головного лікаря з питань організації та якості лікування.


визначення функцій закладів, окремих структурних підрозділів та осіб відповідно до їх ролі у процесі управління.


Запитання 44

Що розуміють під основними принципами менеджменту?


варіанти відповідей

Правила, вихідні положення і норми поведінки, якими керуються органи управління в процесі управління системами.

Норми поведінки людей в процесі виконання своїх функцій.


Вихідні положення, за допомогою яких вирішуються виробничі завдання.


Об′єктивно діючі закономірності розвитку суспільства та організації.


Забезпечення всіх рівнів виробництва інформаційною та обчислювальною технікою для виконання широкого кола управлінських та інших завдань.


Запитання 45

Запалення - це складна тканинна реакція, яка включає вироблення цитокінів, лейкотрієнів, простагландинів і пептидів. Простагландини, які беруть участь в запальних процесах, виробляються з арахідонової кислоти за допомогою:

варіанти відповідей

Циклооксигенази 2

Фосфоліпази A2


Глутатіон-S-трансферази


Циклооксигенази 1


Ліпоксигенази


Запитання 46

У чоловіка 47 років розвинулася симетрична ранкова скутість в руках. Який з перелічених нестероїдних протизапальних препаратів (НПЗП), полегшить ці симптоми та у якого з них є найменші побічні ефекти з боку шлунково-кишкового тракту?

варіанти відповідей

Целекоксиб

Піроксикам


Індометацин

Ібупрофен

Аспірин

Запитання 47

Основна мета при розробці лікарських засобів, які вибірково пригнічують ЦОГ-2, полягає в тому, щоб:

варіанти відповідей

Знизити токсичний вплив на шлунково-кишковий тракт


Знизити вартість лікування ревматоїдного артриту


Підвищити протизапальну ефективність


Знизити ризик нефротоксичної дії


Вибіркове зниження рівня тромбоксану A2 без впливу на інші ейкозаноїди


Запитання 48

Передозування атропіну може викликати один з таких ефектів:


варіанти відповідей

Підвищена частота серцевих скорочень


Спазм гладких м'язів шлунково-кишкового тракту


Підвищена секреція шлункового соку


Звуження зіниць


Часте сечовиділення


Запитання 49

Щоб зменшити побічні ефекти пероральних форм інгібіторів холінестерази, їх слід приймати:

варіанти відповідей

З їжею або молоком

З їжею


З молоком


Через годину після їжі


Натщесерце


Запитання 50

Пацієнт з 30-річним анамнезом «цукровий діабет І типу» звернувся до лікаря зі скаргами на здуття живота та відрижку кислим після їжі. У деяких випадках відмічається блювота одразу після їжі. При обстеженні є затримка випорожнення шлунка та діагностується діабетичний гастропарез. Який з перелічених препаратів є препаратом вибору для цього пацієнта?

варіанти відповідей

Метоклопрамід

Фамотидин


Мізопростол


Омепразол


Ондансетрон


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест