ЕДКІ2024

Додано: 18 вересня
Предмет: Алгебра, 11 клас
75 запитань
Запитання 1

Чоловік під час пожежі отримав опік полум’ям передньої поверхні обох ніг, грудей та живота. Визначте площу опікової поверхні.

варіанти відповідей

A. 36%


18%

0,27%

54%

42%

Запитання 2

У дворічної дитини захворювання розпочалося гостро, з підвищення температури тіла до 38,2°С та появи кашлю, рясних слизових виділень із носа. Об’єктивно спостерігається: застійна гіперемія слизової оболонки ротової частини глотки, набряк язичка, кон’юнктивіт, збільшення шийних лімфатичних вузлів. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Кору

Краснухи

Епідемічного паротиту

Грипу

Аденовірусної інфекції

Запитання 3

У пацієнтки віком 16 років у перший день менструації з’являються скарги на переймоподібний біль унизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль, загальну слабкість. Для якої патології характерні ці симптоми?


варіанти відповідей

Мастопатії

Перед менструального синдрому

Вірильного синдрому

Альгодисменореї

Посткастраційного синдрому

Запитання 4

Пацієнт віком 28 років скаржиться на підвищення температури тіла, утруднення носового дихання, виділення з носа слизово-гнійного характеру з неприємним запахом, біль у надбрівній ділянці, що посилюється під час постукування та різкий біль при натисканні у верхньо-внутрішньому куті очної ямки. Для якого захворювання приносових пазух характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Риніту

Гаймориту

Сфеноїдиту

Фронтиту

Етмоїдиту

Запитання 5

Укажіть термін припинення виділення лохій зі статевих шляхів у породіллі в післяпологовому періоді.

варіанти відповідей

До кінця 5-6-го тижня

До кінця 2-3-го тижня

На 7-й день

На 3-й день

На 10-й день

Запитання 6

У п’ятирічної дитини під час об’єктивного обстеження виявлено збільшення та гіперемію піднебінних мигдаликів, візуалізуються і цільні фібринозні сірувато-білі плівки на них, у разі спроби зняття яких виникає кровоточивість слизової оболонки. Для якогозахворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Гострого тонзиліту

Епіглотиту

Гострого фарингіту

Дифтерії глотки

Скарлатини

Запитання 7

Який розмір площини жіночого таза називається акушерською або справжньою кон’югатою?

варіанти відповідей

Прямий розмір площини входу в малий таз

Поперечний розмір площини входу в малий таз

Прямий розмір вузької частини порожнини малого таза

Поперечний розмір широкої частини порожнини малого таза

Прямий розмір широкої частини порожнини малого таза

Запитання 8

Пацієнтці призначено діадинамотерапію. Яке захворювання є протипоказанням до застосування цього методу електролікування?

варіанти відповідей

Нейроміозит

Остеохондроз

Деформуючий артроз

Невралгія

Тромбофлебіт

Запитання 9

Пацієнт віком 47 років скаржиться на постійний біль у пальцях кистей рук, обмеження рухів та ранкову скутість у периферичних суглобах. Об’єктивно спостерігається: шкіра кистей бліда, стоншена, симетричний набряк міжфалангових суглобів, пальці деформовані, веретеноподібні, ульнарна девіація кистей. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Гострої ревматичної гарячки

Системного червоного вовчака

Системної склеродермії

Ревматоїдного артриту

Дерматоміозиту

Запитання 10

У чоловіка через 5 днів після переохолодження з’явилися скарги на біль у правій половині грудної клітки під час дихання, підвищення температури тіла до39,2°С та задишку. Об’єктивно спостерігається, шкіра бліда, права половина грудної клітки відстає в акті дихання, ослаблення голосового тремтіння та тупий перкуторний звук з правого боку, аускультативно — нижче кута правої лопатки дихання не вислуховується. Пульс 102/хв, АТ - 110/70 мм рт ст. Для якогозахворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Ексудативного плевриту

Гострого бронхіту

Туберкульозу легень

Раку легень

Сухого плевриту

Запитання 11

Пацієнт скаржиться на підвищення температури тіла до 39,1 °С. біль у животі та часті (до 7-8 разів на добу) рідкі випорожнення зеленого кольору з домішками слизу та прожилками крові («ректальний плювок»). Під час пальпації живота виявляється болюча і спазмована сигмоподібна кишка. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Лептоспірозу

Сальмонельозу

Ботулізму

Шигельозу

Холери

Запитання 12

У пацієнта віком 58 років через 2 год після вживання їжі з’явилися скарги на біль у животі, затримку дефекації і газів. Об’єктивно спостерігається: стан тяжкий, шкіра бліда, язик сухий, живіт здутий, напружений, пульс — 128/хв, АТ — 90/60 мм рт. ст., виявлено позитивний синдром Валя та шум кишкового плеску. Для якої патології характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Гострого панкреатиту

Ниркової коліки

Гострого пери тоніту

Кишкової непрохідності

Гострого апендициту

Запитання 13

У пацієнтки віком 38 років упродовж декількох годин розвинулися збудження, дифузна пітливість, головний біль, відчуття жару у тілі, блювання, профузна діарея, хаотичні рухи кінцівок. Об’єктивно спостерігається: збільшення щитоподібної залози, екзофтальм, температура тіла — 38,9°С, АТ — 180/100 мм рт. ст., тахікардія (пульс — 158/хв), порушення серцевого ритму, тахіпное (ЧД — 40/хв). Який патологічний стан розвинувся в пацієнтки?

варіанти відповідей

Гіпертензивний криз

Тиреотоксичний криз

Діабетична кома

Гіпотиреоїдна кома

Напад серцевої астми

Запитання 14

У дівчини віком 18 років, яка відмовляється від вживання їжі у зв'язку з психічним розладом, спостерігається відсутність менструації. Яке порушення менструальної функції виникло у дівчини?

варіанти відповідей

Аменорея на тлі нервової анорексії

Первинна гіпофункція яєчників

Аменорея внаслідок гіпотиреозу

Несправжня аменорея

Аменорея внаслідок синдрому Морганьї-Стюарта-Мореля

Запитання 15

У чоловіка після переохолодження з’явились скарги на неможливість заплющити праве око, сльозотечу, нечітке мовлення.Об’єктивно спостерігається: асиметрія обличчя у стані спокою, Горизонтальні складки на лобі не утворюються. Для якогозахворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Шийного остеохондрозу з корінцевим синдромом

Невриту лицьового нерву

Кон’юнктивіту

Невралгії трійчастого нерву

Гіпертиреозу

Запитання 16

У дитини, яка народилася на 35-му тижні гестації, виявлені множинні вади розвитку: мікроцефалія, катаракта, глухота та вроджена вада серця. З анамнезу відомо, що мати дитини під час вагітності перехворіла на інфекційне захворювання, яке супроводжувалося появою плямистих висипань на шкірі, збільшенням лімфатичних вузлів та незначними проявами інтоксикації. Яке перенесене інфекційне захворювання матері стало найімовірнішою причиною розвитку патології у дитини?

варіанти відповідей

Герпетична інфекція

Токсоплазмоз

Хламідійна інфекція

Цитомсгаловірусна інфекція

Краснуха

Запитання 17

Потерпілий під час ДТП чоловік втратив свідомість. Об’єктивно спостерігається. лікворея та кровотеча з вух та носа, брадикардія. Яке пошкодження, найімовірніше, виникло в пацієнта?

варіанти відповідей

Перелом склепіння черепа

Забій Головного мозку

Стиснення головного мозку

Перелом основи черепа

Струс головного мозку

Запитання 18

У дев’ятирічної дівчинки спостерігається дратівливість, порушення сну, зміна почерку, порушення ходьби. З’ясувало ся, що за місяць до появи цих симптомів вона перехворіла на Гострий бактеріальний тонзиліт. Об’єктивно спостерігається м’язова гіпотонія, мимовільні скорочення мімічної мускулатури і пальців рук. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Гострої ревматичної гарячки (хореї)

Системної склеродермії

Ревматоїдного артриту

Епілепсії

Гострої ревматичної гарячки (кардиту)

Запитання 19

Який вид пов'язки використовується для герметизації рани грудної клітки у разі відкритого пневмотораксу?

варіанти відповідей

Колосоподібна

Дезо

Спіралеподібна

Черепашача

Оклюзійна

Запитання 20

У п’ятирічної дитини під час оцінювання проби Манту виявлено папулу діаметром 18 мм. Інтерпретуйте результат проби.

варіанти відповідей

Сумнівна

Віраж

Гіперергічна

Негативна

Позитивна

Запитання 21

Яка анатомічна ділянка тіла використовується для проведення дитині внутрішньошкірної проби Манту?

варіанти відповідей

Латеральна поверхня живота

Зовнішня поверхня передпліччя

Передиьозовнішня поверхня стегна

Внутрішня поверхня передпліччя

Підлопаткова ділянка

Запитання 22

Пацієнт віком 39 років скаржиться на підвищення температури тіла до 40°С, озноб, пітливість, виражену слабкість, задишку, прискорене серцебиття, біль у горлі під час ковтання, кровоточивість ясен. Об’єктивно спостерігається: шкіра і видимі слизові оболонки бліді, збільшення шийних і підщелепних лімфатичних вузлів, пульс - 98/хв, ритмічний, АТ - 90/60 мм рт. ст., живіт м’який, печінка виступає з-під краю реберної дуги на 5 см. У крові: еритроцити - 1,5х1012/л, гемоглобін - 50 г/л, лейкоцити – 15х109/л, бластні клітини - 80%, ШОЕ - 60 мм/год. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Хронічного лімфоїдного лейкозу

Гемофілії А

Гострого лейкозу

Хронічного мієлоїдного лейкозу

Лімфогранулематозу

Запитання 23

Жінка, яка потрапила в ДТП, після відновлення свідомості скаржиться на головний біль, Головокружіння, шум у вухах, пітливість, нудоту, одноразове блювання. Об’єктивно спостерігається: ушкодження кісток черепа не виявлено, обличчя бліде, пульс 90/хв, АТ - 130/90 мм рт. ст. Для якого ушкодження характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Стиснення головного мозку

Перелому основи черепа

Забою головного мозку

Перелому склепіння череп

Струсу головного мозку

Запитання 24

У роділлі триває третій період пологів. Послід виділено за допомогою методу Абуладзе. Одночасно виділилося 400 мл крові, кровотеча триває. Під час огляду материнської поверхні плаценти виявлена відсутність однієї дольки. Укажіть подальшу тактику ведення третього періоду пологів.

варіанти відповідей

Притиснення черевної аорти кулаком

Ручна ревізія порожнини матки

Зовнішній масаж матки

Огляд пологових шляхів у дзеркалах

Введення утеротонічних засобів

Запитання 25

У пацієнта з діагнозом: артеріальна гіпертензія упродовж останніх 2-х годин погіршився загальний стан. З’явилися запаморочення, нудота, Головний біль та біль у ділянці серця, миготіння «мушок» перед очима, шум у вухах. Об’єктивно спостерігається: обличчя гіперемоване, тремор кінцівок, АТ - 190/120 мм рт. ст. Яке ускладнення основного захворювання розвинулось у пацієнта?

варіанти відповідей

Прогресуюча стенокардія

Інфаркт міокарда

Гіпертензивний криз

Субарахноїдальний крововилив

Колапс

Запитання 26

Пацієнтка віком 26 років скаржиться на рясні пінисті виділення з піхви сіро-жовтого кольору з неприємним запахом, печію та свербіж у ділянці зовнішніх статевих органів. В анамнезі: безладне статеве життя. Під час гінекологічного огляду виявлено: слизова оболонка піхви гіперемована, набрякла, візуалізуються ерозії на шийці матки. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Гонорейного ендоцервіциту

Хламідіозу

Бактеріального вагінозу

Трихомонадного кольпіту

Кандидозу

Запитання 27

Пацієнт віком 40 років скаржиться на багаторазове блювання та рясні часті (до 20 разів на добу) випорожнення у вигляді «рисового відвару». Об’єктивно спостерігається: температура тіла 36°С, загострення рис обличчя, хриплий голос, олігурія. Для якогозахворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Черевного тифу

Ботулізму

Вірусного гепатиту

Шигельозу

Холери

Запитання 28

До фельдшера сільської амбулаторії звернувся пацієнт, який впав із драбини, зі скаргами на біль і неможливість ступати на ліву ногу. Об’єктивно спостерігається: по передній поверхні середньої третини лівої гомілки наявність рани з незначною кровотечею. Під час накладання пов’язки відчувається крепітація та патологічна рухливість. Яке ушкодження нижньої кінцівки, найімовірніше, у чоловіка?

варіанти відповідей

Розрив зв'язок

Розтягнення зв’язок

Вивих

Закритий перелом

Відкритий перелом

Запитання 29

Який розчинник використовується для проведення діагностичної проби на індивідуальну чутливість до антибіотиків?

варіанти відповідей

10%-й розчин лідокаїну

 0,5%-й розчин новокаїну

40%-й розчин глюкози

 2%-й розчин лідокаїну

 0,9%-и розчин натрію хлориду

Запитання 30

З яких дій необхідно розпочинати надання невідкладної допомоги пацієнту з відкритим переломом правого стегна, ускладненого артеріальною кровотечею?

варіанти відповідей

 З накладання кровоспинного джгута

 З туалету рани та накладання пов’язки

 З уведення знеболювальних засобів

 З накладання транспортної шини

З активно-пасивної профілактики правця

Запитання 31

Укажіть типовий елемент висипу, що характерний для червоного плоского лишаю.

варіанти відповідей

Пляма

Пухир

Вузол

Везикула

Папула

Запитання 32

У тримісячної дитини об’єктивно спостерігається: млявість, сонливість, пастозність обличчя, збільшення язика і губ, блідість та сухість шкіри, широке перенісся, холодні кисті та стопи, затримка росту. Для якої патології характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Хвороби Дауна

Цукрового діабету

Вродженого гіпотиреозу

Рахіту

Дифузного токсичного зоба

Запитання 33

Дванадцятирічний хлопчик, помітивши кров на коліні після падіння, раптово зблід і втратив свідомість. Який стан виник удитини?

варіанти відповідей

Гостра дихальна недостатність

Епілептичний напад

Геморагічний шок

Непритомність

Гостра серцева недостатність

Запитання 34

Пацієнтка віком 30 років, яка годує дитину груддю, скаржиться на раптове підвищення температури тіла до 38,4°С, розпираючий біль у правій молочній залозі. Об’єктивно спостерігається: молочна залоза збільшена, гіперемована, під час пальпації - ущільнена, болісна. Який найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Фурункул молочної залози

Мастопатія

Гіпермастія

Гострий мастит

Фіброаденома молочної залози

Запитання 35

Через 10 хв після народження дитини у роділлі з’явилися незначні кров’янисті виділення з піхви. Матка відхилилася у бік правого підребер’я, дно її піднялося вище пупка. Яка ознака відшарування плаценти спостерігається у пацієнтки?

варіанти відповідей

Кюстнера-Чукалова

Штрассмана

Клейна

Альфельда

Шредера

Запитання 36

У восьмирічної дитини, яка хворіє на скарлатину, спостерігається позитивний симптом «щипка». Про що свідчить цей симптом?

варіанти відповідей

Гіпотонус периферичних судин

М’язову дистонію

Гіпертонус периферичних судин

Підвищену ламкість судин шкіри

Знижений тургор шкіри

Запитання 37

У роділлі одразу після народження плода почалася масивна кровотеча зі статевих шляхів, ознак відокремлення плаценти немає. Яка лікувальна тактика у цьому разі?

варіанти відповідей

Спостереження за роділлею

Ручна ревізія порожнини матки

Зовнішній масаж матки

Застосування холоду на низ живота

Ручне відокремлення та видалення посліду

Запитання 38

Чоловік отримав опік стегна ІІа ст. Укажіть послідовність дій під час надання невідкладної допомоги на догоспітальному етапі?

варіанти відповідей

Іммобілізація, накладання пов'язки з маззю, охолодження, знеболювання ь.

Накладання пов’язки з маззю, знеболювання, охолодження, іммобілізація

Знеболювання, іммобілізація, накладання асептичної пов’язки, охолодження

Іммобілізація, знеболювання, охолодження, накладання джгута V

Охолодження, знеболювання, накладання асептичної пов’язки, іммобілізація

Запитання 39

Пацієнтка віком 32 роки скаржиться на біль у суглобах рук і ніг, підвищення температури тіла, загальну слабкість, схуднення. Об'єктивно: шкірні покриви бліді, на обличчі - гіперемія у вигляді «метелика». У крові виявлено LE-клітини. Для якого захворювання характерні ці клініко-лабораторні показники?

варіанти відповідей

Подагри

Дерматополіміозиту

Системного червоного вовчака

Бешихи

Вузликового періартеріїту

Запитання 40

Пацієнт віком 38 років після фізичного навантаження відчув різкий нападоподібний біль у поперековій ділянці, що іррадіює в промежину та супроводжується частими позивами до сечовипускання. Об’єктивно спостерігається: пацієнт неспокійний, шкіра бліда, сеча з домішками крові. Для якого патологічного стану характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Жовчної коліки

Ниркової коліки

Гострого пієлонефриту

Гострого циститу

Гострого уретриту

Запитання 41

Пацієнт віком 44 роки скаржиться на кашель із виділенням гнійного харкотиння, особливо вранці, задишку, серцебиття. Із анамнезу відомо, що хворіє протягом 30-ти років. Об’єктивно спостерігається: пальці рук мають вигляд «барабанних паличок», нігті - «годинникових скелець». Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Раку легень

Ексудативного плевриту

Бронхіальної астми

Бронхоектатичної хвороби

Туберкульозу легень

Запитання 42

Для якого захворювання найхарактерніші такі симптоми: поліурія, полідипсія, поліфагія, втрата маси тіла.

варіанти відповідей

Лейкозу

Анемії

Пієлонефриту

Цукрового діабету

Гломерулонефриту

Запитання 43

Який метод транспортування пацієнта з припущенням на травму хребта?

варіанти відповідей

Лежачи на лівому боці

Лежачи на щиті

 У положенні «жаби»

Сидячи на кріслі

Лежачи на правому боці

Запитання 44

Яке дихання вислуховується під час аускультації легень у здорової дитини на 7-му місяці життя?

варіанти відповідей

Везикулярне

Пуерильне

Ослаблене

Бронхіальне

Жорстке

Запитання 45

У пацієнта через дві доби після вживання м’ясних консервів з’явилися скарги на зниження гостроти зору, двоїння в очах, порушення ковтання, прискорене серцебиття, м’язову слабкість, діарею. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Вірусного гепатиту А

Харчової токсикоінфекції

Лептоспірозу

Ботулізму

Малярії

Запитання 46

.У роділлі в першому періоді пологів виник різкий головний біль, порушення зору, АТ - 170/100 мм рт. ст. На висоті однієї з потуг у неї виникла короткочасна втрата свідомості та судоми. Який патологічний стан розвинувся в роділлі?

варіанти відповідей

Еклампсія

Тяжка прееклампсія

Відшарування плаценти

Напад епілепсії

Гіпертензивний криз

Запитання 47

У жінки в терміні вагітності 35-36 тижнів на тлі перебігу прееклампсії раптово погіршився загальний стан, шкіра стала бліда, пульс - 104/хв, АТ - 140/90 мм рт. ст. Матка збільшена відповідно до терміну вагітності, напружена, асиметрична у вигляді локального випинання та болюча під час пальпації. Серцебиття плода - І60-170/хв, глухе. Який патологічний стан розвинувся у вагітної жінки?

варіанти відповідей

Передлежання плаценти

Гіпертонус матки

Загроза передчасних пологів

Загроза розриву матки

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти

Запитання 48

У пацієнта віком 57 років під час диспансерного огляду у гемограмі вперше виявлено незначний лейкоцитоз, абсолютний лімфоцитоз за рахунок зрілих лімфоцитів, у мазках крові - тіні Боткіна- Гумпрехта. Скарг у пацієнта немає. Для якого захворювання системи крові цехарактерно?

варіанти відповідей

Хронічного мієлоїдного лейкозу

Анластичної анемії

Лімфогранулематозу

Гострого лейкозу

Хронічного лімфоїдного лейкозу

Запитання 49

Як називається метод лікування пацієнтів із використанням медичних п’явок?

варіанти відповідей

Спеліотесрапія

Гідротерапія

Оксигенотерапія

Геліотерапія

Гірудотерапія

Запитання 50

Укажіть небезпечне ускладнення гіпертермічного синдрому у дітей раннього віку.

варіанти відповідей

Бронхоспазм

Інвагінація

Кишкова коліка

Шлунково-кишкова кровотеча

Фебрильні судоми

Запитання 51

Пацієнту необхідно провести рентгенологічне дослідження шлунку. Яку контрастну речовину найчастіше використовують для цього?

варіанти відповідей

Білітраст

Білігност

Урографін

Барієву суміш

Холевід

Запитання 52

Жінку вкусив бродячий собака. Яким розчином треба промити укушену рану насамперед?

варіанти відповідей

Мильним розчином

Розчином фурациліну

70%-м розчином етилового спирту

96%-м розчином етилового спирту

3%-м розчином перекису водню

Запитання 53

Пацієнтці діагностовано лабіринтит. Укажіть локалізацію запального процесу в цьому разі.

варіанти відповідей

Внутрішнє вухо

Зовнішнє вухо

Середнє вухо

Слухова труба

Соскоподібний паросток

Запитання 54

Пацієнт віком 32 роки скаржиться на появу на шкірі тулуба та кінцівок висипу різного розміру, червоного кольору, значний свербіж шкіри, що з’явилися після вживання полуниці. Об'єктивно спостерігається: пульс – 82/хв, АТ – 110/70 мм рт ст. Для якогопатологічного стану характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Гостра серцева недостатність

Набряк Квінке

Анафілактичний шок

Гостра судинна недостатність

Кропив’янка

Запитання 55

У потерпілого чоловіка без свідомості спостерігаються відсутність дихання, пульсу на магістральних судинах та усіх рефлексів, заклякання м’язів, розм’якшення очних яблук, сухість та помутніннярогівки, поява трупних плям на шкірі. Оцініть стан потерпілого чоловіка.

варіанти відповідей

Біологічна смерть

Смерть мозку

Кома

Клінічна смерть

Передагонія

Запитання 56

Пацієнт віком 33 роки скаржиться на різкий біль у правій здухвинній ділянці, нудоту, загальну слабкість. Із анамнезу відомо, що біль спочатку локалізувався в епігастрії, потім перемістився в праву здухвинну ділянку. Позитивні симптоми Сітковського, Бартом’є-Міхельсона. Яке захворювання розвинулося в пацієнта?

варіанти відповідей

Гострий панкреатит

Гострий апендицит

Гострий ентероколіт

Гостра кишкова непрохідність

Гострий пієлонефрит

Запитання 57

Яке з нижченаведених захворювань є найчастішою причиною жіночого безпліддя?

варіанти відповідей

Бактеріальний вагіноз

Гострий гнійний цистит

Стафілококовий бартолініт

Хронічний аднексит

Неспецифічний кольпіт

Запитання 58

У пацієнта віком 33 роки на шкірі волосистої частини голови та симетричних розгинальних поверхнях кінцівок візуалізується висип у вигляді вузликів і бляшок рожево-червоного кольору різної інтенсивності, покритих сухими сріблястими лусочками, супроводжується свербіжем. З анамнезу відомо, дивує, особливо в осінньо-зимовий період. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Нейродерміту

Псоріазу

Плоского лишаю

Системного червоного вовчака

Сухої себореї

Запитання 59

Який метод дослідження сечі застосовується для визначення концентраційної та фільтраційної здатності нирок?

варіанти відповідей

За Амбурже

За Нечипоренком

За Зимницьким

За Аддісом-Каковським

Запитання 60

Які антропометричні показники враховуються для оцінки фізичного розвитку дитини?

варіанти відповідей

Зріст, маса тіла та обвід стегна

Маса тіла, обвід плеча та грудної клітки

Маса тіла, зріст, обвід голови, грудної клітки та живота

Форма та обвід грудної клітки

Форма стопи та зріст

Запитання 61

Жінку віком 28 років пшиталізовано до пологового будинку в терміні вагітності 40 тижнів. Об’єктивно спостерігається: положення плода поздовжнє, Голівка притиснута до входу в малий таз. Серцебиття плода приглушене, 160/хв. Розміри тазу: 26-26-31-18 см. ОЖ - 100 см, ВДМ - 42 см. Перейми почалися 6 годин тому, болісні, відійшли навколоплідні води. Контракційне кільце знаходиться на рівні пупка і розташоване косо. Яке ускладнення розвинулося під час пологів у жінки?

варіанти відповідей

Завершення першого періоду пологів

Передчасне відшарування нормально розташованої плаценти


Загроза розриву матки

Повний розрив матки

Емболія навколоплідними водами

Запитання 62

Який діагностичний тест проводиться дітям і підліткам з метою раннього виявлення туберкульозу?

варіанти відповідей

Бактеріологічне дослідження мокротиння

Загальний аналіз крові

Біохімічне дослідження крові

Проба Манту

Щеплення БЦЖ

Запитання 63

Пацієнт віком 40 років скаржиться на слабкість, підвищення температури до 38,3°С, наявність болісного утворення на задній поверхні шиї. Об’єктивно спостерігається: на шкірі шиї візуалізуєтьсяінфільтрат синюшно-багряного кольору з декількома гнійними «голівками». Яку патологію можна припустити?

варіанти відповідей

Карбункул

Бешиха

Флегмона

Фурункул

Абсцес

Запитання 64

Пацієнт віком 32 роки скаржиться на біль у литкових м’язах під час ходьби, мерзлякуватість стоп, порушення чутливості, відчуття «повзання мурашок». Із анамнезу відомо, що симптоми з'явилися 2 роки тому, декілька разів було відмороження кінцівок, курить, зловживає алкоголем. Об’єктивно спостерігається: шкіра стоп холодна на дотик, пульсація на артеріях стоп відсутня, на підколінній та стегновій - виразна. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Гострого артеріального тромбозу

Облітеруючого ендартеріїту

Бешихи

Хвороби Рейно

Гострого флеботромбозу

Запитання 65

У новонародженої дитини спостерігається легка гіперемія пупкової рани та серозні виділення з неї. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

Катарального омфаліту

Гнійного омфаліту

Сепсису новонароджених

Пупкової кили

Некротичного омфаліту

Запитання 66

У пацієнта встановлено попередній діагноз: хронічний панкреатит. Яке додаткове дослідження найдоцільніше призначити пацієнту для уточнення діагнозу?

варіанти відповідей

Колоноскопію

Фіброгастроскопію

 Аналіз сечі на α-амілазу

Холецистографію

Дуоденальне зондування

Запитання 67

Під час огляду шийки матки в дзеркалах виявлено, що вона гіпертрофована, на її передній губі візуалізується пухлина у вигляді «цвітної капусти», кровоточить під час дотику. Яке захворювання шийки матки можна припустити?

варіанти відповідей

Рак

Ектроніон

Ерозію

Диснлазію

Поліп

Запитання 68

Чоловік скаржиться на біль у ділянці промежини біля відхідника, підвищення температури тіла. Об’єктивно спостерігається: болюче, набрякле, флуктуюче та гіперемоване утворення в ділянці промежини. Для якого захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Випадіння прямої кишки

Геморою

Тріщини відхідника

Гострого парапроктиту

Раку прямої кишки

Запитання 69

Який безумовний рефлекс у новонародженої дитини проявляється відкриванням рота під час натискування на підвищення її великого пальця?

варіанти відповідей

Повзання

Автоматичної ходьби

Охоплювальний рефлекс Моро

Хапальний Робінсона

Долонно-ротовий Бабкіна

Запитання 70

У чоловіка, який хворіє на виразкову хворобу шлунку, після фізичного навантаження раптово виник «кинджальний» біль в епігастральній ділянці. Об’єктивно спостерігається: язик сухий, шкіра покрита холодним липким потом, дошкоподібне напруження м'язів передньої черевної стінки. Для якого ускладнення основного захворювання характерні ці клінічні прояви?

варіанти відповідей

Перфорації

Пенетрації

Малігнізації

Пілоростснозу

Шлункової кровотечі

Запитання 71

Пацієнт віком 25 років перебуває на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні з приводу захворювання, яке ускладнилося сепсисом. Добові коливання температури тіла становлять 3-4°С. Який тип гарячки у пацієнта?

варіанти відповідей

Гектична

Неправильна

Ремітуюча

Інтермітуюча

Хвилеподібна

Запитання 72

У жінки на 38-му тижні вагітності (вагітність перша) 2 год тому розпочалися перейми з інтервалом 10 хв та тривалістю 20-25 с. Положення плода поздовжнє, сіднички плода притиснуті до входу в малий таз, навколоплідні води не виливалися. Який період пологів триває у роділлі?

варіанти відповідей

Прелімінарний

Третій

Підготовчий

Другий

Перший

Запитання 73

У п’ятирічної дитини на 8-й день захворювання, яке супроводжувалося підвищенням температури тіла та появою везикульозних висипань на шкірі, з’явились симптоми, характерні для енцефаліту: сильний головний біль, блювання, загальмованість, тремор кінцівок. Ускладненням якого інфекційного захворювання є розвиток енцефаліту в дитини ?

варіанти відповідей

Епідемічного паротиту

Кашлюк а

Скарлатини

Вітряної віспи

Ентеровірусної інфекції

Запитання 74

Пацієнту проводять дуоденальне зондування. Який подразник необхідно застосувати для отримання міхурової жовчі?

варіанти відповідей

33%-й розчин магнію сульфату

9%-й відвар сухої капусти

0.5%-й розчин етилового спирту

0,2%-й розчин кофеїну

Запитання 75

У пацієнтки віком 25 років через 3 дні після штучного аборту з’явилися скарги на біль унизу живота, кров’янисто-гнійні виділення з піхви, підвищення температура тіла до 38°С. Яке захворювання, найімовірніше, розвинулося у жінки?

варіанти відповідей

Пельвіоперитоніт

Аднексит

Кольпіт

Лохіометра

Ендометрит

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест