Система травлення, харчовий статус організму

Додано: 2 жовтня 2023
Предмет: Природничі науки, 11 клас
26 запитань
Запитання 1

Організм людини в процесі життєдіяльності постійно витрачає енергію та різні речовини. Джерелом поповнення їх є

варіанти відповідей

поживні речовини (харчові продукти)

вода

повітря

вуглекислий газ

Запитання 2

Потреба організму в харчових речовинах залежить від:

варіанти відповідей

травлення їжі

стану, віку, зросту, роду занять

 дотримання вимог особистої гігієни

зовнішнього вигляду страви

Запитання 3

Що наповнює організм людини енергією?

варіанти відповідей

вуглеводи, вітаміни, білки, жири

білки, мінеральні речовини, жири, вуглеводи

жири, вуглеводи, білки

вуглеводи, білки, жири, вода

Запитання 4

Будівельний матеріал клітин і тканин:

варіанти відповідей

жири

білки

вуглеводи

вітаміни

Запитання 5

До органів шлунково-кишкового тракту не належить:

варіанти відповідей

стравохід

шлунок

жовчний міхур

глотка

Запитання 6

Найбільший вміст вуглеводів мають:

варіанти відповідей

крупи, макаронні вироби, картопля

молоко, молочині продукти

риба, рибні продукти

м`ясо, субпродукти

Запитання 7

 Найбільша залоза в організмі людини:

варіанти відповідей

гіпофіз

підшлункова

підщелепна

печінка

Запитання 8

Процес механічної та хімічної переробки поживних речовин та перетворення їх на прості сполуки називається:

варіанти відповідей

травлення

дихання

виділення

метаболізм

Запитання 9

Оберіть види травлення, властиві шлунково-кишковому тракту людини:

варіанти відповідей

пристінкове

автолітичне

симбіонтне

порожнинне

Запитання 10

Розщеплення біополімерів їжі на мономери відбувається за допомогою:

варіанти відповідей

вітамінів

ферментів

біологічно-активних речовин

мінеральних речовин

Запитання 11

Кислотність шлункового соку людини:

варіанти відповідей

рН 3-4

рН 5-6

рН 1,5-2,0

рН 7-8

Запитання 12

Ферменти ротової порожнини:

варіанти відповідей

пепсин, трипсин

ліпаза, амілаза

трипсин, ліпаза

амілаза, мальтаза

Запитання 13

Укажіть фермент, який забезпечує розщеплення білків у кишечнику:


варіанти відповідей

ліпаза;

лізоцим;

амілаза;

пептидаза.

Запитання 14

Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи:


варіанти відповідей

ротова порожнина;

стравохід;

шлунок;

дванадцятипала кишка.

Запитання 15

Назвіть фермент, який забезпечує знезараження в ротовій порожнині:

варіанти відповідей

мальтоза;

пепсин;

лізоцим;

амілаза.

муцин

Запитання 16

Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»:


варіанти відповідей

печінка;

підшлункова залоза;

шлунок;

товстий кишечник.

Запитання 17

Назвіть залозу, яка виробляє фермент пепсин:


варіанти відповідей

слинна;

слізна;

молочна;

підшлункова.

Запитання 18

Назвіть орган травної системи, у якому всмоктується основна кількість поживних речовин:


варіанти відповідей

товстий кишечник;

тонкий кишечник;

шлунок;

ротова порожнина.

Запитання 19

 Укажіть орган травної системи, у якому починається розщеплення жирів:


варіанти відповідей

кишечник;

шлунок;

стравохід;

ротова порожнина.

Запитання 20

Укажіть речовину, яку виробляють слинні залози:


варіанти відповідей

амілаза;

пепсин;

меланін;

жовч;

хімотріпсін.

Запитання 21

Тонкий кишечник в органiзмi людини виконує функції:


варіанти відповідей

перетравлення тiльки вуглеводiв

перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводiв

знищення мiкроорганiзмiв завдяки утворенню кислого середовища

перетравлення бiлкiв i частково вуглеводiв

всмоктування продуктiв розщеплення бiлкiв, жирiв i вуглеводiв

Запитання 22

Шлунок людини виконує функції:

варіанти відповідей

перетравлення тiльки вуглеводiв

перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводiв

знищення мiкроорганiзмiв завдяки утворенню кислого середовища

всмоктування продуктiв розчеплення бiлкiв, жирiв i вуглеводiв

Запитання 23

Важливий процес організму, який видаляє продукти обміну речовин та знешкоджує отруйні речовини це....

варіанти відповідей

дихання

травлення

виділення

імунітет

Запитання 24

Визначте конституційний тип людини за описом: "М’язи переважно слаборозвинені, довгі, тонкі; характерна худорлявість, шкіра бліда, суха; трапляється сутулість; знижений артеріальний тиск, послаблена функція наднирників;характеризується високим зростом; плечі та таз вузькі, кінцівки довгі й тонкі, тулуб короткий" 

варіанти відповідей

нормостенічний

гіперстенічний

астенічний

Запитання 25

Ознаки недостатності якого мінералу описані:

"Деформація кісток, біль у литкових м`язах, рахіт у дітей, карієс, витончення емалі зубів"

варіанти відповідей

К

Fe

Mg

Ca

Запитання 26

Ознаки недостатності якого вітаміну описані:

"Блідість і сухість шкіри, кровоточивість ясен, швидка втовлюваність, знижена працездатність, часті простудні захворювання"

варіанти відповідей

А

В1

РР

С

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест