Фізіолого-гігієнічна оцінка адекватності харчування за меню- розкладкою ч2

Додано: 25 квітня
Предмет: Біологія, 11 клас
26 запитань
Запитання 1

До п’ятої професійної групи відповідно до «Норм добової потреби ... 2017 р.»

входять:

варіанти відповідей

сталевари, продавці, зоотехніки;

хірурги, продавці продтоварів, токарі;

верстатники, диспетчери, пакувальники;

землекопи, муляри, вантажники немеханізованої праці;

продавці промтоварів, деревообробники, ливарники.

Запитання 2

Для оцінки харчування студентки 3-го курсу медичної академії

використовувалися наступні показники: характер праці, стать,

кліматична зона проживання, індивідуальні особливості (наявність

патології шлунково-кишкового тракту). Які показники не враховані?

варіанти відповідей

ріст, окружність грудної клітки;

вік, маса тіла;

перенесені захворювання;

національність;

соціальні чинники.

Запитання 3

Для оцінки харчування студента 3-го курсу медичної академії враховувалися

низка показників, серед яких основними є:

варіанти відповідей

індивідуальні особливості організму (заняття спортом);

індивідуальні особливості організму (наявність патології шлунково-кишкового

тракту);

кліматична зона проживання, національність;

стать, вік, маса тіла, характер праці;

характер праці (підробіток «медсестрою»), кліматична зона проживання.

Запитання 4

Добовий харчовий раціон студентки медичної академії, 20 років,

представлений таким набором страв і напоїв: сніданок - курячий бульйон,

бутерброд з маслом, чай; обід - молочний суп, котлети з гречаною кашею,

какао; вечеря - млинці з повидлом. Калорійність раціону 2000 ккал, вага - 2,5

кг, співвідношення Б: Ж: В = 1: 1: 4; Са: Р = 1: 1,1. Гігієнічна оцінка раціону:

варіанти відповідей

знижена калорійність раціону, порушено співвідношення Са і Р, а також

білків, жирів, вуглеводів.

добовий раціон має знижену калорійність, в ньому порушені

співвідношення Б: Ж: В, понижена вага раціону;

на сніданок не рекомендується бульйон, на обід - перше у вигляді

молочного супу, в раціоні немає овочів і фруктів;

добовий раціон за всіма параметрами відповідає гігієнічним вимогам;

знижені калорійність і вага харчового раціону;

Запитання 5

При оцінці добового харчового раціону студентки медичної академії, 20

років, встановлено: калорійність раціону 2000 ккал, квота тваринного білка

- 45%, рослинного жиру - 15%, співвідношення Б: Ж: В = 1: 1: 4, Са: Р = 1 :

1,5. Гігієнічна оцінка раціону:

варіанти відповідей

у раціоні знижена квота тваринного білка і рослинного жиру, порушено

співвідношення Са:Р;

калорійність раціону знижена порівняно з вимогою норм харчування;

в раціоні порушено співвідношення білків, жирів, вуглеводів.

раціон за усіма параметрами не відповідає гігієнічним вимогам;

усі параметри раціону відповідають гігієнічним вимогам;

Запитання 6

Добовий харчовий раціон студента медичної академії представлений

таким набором страв і напоїв: сніданок - манна каша на молоці, чай і

бутерброд з маслом; обід - борщ, плов з бараниною, компот з булочкою;

вечеря - млинці з повидлом, чорна кава. Калорійність раціону - 2450 ккал.

Гігієнічний висновок:

варіанти відповідей

раціон перевантажений вуглеводами, що забезпечує підвищену

калорійність, на вечерю не рекомендується чорна кава;

раціон не містить сирих овочів, фруктів (соків), перевантажений

вуглеводами, на вечерю не рекомендується чорна кава;

раціон за набором страв і напоїв вечері, а також за калорійністю не

відповідає гігієнічним нормам;

раціон за набором страв і напоїв, а також за калорійністю відповідає

гігієнічним вимогам;

єдиний недолік раціону - чорна кава на вечерю.

Запитання 7

При оцінці добового харчового раціону викладача медичної академії (жінка,

28 років) встановлено: калорійність раціону - 2000 ккал, харчування

триразове. Квота тваринного білка - 50%, рослинного жиру - 20%, простих

цукрів - 50% від добової кількості. Забезпеченість раціону вітамінами: С -

85мг, А - 2 мг (2000 мкг), В1-2,5мг, мінеральними солями: Са-1100 мг, Р -1200

мг, Fe-10 мг. Оцінка раціону за вказаними параметрами:

варіанти відповідей

знижена калорійність раціону, а також квота тваринного білка;

знижена квота рослинного білка і кількість віт. С;

недостатньо ретинолу і порушено співвідношення кальцію і фосфору;

знижена кількість усіх вітамінів;

підвищена кількість простих цукрів і недостатня кількість заліза.

Запитання 8

При оцінці добового харчового раціону студента медичної академії (19 років)

встановлено: калорійність раціону - 2250 ккал. Квота тваринного білка -

50%, рослинного жиру - 20%, простих цукрів - 40% від добової кількості,

співвідношення Б:Ж:В = 1: 1,2: 4,6, Са: Р = 1: 1. Гігієнічна оцінка раціону:

варіанти відповідей

підвищена калорійність раціону, порушено співвідношення Б: Ж: В;

раціон за усіма параметрами відповідає гігієнічним вимогам;

раціон перевантажений тваринними білками і простими цукрами;

підвищена калорійність раціону, порушено співвідношення Са: Р;

усі параметри раціону не відповідають гігієнічним вимогам.

Запитання 9

Вітаміни - це:

варіанти відповідей

високомолекулярні речовини, не синтезуються в організмі людини, що

надходять в організм ззовні, необхідні в малих кількостях;

низькомолекулярні органічні та неорганічні речовини, частково

синтезуються в організмі, що надходять ззовні, не володіють енергетичними

властивостями, необхідні в малих кількостях;

низькомолекулярні органічні речовини, деякі з яких частково синтезуються

в організмі, що надходять ззовні, не володіють енергетичними і пластичними

властивостями, необхідні організму в малих кількостях;

низькомолекулярні органічні речовини, деякі з яких частково синтезуються

в організмі, що надходять ззовні, не володіють енергетичними і пластичними

властивостями, необхідні організму у великих кількостях;

високомолекулярні органічні речовини, не синтезуються в організмі, що

володіють незначними енергетичними і пластичними властивостями,

біологічно активні в малих кількостях.

Запитання 10

Вітаміни класифікуються залежно від:

варіанти відповідей

розчинності в жирах і спиртах;

розчинності в жирах і воді;

розчинності у воді і спиртах;

розчинності в спиртах і рідинах організму;

здатності або нездатності синтезуватися в організмі людини.

Запитання 11

Найменш стійкий в процесі зберігання і кулінарної обробки:

варіанти відповідей

вітамін С;

вітамін А;

тіамін;

рибофлавін;

кальциферол.

Запитання 12

Для синтезу деяких вітамінів в організмі людини необхідний вплив:

варіанти відповідей

УФ-випромінювання (спектр С);

видимого спектру сонячної радіації;

гамма-випромінювання;

УФ-випромінювання (спектр В);

ІЧ-випромінювання.

Запитання 13

Для синтезу деяких вітамінів в організмі людини необхідний вплив:

варіанти відповідей

мікрофлори шлунково-кишкового тракту;

ІЧ-випромінювання;

гамма-випромінювання;

УФ-випромінювання (спектр С);

видимого спектру сонячної радіації.

Запитання 14

Вітаміни синтезуються:

варіанти відповідей

головним чином в продуктах тваринного походження;

головним чином в рослинних продуктах;

- в продуктах тваринних і рослинних рівною мірою;

головним чином в організмі людини (водорозчинні);

головним чином в організмі людини (жиророзчинні).

Запитання 15

Основна особливість «Норм харчування ... 2017 року» щодо нормування

добової потреби у вітамінах для дорослих – облік:

варіанти відповідей

групи інтенсивності праці та статі;

групи інтенсивності праці, статі, віку.

групи інтенсивності праці й віку;

тільки групи інтенсивності праці;

тільки статевої приналежності;

Запитання 16

Антибіотики негативно впливають на вітамінний обмін, оскільки:

варіанти відповідей

руйнують водорозчинні вітаміни;

руйнують жиророзчинні вітаміни;

руйнують ферменти, частиною яких є вітаміни;

знижують активність вітамінів в обміні речовин;

пригнічують кишкову мікрофлору.

Запитання 17

Фізіологічна роль аскорбінової кислоти визначається:

варіанти відповідей

її коферментними властивостями;

участю в підтримці осмотичного рівноваги в клітинах;

активною участю в окисно-відновних процесах;

участю в процесах, пов'язаних з функцією розмноження;

активною роллю в нормалізації і стимуляції кровотворення.

Запитання 18

Добова потреба в аскорбіновій кислоті для дорослих, мг:

варіанти відповідей

50 - для жінок та 70 - для чоловіків;

10 - для жінок та 30 - для чоловіків;

70 - для жінок та чоловіків;

80 - для жінок та чоловіків;

70 - для жінок та 80 - для чоловіків.

Запитання 19

Для підтвердження діагнозу «гіповітаміноз С» необхідно:

варіанти відповідей

провести «язикову пробу»;

визначити вміст вітаміну С в крові;

вивчити добовий харчовий раціон людини;

визначити вміст вітаміну С у волоссі;

визначити вміст вітаміну С в слині.

Запитання 20

Нормальний вміст вітаміну С в крові, мг%:

варіанти відповідей

0,7 - 1,2;

0,07 - 0,12;

50;

70 - 50;

7 - 12.

Запитання 21

Один з основних симптомів цинги:

варіанти відповідей

аліментарний поліневрит;

дерматоз;

геморагічний діатез;

гемералопія;

хейлоз.

Запитання 22

Один з основних проявів цинги:

варіанти відповідей

хейлоз;

гемералопия;

дерматоз;

зниження реактивності організму;

аліментарний поліневрит.

Запитання 23

Вітамін С визначається в овочах і фруктах методом:

варіанти відповідей

ваговим;

колориметричним;

йодометричним;

експресним;

розрахунковим.

Запитання 24

Основні джерела аскорбінової кислоти:

варіанти відповідей

продукти тваринного походження;

продукти рослинного походження;

молоко і молочні продукти;

м'ясо тварин і риби;

печінка тварин і риб.

Запитання 25

Основне джерело аскорбінової кислоти в зимовий і весняний час:

варіанти відповідей

морква;

картопля;

часник;

ріпчаста цибуля;

буряк.

Запитання 26

Основне джерело аскорбінової кислоти в зимовий і весняний

варіанти відповідей

буряк;

морква;

білокачанна капуста;

ріпчаста цибуля;

часник.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест