Генетика 9 В -задачі

Додано: 28 березня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 525 разів
10 запитань
Запитання 1

Порушення обміну фенілаланіну - фенілкетонурія - успадковується як рецесивна ознака. У медико-генетичну консультацію звернулися здорові батьки, у яких народилася дитина із цим захворюванням. Їх цікавить питання: яка ймовірність (%) народження в них здорової дитини?

варіанти відповідей

0

25

50

75

Запитання 2

Ген, рецесивний алель якого спричинює гемофілію, локалізований в Х-хромосомі. Чоловік, який хворіє на гемофілію, одружився із жінкою. Її генотип не містить алеля, який спричинює гемофілію. Ультразвукове дослідження дало змогу з'ясувати, що в них народиться хлопчик. Яка ймовірність (%) того, що він не хворітиме на гемофілію?

варіанти відповідей

25

50

75

100

Запитання 3

У якому схрещуванні розщеплення за фенотипом у потомстві може бути 9 : З : З : 1?

варіанти відповідей

АаВв х АаВв

АаВв х аавв

АаВв х ааВв

ААвв х ааВВ

Запитання 4

У дрозофіли домінантний ген червоного забарвлення очей W і рецесивний ген білого забарвлення w містяться в Х-хромосомі. Гетерозиготну червонооку самку схрестили з білооким самцем. Яка частка особин, схожих на батька, з’явиться в F1? Зважте на те, що в дрозофіли гетерогаметна стать - чоловіча

варіанти відповідей

25 %

50 %

75 %

100 %

Запитання 5

У курей строкате забарвлення оперення визначається зчепленим із Х-хромосомою геном В, чорне - геном b. Чорного півня схрестили зі строкатою куркою. Яка ймовірність появи в F1 самців, схожих на батька? Зважте на те, що в птахів гетерогаметна стать - жіноча.

варіанти відповідей

0 %

100 %

25 %

50 %

Запитання 6

Томас Морган досліджував спадковість низки ознак у плодової мушки дрозофіли. В одному з експериментів учений досліджував дві ознаки — забарвлення тіла (B — сіре, b — чорне) і форму крил (V — нормальні, v — зачаткові). Дослідник схрестив дигетерозиготну за цими ознаками самицю з мутантним самцем, який мав чорне тіло та зачаткові крила.

Як видно з результатів схрещування (див. рисунок), співвідношення фенотипів у гібридному поколінні сильно відрізняється від очікуваного за законами Менделя (1:1:1:1). Це пояснюється тим, що частка утворених дигетерозиготною самицею некросоверних (нерекомбінантних) гамет

становить



варіанти відповідей

17 %.

8,5 %.

83 %.

41,5 %.

Запитання 7

Уявіть, що Ви медико-генетичний консультант. До Вас звернулася сім'я (батько, мати та двоє дітей) з проханням з'ясувати, чи є діти рідними для їхньої подружньої пари. Ви провели дослідження групи крові всіх членів сім'ї й отримали такі результати: у батька група крові АВ (IV), у матері – А (ІІ), у старшої дитини – В (ІІІ), у молодшої дитини – 0 (І). Укажіть правильне твердження.

варіанти відповідей

старша дитина може бути рідною, а молодша – ні

обидві дитини можуть бути рідними

молодша дитина може бути рідною, а старша – ні

обидві дитини не можуть бути рідними

Запитання 8

За успадкування резус-групи крові відповідає ген D, який має два алелі: D (резус-позитивна кров-Rh+) і d (резус-негативна кров Rh-). В обох батьків резус-позитивна кров. Укажіть правильне твердження.

варіанти відповідей

їхня дитина обов'язково успадкує резус-групу батьків

їхня дитина може бути виключно резус-позитивною

їхні діти можуть бути як резус-позитивними, так і резус-негативними

вірогідність народження резус-позитивної дитини становить 50 %

Запитання 9

Забарвлення норок визначається одним геном з повним домінуванням. Схрещування коричневої норки із сірою дало лише коричневих потомків. У другому поколінні отримали 45 коричневих та 15 сірих норок. Яке розщеплення за генотипом виникло в другому поколінні?

варіанти відповідей

1 : 1

З : 1

1 : 2 : 1

2 : 1

Запитання 10

Кароокий чоловік з І (О) групою крові одружився з блакитноокою дівчиною, у якої IV (АВ) група крові (карі очі - домінантна ознака). Якими за фенотипом можуть бути їхні діти, якщо відомо, що чоловік гомозиготний за геном забарвлення очей?

варіанти відповідей

кароокі І групи крові та кароокі ІV групи крові

блакитноокі І групи крові, кароокі І групи крові, блакитноокі ІV групи крові, кароокі ІV групи крові

кароокі ІІ групи крові та кароокі ІІІ групи крові

блакитноокі І групи крові та кароокі ІV групи крові

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест