Гігієна харчових продуктів

Додано: 17 жовтня 2022
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 34 рази
19 запитань
Запитання 1

Гігієна харчових продуктів:

варіанти відповідей

вивчає закономірності впливу на організм людини та суспільне здоров'я комплексу чинників довкілля з метою розробки гігієнічних норм, санітарних правил, запобіжних і оздоровчих заходів;

спосіб чи метод забезпечення виробництва якісних та безпечних харчових продуктів, який вважається найкращим серед усіх інших відомих методів

харчовий продукт, який не справляє шкідливого впливу на здоров’я людини та є придатним для споживання.

Запитання 2

Найкращі практики виробництва харчових продуктів- це

варіанти відповідей

•оптимальний спосіб досягнення мети, перевірений декількома виробниками;


•це набір певних характеристик і властивостей продукції, очікуваних споживачем, але не пов’язаних з її безпечністю. 

•харчовий продукт, який не справляє шкідливого впливу на здоров’я людини та є придатним для споживання; 

Запитання 3

Безпечний харчовий продукт - це продукт

варіанти відповідей

який не справляє шкідливого впливу на здоров’я людини та є придатним для споживання

•вилучений із торгівельних мереж, для запобігання розповсюдження, демонстрації чи пропонування споживачам 

•що має властивості очікувані споживачем, але не пов’язаних з її безпечністю. 

Запитання 4

Харчовий ланцюг від "лану до столу", починається з:

варіанти відповідей

початок перетворення живих тварин та рослин у харчові продукти: збір врожаю, забій тварин,

первинного виробництва етапу на якому вирощуються тварини і рослини

зберігання, транспортування, виробництво, переробка, торгівля

Запитання 5

Небезпечний чинник – це

варіанти відповідей

будь-який хімічний, фізичний, біологічний чинник харчового продукту або його стан, що може спричинити шкідливий вплив на здоров’я людини.

харчовий продукт, що є шкідливим для здоров’я та/або непридатним для споживання

можливість виникнення шкідливого впливу на здоров’я людини та ступінь цього впливу, що походить з небезпечного (небезпечних) фактора (факторів) у харчовому продукті

Запитання 6

Ризик 

варіанти відповідей

можливість виникнення шкідливого впливу на здоров’я людини та ступінь цього впливу, що походить з небезпечного (небезпечних) фактора (факторів) у харчовому продукті. 


науково обґрунтований процес, який включає ідентифікацію небезпечного фактора, характеристику небезпечного фактора, оцінку його впливу, характеристику ризику.

харчовий продукт, що є шкідливим для здоров’я та/або непридатним для споживання

Запитання 7

Яка тривалість застосування преддипінгів при підготовці вимені до доїння?

варіанти відповідей

30 сек.

45 сек.

60 сек.

Запитання 8

Через скільки секунд, після здоювання перших порцій молока, необхідно підєднати доїльні стакани?

варіанти відповідей

60-120

30-60

30-45

Запитання 9

За який період часу після отримання, молоко повинно охолодитись?

варіанти відповідей

за 1 годину

за 2 години

за 3 години

Запитання 10

Що відносять до природніх хімічних небезпечних чинників?

варіанти відповідей

складові чинники харчового продукту (мікотоксини, скомбромиксин (гістамін), грибні токсини, токсини);

чинники що вносять під час виробництва, або зараження через навколишнє середовище, або інше зараження;

бактерії, віруси та паразити.  

Запитання 11

Що відноситься до фізичних небезпечних чинників?

варіанти відповідей

чужорідні предмети чи сторонні речови, які не містяться у харчових продуктах.  

бактерії, віруси та паразити.  

чинники, що виявляють у харчових продуктах природнього походження або внесені (потрапили) під час згодовування кормів забруднених мікотоксинами, компоненти кормів для тварин, питної води, залишкову кількість ветеринарних препаратів, пестицидів

Запитання 12

Чи попереджають державні інспектори підприємства харчової промисловості про державний моніторинг та інспектування?


варіанти відповідей

не попереджають (проводяться без попередження)

попереджають за три робочі дні

попереджають за 30 днів

Запитання 13

Чи попереджають державні інспектори підприємства харчової промисловості про аудит?

варіанти відповідей

не попереджають

попереджають за три робочі дні

попереджають за 30 днів.

Запитання 14

Як вирахувати ризик для молочної-товарної ферми

варіанти відповідей

розраховується як сума ймовірності (про «шкідливу подію») і впливу (Ризик

= Ймовірність + Вплив)

розраховується як різниця ймовірності (про «шкідливу подію») відняти вплив (Ризик= Ймовірність -Вплив)

розраховується як сума: ризик+ ймовірності +вплив

Запитання 15

До якої температури охолоджується молоко в умовах молочно-товарної ферми?

варіанти відповідей

+4 ºС

+6ºС

+10ºС

Запитання 16

З якою періодичністю будуть перевірятись підприємства на яких не виявлено жодних порушень, чи порушення є незначними, під час планових перевірок?

варіанти відповідей

будуть планово перевірятися рідше. 

будуть планово перевірятися частіше. 

будуть перевірятись по плану

Запитання 17

Що таке простежуваність харчового продукту?

варіанти відповідей

можливість відслідкувати рух харчового продукту на визначених етапах виробництва, переробки та розповсюдження

це рух харчового продукту по харчовому ланцузі

Запитання 18

Що таке зовнішня простежуваність?

варіанти відповідей

простежуваність постачальника

простежуваність процесів під час виготовлення харчового продукту

простежуваність покупця

Запитання 19

Що таке внутрішня простежуваність?

варіанти відповідей

простежуваність постачальника;


простежуваність під час виготовлення харчового продукту;

простежуваність покупця.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест