Харчові зв язки, потоки енергії та коло обіг речовин у екосистемах

Додано: 27 квітня 2020
Предмет: Біологія, 9 клас
Тест виконано: 63 рази
6 запитань
Запитання 1

Харчовий (труфачний) ланцюг – взаємини між організмами під час перенесення енергії їжі від її джерела (зеленої рослини) через низку організмів, що відбувається шляхом поїдання одних організмів іншими з більш високих трофічних рівнів.- Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 2

Ланцюги живлення виникають унаслідок трофічних зв'язків між організмами різних видів. Зелені рослини – це основа кожного ланцюга живлення, автотрофні організми є виробниками органічних речовин з неорганічних, або продуцентами (від лат. продуцентіс - той, що створює). Рослиноїдні, всеїдні та хижі тварини є споживачами готових органічних речовин, або консументами (від лат. консуме - споживати). Організми, які розкладають рештки інших організмів, завершують ланцюг живлення, їх називають рідацентами (від лат. редуктіо - відновлювати) - Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 3

"Екологі́чна пірамі́да (або трофічна піраміда, харчова піраміда) — графічне подання зміни кількості біомаси або біопродуктивності на кожному трофічному рівні екосистеми. Куб біомаси показує кількість біомаси на кожному з трофічних рівнів, в той час як піраміда біопродуктивності показує кількість надлишкової біомаси, що продукується організмами на кожному з рівнів." - Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 4

Який ланцюг живлення на зображенні?

варіанти відповідей

1 –сапротроф ; 2 – фітофаг; 3 – хижак; 4 – рослина :

1 – рослина; 2 – фітофаг; 3 – хижак; 4 – сапротроф :

1 – рослина; 2 – сапротроф; 3 – хижак; 4 – фітофаг:

1 – рослина; 2 – редуцент; 3 – хижак; 4 – сапротроф :

Запитання 5

Розгляньте схему. на ній що зображено ?

варіанти відповідей

Потік енергії в ланцюзі живлення

Зміна екологічних факторів

Потік продуктивності біомаси

Запитання 6

"У біосфері відбувається постійний кругообіг елементів, які переходять від організму до організму, у неживу природу і знову до організму. Елементи, які вивільняються мікроорганізмами під час гниття, надходять у грунт і атмосферу, знову включаються в кругообіг речовин біосфери, поглинаючись живими організма­ми. Весь цей процес і буде біогенною міграцією атомів. Для біо­генної міграції характерним є накопичення хімічних елементів у живих організмах, а також їх вивільнення в результаті розкла­ду мертвих організмів. фітоценоз зооценоз. Визначення біогенної міграції хімічних елементів, яка викли­кана силами життя, дав Д. І. Менделєєв (Закон біогенної міграції атомів)" - Так чи ні?

варіанти відповідей

так

ні

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест