Харчові звички. Профілактика йододифіциту

Додано: 27 листопада 2022
Предмет: Основи здоров’я, 6 клас
Тест виконано: 444 рази
24 запитання
Запитання 1

За вироблення інсуліну в організмі людини відповідає:

варіанти відповідей

Серце

Печінка

Підшлункова залоза

Кістки

Запитання 2

Причиною виникнення цукрового діабету є:

варіанти відповідей

Незбалансоване харчування

Малорухливий спосіб життя

Куріння

Ожиріння

Недотримання правил гігієни

Спадковість

Запитання 3

Щоб дізнатися про рівень цукру в організмі потрібно

варіанти відповідей

щоб лікар виміряв тиск

виміряти пульс

здати аналіз крові

зважити солодощі, які збираєшся їсти

Запитання 4

Дефіцит йоду в організмі призводить до:

варіанти відповідей

Проблем з щитовидною залозою

Порушення обміну речовин

Викривленню хребта

Зубного болю

Крихких кісток

Затримки фізичного і розумового розвитку

Запитання 5

Найбільше йоду міститься в:

варіанти відповідей

Картоплі

Морепродуктах

Супах

Хлібо- булочних виробах

Запитання 6

Якщо дитина споживає мало йоду, то вона має

варіанти відповідей

уповільнений ріст

швидка втомлюваність,

знижена успішність,

погіршення пам’яті

Запитання 7

Вибери продукти багаті на йод

варіанти відповідей

кавун

білі гриби

оселедець

хек

ковбаса

карась

морська капуста

піца

Запитання 8

Для профілактики захворювань, пов’язаних із дефіцитом йоду, треба вживати в їжу 5-10 гр

варіанти відповідей

болгарського перцю

йодованої солі

бальзамічного оцету

соєвого соусу

Запитання 9

Що насамперед треба робити у разі харчових отруєнь:

варіанти відповідей

покласти постраждалого в ліжко

зігріти постраждалого

викликати "швидку допомогу"

напоїти постраждалого міцним солодким чаєм

Запитання 10

Принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

Помірність, різноманітність, калорійність, збалансованість 

  Помірність, різноманітність, збалансованість.

Помірність, різноманітність, калорійність, енергетичність, збалансованість.

Запитання 11

Позначте всі чинники, що впливають на харчові звички.

варіанти відповідей

Смак

Потреби

Стан здоров'я

Традиції

Стан довкілля

Запитання 12

Одиниця вимірювання енергетичної цінності продукту.

варіанти відповідей

Кілограми

Калорії

 Джоулі

Запитання 13

Коли набувають харчових звичок?

варіанти відповідей

У підлітковому віці

У дитинстві

У старості

Запитання 14

Обід у шкільній їдальні буде повноцінним, якщо...

варіанти відповідей

Будуть свіжі овочі і фрукти

Гаряча страва і м`ясо чи риба

Буде картопля фрі і гамбургер

 Сік або узвар із сухофруктів

Запитання 15

Витрачену енергію під час заняття спортом можна швидко поновити за рахунок...

варіанти відповідей

 Їжі

Голодування

 Інтернету

Запитання 16

Продовжіть речення. Раціональне харчування дітей у віці 11-12 років передбачає вживання їжі...

варіанти відповідей

2 рази на день

4-5 разів на день


3 рази на день

Запитання 17

Яке співвідношення білків, жирів та вуглеводів є оптимальним для людини?

варіанти відповідей

1:1:2

 1:1:6

1:1:4

Запитання 18

Які поживні речовини містять у собі продукти харчування?

варіанти відповідей

білки, жири, вуглеводи й мінеральні речовини

білки, жири, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини

  білки, жири, вуглеводи, вітаміни

 білки, вуглеводи, вітаміни й мінеральні речовини

Запитання 19

За все життя людина споживає близько ... .

варіанти відповідей

10-20 г йоду - приблизно одну столову ложку

 30–50 г йоду

 5-6 г йоду — приблизно одну чайну ложку

   

Запитання 20

За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння?

варіанти відповідей

термін реалізації яких минув

  куплені на стихійних ринках

отруйні гриби та ягоди

  які неправильно зберігали чи обробляли

  з пошкодженою упаковкою

 консерви зі здутими кришками.

Запитання 21

Певні відомості, умовні позначення, нанесені на упаковку продукту харчування - це...

варіанти відповідей

 маркування

 інформація про склад продукту

  термін зберігання

  маса продукту

Запитання 22

Що потрібно зробити, якщо підозрюєш у себе харчове отруєння?

варіанти відповідей

Звернутись до лікаря та попередити всіх, хто вживав ті самі продукти

  Випити 5-6 склянок кип’яченої води та викликати блювання

  Лягти спати

  Сподіватися, що саме минеться

Запитання 23

Найбільш поширеними ознаками харчового отруєння є:

варіанти відповідей

підвищення температури тіла, блювота

біль у животі; нудота, блювота; пронос; підвищується температура тіла, з'являються озноб, тахікардія (прискорене серцебиття); знижується артеріальний тиск; може виникнути непритомний стан, іноді відзначаються судоми м'язів. 

біль у животі; нудота, блювота; пронос; підвищується температура тіла, висипання на шкірі

Запитання 24

За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння?

варіанти відповідей

закінчений термін реалізації

пошкоджена упаковка

неправильне зберігання чи обробка

куплені на стихійних ринках

консерви зі вздутими кришками

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест