Харчування в різні вікові періоди. Опорно-руховий апарат

Додано: 1 червня 2020
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
44 запитання
Запитання 1

Дитина віком 3 місяці з масою тіла 5,400 г перебуває на штучному вигодовуванні. Підрахуйте разовий об'єм їжі

варіанти відповідей

200 мл

80 мл

150 мл

250 мл

95 мл

Запитання 2

Дитина віком 5 місяців з масою тіла 7,200 г перебуває на природному вигодовуванні. Визначте раціон дитини, якщо вводять перше підгодовування вперше

варіанти відповідей

Овочеве пюре(30 г)+грудне молоко(170 г)

Овочеве пюре(80 г)+ грудне молоко(120 г)

Грудне молоко(150г)+овочеве пюре(50г)

Грудне молоко(100мл)+овочеве пюре(100мл)

Овочеве пюре(40г)+грудне молоко(160г)

Запитання 3

Вкажіть відсоток енергетичної цінності продуктів, що припадає на сніданок, від добової потреби дитини віком 3 роки

варіанти відповідей

20

5

25

75

65

Запитання 4

Вкажіть відсоток енергетичної цінності продуктів, що припадає на обід, від добової потреби дитини віком 3 роки

варіанти відповідей

60

30

35

25

10

Запитання 5

Дитина віком 6,5 місяців з масою тіла 7000 г перебуває на природному вигодовуванні. Підберіть продукти, що вводять о 10 годині

варіанти відповідей

Кефір(200мл)

10% рисова каша(150мл)

Овочеве пюре(200мл)

Рибне пюре(150мл)

5% манна каша(250мл)

Запитання 6

Назвіть середню калорійність їжі для вагітних першої половини вагітності

варіанти відповідей

2500-3500 ккал

2700-3200 ккал

3000-3500 ккал

1500-1700 ккал

2000-2500 ккал

1000-1800 ккал

Запитання 7

Яку назву мають такі зміни, як зменшення молока на 3-му,7-му,12-му місяці після народження

варіанти відповідей

Гіпогалактія

Гіпергалактія

Голодний криз

Лактаційний криз

Транзиторна гарячка

Гіпоглікемічний

Запитання 8

Назвіть методи визначення добової і разової потреби в їжі

варіанти відповідей

Штучний

Об'эмний

Індивідуальний

Калорійний

Лактаційний

Економічний

Запитання 9

Назвіть чим відрізняється остеогенез людини від інших тварин

варіанти відповідей

Представлений черепом, кістками тулуба і кінцівок

Має пластинчасто-трабекулярну будову з каналами остеона

Опорно-руховий апарат складається з кісток, хрящів, суглобів, м'язів, зв'язок

Має діафізи у ключицях

М'язові волокна відсутні в язиці та діафрагмі

Тільки хребет людини має фізіологічні вигини

Запитання 10

Назвіть особливості черепа новонародженого

варіанти відповідей

Відкрите велике тім'ячко

Відкритий вінцевий шов

Велика кількість кісток

Відкриті бічні тім'ячка

Сплощення потилиці

Запитання 11

Дайте характеристику змінам опорно-рухового апарату в геронтології

варіанти відповідей

Звуження щілин суглобів

Остеопороз

Хребет не має вигинів і вгинів

Руйнування лізосом у хрящі, що вкриває суглобові поверхні

Переломи кісток за типом "зеленої гілки"

Запитання 12

В якому віці спостерігається координація точності рухів

варіанти відповідей

Після 2 років

В 10-11 місяців

Після 10 років

Після 60 років

Після 1 року

У 20-25 років

Запитання 13

Назвіть шлях розвитку, характерний для кісток основи черепа та ліцевих кісток

варіанти відповідей

Дермальний

Хондральний

Діафізарний

Епіфізарний

Мезенхімальний

Запитання 14

Де знаходиться хрящова зона росту трубчастих кісток у довжину

варіанти відповідей

Між діафізом та епіфізом

Між епіфізом та метафізом

Між діафізом та метафізом

Всі відповіді правильні

Запитання 15

У процесі остеогенезу виділяють стадії

варіанти відповідей

Утворення білкової основи кістки - поновлення та перебудова кістки - мінералізація остеоїдів

Мінералізація остеоїдів - утворення білкової основий кістки - поновлення та перебудова кістки

Утворення білкової основи кістки - мінералізація остеоїдів - перебудова та поновлення кістки

Поновлення та перебудова кістки - мінералізація остеоїдів - утворення білкової основи кістки

Усі послідовності відносяться до остеопорозу

Запитання 16

В організмі дитини,хворої на рахіт накопичуються недоокислені продукти обміну речовин і розвивається ацидоз, який спричинює

варіанти відповідей

Зниження реабсорбції фосфатів і амінокислот у ниркових канальцях

Гіпокапнію

Схильність до судом

Кетонемію

Гіпокальціємію

Запитання 17

Що є однією з перших ознак старіння кісткової тканини

варіанти відповідей

Зменшення кількості остеобластів

Деструкція і загибель остеоцитів

Збільшення кількості колагенових фібрил у матриксі кістки

Відкладання вапна в тканинах навколо суглоба

Посилене кровопостачання кісткової тканини

Запитання 18

Яка особливість кісток притаманна дитині віком 1 рік порівняно з дорослою людиною

варіанти відповідей

Остеопороз кістки

Тонке окістя

Хрящовий характер епіфізів

Утворення дистрофічних кіст із драглистим змістом

Хрящовий характер метафізів

Запитання 19

У дитини, 9 місяців, збільшені лобні й тім'яні горби, на грудній клітці - чотки на ребрах. Не сидить самостійно. Яке захворювання, пов'язане з порушенням опорно-рухового апарату

варіанти відповідей

Гіпотрофія

Гіпервітаміноз D

Краніотабес

Субхондральний склероз замикальної пластинки

Підгострий перебіг рахіту

Гострий перебіг рахіту

Запитання 20

Скільки груп продуктів існує за своїм призначенням

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 21

Як називається шлях забруднення харчових продуктів, де сільськогосподарскі культури вирощуються на забруднених територіях

варіанти відповідей

Аєрогенний

Гідрогенний

Грунтовий

Технологічний

Контактний

Запитання 22

Як називається шлях харчових продуктів забруднення, коли стічні води забруднюють землю, де вирощують сільськогосподарські культури

варіанти відповідей

Технологічний

Гідрогенний

Грунтовий

Аєрогенний

Контактний

Запитання 23

Яку дієту за номером сімейний лікар буде рекомендувати хворому з цукровим діабетом

варіанти відповідей

9

2

10

8

15

7

Запитання 24

Назвіть добову енергетичну потребу дітей шкільного віку

варіанти відповідей

1500-2000 ккал

2000-2200 ккал

2500-2700 ккал

2800-3000 ккал

1000-1500 ккал

3000-3500

Запитання 25

Назвіть продукти пластичного обліку

варіанти відповідей

Печінка тварин і риб, хлібобулочні вироби

Крупи, картопля, макарони

Овочі, фрукти, ягоди

М'ясо, яйце, молоко

Всі зазначені продукти відносяться до пластичного обліку

Запитання 26

З якого віку до раціону дитини вводять кашу

варіанти відповідей

5-5,5 місяців

4-4,5 місяців

7-8 місяців

6-6,5 місяців

3-3,5 місяців

11-12 місяців

Запитання 27

З якого віку до раціону дитини вводять курячий жовток

варіанти відповідей

5-6 міс

4-4,5 міс

6-6,5 міс

7-8 міс

5-7 міс

9-10 міс

Запитання 28

Яке співвідношення між білками, жирами, вуглеводами потрібно бути у разі грудного вигодовування на 1 році життя

варіанти відповідей

1:3:6

1:1:1

3:1:2

2:3:5

1:2:3

1:1:4

Запитання 29

Після 1 року життя енергетичну потребу встановлюють з розрахунку

варіанти відповідей

418 кДж на 1 кг маси на добу

100 ккал на 1 кг маси на добу

200 ккал на 1 кг маси на добу

300 кДж на 1 кг маси на добу

150 ккал на 1 кг маси на добу

150 кДж на 1 кг маси на добу

Запитання 30

Від чого залежать норми харчування працездатного дорослого населення

варіанти відповідей

Віку

Статі

Роду діяльності

Фізичного навантаження

Ваги

Запитання 31

Що таке КФА

варіанти відповідей

Відношення загальних енерговитрат величин основного обміну

Термін першого підгодовування

Середня калорійність їжі для жінок, які годують груддю

Співвідношення білків, жирів, вуглеводів в раціоні дитини

Категорії підлітків за енергетичними потребами

Запитання 32

Скільки відсотків у добовій потребі жирів виділяється на частку рослинної олії

варіанти відповідей

5

15

25

30

40

10

Запитання 33

Підрахуйте добову норму соків дитини віком 4 місяці(мл)

варіанти відповідей

20

35

40

60

75

80

Запитання 34

Пацієнт, 20 років, перебуває на лікуванні в протитуберкульозному диспанцері. Яку дієту йому потрібно порекомендувати

варіанти відповідей

№14

№13

№11

№3

№8

Запитання 35

Пацієнту 55 років. Призначена дієта №7. під час спілкування з ним медична сестра пояснює мету призначеної дієти

варіанти відповідей

Щадіння нервової системи

Відновлення вітамінного балансу

Щадіння функцій нирок, зменшення набряків

Відновлення порушеної функції печінки

Нормалізація секреторної і моторної функції кишок

Запитання 36

Пацієнт Д. перебуває на лікуванні у терапевтичному відділенні з діагнозом гіпертонічної хвороби.Назвіть номер дієти, якої має дотримуватися пацієнт

варіанти відповідей

5

7

8

9

10

Запитання 37

Перевіряючи як організоване харчування в санаторії, дієтичною сестрою встановлено, що відпочивальники забезпечені 4-разовим харчуванням. Яку частину добової енергетичної цінності раціону має становити сніданок

варіанти відповідей

5%

30%

25%

40%

45%

Запитання 38

У чиї функції входить складання порційної вимоги на відділення

варіанти відповідей

Постової медсестри

Старшої медичної сестри

Дієтсестри

Лікаря - ординатора

Завідувача відділенням

Запитання 39

Годування через штучно створений отвір у шлунку здійснюють через

варіанти відповідей

Гастростому

Цистостому

Колоностому

Ілеостому

Per rectum

Запитання 40

Розрахуйте потребу в основних харчових інгредієнтах дитини віком 4 тижні та вагою 4500г. Мати годує дитину груддю

варіанти відповідей

Білки - 19 гр, жири- 40 гр, вуглеводи - 55 гр

Білки - 15 гр, жири - 45 гр,вуглеводи 35 гр.

Білки - 30 гр, жири - 70 гр, вуглеводи - 35 гр

Білки-8 г, жири- 26 гр, вуглеводи - 48 гр

Білки - 20 гр, жири - 40 гр, вуглеводи - 48 гр.

Запитання 41

Назвіть продукти енергетичні

варіанти відповідей

Кондитерські вироби

Крупи

Картопля

Цибуля

Молоко

Фрукти

Запитання 42

Скільки існує груп працівників різних професій з різною фізичною активністю

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 43

Назвіть енергетичну потребу дітей дошкільного віку на добу

варіанти відповідей

100 ккал на 1 кг маси

2000 ккал на добу

1500 ккал на добу

2500 ккал на добу

2650 ккал на добу

Запитання 44

Розрахуйте добову потребу в білках дитини віком 4,5 місяці з масою тіла при народженні 4000 г, яка перебуває на штучному вигодвуванні

варіанти відповідей

50г

45г

60г

30г

25,5г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест