Химия 18 нб

Додано: 8 червня 2023
Предмет: Хімія, 11 клас
Тест виконано: 155 разів
66 запитань
Запитання 1

Що таке поліконденсація

варіанти відповідей

процес утворення макромолекул полімеру простим сполученням молекул мономеру між собою

реакція сполучення молекул мономерів в макромолекули з виділенням низькомолекулярних речовин

сполучення молекул мономеру в макромолекули полімеру за рахунок розриву кратних зв’язків

сполучення молекул мономеру в макромолекули полімеру за рахунок розриву ланцюга

укрупнення макромолекул полімеру

Запитання 2

В результаті якої реакції утворюються білки в живих організмах

варіанти відповідей

полімеризації амінокислот

обміну моносахаридів

полімеризації моносахаридів

поліконденсації альфа-амінокислот

поліконденсації моносахаридів

Запитання 3

Які властивості не характерні для розчинів ВМР

варіанти відповідей

оборотність

термодинамічна стійкість

гомогенність

великий осмотичний тиск

світлорозсіювання

Запитання 4

В якому ряді аніони розміщені в порядку їх зростаючого впливу на набухання ВМР

варіанти відповідей

CH3COO-, NO3-, SO4, CNS-, Cl

CNS-, I-, Br-, NO3-, Cl-, CH3COO-, SO4

I-, CH3COO-, Cl-, SO4, CNS-

SO4, CH3COO-, Cl-, NO3-, I-, CNS-

Cl-, CH3COO-, SO4, CNS-, NO3-

Запитання 5

В якому ряді аніони розміщені в порядку їх спадаючого впливу на набухання ВМР

варіанти відповідей

CH3COO-, NO3-, SO4, CNS-, Cl

CNS-, I-, Br-, NO3-, Cl-, CH3COO-, SO4

I-, CH3COO-, Cl-, SO4, CNS-

SO4, CH3COO-, Cl-, NO3-, I-, CNS-

Cl-, CH3COO-, SO4, CNS-, NO3-

Запитання 6

Як зміниться ступінь набухання полівінілового спирту при додаванні сульфату калію

варіанти відповідей

спочатку збільшиться, а далі не зміниться

зменшиться

спочатку збільшиться, а далі зменшиться

не зміниться

збільшиться

Запитання 7

Як зміниться ступінь набухання полівінілового спирту при додаванні тіоціанату калію

варіанти відповідей

збільшиться

спочатку зменшиться, а далі збільшиться

зменшиться

не зміниться

спочатку зменшиться, а далі не зміниться

Запитання 8

Які із наведених пар електролітів сприяють набуханню

варіанти відповідей

I-, Br-

NO3-, SO4

Br-, CH3COO-

CH3COO-, SO4

Cl-, CH3COO-

Запитання 9

Ізоелектричним станом білка називається такий стан, коли його частинки

варіанти відповідей

мають негативний заряд

рухаються до катода

рухаються до анода

електронейтральні

мають позитивний заряд

Запитання 10

Які значення наведених фізико-хімічних величин відповідають ізоелектричній точці

варіанти відповідей

мінімум в’язкості

усі наведені значення

мінімум осмотичного тиску

максимум коагуляції

мінімум набухання

Запитання 11

При якому значенні рН електрофоретична рухливість білків буде мінімальною

варіанти відповідей

pH<7

pH=pHiet

pH>pHiet

pH>7

pH<pHiet

Запитання 12

Що називають онкотичним тиском

варіанти відповідей

частину осмотичного тиску крові, яка зумовлена високомолекулярними сполуками, в основному білками

величина осмотичного тиску плазми крові, обумовлена вмістом катіонів і аніонів електролітів

величина осмотичного тиску плазми крові, зумовлена вмістом електролітів

величина осмотичного тиску плазми крові, обумовлена концентрацією низькомолекулярних неелектролітів

величина осмотичного тиску плазми крові, обумовлена вмістом електролітів і концентрацією низькомолекулярних неелектролітів

Запитання 13

Вибрати ВМС, що є природним полімером

варіанти відповідей

карбоксиметилцелюлоза

глікоген

поліетилен

лавсан

найлон

Запитання 14

Вибрати правильне визначення ізоелектричної точки білка

варіанти відповідей

це стан макромолекули білка, при якому сумарний заряд її заряджених груп дорівнює нулю

це значення рН розчину, при якому сумарний заряд білкової молекули дорівнює нулю

це значення рН розчину, при якому білкова молекула не має зарядів

це стан макромолекули білка, у якому вона не має зарядів

це ступінь полімеризації макромолекули білка, при якому сумарний заряд її заряджених груп дорівнює нулю

Запитання 15

Вказати, як зміниться при набуханні об’єм полімерного зразка та об’єм системи полімер- розчинник у цілому

варіанти відповідей

об’єм зразка та об’єм системи у цілому збільшуються

об’єм зразка та об’єм системи у цілому не змінюються

об’єм зразка зменшується , а об’єм системи у цілому збільшується

об’єм зразка збільшується, а об’єм системи у цілому зменшується

об’єм зразка та об’єм системи у цілому зменшуються

Запитання 16

Полімеризацією називається реакція

варіанти відповідей

взаємодія полімерів між собою

сполучення молекул мономеру в макромолекули полімеру за рахунок розриву ланцюга

взаємодія полімерів з утворенням ланцюга

сполучення молекул мономеру в макромолекули полімеру за рахунок розриву кратних зв’язків

сполучення молекул мономеру між собою з виділенням низькомолекулярної речовини

Запитання 17

За допомогою яких реакцій одержують ВМР

варіанти відповідей

осадження

окиснення-відновлення

подвійногообміну

полімеризації

заміщення

Запитання 18

Які з наведених полімерів одержують синтетичним способом

варіанти відповідей

поліхлорвініл, лавсан, полістирол

капрон, білок, полівінол

білок, поліетилен, бутадієновий каучук

ізопреновий каучук, желатина, нейлон

білок, казеїн, желатин

Запитання 19

Який з перелічених чинників не впливає на ступінь набрякання ВМС

варіанти відповідей

рН середовища

природа розчинника

об’єм розчинника

температура

присутність електролітів

Запитання 20

В ізоелектричній точці для розчинів високомолекулярних сполук

варіанти відповідей

відсутній адсорбційний шар

відсутній сумарний позитивний заряд полярних угрупувань

відбувається руйнування структури макромолекули

відсутні заряджені полярні угрупування

відсутній дифузійний шар

Запитання 21

Які властивості не характерні для розчинів ВМС

варіанти відповідей

малий осмотичний тиск

термодинамічна нестійкість

гомогенність

світлорозсіювання

оборотність

Запитання 22

Зворотну денатурацію білків викликає

варіанти відповідей

додавання лугів

тривале нагрівання за температури понад 60° С

жорстке іонізуюче випромінювання

додавання сильних кислот

додавання етанола

Запитання 23

Розчини ВМС одержують

варіанти відповідей

пептизацією

розчиненням у відповідному розчиннику

диспергуванням

реакцією полімеризації

реакцією конденсації

Запитання 24

Розчини високомолекулярних сполук (ліофільних колоїдів) одержують

варіанти відповідей

прямим розчиненням дисперсної фази в дисперсійному середовищі

механічним подрібненням часточок дисперсної фази

коагуляцією

конденсаційними методами

ультразвуковим подрібненням

Запитання 25

Високомолекулярні речовини (ВМР) широко використовують у фармації. Яка властивість істинних розчинів характерна і для розчинів ВМР

варіанти відповідей

броунівський рух

термодинамічна стійкість

велика структурована в’язкість

наявність поверхні поділу

розсіювання світла

Запитання 26

Характерною особливістю розчинів високомолекулярних речовин, у тому числі і тих, що застосовують у фармації, є їх висока в’язкість. В’язкість розчинів білків буде найменшою при

варіанти відповідей

pH<7

pH=pHiet

pH>pHiet

pH>7

pH<pHiet

Запитання 27

Осмотичний тиск розчинів полімерів обчислюють за рівнянням

варіанти відповідей

Галлера

Рауля

Вант-Гоффа

Пуазейля

Штаудінгера

Запитання 28

До високомолекулярних відносять речовини з молекулярною масою від

варіанти відповідей

10-2-10-3

10/2-10/4

10/2-10/3

10-4-10-6 та більше

10/4-10/6 та більше

Запитання 29

Із наведених хімічних речовин до ВМР належать

варіанти відповідей

аланін, анілін, гліцин

сахароза, глюкоза, целюлоза

етанол, фенол, білок

білок, казеїн, желатин

лактоза, мальтоза, крохмаль

Запитання 30

Із наведених хімічних речовин до ВМР належать

варіанти відповідей

бензамід, гемоглобін, етанол

лавсан, целюлоза, гемоглобін

глікоген, білок, цистеїн

аланін, анілін, гліцин

гліцерин, етиленгліколь, АТФ

Запитання 31

Із наведених хімічних речовин до ВМР природного походження належать

варіанти відповідей

поліамід, нітрон, лавсан

білок, поліетилен, бутадієновий каучук

капрон, нітрон, поліестр

глікоген, гемоглобін, агар-агар

глікоген, білок, цистеїн

Запитання 32

Із наведених хімічних речовин до ВМР природного походження належать

варіанти відповідей

поліамід, нітрон, лавсан

білок, поліетилен, бутадієновий каучук

глікоген, білок, цистеїн

крохмаль,лавсан, желатин

целюлоза, нуклеїнові кислоти, крохмаль

Запитання 33

Які з наведених полімерів одержують синтетичним способом

варіанти відповідей

лавсан, целюлоза, гемоглобін

білок, казеїн, желатин

глікоген, гемоглобін, агар-агар

білок, поліетилен, бутадієновий каучук

капрон, нітрон, поліестр

Запитання 34

За своїм походженням ВМР розділяють на

варіанти відповідей

природні і хімічні

біологічні і синтетичні

синтетичні

натуральні

природні і синтетичні

Запитання 35

Вказати причину, з якої на початку набухання спостерігається виділення теплоти

варіанти відповідей

розрив зв’язків між молекулами полімера і розчинника

ендотермічна хімічна реакція розчинника з полімером

екзотермічна хімічна реакція розчинника з полімером

сольватація молекул полімера молекулами розчинника

руйнування структури полімера під дією молекул розчинника

Запитання 36

У дифузному шарі колоїдної частинки знаходяться:

варіанти відповідей

не має правильної відповіді

молекули розчинника і потенціалвизначальні йони

потенціалвизначальні йони

протийони

тільки молекули розчинника

Запитання 37

Седиментація - це:

варіанти відповідей

рівномірний розподіл колоїдних частинок по всьому об'єму системи

не має правильної відповіді

зменшення ступеня дисперсності системи за рахунок протікання процесів агрегації;

поступове осідання дисперсних частинок на дно системи за рахунок дії сил тяжіння

зменшення ступеня дисперсності системи за рахунок дії на частки молекул розчинника

Запитання 38

Вимагають обов'язкової присутності стабілізатора:

варіанти відповідей

гідрофобні золі

гідрофільні золі

розчини високомолекулярних сполук

істинні розчини;

не має правильної відповіді

Запитання 39

Одним із способів одержання емульсій є перенасичення гомогенного розчину двох рідин. Який процес лежить в основі цього методу?

варіанти відповідей

конденсація

коагуляція

седиментація

адгезія

Запитання 40

Емульсії, мазі, пасти та ін, можуть бути виготовлені подрібненням твердих і рідких речовин у відповідному середовищі. Цей процес є:

варіанти відповідей

адгезія

диспергація

седиментація

конденсація

Запитання 41

Виберіть властивість, яка характеризує порошки із грубодисперсними частинками:

варіанти відповідей

низька температура займання

висока здатність до когезії

висока гігроскопічність

низька насипна густина

Запитання 42

Який потенціал обумовлює стійкість колоїдних систем?

варіанти відповідей

Потенціал седиментації.

Термодинамічний

Дифузійний

Електрокінетичний

Запитання 43

Спрямоване переміщення дисперсійного середовища в постійному електричному полі - це:

варіанти відповідей

Потенціал протікання

Електроосмос

Набрякання

Електрофорез

Запитання 44

При одержаннi золю конденсаційним методом за реакцією надлишку барій(II) хлориду з натрій(I) сульфатом заряд гранули визначають йони:

варіанти відповідей

Барію

Сульфат йони

Хлорид йони

Натрію

Запитання 45

Вказати, як впливає величина рН на драглювання розчинiв бiлкiв:

варіанти відповідей

драглювання краще вiдбувається при значеннях рН, якi меншi IЕТ бiлка

драглювання розчинiв бiлкiв не залежить вiд спiввiдношення величини рН IЕТ

драглювання краще вiдбувається при значеннi рН, що вiдповiдає IЕТ бiлка

драглювання краще вiдбувається при значеннях рН, якi бiльшi IЕТ бiлка

Запитання 46

Вибрати правильну характеристику агрегатного стану драглiв:

варіанти відповідей

це рiдина, концентрацiя якої змiнюється при нагрiваннi i яка не має власної форми

це колоїдна система з пiдвищеною в’язкiстю i вiдсутнiстю власної форми

це в’язкотекуча рiдина, що зменшує в’язкiсть при нагрiваннi i приймає форму посудини

це нетекуча система, що може мати власну форму при низьких температурах

Запитання 47

Вказати , як залежить в’язкiсть розчинiв бiлкiв вiд рН:

варіанти відповідей

максимальна в’язкiсть у розчинiв з рН, що дорівнює IЕТ

мiнiмальну в’язкiсть мають розчини, рН яких дорівнює IЕТ

певної залежностi в’язкiстi розчинiв бiлкiв вiд рН немає

мiнiмальну в’язкiсть мають розчини з сильнокислим або сильнолужним середовищем, тому що за таких умов вiдбувається гiдролiз пептидних зв’язкiв

Запитання 48

Якими методами визначають молярну масу полімерів?

варіанти відповідей

Віскозиметрії

Полярографії

Кондуктометрії

Потенціометрії

Осмометрії

Запитання 49

У якій формі знаходиться білок у розчині з pH˃ІЕТ?

варіанти відповідей

У аніонній формі

У катіонній формі

У формі біполярного іона

В жодній з названих

Запитання 50

Основним запасаючим полісахаридом людського організму є:

варіанти відповідей

Целюлоза

Амілоза

Амілопектин

Амілаза

Глікоген

Запитання 51

Що таке тиксотропія?

варіанти відповідей

специфічне незворотне осадження білків, при якому змінюється їх структура і властивості

оборотне явище ізотермічне руйнування структури (при струшуванні, перемішуванні) та її відновлення після припинення механічної дії

своєрідна форма коагуляції розчинів ВМС

явище ущільнення драглів, що супроводжується зменшенням їх об’єму (зі збереженням форми) за рахунок додаткового зміщення зв’язків між макромолекулами і відокремлення рідкої фази

Запитання 52

Що таке синерезис?

варіанти відповідей

явище ущільнення драглів, що супроводжується зменшенням їх об’му (із збереженням форм ) за рахунок додаткового зміцнення зв’язків між макромолекулами і відокремлення рідкої фази

своєрідна форма коагуляції розчинів ВМС

специфічне незворотне осадження білків, при якому змінюється їх структура і властивості

оборотне ізотермічне руйнування структури (при стримування, перемішуванні) та її відновлення після припинення механічної дії

Запитання 53

Що таке коацервація?

варіанти відповідей

своєрідна форма коагуляції розчинів ВМС

оборотне ізотермічне руйнування структури (при стримування, перемішуванні) та її відновлення після припинення механічної дії

специфічне незворотне осадження білків, при якому змінюється їх структура і властивості

явище ущільнення драглів, що супроводжується зменшенням їх об’му (із збереженням форм ) за рахунок додаткового зміцнення зв’язків між макромолекулами і відокремлення рідкої фази

Запитання 54

Що таке денатурація ?

варіанти відповідей

оборотне ізотермічне руйнування структури (при стримування, перемішуванні) та її відновлення після припинення механічної дії

специфічне незворотне осадження білків, при якому змінюється їх структура і властивості

явище ущільнення драглів, що супроводжується зменшенням їх об’му (із збереженням форм ) за рахунок додаткового зміцнення зв’язків між макромолекулами і відокремлення рідкої фази

своєрідна форма коагуляції розчинів ВМС

Запитання 55

Які чинники впливають на величину аномальної в’язкості?

варіанти відповідей

температура

розмір і форма частинок

рН середовища

концентрація розчиненої речовини

Запитання 56

Вказати, як залежить в’язкість розчинів білків від рН

варіанти відповідей

мінімальну в’язкість мають розчини, рН яких дорівнює ІЕТ

певної залежності в’язкості розчинів білків від рН немає

мінімальну в’язкість мають розчини з сильнокислим або сильнолужним середовищем, тому що за таких умов відбувається гідроліз пептидних зв’язків

максимальна в’язкість у розчинів з рН, що дорівнює ІЕТ

Запитання 57

Пояснити, чому зі збільшенням напруги зсуву в’язкість розчинів ВМС може зменшуватися

варіанти відповідей

тому, що руйнується внутрішня структура між молекулами ВМС, і в’язкість зменшується

тому, що великі за розмірами молекули розриваються на окремі частини, і течія відбувається швидше

тому, що при цьому підвищується температура, і в’язкість зменшується

тому, що довгі молекули ВМС починають орієнтуватися вздовж напряму течії

Запитання 58

Вказати причини, з яких при однаковій концентрації розведені розчини ВМС мають більшу в’язкість , ніж розчини низько молекулярних сполук

варіанти відповідей

велика молекулярна маса молекул ВМС

висока гідрофільність молекул ВМС, їх взаємодія з молекулами розчинника

здатність до драглювання та набухання

високий ступінь структурованості розчинів ВМС

Запитання 59

Вказати, які рідини називаються ньютонівськими:

варіанти відповідей

рідини, течія яких відповідає законам Ньютона та Пуазейля

розчини ВМС

рідини з ламінарним режимом витікання

рідини з турбулентним режимом витікання

Запитання 60

Вибрати правильну характеристику агрегатного стану драглів:

варіанти відповідей

це рідина, концентрація якої змінюється при нагріванні і яка не має власної форми;

це нетекуча система, що може мати власну форму при низьких температурах;

це в҆язкотекуча рідина, що зменшує в’язкість при нагріванні і приймає форму посудини;

це колоїдна система з підвищеною в’язкістю і відсутністю власної форми.

Запитання 61

Вказати основну причину драглювання:

варіанти відповідей

виділення розчинних молекул ВМС в окрему фазу;

включення більшої кількості молекул розчинника у гідратну оболонку молекул ВМС з втратою їх рухливості;

хімічна взаємодія розчинених молекул ВМС між собою з утворенням нової необоротної структури;

утворення просторової структури з розчинних молекул ВМС за рахунок міжмолекулярних зав’язків;

Запитання 62

Вибрати фактори, які впливають на драглювання: 1-форма і розміри молекул ВМС; 2-концентрація молекул ВМС; 3-температура; 4-рН системи; 5-електролітний склад системи; 6-час

варіанти відповідей

2,3,4,5

3,4,5,6

1,2,3,4

всі ці фактори;

Запитання 63

Вказати, як впливає величина рН на драглювання розчинів білків:

варіанти відповідей

драглювання краще відбувається при значенні рН, що відповідає ІЕТ білка;

драглювання краще відбувається при значеннях рН, які менші ІЕТ білка;

драглювання краще відбувається при значеннях рН, які більші ІЕТ білка;

драглювання розчинів білків не залежить від співвідношення величини рН і ІЕТ білка.

Запитання 64

Вибрати ознаки, що характеризують явища переходу драглів у колоїдний розчин або розчин ВМС під дією механічного втручання: 1-ізотермічне, 2- екзотермічне; 3-ендотермічне; 4-оборотне; 5- необоротне:

варіанти відповідей

1,4

2,4

3,5

1,5

Запитання 65

Білки, молекулярні маси яких співвідносяться як МА > МВ> Мс висолюють із розчину. Вказати порядок одержання білкових фракцій:

варіанти відповідей

А>В>С

В>А>С

залежності немає

С>В>А

Запитання 66

Вибрати характеристику співвідношення швидкостей шарів рідини, що відповідає ламінарному режиму течії

варіанти відповідей

швидкість поступово зростає від стінок капіляра до центру

швидкість поступово зменшується від стінок капіляра до центру

для горизонтальних капілярів швидкість поступово збільшується зверху вниз, а для вертикальних швидкості одинакові

співвідношення швидкостей залежить від сил

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест