Вкажіть функцію білків, що полягає у прискоренні хімічних перетворень речовин:
Вкажіть тип хімічного звʼязку між а-амінокислотними фрагментами у білках:
Як називається клас білків, що складаються лише з амінокислот?
Як називається клас білків, що складаються з білкового та вуглеводного компонентів?
За формою білки поділяються на:
Молярна маса білків становить:
Які функціональні групи зумовлюють амфотерність білків?
Вкажіть якісну реакцію на пептидний (амідний) звʼязок:
Яке забарвлення виникає при додаванні до розчину білка біуретового реактиву?
Вкажіть речовини, що утворюються при гідролізі пептидного (амідного) звʼязку в білках:
Яким звʼязком стабілізується вторинна структура білка?
Послідовність а-амінокислот в поліпептидному ланцюгу та стабілізована пептидними звʼязками називається:
Яке супряження спостерігається у пептидному звʼязку?
Біополімери, мономерами яких є а-L-амінокислоти (протеїногенні), зʼєднані між собою пептидними (амідними) звʼязками у поліпептидний ланцюг називаються:
Втрата білком біологічних властивостей внаслідок порушення вторинної третинної четвертинної структури називається
Перебування молекули білка у вигляді амфіону називається:
Як називаються поліоксикарбонільні сполуки з загальною формулою СпН2пО або СmН2пОп?
Яке закінчення характерне для номенклатури моносахаридів?
Вкажіть клас моносахаридів, що містить 6 атомів С:
Вкажіть клас моносахариду, що містить альдегідну групу:
Яку конфігурацію мають всі моносахариди в організмі людини?
До якого класу моносахаридів відноситься глюкоза?
За яким атомом С визначають D- чи L-конфігурацію глюкози?
Явище зміни оптичної активності свіжоприготовлених розчинів цукрів називається:
Вкажіть спирт, що утворюється при відновленні глюкози:
Яка кислота утвориться при окисненні глюкози бромною водою?
Вкажіть кислоту, що утворюється в організмі людини внаслідок окиснення за допомогою ферментів первинноспиртової -ОН групи біля С6 глюкози:
Вкажіть зовнішній ефект реакції, що доводить багатотомність глюкози (якісна реакція на багатоатомні спирти) - реакція з CuSO4 у лужному середовищі без нагрівання:
Вкажіть вид бродіння глюкози під дією мікроорганізмів, якщо кінцевим продуктом є етанол:
Як називаються 0- та N-похідні нейрамінової кислоти (продукт альдольної конденсації манозаміну та піровиноградної кислоти) в організмі людини?
Багатоатомні альдегідо- або кетоноспирти називаються:
Відповідь:
Ефіроподібні сполуки (ацеталі) моносахаридів, які утворюються В результаті заміни напівацетального гідроксилу на алкоксигрупу (аглікон - невуглеводну частину), називаються:
З якою метою використовують реакції окиснення моносахаридів в лужному середовищі (реакція Толленса, Троммера та Фелінга)?
Складні вуглеводи, які містять від двох до десяти моносахаридних залишків називаються:
Вкажіть тип хімічного звʼязку між моносахаридними залишками в оліго- та полісахаридах:
Вкажіть групу олігосахаридів з загальною формулою С12Н22О11, що складається з двох моносахаридних залишків, зʼєднаних глікозидним звʼязком:
Вкажіть невідновлюючий дисахарид:
З яких моносахаридних залишків складається лактоза?
Як називається суміш глюкози та фруктози, що утворюється при гідролізі сахарози?
На який звʼязок діє фермент лактаза, що гідролізує лактозу в кишечнику людини?
Вкажіть фермент, що гідролізує крохмаль до мальтози в травній системі людини:
Складні вуглеводи, які побудовані із залишків одного моносахариду називаються:
Вкажіть фракції, які містить крохмаль:
Яке забарвлення виникає при взаємодії крохмалю із спиртовим розчином І2?
Із яких моносахаридних залишків складається глікоген?
Вкажіть лінійний гомополісахарид, який побудований із залишків в-глюкози, зʼєднаних В-1,4-глюкозидним зв'язком:
Яким звʼязком зʼєднані залишки галактуронової кислоти в пектинових речовинах?
Який гомоплісахарид бактеріального походження утворюється при гідролізі сахарози дією мікроорганізмів?
Вуглеводи з загальною формулою СмН2nОn, які гідролізуються з утворенням простих вуглеводів
називаються:
Олігосахариди, які мають вільний напівацетальний гідроксил називаються:
Вкажіть тип звʼязку між моносахаридами в мальтозі та із яких моносахаридних залишків вона складається?
Високомолекулярні вуглеводи, які є продуктом поліконденсації моносахаридів та їх похідних
називаються:
Вкажіть гомополісахариди, що в травній системі людини не гідролізуються, але потрібні для розвитку нормальної мікрофлори кишечника:
Вкажіть специфічну азотисту основу, що входить до складу ДНК:
Вкажіть вуглевод, що є структурним компонентом РНК:
Вкажіть неорганічну кислоту, що є структурним компонентом нуклеїнових кислот - обумовлює розчинність, надає кислотних властивостей, збільшує реакційну здатність та утворює складноефірні
зв'язки з вуглеводом:
Яким типом звʼязку зʼєднуються азотиста основа та вуглевод (пентоза) в нуклеозидах?
Нуклеїнові кислоти (ДНК та РНК) - це біополімери, мономерами яких є:
Яким типом звʼязку зʼєднуються нуклеозид та фосфатна кислота в нуклеотидах?
Вкажіть дезоксирибонуклеотид:
який нуклеотид входить до складу АТФ та коферментів: KoA-SH, НАД* та НАДФ*?
Яким типом звʼязку зʼєднуються перший і другий та другий і третій залишки фосфатної кислоти в молекулі АТФ?
Який тип РНК містять інформацію про амінокислотну послідовність у поліпептидному ланцюгу і слугує матрицею для синтезу білків?
Вторинна структура тРНК має конформацію листка конюшини і містить частини, що відіграють важливу роль в процесі біосинтезу білка. Вкажіть частину тРНК, що звʼязує амінокислоти:
Вкажіть комплементарні азотисті основи антипаралельних полідезоксирибонуклеотидних ланцюгів ДНК:
Скільки водневих звʼязків утворюється між комплементарною парою гуанін-цитозин в молекулі ДНК?
Біополімери, структурними одиницями яких є мононуклеотиди, зʼєднаних між собою фосфодіефірними звʼязками називаються:
У якій таутомерній формі перебувають азотисті основи у складі нуклеїнових кислот?
На які види поділяють нуклеїнові кислоти залежно від природи вуглеводу, який входить до складу нуклеотидів?
Вкажіть кінці, які має полінуклеотидний ланцюг
Вторинна структура молекули ДНК це ланцюгова право закручена спіраль вкажіть тип зв’язку що утворюється між комплементарними азотистими основами антипаралельних полідезоксирибонуклеотидних ланцюгів ДНК:
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома