хімія

Додано: 4 червня
Предмет: Хімія, 11 клас
71 запитання
Запитання 1

Вкажіть функцію білків, що полягає у прискоренні хімічних перетворень речовин:


варіанти відповідей

Структурна

Ферментативна

Транспортна

Механічна

Запитання 2

Вкажіть тип хімічного звʼязку між а-амінокислотними фрагментами у білках:


варіанти відповідей

Ангідридний

Складноефірний

Глікозидний

Пептидний

Запитання 3

Як називається клас білків, що складаються лише з амінокислот?


варіанти відповідей

Прості білки

Нуклеопротеїни

Ліпопротеіни

Хромопротеїни

Запитання 4

Як називається клас білків, що складаються з білкового та вуглеводного компонентів?


варіанти відповідей

Металопротеїни

Хромопротеїни

Глікопротеїни

Ліпопротеіни

Запитання 5

За формою білки поділяються на:


варіанти відповідей

Альбуміни та глобуліни

Проламіни та глютеліни

Глобулярні та фібрилярні

Протаміни та гістони

Запитання 6

Молярна маса білків становить:


варіанти відповідей

> 2000 г/моль

> 3000 г/моль

> 4000 г/моль

> 6000 г/моль

Запитання 7

Які функціональні групи зумовлюють амфотерність білків?

варіанти відповідей

-COOH і -ОН

-COOH i -NH2

-COOH i -SH

-NH i -OH

Запитання 8

Вкажіть якісну реакцію на пептидний (амідний) звʼязок:


варіанти відповідей

Нінгідринова реакція

Реакція Фоля

Ксантопротеїнова реакція

Біуретова реакція

Запитання 9

 Яке забарвлення виникає при додаванні до розчину білка біуретового реактиву?


варіанти відповідей

Жовте

Чорне

Зелене

Фіолетове

Запитання 10

Вкажіть речовини, що утворюються при гідролізі пептидного (амідного) звʼязку в білках:


варіанти відповідей

Моносахариди

Жирні кислоти

Гліцерол

Амінокислоти

Запитання 11

Яким звʼязком стабілізується вторинна структура білка?


варіанти відповідей

Водневим

Пептидним

Глікозидним

Гідрофобним

Запитання 12

Послідовність а-амінокислот в поліпептидному ланцюгу та стабілізована пептидними звʼязками називається:


варіанти відповідей

Первинна структура білків

Вторинна структура білків

Третинна структура білків

Четвертинна структура білків

Запитання 13

Яке супряження спостерігається у пептидному звʼязку?


варіанти відповідей

пр-супряження

рп-супряження

оп-супряження

пп-супряження

Запитання 14

Біополімери, мономерами яких є а-L-амінокислоти (протеїногенні), зʼєднані між собою пептидними (амідними) звʼязками у поліпептидний ланцюг називаються:

варіанти відповідей

білки

амінокислоти

Запитання 15

Втрата білком біологічних властивостей внаслідок порушення вторинної третинної четвертинної структури називається

варіанти відповідей

денатурація

інше

Запитання 16

Перебування молекули білка у вигляді амфіону називається:

варіанти відповідей

ізоелектрична точка білка

інше

Запитання 17

Як називаються поліоксикарбонільні сполуки з загальною формулою СпН2пО або СmН2пОп?


варіанти відповідей

Ліпіди

Білки

Нуклеїнові кислоти

Вуглеводи

Запитання 18

Яке закінчення характерне для номенклатури моносахаридів?


варіанти відповідей

оза

ова

ол

аль

Запитання 19

Вкажіть клас моносахаридів, що містить 6 атомів С:


варіанти відповідей

Тріози

Пентози

Гексози

Гептози

Запитання 20

Вкажіть клас моносахариду, що містить альдегідну групу:


варіанти відповідей

Спиртози

Альдози

Етерози

Кетози

Запитання 21

Яку конфігурацію мають всі моносахариди в організмі людини?


варіанти відповідей

C-конфігурація

D-конфігурація

H-конфігурація

L-конфігурація

Запитання 22

До якого класу моносахаридів відноситься глюкоза?


варіанти відповідей

Альдопентоза

Кетогексоза

Альдотетроза

Альдогексоза

Запитання 23

За яким атомом С визначають D- чи L-конфігурацію глюкози?


варіанти відповідей

2

3

4

5

Запитання 24

Явище зміни оптичної активності свіжоприготовлених розчинів цукрів називається:


варіанти відповідей

 Епімеризація

Таутомерія

Конформація

Мутаротація

Запитання 25

Вкажіть спирт, що утворюється при відновленні глюкози:


варіанти відповідей

Сорбітол

Манітол

Інозитол

Ксилітол

Запитання 26

Яка кислота утвориться при окисненні глюкози бромною водою?


варіанти відповідей

Глюкарова кислота

Глюконова кислота

Глюкуронова кислота

Галактанова кислота

Запитання 27

Вкажіть кислоту, що утворюється в організмі людини внаслідок окиснення за допомогою ферментів первинноспиртової -ОН групи біля С6 глюкози:


варіанти відповідей

Аскорбінова кислота

Глюкуронова кислота

Нейрамінова кислота

Сіалова кислота

Запитання 28

Вкажіть зовнішній ефект реакції, що доводить багатотомність глюкози (якісна реакція на багатоатомні спирти) - реакція з CuSO4 у лужному середовищі без нагрівання:


варіанти відповідей

Утворення червоного розчину

Утворення жовтого розчину

Утворення коричневого розчину

Утворення синього розчину

Запитання 29

Вкажіть вид бродіння глюкози під дією мікроорганізмів, якщо кінцевим продуктом є етанол:



варіанти відповідей

Спиртове

Оцтовокисле

Молочнокисле

 Лимоннокисле

Запитання 30

Як називаються 0- та N-похідні нейрамінової кислоти (продукт альдольної конденсації манозаміну та піровиноградної кислоти) в організмі людини?


варіанти відповідей

Глюкуронові кислоти

Фосфорні кислоти

Сульфонові кислоти

Сіалові кислоти

Запитання 31

Багатоатомні альдегідо- або кетоноспирти називаються:

Відповідь:

варіанти відповідей

моносахариди

полісахариди

Запитання 32

Ефіроподібні сполуки (ацеталі) моносахаридів, які утворюються В результаті заміни напівацетального гідроксилу на алкоксигрупу (аглікон - невуглеводну частину), називаються:

варіанти відповідей

глікозиди

інше

Запитання 33

З якою метою використовують реакції окиснення моносахаридів в лужному середовищі (реакція Толленса, Троммера та Фелінга)?

варіанти відповідей

на виявлення альдегів моносахаридів та їхні відновні властивості

інше

Запитання 34

Складні вуглеводи, які містять від двох до десяти моносахаридних залишків називаються:


варіанти відповідей

Гомополісахариди

Олігосахариди

Гетерополісахариди

 Глікозаміноглікани

Запитання 35

 Вкажіть тип хімічного звʼязку між моносахаридними залишками в оліго- та полісахаридах:


варіанти відповідей

Ангідридний

Складноефірний

Глікозидний

Фосфодіефірний

Запитання 36

 Вкажіть групу олігосахаридів з загальною формулою С12Н22О11, що складається з двох моносахаридних залишків, зʼєднаних глікозидним звʼязком:


варіанти відповідей

Дисахариди

Трисахариди

Пентасахариди

 Гексасахариди

Запитання 37

Вкажіть невідновлюючий дисахарид:


варіанти відповідей

Лактоза

Мальтоза

Целобіоза

Сахароза

Запитання 38

З яких моносахаридних залишків складається лактоза?


варіанти відповідей

а-глюкози та а-глюкози

В-глюкози та В-глюкози

а-глюкози та в-фруктози

В-галактози та а-глюкози

Запитання 39

Як називається суміш глюкози та фруктози, що утворюється при гідролізі сахарози?


варіанти відповідей

Солодовий цукор

Виноградний цукор

Тростинний цукор

Інвертний цукор

Запитання 40

На який звʼязок діє фермент лактаза, що гідролізує лактозу в кишечнику людини?


варіанти відповідей

а-1, 2-глюкозидний

В-1, 4-галактозидний

А-1, 4-глюкозидний

а-1, 5-глюкозидний

Запитання 41

Вкажіть фермент, що гідролізує крохмаль до мальтози в травній системі людини:


варіанти відповідей

Мальтаза

Сахараза

Амілаза

Лактаза

Запитання 42

Складні вуглеводи, які побудовані із залишків одного моносахариду називаються:


варіанти відповідей

Гомополісахариди

Олігосахариди

Гетерополісахариди

Глікозаміноглікани

Запитання 43

Вкажіть фракції, які містить крохмаль:


варіанти відповідей

Мальтоза та сахароза

Лактоза та целобіоза

Глюкоза та декстрини

Амілоза та амілопектин

Запитання 44

 Яке забарвлення виникає при взаємодії крохмалю із спиртовим розчином І2?


варіанти відповідей

Жовте

Чорне

Зелене

Синє

Запитання 45

Із яких моносахаридних залишків складається глікоген?


варіанти відповідей

а-глюкози

в-глюкози

а-галактози

а-фруктози

Запитання 46

 Вкажіть лінійний гомополісахарид, який побудований із залишків в-глюкози, зʼєднаних В-1,4-глюкозидним зв'язком:


варіанти відповідей

Крохмаль

Глікоген

Декстрини

Целюлоза

Запитання 47

Яким звʼязком зʼєднані залишки галактуронової кислоти в пектинових речовинах?


варіанти відповідей

 а-1, 2-глікозидний

а-1, 4-глікозидний

 В-1, 4-глікозидний

а-1, 6-глікозидний

Запитання 48

Який гомоплісахарид бактеріального походження утворюється при гідролізі сахарози дією мікроорганізмів?


варіанти відповідей

Крохмаль

Глікоген

Декстрини

Декстрани

Запитання 49

Вуглеводи з загальною формулою СмН2nОn, які гідролізуються з утворенням простих вуглеводів

називаються:

варіанти відповідей

складними

простими

Запитання 50

Олігосахариди, які мають вільний напівацетальний гідроксил називаються:


варіанти відповідей

дисахариди

трисахариди

Запитання 51

Вкажіть тип звʼязку між моносахаридами в мальтозі та із яких моносахаридних залишків вона складається?

варіанти відповідей

в-1-2 глюкозидний, 2 залищки глюкози

а-1-2 глюкозидний, 2 залищки глюкози

Запитання 52

Високомолекулярні вуглеводи, які є продуктом поліконденсації моносахаридів та їх похідних

називаються:

варіанти відповідей

полісахарида

олігосахариди

Запитання 53

Вкажіть гомополісахариди, що в травній системі людини не гідролізуються, але потрібні для розвитку нормальної мікрофлори кишечника:

варіанти відповідей

сахароза

целюлоза

Запитання 54

Вкажіть специфічну азотисту основу, що входить до складу ДНК:


варіанти відповідей

аденін

гуанін

цитозин

тимін

Запитання 55

Вкажіть вуглевод, що є структурним компонентом РНК:


варіанти відповідей

 D-глюкоза

 D-рибулоза

 D-галактоза

D-рибоза


Запитання 56

Вкажіть неорганічну кислоту, що є структурним компонентом нуклеїнових кислот - обумовлює розчинність, надає кислотних властивостей, збільшує реакційну здатність та утворює складноефірні

зв'язки з вуглеводом:


варіанти відповідей

HCI

HNO3

H2SO4

H3P04

Запитання 57

Яким типом звʼязку зʼєднуються азотиста основа та вуглевод (пентоза) в нуклеозидах?


варіанти відповідей

О-глікозидним

P-глікозидним

R-глікозидним

N-глікозидним

Запитання 58

Нуклеїнові кислоти (ДНК та РНК) - це біополімери, мономерами яких є:


варіанти відповідей

Амінокислоти

Моносахариди

Гліцерол

Мононуклеотиди

Запитання 59

Яким типом звʼязку зʼєднуються нуклеозид та фосфатна кислота в нуклеотидах?


варіанти відповідей

Ангідридним

Складноефірним

Глікозидним

Фосфодіефірним

Запитання 60

Вкажіть дезоксирибонуклеотид:

варіанти відповідей

Тимідилова кислота (ТМФ)

Гуанілова кислота (ГМФ)

Аденілова кислота (АМФ)

 Цитидилова кислота (ЦМФ)

Запитання 61

який нуклеотид входить до складу АТФ та коферментів: KoA-SH, НАД* та НАДФ*?


варіанти відповідей

УМФ

ТМФ

АМФ

ЦМФ

Запитання 62

Яким типом звʼязку зʼєднуються перший і другий та другий і третій залишки фосфатної кислоти в молекулі АТФ?


варіанти відповідей

Складноефірним

Пептидним

Фосфодіефірним

Ангідридним

Запитання 63

Який тип РНК містять інформацію про амінокислотну послідовність у поліпептидному ланцюгу і слугує матрицею для синтезу білків?


варіанти відповідей

pPHK

тРНК

iPHK

мяРНК

Запитання 64

Вторинна структура тРНК має конформацію листка конюшини і містить частини, що відіграють важливу роль в процесі біосинтезу білка. Вкажіть частину тРНК, що звʼязує амінокислоти:


варіанти відповідей

 Антикодонова ділянка

Дигідроуридилова петля

Додаткова петля

Акцепторна ділянка

Запитання 65

Вкажіть комплементарні азотисті основи антипаралельних полідезоксирибонуклеотидних ланцюгів ДНК:


варіанти відповідей

Цитозин-тимін

Тимін-аденін

Гуанін-урацил

Урацил-цитозин

Запитання 66

 Скільки водневих звʼязків утворюється між комплементарною парою гуанін-цитозин в молекулі ДНК?


варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 67

Біополімери, структурними одиницями яких є мононуклеотиди, зʼєднаних між собою фосфодіефірними звʼязками називаються:

варіанти відповідей

нуклеїнові кислоти

амінокислоти

Запитання 68

У якій таутомерній формі перебувають азотисті основи у складі нуклеїнових кислот?

варіанти відповідей

лакто-лактивна

кето-еномна

Запитання 69

На які види поділяють нуклеїнові кислоти залежно від природи вуглеводу, який входить до складу нуклеотидів?

варіанти відповідей

рибонуклиїнові та дезоксирибонуклеїнові

інше

Запитання 70

Вкажіть кінці, які має полінуклеотидний ланцюг

варіанти відповідей

5-кінець де знаходитьсяфосфатна група на дгугому кінці знаходиться вільна ОН група біля карбону 3

інше

Запитання 71

Вторинна структура молекули ДНК це ланцюгова право закручена спіраль вкажіть тип зв’язку що утворюється між комплементарними азотистими основами антипаралельних полідезоксирибонуклеотидних ланцюгів ДНК:

варіанти відповідей

водневі звязки

інше

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест