Хвороби дихальної системи

Додано: 14 квітня 2020
Предмет:
Тест виконано: 454 рази
20 запитань
Запитання 1

Пацієнта турбує сухий кашель. 

Які лікарські препарати можна 

призначити?  

варіанти відповідей

Лібексин,тусупрекс 

Лазолван, бромгексин

Трипсин, хімотрипсин

Астмопент, беротек

Мукалтин, пертусин 

Запитання 2

До медсестри звернувся чоловік 33 років, який скаржиться на загальну слабкість, пітливість, підвищення температури тіла до 37,6oС, вологий кашель. Такий стан виникає вчетверте за останні 3 міс. У колективі нещодавно працював колега, у якого пізніше був діагностовано туберкульоз легень. Найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Туберкульоз легень 

Гострий бронхіт 

Хронічний бронхіт

Рак легень 

Гостра пневмонія 


Запитання 3

До медсестри звернувся чоловік 38 років, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного мокротиння неприємного запаху до 300 мл за добу, переважно вранці, задишку при фізичному навантаженні, підвищення температури тіла до 37,2oС. Хворіє з дитинства. Об’єктивно: губи ціанотичні. Пальці – барабанні палички. ЧДР – 24/хв. Аускультативно над правою легенею вислуховуються середньо пухирчасті вологі хрипи, які зменшуються після відкашлювання мокротиння. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія 

Абсцес легень  

Емфізема легень 

Бронхоектатична хвороба  

Хронічний бронхіт

Запитання 4

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 32 років, який скаржиться на інтенсивний біль у правій половині грудної клітки, що посилюється при кашлі, глибокому диханні, сухий кашель, підвищення температури тіла до 37,4oС. Захворів 2 дні тому після переохолодження. Об’єктивно: лежить на правому боці. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Справа на тлі везикулярного дихання вислуховується шум тертя плеври. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Ексудативний плеврит

Гострий бронхіт

Рак легень

Пневмонія

Сухий плеврит

Запитання 5

До медсестри ФАПу звернувся чоловік 60 років зі скаргами на постійний біль у правій половині грудної клітки, загальну слабкість, періодичне підвищення температури тіла до 37,6oС. Хворіє пів року. Об’єктивно: зниженого харчування. Шкіра бліда. Права половина грудної клітки відстає в акті дихання. Над правою ключицею пальпується щільний, неболючий, розміром з квасолину лімфатичний вузол. При перкусії правої легені визначається тупість від верхівки до V ребра. Дихальні шуми над цією ділянкою не вислуховуються. Найімовірніший попередній діагноз? 

варіанти відповідей

Периферійний рак правої легені

Туберкульоз легень

Центральний рак правої легені

Пневмосклероз

Пневмонія 

Запитання 6

Ви фельдшер ФАПу. У хворого на серцеву недостатність II-Б ст. кашель з відходженням харкотиння, біль в грудній клітці, температура тіла 38,9оС. Над легенями в нижніх відділах з обох боків притуплений перкуторний звук, послаблене везикулярне дихання, вологі хрипи. Рентген: негомогенне затемнення з обох боків до рівня VII ребра. ЕКГ без змін. Що найбільш вірогідно розвинулось у пацієнта? 

варіанти відповідей

 Ексудативний плеврит

Хронічний бронхіт 

Інфаркт міокарда  

Двобічна пневмонія

Сухий плеврит 


Запитання 7

Васвикликали до пацієнта 40 р., який після переохолодження відчув озноб, біль в грудній клітці справа, температура тіла підвищилась до 39oС. З’явився кашель із виділенням “іржавого” мокротиння. Хворіє другий день. Після об’єктивного обстеження виявлено ознаки негоспітальної правосторонньої лобарної пневмонії. Вкажіть основи етіотропної терапії: 

варіанти відповідей

 Антигістамінні 

Муколітики

Антибіотики 

Глюкокортикостероїди 

Бронхолітики 


Запитання 8

Хворий 60 років скаржиться на високу температуру тіла до 390С, кашель із слизисто-гнійним мокротинням, задишку, біль у грудній клітці. Лікується у відділенні з приводу пневмонії. Стан хворого погіршився : біль у грудній клітці зменшився, але з’явилась задишка змішаного характеру з частотою 40/хв. Права половина грудної клітки відстає в диханні, перкуторно визначається тупий звук. Підозрюється ексудативний плеврит. Якою буде аускультативна картина в проекції накопиченої рідини? 

варіанти відповідей

Шум тертя плеври 

Амфоричне дихання  

Жорстке дихання і на його фоні дрібно пухирчасті вологі хрипи 

Різко ослаблене везикулярне дихання, або дихання відсутнє

Бронхіальне дихання і на його фоні сухі хрипи 


Запитання 9

Хвора 35 років скаржиться на загальну слабкість, головний біль, задишку, біль у лівій половині грудної клітки, сухий кашель, підвищену температуру тіла 390С. Хворіє другий день. Стан тяжкий, на губах герпес. Ліва половина грудної клітки відстає в акті дихання. Над нижнею долею лівої легені перкуторно визначається притуплено-тимпанічний звук, аускультативно крепітація. Про ураження яких структур свідчить крепітація? 

варіанти відповідей

альвеол

дрібних бронхів

плеври

середніх бронхів

трахеї

Запитання 10

У жінки 28 років, хворої на бронхіальну астму, після закінчення приступу ядухи виділяється характерне харкотиння. Яким воно має бути?

варіанти відповідей

серозним

гнійним

склоподібним

іржавим

з прожилками крові

Запитання 11

Хiрургiчне втручання, хiмiо- та променева терапiя, дезiнтоксикацiйна, загальнозмiцнювальна та симптоматична терапiя – це комплексне лiкування  

варіанти відповідей

пневмонії

виразки шлунку

плевриту

раку легень

абсцесу легень

Запитання 12

У хворого набряк легенів. Яку помилку зробла медсестра ШМД під час надання невідкладної допомоги хворому?  

варіанти відповідей

Дала нітрогліцерин під язик 

Почала інгаляцію зволоженим киснем

Надала хворому напівсидячого положення зі спущеними ногами  

Застосувала венозні джгути на нижні кінцівки  

Застосувала швидкодіючі діуретики

Запитання 13

До Вас звернувся пацієнт А., 36 років, зі скаргами на гарячку (tо - 39оС), біль у правій половині грудної клітки, який посилюється під час глибокого дихання, кашель з виділенням незначної кількості “іржавого” харкотиння, виражену слабкість. Вкажіть найбільш імовірний попередній діагноз.  

варіанти відповідей

гострий бронхіт

госпітальна пневмонія

негоспітальна пневмонія

бронхіальна астма

туберкульоз легень

Запитання 14

В приймальне відділення доставлено пацієнтку М., 50 років, зі скаргами на стискаючий біль в серці, біль в потиличній ділянці, задишку з виділенням пінистого кров’янистого харкотиння. Об’єктивно: аускультивно – велико- та середньопухирчасті вологі хрипи. АТ –140/90 мм. рт. ст., ЧСС – 120/хв. Визначте, яке ускладнення виникло у пацієнтки.  

варіанти відповідей

гіпертезивний криз

напад бронхіальної астми

набряк легень

пневмонія

колапс

Запитання 15

Яка клінічна ознака найбільш характерна при масивному ексудативному плевриті? 

варіанти відповідей

кашель

набряк нижніх кінцівок

задишка

наростаюча задишка

кровохаркання

Запитання 16

У хворої З., 68 років, відмічається виділення великої кількості харкотиння (більше 300 мл) "повним ротом", з неприємним запахом. Про яке захворювання можна подумати?  

варіанти відповідей

пневмонія

абсцес легені

туберкульоз легень

плеврит

бронхоектатична хвороба

Запитання 17

Вас викликали до пацієнта, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння з неприємним запахом вранці (до 200 мл), підвищення температури тіла до 37,80С. При огляді пальці мають вигляд “барабанних паличок”, а нігті “годинникових скелець”. Ви запідозрили у хворого:  

варіанти відповідей

бронхоектатичну хворобу

бронхіальну астму

пневмонію

плеврит

пневмоконіоз

Запитання 18

Під час обстеження пацієнтки запідозрено розвиток сухого плевриту. Яка аускультативна ознака підтвердить його діагноз:

варіанти відповідей

крепітація

вологі хрипи

шум тертя плеври

сухі хрипи

амфоричне дихання

Запитання 19

У хворої 33 років періодично повторюються приступи експіраторної задишки. Під час мікроскопічного дослідження в харкотинні виявлені спірали Куршмана та кристали Шарко-Лейдена. Яке захворювання у хворої?

варіанти відповідей

хронічний бронхіт

негоспітальна пневмонія

госпітальна пневмонія

бронхіальна астма

плеврит

Запитання 20

Хвора М. 37 років скаржиться на нездужання, зниження працездатності, підвищення температури тіла до 37,60С, першіння в горлі та за грудниною, кашель з виділенням слизистого харкотиння, які появились через 4 дні після перенесеної ГРВІ.   Об’єктивно: загальний стан задовільний. Перкуторно - легеневий звук, аускультативно –  жорстке дихання, поодинокі сухі хрипи. Рентгенографія ОГК – без змін. Який діагноз найбільш імовірний у хворої?  

варіанти відповідей

хронічний бронхіт

гострий бронхіт

аспіраційна пневмонія

периферійний рак легень

бронхоектатична хвороба

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест