Історичні особи ХХ ст. Частина 2

Додано: 17 квітня 2020
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 61 раз
15 запитань
Запитання 1

Виберіть портрет історичного діяча, який1962 року  разом Лесем Танюком та представницею правозахисного руху   виявив місця поховань розстріляних органами НКВС на Лук'янівському та Васильківському цвинтарях, а також у Биківні.  Влітку 1962 його жорстоко побили працівники міліції залізничної станції їм. Т. Шевченка (м. Сміла). . Відтоді й почало погіршуватися здоров'я поета. Олесь Гончар назвав його « витязем молодої української поезії»

варіанти відповідей
Запитання 2

Оберіть портрет історичного діяча, автора праці «Інтернаціоналізм чи русифікація?»

варіанти відповідей
Запитання 3

Вкажіть портрет дисидента, до котрого належить уривок з автобіографії:

«Перебираючи в пам'яті тюремні роки, пригадую, як було важко у перші дні після першого арешту. Мене кинули в камеру смертників. Хотіли відразу зламати. Але мене не можна було зламати, адже я вже тоді написав свої книжки "Правосуддя чи рецидиви терору" і "Лихо з розуму" – про те, як дехто ламався, а дехто вистояв. Ці мої книжки сприймалися як своєрідна інструкція поводження на слідстві.»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 4

Вкажіть портрет історичного діяча, який за свою громадську діяльність був засуджений до смертної кари, згодом заміненої на ув’язнення. Голова Української Гельсінської спілки (1988 рік), голова Української республіканської партії. Співавтор Декларації про державний суверенітет України, автор Акта проголошення незалежності України. 

варіанти відповідей
Запитання 5

Із якою подією пов’язані діячі, зображені на фото?

варіанти відповідей

створенням Української Ґельсінської спілки

заснуванням Української робітничо-селянської спілки

повстанням політичних в’язнів у Норільському концтаборі

акцією протесту в кінотеатрі «Україна» проти арештів дисидентів

Запитання 6

Відомий український поет-дисидент, який помер у 1985 р. у російській в’язниці

варіанти відповідей
Запитання 7

Вкажіть портрет письменника про твори якого йдеться в уривку:

«Головне, що далеко не всі романи й повісті письменника виявилися художньо вдалими навіть за читацькими мірками тих часів. Суто соцреалістичними були повісті «Земля гуде» та «Микита Братусь», а історико-революційна романна дилогія «Таврія» і «Перекоп» взагалі мало надавалася до читання….А далі йде роман «Собор», над яким [письменник] почав працювати ще в останній рік правління Хрущова, а закінчив і видав друком його вже за нових обставин, за правління Брежнєва.»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 8

Виберіть портрет діяча про якого йдеться далі.

На його рахунку – 34 ролі в кіно, 9 сценаріїв та 2 режисерські роботи. За своє недовге життя він встиг не лише стати улюбленцем глядачів, а й завоювати звання “душі українського поетичного кіно”. Його називали аристократом духу, блискучим самородком, а радянська влада оголосила "неблагонадійним" та "націоналістом". Він став своєрідною обов’язковою складовою вітчизняного кіно 60-70-х років. Серед його відомих робіт – "Білий птах з чорною ознакою", "Пропала грамота", "Вавилон ХХ" – власний фільм його як режисера. 

варіанти відповідей
Запитання 9

Хто є авторами картини, репродукцію якої зображено на фото?

варіанти відповідей

Тетяна Яблонська, Катерина Білокур,Марія Приймаченко

Опанас Заливаха,Катерина Білокур,Марія Приймаченко

Алла Горська, Опанас Заливаха,Людмила Семикіна,Галина Севрюк,Галига Зубченко

Алла Горська, Опанас Заливаха, Тетяна Яблонська, Катерина Білокур,Марія Приймаченко

Запитання 10

Вкажіть портрет історичної особи про яку йдеться в уривку:

«Служив у Червоній Армії. У 1939 – 1945рр. брав участь у воєнних діях. Отримав військове звання генерал-майора. Із початку 60-х років ХХст. критикував сталінізм і політику М. Хрущова. Активно боровся за право кримсько-татарського народу повернутися на свою історичну батьківщину»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 11

Вкажіть портрет діяча про епатажність якого йдеться в уривку:

«для зйомок фільму «Тіні забутих предків» [було] пофарбовано скелі під Косовом (Україна) синькою. На думку режисера, такий пейзаж виглядав набагато цікавіше оригіналу, тай з зеленим листям камені красиво контрастували»

варіанти відповідей

а

б

в

г

Запитання 12

Виберіть портрет діяча про якого йдеться далі.

Політичний та громадський діяч СРСР і України кримськотатарського походження, один із провідників кримськотатарського національного руху, правозахисник, учасник дисидентського руху, політв'язень, За свої політичні погляди був виключений з ВНЗ та сім разів був судимий. Всього він провів п'ятнадцять років у місцях позбавлення волі. Всесвітньовідомий правозахисник, один з засновників та член Ініціативної групи із захисту прав людини в СРСР.З 1998 року Народний депутат України III, IV, V, VI, VII скликань та VIII скликань, автор кількох десятків законопроектів, колишній голова Меджлісу кримськотатарського народу (1991–2013)     

варіанти відповідей
Запитання 13

Виберіть портрет діяча про якого йдеться далі.

Один з "останніх могікан" української літератури ХХ століття, правозахисник і просвітитель. Автор численних романів, повістей, збірок – "Вітер в обличчя", "Остання шабля", "Орлова балка” та ін. Лауреат Шевченківської премії. Виключений з КПРС за критику марксизму та правозахисну діяльність. Член Радянського відділення "Міжнародної амністії". У 1975 р. заарештований "за проведення антирадянської агітації та пропаганди", але згодом амністований як учасник війни. Виступив членом-засновником Української Громадської Групи сприяння виконанню Гельсінських угод, перший голова УГГ.

варіанти відповідей
Запитання 14

Укажіть портрет автора книги «Сповідь у камері смертників». 

варіанти відповідей
Запитання 15

Виберіть портрет особи про яку йдеться далі.

Українська письменниця-шістдесятниця. Лауреат Шевченківської премії (1987), премії Петрарки (1994).У радянські часи брала активну участь у дисидентському русі, за що була надовго виключена з літературного процесу. 2010 року опублікувала перший прозовий роман «Записки українського самашедшого», що став одним з лідерів продажу серед українських книжок у 2011 році. 

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест