Історичні постаті Західної України в 20 – 30 роках

Додано: 25 березня 2022
Предмет: Історія України, 10 клас
Тест виконано: 68 разів
10 запитань
Запитання 1

Про кого йде мова?

Одним із перших серед ієрархів УГКЦ почав використовувати народну мову в спілкуванні з вірними, досягнув того, що Греко-Католицька Церква під його багаторічним проводом стала розгалуженою та впливовою інституцією, важливим консолідаційним чинником і духовною опорою в змаганнях за державність України.

варіанти відповідей

А. Шептицький

С. Єфремов

Є. Коновалець

С. Бандера

Запитання 2

Виберіть твердження, які притаманні А. Шептицькому.

варіанти відповідей

Підтримав створення Західноукраїнської Народної Республіки, проголошеної після розпаду Австро-Угорщини (1918 р.)

У 1905 році заснував Український національний музей, придбавши для нього окреме приміщення.

Був депутатом Австрійського парламенту і Галицького сейму. 

В березні 1917 увійшов до складу  Української Центральної Ради.

За гострі публіцистичні виступи на захист української національної культури і політичних свобод у дореволюційний період неодноразово заарештовувався російськими властями.

Запитання 3

Український військовий і політичний діяч, полковник Армії УНР, командант УВО, голова Проводу українських націоналістів (з 1927 р.)

варіанти відповідей
Запитання 4

Український політичний діяч, один із чільних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, після розколу Організації українських націоналістів — голова Проводу ОУН-Б.

варіанти відповідей
Запитання 5

Про кого йде мова?

Ім'я Б. стало символом безкомпромісної боротьби, яку вели ОУН і УПА з радянським режимом. Тому керівництво СРСР намагалося знищити його. Влітку 1951 було розроблено план вивезення його в Україну, але здійснити не вдалося. КДБ уперто готувало замах на нього. Зрештою 1959 він загинув від рук агента КДБ Б. Сташинського в Мюнхені. 

варіанти відповідей

С. Бандера

Є. Коновалець

А. Волошин

А. Мельник

Запитання 6

Про кого йде мова?

Український релігійний, культурний, політичний діяч, греко-католицький священник Мукачівської єпархії, 1938 прем'єр-міністр автономного уряду Карпатської України, в 1939 став президентом цієї держави, Герой України. 

варіанти відповідей
Запитання 7

Про кого йде мова?

Протягом 1900-1917 рр. був професором, а в 1917-1938 рр. – директором Ужгородської учительської семінарії. 1921 р. почав видавати релігійну газету «Благовісник» для оборони церкви від нападів різних конфесій, став активним захисником видання всіх підручників релігії для народних шкіл українською мовою. 1928 р. організував «Кружок духовенства християнської народної партії» для широкої місійно-освітньої діяльності серед пастви. 1933 р. власний будинок передав під сиротинець. 

варіанти відповідей

Августин Волошин

Андрій Мельник

Андрій Шептицький

Євген Коновалець

Запитання 8

Про кого йде мова?

Після визволення столиці Чехословаччини серед перших арештували президента Карпатської України. Це сталося 15 травня 1945 року. Його відвезли в Москву й «поселили» в Лефортовську тюрму. Тут же 22 травня розпочалися допити, яких було вісім. Закінчилися вони 20 червня 1945 року.

Президента Карпатської України звинувачували у багатьох так званих антирадянських злочинах. Але не встигли судити. За офіційними даними, він помер 19 липня 1945 року в Бутирській тюрмі.

варіанти відповідей
Запитання 9

Про кого йде мова?

Перед арештом 30 червня 1941 року звернувся до українців із закликом «об'єднатись під одним прапором, під одним проводом заради виборення Самостійної Соборної Української Держави». 28 липня 1941 року він протестував у листі до Генріха Гіммлера проти включення східної Галичини до Генерал-губернаторства. 15 січня 1942 року надіслав меморандум до Адольфа Гітлера з вимогами припинити нищівну німецьку політику в Україні. Цей документ, окрім нього, підписали голова Всеукраїнської Національної Ради професор Микола Величківський, митрополит Андрей Шептицький, заступник Головного Отамана УНР в екзилі Андрій Лівицький, генерал Омелянович-Павленко, гетьман Павло Скоропадський.

варіанти відповідей

А. Мельник

С Бандера

Є. Коновалець

А. Волошин

Запитання 10

Про кого йде мова?

Полковник Армії УНР, командир Січових Стрільців, голова Проводу українських націоналістів, перший голова ОУН, один із ідеологів українського націоналізму.

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест