Карбонові кислоти. Жири. Мила (варіант 1)

Додано: 28 березня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 705 разів
24 запитання
Запитання 1

Яка з відповідей характеризує фізичні властивості оцтової кислоти :

варіанти відповідей

рідина , добре розчинна у воді , з характерним запахом

  

рідина , добре розчинна у воді , без запаху 


  тверда речовина , розчинна у воді , без запаху

 

 рідина, погано розчинна у воді, з характерним запахом

Запитання 2

9%-розчин етанової кислоти у воді має назву

варіанти відповідей

спирт

Сік

Оцет

Есенкція

Запитання 3

Укажіть реактиви, необхідні для утворення жирів

варіанти відповідей

гліцерол; нижчі карбонові кислоти

етанол; вищі карбонові кислоти

вуглеводні; етанол

гліцерол; вищі карбонові кислоти

Запитання 4

Визначте масу (г) 3 моль оцтової (етанової) кислоти

варіанти відповідей

60

90

180

120

Запитання 5

Укажіть вищі жирні карбонові кислоти

варіанти відповідей

Оцтова кислота

Олеїнова кислота

Мурашина кислота

Стеаринова кислота

Запитання 6

Укажіть назву тривіальну (побутову) назву метанової кислоти

варіанти відповідей

Мурашина кислота

Молочна кислота

Оцтова кислота

Лимонна кислота

Запитання 7

Укажіть, які реактиви використовують для процесу естерифікації:

варіанти відповідей

спирт та естер

карбонову кислоту та естер

ефір та вуглеводень

спирт та карбонову кислоту

Запитання 8

Укажіть до яких карбонових кислот відноситься пальмітинова кислота:

варіанти відповідей

ненасичених карбонових кислот

насичених карбонових кислот

моноєнових карбонових кислот

полієнових карбонових кислот

Запитання 9

Укажіть, як називають гідроліз жиру в лужному середовищі:

варіанти відповідей

розщеплення жирів

гідрогенування жирів

гідратація жирів

омилення жирів

Запитання 10

Укажіть, що входить до складу тваринних жирів:

варіанти відповідей

гліцерин

нижчі ненасичені карбонові кислоти

вищі насичені карбонові кислоти

вищі ненасичені карбонові кислоти

Запитання 11

Твердий рослинний жир - це...

варіанти відповідей

вершкове масло

рапсова олія

пальмова олія

мазут

Запитання 12

Рідкий тваринний жир - це...

варіанти відповідей

риб'ячий

маргарин

свинячий

баранячий

Запитання 13

Укажіть, які речовини можуть утворитися при гідролізі рідких жирів:

варіанти відповідей

лінолева кислота

гліцерол

мурашина кислота

етанол

Запитання 14

Укажіть реакцію:

варіанти відповідей

гідрування

гідроліз

омилення

окиснення

Запитання 15

Укажіть реакцію:

варіанти відповідей

гідрування

омилення

окиснення

добування жирів

Запитання 16

Оберіть формулу етанової кислоти:

варіанти відповідей

С3Н7СООН 

НСООН

С2Н5СООН

СН3СООН

Запитання 17

Вкажіть формули речовин із якими може взаємодіяти етанова кислота (три правильні відповіді)

варіанти відповідей

СН4

NaOH

Al

C2H6

MgСО3

Запитання 18

Укажіть колір лакмусу, якщо його помістити у сік лимона або у виділення мурах.

варіанти відповідей

Жовтий

Синій

Червоний

Зелений

Запитання 19

Вкажіть правильну хімічну формулу натрій олеату:

варіанти відповідей

С17Н35СООNа

С17Н35СООK

С15Н31СООNа

С17Н33СООNа

Запитання 20

Оберіть рослинні жири

варіанти відповідей

масло вершкове

соняшникова олія

 сало

какао-масло

 риб'ячий жир

  оливкова олія

Запитання 21

Виберіть метал, який входить до складу твердого мила:

варіанти відповідей

K;   


Na;

Zn;

Ca.

Запитання 22

Складіть рівняння реакції між етановою кислотою і натрій карбонатом. Вкажіть суму коефіцієнтів.

варіанти відповідей

4

 5

6

7

Запитання 23

Установіть відповідність між органічною речовиною та якісним реактивом на неї.

а) Гліцерол

б) Оцтова кислота

в) Олеїнова кислота

1) KMnO4

2) Cu(OH)2

3) лакмус

варіанти відповідей

а) 1, б) 2, в) 3

а) 3, б) 1, в) 2

а) 2, б) 3, в) 1

а) 2, б) 1, в) 3

Запитання 24

Установіть відповідність між вихідними речовинами та продуктами реакцій.

а) CH3COOH + Zn →

б) CH3COOH + Zn(ОН)2

в) CH3COOH + ZnО →


1) (CH3COO)2Zn + H2O

2) (CH3COO)2Zn + H2

3) (CH3COO)2Zn + 2H2O

варіанти відповідей

а) 2, б) 3, в) 1

а) 2, б) 1, в) 3

а) 1, б) 3, в) 2

а) 3, б) 2, в) 1

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест