Комерційне товарознавство

Додано: 11 вересня
Предмет: Технології, 11 клас
90 запитань
Запитання 1

Показники призначення характеризують:


варіанти відповідей

Інформаційну виразність товару, привабливість


Властивості продуктів


Здатність зберігати якість за певний термін


Ступінь дії шкідливих речовин під час зберігання


Запитання 2

За показниками якості продовольчі товари поділяють на:


варіанти відповідей

Якісні, нестандартні, технічний брак


Стандартні, нестандартні, технічний брак


Стандартні, технічний брак


Стандартні, нестандартні


Запитання 3

Якість продовольчої продукції оцінюють за результатами оцінки:


варіанти відповідей

Одного зразка

Всієї партії

Середньої проби

Виїмки

Запитання 4

Стандартизація в перекладі з англійської – це:


варіанти відповідей

Норма, зразок

Значок

Штамп

Ресурс

Запитання 5

Категорії стандартів, які діють на території України:


варіанти відповідей

ГОСТи, ГСТУ,ТУ


ГСТУ, ТУ, СТП


ДСТУ, ТУ, СТУ


ДСТУ, ТУ, ГСТУ, СТП, ІSО


Запитання 6

Сукупність характеристик об’єкта, які стосуються його здатності задовольнити установлені і передбачені потреби – це:


варіанти відповідей

Сертифікація

Якість

Стандартизація

Знак відповідності


Запитання 7


454. Процедура, за допомогою якої третя сторона дає письмову гарантію, що продукція, процес чи послуга відповідають заданим вимогам – це:


варіанти відповідей

Сертифікація

Атестація виробництва

Програма якості

Настанова з якості

Запитання 8

Дотримання всіх встановлених вимог до продукції, процесів, послуг –це:


варіанти відповідей

Посвідчення відповідності


Відповідність

Політика в галузі якості


Показники якості

Запитання 9

Комбінація послідовно розташованих паралельних штрихів, розміри та розташування яких встановлено певними правилами – це:


варіанти відповідей

Штриховий код

Елемент штрихового коду


Локальний код

Штрихова позначка


Запитання 10

Якщо в штрихкоді перші три цифри 482 – це означає, що товар вироблено в:


варіанти відповідей

Румінії

США

Болгарії

Україні

Запитання 11

Цінність продукту, яка визначається його зовнішнім виглядом, консистенцією, запахом, ароматом і ступенем свіжості – це:


варіанти відповідей

Енергетична

Фізіологічна

Органолептична

Біологічна

Запитання 12

Як називаються властивості, що характеризують стійкість товарів до дії мікроорганізмів, комах і гризунів?


варіанти відповідей

Фізичні

Хімічні

Органолептичні

Біологічні

Запитання 13

Відходи товарів, що продають за нижчими цінами, відносять до втрат:

варіанти відповідей

Ліквідних

Неліквідних

Природних нормованих


Актованих

Запитання 14

Кислий смак зерна відчувається:


варіанти відповідей

Під час потрапляння полину в зерно


Під час проростання зерна


В підмороженому зерні


Під час розвитку плісняви


Запитання 15

Домішки неповноцінних зерен основної культури та інших культурних рослин, які допускаються під час приймання зерна – це:


варіанти відповідей

Зернові

Мінеральні

Органічні

Шкідливі

Запитання 16

Маса зерна, що визначена його зважуванням за показниками якості – це:


варіанти відповідей

Залікова маса


Фізична маса

Партія зерна


Проба

Запитання 17

Визначіть групи зерна за ознакою переважного використання:


варіанти відповідей

Продовольче, фуражне, технічне


Злакове

Продовольче, непродовольче


Непродовольче

Запитання 18

Основні частини зерна – це:


варіанти відповідей

Оболонка, ендосперм, алейроновий шар, зародок

Оболонка, алейроновий шар, зародок


Внутрішня оболонка, ендосперм, зародок


Оболонка, зовнішня оболонка, зародок


Запитання 19

Помел зерна – це :

варіанти відповідей

Сортування розмеленого продукту

Подрібнення розмеленого продукту


Перетворення зерна в борошно


Виявлення класу зерна


Запитання 20

Колір борошна характеризує:


варіанти відповідей

Товарний сорт

Товарний клас

Якість зерна

Товарний вид

Запитання 21

Зерно хлібних злаків багате на:


варіанти відповідей

Вуглеводи і жири


Жири і крохмаль


Вуглеводи і білки


Цукри, жири, білки


Запитання 22

Залежно від техніки виготовлення крупи поділяють на:


варіанти відповідей

Групи, підгрупи, сорти


Різновиди, номери, сорти


Категорії, різновиди, сорти


Групи, номери, сорти


Запитання 23

Перлові крупи виготовляють із зерна:


варіанти відповідей

Пшениці

Рису

Ячменю

Вівса

Запитання 24

Пшеничне борошно поділяють на такі товарні сорти:


варіанти відповідей

Екстра, вищий, перший


Перший, другий, третій, оббивне


Вищий, перший, другий


Вищий, перший, другий, оббивне


Запитання 25

Житнє хлібопекарське борошно поділяють на такі товарні сорти:


варіанти відповідей

Сіяне, вищий, перший


Перший, обдирне, оббивне


Сіяне, обдирне, оббивне, поліпшене


Сіяне, обдирне, оббивне


Запитання 26

Пшоно виготовляють із:


варіанти відповідей

Проса

Ячменю

Пшениці

Вівса

Запитання 27

Манну крупу виготовляють із:


варіанти відповідей

Вівсяної крупи


Пшеничної крупи

Рисової крупи


Сорго

Запитання 28

Борошно пшеничне поділяють на сорти вищий, перший, другий, оббивне залежно від:

варіанти відповідей

Технології виготовлення


Способу зберігання

Методу обробки


Техніки підготовки

Запитання 29

Найпоширенішим видом борошна є:


варіанти відповідей

Житнє

Пшеничне

Кукурудзяне

Ячмінне

Запитання 30

Для виготовлення макаронних виробів тісто висушують до вмісту вологи, %:


варіанти відповідей

Від 1 до 3


 Від 5 до 8


До 13

До 16,5


Запитання 31

Ширина локшини повинна бути:


варіанти відповідей

Не менше 3 мм i не більше 10 мм


Не менше 1,5 см і не більше 20 см


Не менше 1,5 см і більше 20 см


Не менше 2 мм


Запитання 32

Основна сировина в хлібопеченні:


варіанти відповідей

Борошно, жири, цукор, вода


Борошно, сіль, дріжджі, жири


Борошно, прянощі, молочні продукти, сіль, дріжджі


Борошно, сіль, дріжджі, вода


Запитання 33

Тісто для пшеничного хліба готують такими способами:


варіанти відповідей

Опарним або безопарним


Безопарним або комбінованим


Безопарним або опарним без застосування дріжджів


Опарним або комбінованим


Запитання 34

Найменші за розмірами бубличні вироби:


варіанти відповідей

Бублики

Баранки

Сушки

Соломка

Запитання 35

Хлібина прямокутної форми, масою 0,2 кг, яка має від 5 до 8 поперечних заглибин:


варіанти відповідей

Булка

Сайка

Батон

Плетеники

Запитання 36

Яка олія під час зберігання може втрачати товарний вигляд (помутніння, осад)?


варіанти відповідей

Нерафінована

Рафінована

Гідратована

Дезодорована

Запитання 37

Оброблення олії у вакуум-дезодораторах гострою нейтральною парою – це:


варіанти відповідей

Дезодорація

Фільтрація

Гідратація

Рафінування

Запитання 38

Сортовим показником олії є:


варіанти відповідей

Йодне число

Кислотне число


Колірне число

Вміст вологи


Запитання 39

Якого кольору повинен бути картопляний крохмаль вищого сорту?


варіанти відповідей

Білим без відтінків


Білим з сіруватим відтінком


Білим з кристалічним блиском


Білим з жовтим відтінком


Запитання 40

Колір цукру кристалічного повинен бути:


варіанти відповідей

Жовтуватий

Білий або сіруватий

 Білий або жовтуватий

Білий

Запитання 41

Який документ є супровідним на партію картоплі, яку призначено для реалізації?

варіанти відповідей

Посвідчення про якість, товарно-транспортна накладна


Акт апробації, сертифікат відповідності

Свідоцтво сільськогосподарські підприємства

Сортове свідоцтво, товарно-транспортна накладна


Запитання 42

Які овочі не підлягають заморожуванню?


варіанти відповідей

Петрушка, щавель

Перець, буряк

Цибуля, картопля

Салат, редиска

Запитання 43

Який вид капустяних овочів має пухку головку плескатої або конусовидної форми з гофрованим (зморшкуватим) листям жовто-зеленого кольору?


варіанти відповідей

Брюссельська


Броколі

Савойська

Цвітна

Запитання 44

Плоди абрикосів сушені, половинки, різані або рвані, оброблені й необроблені сіркою – це:


варіанти відповідей

Кайса

Родзинки

Урюк

Курага

Запитання 45

До якої підгрупи за товарознавчою класифікацією овочів відносять солодкий перець?


варіанти відповідей

Зернобобові

Томатні

Бульбоподібні

Гарбузові

Запитання 46

Які ягоди належать до справжніх?

варіанти відповідей

Смородина, аґрус, полуниця

Чорниця, малина, ожина

Виноград, смородина, журавлина, агрус

Порічки, малина, аґрус


Запитання 47

Банани, ананаси, манго – це плоди:

варіанти відповідей

Тропічні

Субтропічні

Цитрусові

Кісточкові

Запитання 48

До якої групи овочів відносять моркву?

варіанти відповідей

Бульбові

Коренеплоди

Капустяні

Цибулинні

Запитання 49

Які з наведених овочів відносять до баштанних?

варіанти відповідей

Баклажани, перець

Кавуни, гарбузи, дині


Перець, капусту

Помідори, перець

Запитання 50

Які із наведених плодів відносять до зерняткових?

варіанти відповідей

Слива, груша

Яблука, груші, айва


Черешні, персики

Вишні, абрикос


Запитання 51

Який з цих овочів не відносять до гарбузових?

варіанти відповідей

Баклажани

Кавуни

Дині

Огірки

Запитання 52

Які овочі не відносять до цибулинних?

варіанти відповідей

Часник

Шалот

Шпинат

Шніт

Запитання 53

За результатами оцінювання в кожній партії овочевої продукції виділяють:

варіанти відповідей

Стандартну частину, вміст землі і домішок

Стандартну продукцію, уражену хворобами

Вміст землі, яка прилипла до овочів, відходи

Стандартну, нестандартну частину та відходи

Запитання 54


495. Екстракти – це:


варіанти відповідей

Сильно згущений сік з додаванням цукру


Освітлені, неосвітлені та купажовані напої

Згущені соки з вмістом сухих речовин від 44% до 57% і вище

Купажовані напої

Запитання 55

Сиропи - це:

варіанти відповідей

Плоди або пюре з них з додаванням цукру

Натуральні соки з м’якоттю

Згущені соки з вмістом сухих речовин до 44%

Сильнозгущені соки з додаванням цукру і ароматичних речовин


Запитання 56

Як називається желеподібний продукт, отриманий уварюванням цукро-паточного сиропу з фруктово-ягідним пюре або з желюючими речовинами?

варіанти відповідей

Желе

Повидло

Пастила

Мармелад

Запитання 57

На сорти вищий, екстра та перший поділяють такі фруктово-ягідні вироби:

варіанти відповідей

Желе

Джем

Варення

Цукати

Запитання 58

Уварюванням згущеного молока, цукру, патоки і жиру отримують маси:

варіанти відповідей

Молочні

Ірисні

Помадкові

Кремові

Запитання 59

Кондитерські вироби з приємним солодким смаком, ароматом прянощів, порівняно м’якою консистенцією – це:

варіанти відповідей

Тістечка

Пряники

Рулети

Бісквіти

Запитання 60

Як називається виріб круглої або овальної форми з рифленою поверхнею, склеєний з двох половинок, обсипаних цукровою пудрою?

варіанти відповідей

Мармелад

Зефір

Конфітюр

Пастила

Запитання 61

Як називається сухе печиво, що має пухирчасту поверхню й пористу тендітну структуру, з специфічним смаком і ароматом?

варіанти відповідей

Затяжне печиво

Галети

Крекер

Пряники

Запитання 62

Відмінні ознаки рулетів:

варіанти відповідей

Вироби у вигляді тонких, легких, пористих листів або фігур, що прошаровані начинкою або без неї

Вироби із здобного тіста з різними поліпшувачами

вироби з пісочного тіста

Вироби, виготовлені з бісквітного тіста і начинки з певним оздобленням поверхні

Запитання 63

Якщо на етикетці коньяку стоїть 5 зірочок – це:

варіанти відповідей

Марочний коньяк з вмістом цукру 1,2%, спирту від 42 до 57%


Зі строком витримки коньячних спиртів до 3-х років

Вміст цукру 2,5%, спирту до 55%


Ординарний, зі строком витримки коньячних спиртів до 5-и років

Запитання 64

Як називається слабоалкогольний напій з вмістом спирту до 1,2% і є продуктом незакінченого молочнокислого і спиртового бродіння сусла?

варіанти відповідей

Пиво

Хлібний квас

Морс

Медовий напій

Запитання 65

Що не відносять до природних мінеральних напоїв?

варіанти відповідей

Десертні

Столові

Лікувальні

Лікувальні-столові

Запитання 66

Вина, що мають колір від світло-солом’яного до темно-золотистого з різними відтінками, легкий смак, аромат, містять 9–13% об. спирту належать до:

варіанти відповідей

Напівсолодких столових

Марочних білих

Спеціальних сухих

Білих столових

Запитання 67

Охолоджене м’ясо – це:

варіанти відповідей

В якому температура у м’язах від 0 до +4С

Те, що набуло температуру довкілля

В якому температура у м’язах 0 оС і нижче

В якому температура у м’язах +20 оС


Запитання 68

До якого виду за термічним станом відноситься м’ясо з температурою в товщі м’язів не вище 12 градусів?


варіанти відповідей

Остигле

Охолоджене

Заморожене

Підморожене

Запитання 69


Молодняк великої рогатої худоби масою 450 кг і більше відносять до ...

варіанти відповідей

Відбірного

Першого класу

Другого класу

Третього класу

Запитання 70

М’ясо інтенсивного червоного кольору із свіжим вираженим ароматом і мармуровістю, ніжною консистенцією відповідає:

варіанти відповідей

Телятині

Яловичині

Кролятині

Лошатині

Запитання 71

Чим відрізняється м’ясо кролятини від інших видів м’яса?

варіанти відповідей

Кольором від світло-червоного до червоного, ніжною консистенцією тонковолокнистих м’язів і приємним запахом

Темно-червоним кольором із синюватим відтінком

Ніжною, тонковолокнистою будовою, блідо-рожевим кольором

Грубою консистенцією м’яса з чітко вираженою «мармуровістю»


Запитання 72

До свинячих копченостей першого сорту належать:

варіанти відповідей

Баки, свинина фарширована запечена

Балик, буженина, лопатка

Рулет, грудинка, бекон

Корейка, окіст, щоковина

Запитання 73

Ковбасні вироби з високою соковитістю, ніжністю, поліпшеною консистенцією належать до:

варіанти відповідей

Варених

Запечено-копчених


Запечених

Напівкопчених

Запитання 74

Якого кольору повинна бути смужка на ярлику тари з тушками птиці І категорії?

варіанти відповідей

Синього

Зеленого

Рожевого

Жовтого

Запитання 75

Ковбасні вироби, які після осаджування фаршу піддають коптінню протягом 2–3 діб і сушать 20–30 діб, відносять до:


варіанти відповідей

Варено-копчених

Напівкопчених

Сальтисони

Сирокопчених

Запитання 76

Вироби в оболонці або без неї, виготовлені із подрібненої, переважно вареної сировини, багатої колагеном, відносять до:


варіанти відповідей

Сальтисонів

М’ясних хлібів

Паштетів

Кров’яних ковбас

Запитання 77

Для покращення кольору майбутньої ковбаси виробники додають у рецептуру:

варіанти відповідей

Аскорбінову кислоту

Лактат натрію


Нітрит натрію


Глютамат натрію


Запитання 78

Сирокопчені ковбаси можуть зберігатися до:

варіанти відповідей

48 год

9–12 місяців

1-2 міс

72 год

Запитання 79

Який тваринний топлений жир має найвищу біологічну цінність?

варіанти відповідей

Яловичий

Баранячий

Качиний

Свинячий

Запитання 80

Який топлений жир може мати запах спецій, копчень, бульйону, шквари?


варіанти відповідей

Баранячий

Кістковий

Збірний

Свинячий

Запитання 81

Згірклість кисломолочних продуктів є наслідком:

варіанти відповідей

Використання застарілого обладнання

Порушенням санітарних норм

Окислення жиру

Окислення жиру, вітаміну С і деяких амінокислот

Запитання 82

Масло, яке містить у своєму складі 72,5-79,9% жиру входить у групу вершкових масел:


варіанти відповідей

Екстра

Селянське

Бутербродне


Топлене

Запитання 83

У пряжене молоко додають:

варіанти відповідей

Вершки

Сметану

Вершкове масло

Вітамін С

Запитання 84

Пастеризоване молоко – це молоко:

варіанти відповідей

Що пройшло термічну обробку за температури від 140–150 С

До складу якого додають вершки

До складу якого додають вітамін С

Що пройшло термічну обробку за температури від 65–90 оС

Запитання 85

Сепаруванням молока отримують...

варіанти відповідей

Вершки

Вершкове масло

Сир

Згущене молоко

Запитання 86

За станом живу рибу поділяють:

варіанти відповідей

Добре вгодовану, слабку

Бадьору, слабку, дуже слабку

З блискучою лускою, бадьору

Добре вгодовану, бадьору

Запитання 87

Які види замороження риби розрізняють?

варіанти відповідей

Швидке і особливо швидке

Повільне і дуже повільне

Швидке і середнє

Швидке і повільне

Запитання 88

Як називають засіл риби, коли її попередньо охолоджують до температури тіла тільки від 0 градусів до 5 градусів, а потім піддають засолу в охолодженому приміщенні?

варіанти відповідей

Злегка охолодженим

Сильно охолодженим

Холодним

Охолодженим

Запитання 89

Скільки солі міститься у середньосолоних оселедцях, %?


варіанти відповідей

Від 6 до 10

Від 9 до 12

Від 10 до 14

Від 14 до 16

Запитання 90

Будова яйця:

варіанти відповідей

Шкаралупа, білок, жовток

Шкаралупа, повітряна камера, білок, жовток



Зародок, білок, жовток

Шкаралупа, білок, зародок

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест