Контрольна робота з теми «Електричний заряд. Електричне поле».

Додано: 31 січня
Предмет: Фізика, 8 клас
8 запитань
Запитання 1

На рисунку зображено позитивно заряджене тіло й підвішені на нитках кульки 1 і 2, що мають заряди невідомих знаків. Визначте знаки зарядів кульок 1 і 2.

варіанти відповідей

Кулька 1 притягується до позитивно зарядженого тіла, отже, вона має негативний заряд (заряди протилежних знаків притягуються); кулька 2 відштовхується від позитивно зарядженого тіла, отже, вона має позитивний заряд (заряди одного знака відштовхуються).

Кулька 1 відштовхується від позитивно зарядженого тіла, отже, вона має позитивний заряд (заряди одного знака відштовхуються); кулька 2 притягується до позитивно зарядженого тіла, отже, вона має негативний заряд (заряди протилежних знаків притягуються).

Запитання 2

На рисунку 1 зображено силові лінії електричного поля між двома парами заряджених пластин. Електричне поле між якими пластинами є більш інтенсивним? Визначте знак заряду кожної пластини.

варіанти відповідей

Електричне поле між пластинами З і 4 є більш інтенсивним (чим сильніше електричне поле, тим щільніше розташовані лінії електричного поля). Пластини 1 і 3 заряджені позитивно, а пластини 2 і 4 — негативно (силові лінії електричного поля починаються на позитивному заряді і закінчуються на негативному).

Електричне поле між пластинами З і 4 є менш інтенсивним (чим слабше електричне поле, тим рідше розташовані лінії електричного поля). Пластини 1 і 3 заряджені негативно (силові лінії електричного поля починаються на позитивному заряді і закінчуються на негативному), пластини 2 і 4 — позитивно.

Запитання 3

Електроскопу передали позитивний заряд (див. рис.(а)). Потім до нього піднесли не торкаючись іншу заряджену паличку (див. рис. (б)). Визначте знак заряду палички.

варіанти відповідей

Знак заряду палички — негативний, так як після взаємодії смужки електроскопа розійшлися ще на більший кут.

Знак заряду палички — позитивний, так як після взаємодії смужки електроскопа розійшлися ще на більший кут.

Запитання 4

Задача (зараховується у разі надсилання розв'язування задачі). На якій відстані потрібно розташувати два точкових заряди 5 нКл і 6 нКл, щоб вони відштовхувалися один від одного із силою рівною 12⋅10 -4 Н?

варіанти відповідей

15⋅10 -3 м

13⋅10 -9 м

9⋅10 -9 м

Запитання 5

На рисунку зображено три пари провідних кульок, які розташовані на однаковій відстані одна від одної. Модулі зарядів усіх кульок є однаковими. Чи з однаковою силою взаємодіють пари кульок? Якщо ні, то яка пара кульок взаємодіє сильніше?

варіанти відповідей

Заряджені кульки в даному випадку, є точковими зарядами, тому взаємодія різнойменних кульок у випадку б) буде сильнішою, тому що у кульках відбувається перерозподіл зарядів під дією електричних полів. 

Заряджені кульки в даному випадку, не є точковими зарядами, тому взаємодія різнойменних кульок у випадку а) буде сильнішою, тому що у кульках відбувається перерозподіл зарядів під дією електричних полів. 

Заряджені кульки в даному випадку, є точковими зарядами, тому взаємодія різнойменних кульок у випадку в) буде сильнішою, тому що у кульках відбувається перерозподіл зарядів під дією електричних полів. 

Запитання 6

Як зміниться сила взаємодії між двома точковими зарядами, якщо кожний заряд збільшиться в 4 рази, а відстань між зарядами зменшиться вдвічі?

варіанти відповідей

збільшиться в 64 рази

зменшиться в 16 раз

збільшиться в 4 рази

зменшиться в 4 рази

Запитання 7

Як змінилася відстань між двома точковими зарядами, якщо відомо, що сила їхньої взаємодії зменшилася в 9 разів?

варіанти відповідей

зменшиться в 3 рази

збільшилася в 3 рази

збільшилася в 9 разів

зменшиться в 9 разів

Запитання 8

Як зміниться сила взаємодії двох точкових зарядів, якщо модуль кожного з них збільшити у 2 рази?

варіанти відповідей

збільшиться в 4 рази

збільшиться в 16 разів

зменшиться в 2 рази

збільшиться в 2 рази

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест