Лікувальна справа 22

Додано: 10 травня 2022
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
Тест виконано: 135 разів
150 запитань
Запитання 1

При огляді 9-місячної дитини фельдшер виявив зупинку дихання, тривалістю до 30 се­кунд при крику та плачу, що супроводжува­лася ціанозом шкіри обличчя, «півнячим кри­ком». Який із заходів долікарської допомоги слід застосувати?

варіанти відповідей

A.  Відкрити шпателем рот і подразнити ко­рінь язика

B. Скропити обличчя дитини холодною водою

CПокласти дитину на рівну, м’яку поверхню

D. Вставити між корінними зубами шпатель, обгорнений бинтом

E. Підготувати дитину до люмбальної пункції

Запитання 2

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 35- ти років зі скаргами на підвищення темпе­ратури тіла до 40° С, остуду, пітливість, вира­жену слабкість, задишку, серцебиття, біль у горлі під час ковтання, кровоточивість ясен. Об’єктивно: шкіра і видимі слизові оболон­ки бліді. Пальпуються збільшені лімфатичні вузли - шийні, підщелепні. Пульс - 96/хв., ри­тмічний, AT- 90/60 мм рт.ст. Живіт м’який, печінка +5 см, нижче краю реберної дуги. Аналіз крові: еритроцити - 1,5 •1012/л, гемо­глобін - 50 г/л, лейкоцити - 15 • 109/л, бластні клітини - 80%, ШОЕ- 60 мм/год. Який попе­редній діагноз у хворого?

варіанти відповідей

A. Хронічний мієлолейкоз

B. Гемофілія

C. Гострий лейкоз

D. Лімфогранулематоз

E. Хронічний лімфолейкоз

Запитання 3

До фельдшера на ФАП звернувся хворий зі скаргами на підвищення температури ті­ла до 39-40°С, загальну слабкість, головний біль, набряк та почервоніння правої гомілки. При огляді фельдшер відзначив, що гомілка гіперемована, гіперемія з чіткими контурами у вигляді «географічної мапи». В анамнезі ма­ла місце мікротравма кінцівки. Вкажіть, яке захворювання можна припустити у хворого:

варіанти відповідей

A.  Бешиха

B. Остеомієліт

C. Фурункул

D. Флегмона

E.  Карбункул

Запитання 4

Хворому 50-ти років з набряком легень фельдшер проводить інгаляційне введення кисню. Чим фельдшер зволожується кисень під час проведення оксигенотерапії?

варіанти відповідей

A.   Перевареною водою

B.  Дистильованою водою

C.   2% розчином натрію гідрокарбонату

D. 96° етиловим спиртом

E.  Ізотонічним розчином натрію хлориду


Запитання 5

До фельдшера ФАПУ звернулась пацієнтка, у якої на 10 день захворювання на грип з’явилися носові кровотечі, дрібні крововиливи на слизовій ротової порожнини та шкірі, кровоточивість з ясен. Загальний аналіз крові Нb-110 г/л, кольоровий показник – 0,9, лейкоцити – 7,1 • 109/л, тромбоцити – 90,0 • 109/л, ШОЕ – 18 мм/год. Який попередній діагноз може поставити фельдшер?

варіанти відповідей

A.   Мієломна хвороба

B. Системний червоний вовчак

C. Тромбоцитопенічна пурпура

D.  Гострий лейкоз

E. Апластична анемія

Запитання 6

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик. У хворого відкритий перелом пле­ча, ускладнений артеріальною кровотечою. Вкажіть правильний порядок надання невід­кладної допомоги:

варіанти відповідей

A.   Джгут, шина, знеболення, пов’язка

B. Шина, знеболення, джгут, пов’язка

C.  Джгут, знеболення, пов’язка, шина 

D. Знеболення, пов’язка, джгут, шина 

E.  Пов’язка, знеболення, джгут, шина

Запитання 7

Вагітна в терміні 35-36 тижнів звернулася до фельдшера ФАПу. Вагітність перебігала на фоні прееклампсїї. Загальний стан сере­днього ступеню важкості, шкіра бліда, пульс - 98/хв., АТ-140/90 мм рт.ст. Матка збільшена відповідно до строку вагітності, напружена. Спостерігається болючість зліва від дна ма­тки, асиметрія та болючість її при пальпації. Серцебиття плоду - 160-170/хв., глухе. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A.   Загроза передчасних пологів

B.   Загроза розриву матки

C. Передчасне відшарування нормально роз­ташованої плаценти

D.  Передлежання плаценти 

E. Гіпертонія матки

Запитання 8

До фельдшера на ФАП звернулася мати з 6-місячною дитиною. Мати скаржиться, що у дитини нежить, підвищення температури ті­ла, сльозотеча, дитина відмовляється від їжі, з’явився висипу на обличчі, шиї. Дитина хво­ріє 3-ю добу. При огляді: кашель, кон’юнкти­віт, світлобоязнь, висип на обличчі, шиї папульозного характеру. Який Ваш діагноз?

варіанти відповідей

A.    Кір

B.  Скарлатина

C. Туберкульоз шкіри

D. Краснуха

E. Менінгококцемія

Запитання 9

Молода жінка звернулась до фельдшера ФАПу зі скаргами на виражений, щільний, блідий набряк обличчя, який не супроводжує­ться свербежем, утруднене дихання, слаб­кість, нудоту, підвищення температури до 38°С. Стан розвинувся через ЗО хвилин після ін’єкції цефаксона. Об’єктивно: на обличчі виражений набряк, очні щілини майже закри­ті, язик не вміщається в роті. Пульс - 110/хв. АТ- 150/90 мм рт.ст. Як можна оцінити такий стан?

варіанти відповідей

A.   Колапс

B. Кропив’янка

C.  Гіпертонічний криз 

D.  Набряк Квінке

E.  Анафілактичний шок

Запитання 10

Швидка медична допомога прибула за ви­кликом. Зі слів дружини, з її чоловіком відбу­вається «щось незрозуміле». Ввечері у нього з’явився неспокій: заглядає під ліжко і стіл, ніби щось шукає, кидається у сторони, на­криває голову руками, вдивляється навкруги, до когось звертається з погрозами. Хворий дезорієнтований у часі і просторі, але реагує на своє ім’я. Як називається такий стан?

варіанти відповідей

A. Істеричний напад

B. Сомнамбулізм

C. Шизофренія

D. Делірій

E. Онейроїд


Запитання 11

У дівчинки 9-ти років дратівливість, зміна почерку, порушення ходи. За місяць до цього перенесла ангіну. При огляді м’язова гіпото­нія, мимовільні скорочення мімічної мускула­тури і пальців рук. Який прояв ревматичного ураження можна припустити?

варіанти відповідей

A.  Анулярна висипка

B.  Мала хорея

C. Ревматичний артрит 

D.  Ревматичні вузлики 

E. Ревмокардит

Запитання 12

Фельдшера ШМД викликали на місце ав­то пригоди. Потерпілий скаржиться на біль внизу живота і неможливість рухати нога­ми. При пальпації визначається болючість в проекції лобкового зрощення, навантаження на вісь посилює біль. Визначається позитив­ний симптом прилиплої п’яти. Як необхідно виконати транспортну іммобілізацію?

варіанти відповідей

A.  Напівсидячи

B.  В положенні «жаби»

C. Лежачи на животі

D.  Лежачи на спині 

E.  Стоячи

Запитання 13

Дитина народилася на 35 тижні гестації. У неї виявлено: мікроцефалію, катаракту та вроджену ваду серця. З анамнезу відомо, що мати під час вагітності перехворіла на інфе­кцію, яка супроводжувалась плямистою ви­сипкою, збільшенням лімфатичних вузлів та незначною інтоксикацією. Яку інфекцію мо­жна припустити?

варіанти відповідей

A.  Токсоплазмоз

B. Герпетична інфекція

C. Хламідійна інфекція

D.   Краснуха

E.   Цитомегаловірусна інфекція

Запитання 14

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 58-ми років, який скаржиться на кашель з виділенням гнійного харкотиння до 200 мл на добу переважно зранку, періодичне під­вищення температури. Два рази хворів на пневмонію. Шкіра бліда, акроціаноз, пальці у вигляді «барабанних паличок» нігті – «годин­никових скелець». При перкусії над легенями визначаються ділянки з коробковим та при­тупленим звуком, при аускультації чути сухі та різноманітні вологі хрипи. Яку патологію можна припустити в першу чергу?

варіанти відповідей

A.  Бронхоектатична хвороба

B.  Рак легень

C.   Абсцес легень

D. Негоспітальна пневмонія

E. Хронічний бронхіт

Запитання 15

У хворого на гострий інфаркт міокарда, якого бригада ШМД транспортує у лікарню, виник приступ ядухи, з’явились: інспіратор- на задишка, кашель з пінистим, кров’яни­стим харкотинням, стан тяжкий, шкіра бліда. Пульс - 100/хв., ритмічний. Над легенями - вологі середньопухирчасті хрипи. Яке ускла­днення виникло у хворого?

варіанти відповідей

A. Кардіогенний шок

B.  Набряк легень

C.Тромбоемболія легеневої артерії

D. Легенева кровотеча

E.  Негоспітальна пневмонія


Запитання 16

Фельдшера ФАПу викликали до хворого зі скаргами на загальну слабкість, переймо­подібний біль у животі, підвищення темпера­тури тіла до 39,5°С, водянисті випорожнення зеленуватого кольору з домішками слизу. Та­кі симптоми свідчать про:

варіанти відповідей

A. Черевний тиф

B. Ешерихіоз

C. Дизентерію

D. Холеру

E. Сальмонельоз 

Запитання 17

На ФАПі фельдшер оглядає дитину віком 2 тижні, яка народилась доношеною з масою тіла 3400 г. Скарги матері на сухість шкіри, набряки рук, обличчя, уповільнення рухів та смоктання. При огляді: рот напіввідкритий, збільшений язик та губи, під час плачу гру­бий голос. Вкажіть імовірне захворювання

варіанти відповідей

A. Гіпертиреоз

B. Епідемічний зоб

C. Затримка внутрішньоутробного розвитку плода

D. Гіпотиреоз

E. Дифузний токсичний зоб

Запитання 18

Назвіть комплекс санітарно-гігієнічних та протиепідемічних заходів, спрямованих на знищення гризунів в медичних закладах:

варіанти відповідей

A. Детермінація

B. Дезінсекція

C. Дезінфекція

D. Деконтамінація

E. Дератизація

Запитання 19

Фельдшера ФАПу викликали до хворого, який скаржиться на сильний розпираючий біль в лівій гомілці. При обстеженні гомілка набрякла, холодна на дотик, шкіра вкрита бу­рими плямами. Шовкова лігатура, зав’язана довкола гомілки, швидко врізається в шкіру. Під час пальпації відзначається крепітація, рани виділяються пухирці газу, краї рани мають вигляд «вареного м’яса». Встановіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

A.  Ендартеріїт судин нижньої кінцівки

B.  Волога гангрена нижньої кінцівки

C. Газова гангрена нижньої кінцівки 

D.  Тромбофлебіт вен нижньої кінцівки

E. Правець

Запитання 20

Жінка 24-х років з’явилась на прийом до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль в правій здухвинній ділянці, нудоту, одноразове блювання. Температура тіла - 37,3°С, захворі­ла 5 годин назад. Об’єктивно: живіт симетри­чної форми, бере участь в диханні, при паль­пації біль в правій здухвинній ділянці, захи­сне напруження м’язів, позитивні симптоми Щоткіна-Блюмберга, Сітковського. Пульс - 92/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

A.  Гостра кишкова непрохідність

B. Гострий аднексит

C.  Гострий холецистит

D. Гострий панкреатит

E.  Гострий апендицит

Запитання 21

 Фельдшера ФАПу викликали до пацієн­та додому. Пацієнт скаржиться на знижен­ня апетиту, тяжкість у надчеревній ділянці і правому підребер’ї, блювання, здуття живо­та, слабкість. Об’єктивно: на шкірі обличчя і спини «судинні зірочки» долоні гіперемовані, живіт різко збільшений, навколо пупка вено­зна сітка у вигляді «голови медузи». Фельд­шер запідозрив у пацієнта:

варіанти відповідей

A.  Хронічний гепатит

B. Хронічний холецистит

C. Хронічний панкреатит 

D. Хронічний гастрит

E.   Цироз печінки

Запитання 22

Хворий 15-ти років звернувся до фельд­шера ФАПу зі скаргами на слабкість, зниже­ний апетит, шкірну сверблячку. Захворюван­ня почалося із загального нездужання, по­гіршення апетиту, підвищення температури. Через 3 дні з’явилась нудота, двічі блювання, зник апетит. На 6-й день хвороби потемні­шала сеча, знебарвився кал, з’явився свер­блячка, жовтяниця склер і шкіри. При огляді хворого: температура тіла - 37,2°С, жовтяни­ця склер і шкіри. Пульс - 72/хв., АТ- 100/60 мм рт.ст. Печінка щільна, болюча, збільшена. Вкажіть діагноз:

варіанти відповідей

A.  Вірусний гепатит В

B. Харчова токсикоінфекція

C.  Вірусний гепатит А

D. Лептоспіроз, жовтянична форма 

E.   Загострення хронічного холециститу

Запитання 23

Чоловік 40-ка років скаржиться на на­пади лихоманки через кожні 3 дні, трясучий озноб, різке підвищення температури до 39- 40°С, через 6-8 годин сильне потовиділення. Після тривалого сну відчуває себе задовіль­но. Об’єктивно: збільшені печінка і селезін­ка. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A.  Висипний тиф

B.  Туляремія

C.  Малярія

D.  ГРВІ 

E.  Грип

Запитання 24

Ви працюєте фельдшером сімейної амбу­латорії. Пацієнту, який страждає на закреп та загострення геморою, призначена олійна клі­зма. Що потрібно підготувати для виконання процедури?

варіанти відповідей

A.  50-100 мл 20% розчину магнію сульфату t° 37-38°С

B.  300-500 мл вазелінової олії t°- 40-42°С

C.  200-300 мл 40% розчину глюкози t°- 38-40° С

D. 50-100 мл соняшникової олії t°- 37-38° С

E.  200-300 мл конопляної олії t°-18-20°С

Запитання 25

На ФАП звернувся хворий зі скаргами на постійний ниючий біль в правому підребер’ї, пов’язаний з прийомом їжі, загальну слаб­кість. Об’єктивно: шкіра жовтушного кольо­ру. Живіт м’який, болючий в правому підре­бер’ї, печінка виступає з-під правого краю реберної дуги на 2 см, при пальпації болюча. Яке захворювання можна припустити?

варіанти відповідей

A. Хронічний холецистит

B. Хронічний панкреатит

C.   Хронічний гастрит

D.  Жовчнокам’яна хвороба 

E.  Хронічний гепатит

Запитання 26

Фельдшер проводить санітарно-освітню лекцію на підприємстві з питань профілакти­ки онкозахворювань. Що повинен відповісти фельдшер на питання: «Як часто жінка по­винна проводити самообстеження молочних залоз?»

варіанти відповідей

A. 1 раз на рік

B. 2 рази на рік

C. 2 рази на тиждень

D.   1 раз на місяць

E. 1 раз на тиждень

Запитання 27

Ви фельдшер ФАПу. При обстеженні ва­гітної встановили: положення плода поздов­жнє, II позиція, задній вид, головне передлежання. Термін вагітності 30 тижнів. Де, на Вашу думку, найкраще буде прослуховуватись серцебиття плода?

варіанти відповідей

A.  Справа, нижче пупка

B. Зліва, вище пупка

C.  Зліва, нижче пупка

D.   На рівні пупка

E.  Справа, вище пупка

Запитання 28

Фельдшера ФАПу викликали до пацієнта 48-ми років з діагнозом виразкова хвороба шлунка. Вдома виникло блювання, виділило­ся до 2-х літрів «кавової гущі». Випорожнення «мелена» вмістом до 1 л. Об’єктивно: шкі­ра холодна, бліда. АТ- 80/40 мм рт.ст., ЧСС- 132/хв., ЧД- 24/хв., ЦВТ- 0 мм рт.ст. Вкажіть причину гіпотонії:

варіанти відповідей

A.  Анафілактичний шок

B.  Кардіогенний шок

C.  Гостре отруєння

D.  Гіповолемічний шок 

E.  Перфорація виразки шлунку

Запитання 29

Хворий 28-ми років звернувся на ФАП зі скаргами на сильний головний біль, нудоту, блювання, мовні розлади, порушення слуху, смаку, підвищення температури до 39°С, за­гальну слабкість. В анамнезі: гнійний отит. В неврологічному статусі: сенсорна афазія, нюхові, слухові, смакові галюцинації. В кро­ві: лейкоцитів - 30 · 109/л, швидкість осідання еритроцитів - 42 мм/год. Що можна діагно­стувати у хворого?

варіанти відповідей

A.  Неврит

B.  Менінгіт

C.  Абсцес головного мозку

D. Радикуліт

E. Мозковий інсульт

Запитання 30

 Фельдшер ФАПу оглядає дитину 6-ти ро­ків зі скарлатиною. Перевіряє симптом «щи­пка». Про що свідчить позитивний симптом?

варіанти відповідей

A.  Про підвищену ламкість судин шкіри

B. Це фізіологічний стан шкіри

C. Про гіпертонус периферичних судин 

D. Про гіпотонус периферичних судин 

E. Про знижений тургор шкіри

Запитання 31

Фельдшер ШМД транспортує до полого­вого стаціонару вагітну 28-ми років зі скарга­ми на кров’янисті виділення зі статевих шля­хів, болючість у ділянці дна матки. Термін вагітності 38 тижнів. При обстеженні: вагі­тна бліда, АТ- 90/60 мм рт.ст., пульс - 94/хв., матка в гіпертонусі, у ділянці дна матки - бо­люче випинання; виділення зі статевих шля­хів кров’янисті, незначні; частота серцевих скорочень плода - 104/хв., тони приглушені. Назвіть метод розродження, який показаний у даному випадку

варіанти відповідей

A.  Накладання вихідних акушерських щипців

B. Пологи через природні статеві шляхи

C.  Кесарів розтин

D.. Накладання порожнинних акушерських щипців

E.  Вакуум-екстракція плода

Запитання 32

Фельдшер швидкої допомоги оглядає ди­тину зі стенозуючим ларинготрахеїтом. Які симптоми характерні для цього захворюван­ня?

варіанти відповідей

A. Бітональний кашель, бронхофонія

B. Гавкаючий кашель, захриплість голосу, інспіраторна задишка

C. Нападоподібний кашель, апное

D.  Зниження тиску, брадикардія, неспокій 

E. Експіраторна задишка, шумне дихання, здуття грудної клітки

Запитання 33

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 48-ми років зі скаргами на пронос (15-20 разів на добу), блювання, слабкість, спрагу, сухість у роті. Зі слів пацієнта, захворювання поча­лося напередодні раптово з проносу без болю в животі, потім приєдналось блювання. Шкі­ра бліда, суха, голос осиплий, тахіпное, та­хікардія, температура тіла - 35,8°С. Фекалії, блювотні маси водянисті, нагадують рисовий відвар. Вкажіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

A.  Ешерихіоз 

B. Шигельоз

C. Харчова токсикоінфекція

D. Сальмонельоз 

E   Холера

Запитання 34

На ФАПі внаслідок передчасних стрімких пологів народилася дитина з масою тіла 1900 г. Стан дитини важкий, крик слабкий, моно­тонний, відзначається вибухання великого та малого тім’ячок, тремор підборіддя, кінцівок, періодично спостерігається судомна готов­ність. Який стан слід діагностувати?

варіанти відповідей

A.  Асфіксія новонародженого

B.  Незрілість центральної нервової системи

C. Гіпокальціємічний синдром

D.  Внутрішньоутробне інфікування 

E. Внутрішньочерепна пологова травма

Запитання 35

У складі бригади ШМД Ви надаєте допо­могу чоловіку, який впав з висоти 3 метри. Скаржиться на біль у грудній клітці, задишку. Аускультативно відсутнє дихання у правій по­ловині грудної клітки, там же при перкусії тимпанічний звук. В якому положенні необ­хідно транспортувати потерпілого?

варіанти відповідей

A.  На правому боці

B.  На спині

C.   На животі

D.  На лівому боці 

E.  Напівсидячи

Запитання 36

Чоловіку 51 рік, звернувся на ФАП зі скаргами на біль в горлі, що посилюється під час ковтання, загальну слабкість, го­ловний біль, високу температуру тіла. При фарингоскопії на гіперемованій і набряклій слизовій оболонці мигдаликів відзначаються жовтувато-білі крапки розміром з головку шпильки. Визначте діагноз:

варіанти відповідей

A. Лакунарна ангіна

B.  Катаральна ангіна

C. Фолікулярна ангіна 

D.  Дифтерія глотки

E.  Виразково-плівчаста ангіна

Запитання 37

Під час огляду пацієнта 64-х років фельд­шер ШМД визначив, що частота пульсу у па­цієнта становить 92/хв. Як характеризувати таку частоту серцевих скорочень?

варіанти відповідей

A.  Брадикардія

B. Тахікардія

C. Гіпотонія

D.  Норма

E. Аритмія

Запитання 38

Дитина 5-ти років тиждень тому перехво­ріла на ГРВІ. На 8-й день стан дитини погір­шився, знову підвищилася температура тіла до 39°С, з’явився кашель. При огляді: стан ди­тини середньої важкості, периоральний ціа­ноз, задишка змішаного типу - 45/хв. Дитині був встановлений діагноз: гостра пневмонія.

При проведенні суб’єктивного обстеження, які дані будуть найбільш інформативними?

варіанти відповідей

A.  Великопухирчасті хрипи, ясний легеневий звук

B. Везикулярне дихання, ясний легеневий звук

C. Пуерильне дихання, коробковий відтінок перкуторного звуку

D. Крепітуючі хрипи, вкорочення перкутор­ного звуку у ділянці ураження 

E. Великопухирчасті хрипи, тимпаніт

Запитання 39

Фельдшера швидкої допомоги, викликали до чоловіка 42-х років, який внаслідок ДТП отримав травми і перелом. Перелом якої з кісток отримав потерпілий, якщо фельдшер іммобілізував три суглоба?

варіанти відповідей

A. Плечової

B    Надколінка

C.  Великогомілкової 

D. П’яткової

E.   Променевої

Запитання 40

Фельдшер ШМД приїхав на виклик до хворого 26-ти років, який скаржиться на ви­ділення під час кашлю червоної крові. Об’є­ктивно: шкіра бліда, частота дихальних рухів - 28/хв., пульс - 96/хв., АТ- 90/60 мм рт.ст. Яке ускладнення може припустити фельдшер?

варіанти відповідей

A. Легенева кровотеча

B. Ексудативний плеврит

C.  Колапс

D. Пневмоторакс 

E.  Серцева астма

Запитання 41

До фельдшера ФАПу звернулася дівчина 16-ти років зі скаргами на переймоподібний біль внизу живота, нудоту, блювання, діарею, головний біль, що з’являються в перший день менструації. Встановіть діагноз:

варіанти відповідей

A.  Посткастраційний синдром

B.   Альгодисменорея

C.  Вірильний синдром

D.  Передменструальний синдром

E.  Мастопатія


Запитання 42

Швидка допомога прибула на виклик до пацієнта 60-ти років, який скаржиться на ін­тенсивний, пекучий біль за грудиною, який триває більше ЗО хвилин і не знімається ні­трогліцерином та іррадіює в обидві руки та нижню щелепу, супроводжується страхом смерті. Стан хворого тяжкий, свідомість ясна, шкіра бліда з акроціанозом, вкрита холодним липким потом. Тони глухі, пульс - 92/хв., ма­лого наповнення, ритмічний. АТ- 60/30 мм рт.ст. На ЕКГ: ознаки Q-інфаркту. Розвиток якого ускладнення спостерігається у пацієн­та?

варіанти відповідей

A. Серцева астма

B.   Гострий перикардит

C. Кардіогенний шок

D.  Гостре порушення серцевого ритму 


E. Набряк легенів

Запитання 43

Фельдшер ШМД прибув на виклик до ди­тини 3-х років, яка хворіє на ГРВІ. Рапто­во вночі стан значно погіршився, дитина не­спокійна, плаче, з’явився гавкаючий кашель, осиплість голосу. Дихання часте, його чути на відстані. Що з дитиною?

варіанти відповідей

A. Гострий бронхіт

B. Асматичний стан

C. Ангіна

D.  Гострий стенозуючий ларинготрахеїт

E.  Пневмонія

Запитання 44

Працівник виробництва впав з п’ятиметрової висоти. Фельдшер здоровпункту при­був на місце події. Потерпілий без свідомості, дихання поверхневе, з носа і вух витікає ро­жева рідина. Що з потерпілим?

варіанти відповідей

A.  Перелом склепіння черепа

B.  Перелом основи черепа

C.  Перелом нижньої щелепи

D. Перелом кісток носа

E. Перелом верхньої щелепи

Запитання 45

При відвідуванні вдома фельдшером дитини 7-ми місяців мама поскаржилася на зригування у дитини, випорожнення 6-8 разів на добу, кашкоподібні, рідкі, з білими грудочка­ми. Об’єктивно: температура - 36,6°С, язик з білим нальотом. Для якого захворювання характерні дані симптоми?

варіанти відповідей

A. Сальмонельоз

B. Дизентерія

C. Колі-інфекція

D. Ротавірусна інфекція

E. Гострий розлад травлення функціонального походження

Запитання 46

Фельдшер після проведення проби Манту дітям 7-ми років перед ревакцинацією БЦЖ повинен знати, що інтервал між проведенням проби Манту і ревакцинацією має становити:

варіанти відповідей

A.  Не менше ніж 3 дні і не більше ніж 3 тижні

B. Не менше ніж 1 день і не більше ніж З тижні

C.  Не менше ніж 2 дні і не більше ніж З тижні

D. Не менше ніж 3 дні і не більше ніж 2 тижні

E. Не менше ніж 2 дні і не більше ніж 2 тижні

Запитання 47

В приймальне відділення лікарні надійшов пацієнт з гострою затримкою сечі. Фельдшер приготував все необхідне для катетеризації сечового міхура. Чим слід обробити катетер перед введенням його в сечівник?

варіанти відповідей

A.  Стерильна вазелінова олія

B.   Гліцерин

C.  Антисептичний розчин

D.   Вазелін

E.  Розчин фурациліну

Запитання 48

У дитини 10-ти років після фізичного навантаження з’явились загальна слабкість, тремтіння кінцівок, поверхневе дихання, під­силене потовиділення, відчуття голоду. З анамнезу відомо, що дитина хворіє на цукро­вий діабет, отримує ін’єкції за індивідуа­льною схемою. Які першочергові дії фельд­шера в цьому випадку?

варіанти відповідей

A. Дати випити води 

B.  Дати дитині перорально будь-які «швидкі» вуглеводи

C. Дати понюхати нашатирний спирт 

D. Провести оксигенотерапію

E. Покласти дитину на кушетку

Запитання 49

Після проведення передстерилізаційної обробки медичних інструментів фельдшер провів фенофталеїнову пробу. Через 30 се­кунд з’явилось рожево-фіолетове забарвлен­ня. Які подальші дії фельдшера?

варіанти відповідей

A. Повторне промивання проточною водою

B.  Висушування інструментів в сухожаровій шафі

C. Повторна дезінфекція інструментів

D.  Повторення усіх етапів передстерилізацій­ної очистки

E.   Повторне занурювання в миючий розчин

Запитання 50

Під час маніпуляції на незахищену шкі­ру рук фельдшера потрапила кров пацієнта. Вкажіть, які заходи необхідно провести для обробки рук:

варіанти відповідей

A.  Обробити 6% розчином пероксиду водню, помити з милом

B.   Обробити 1% розчином хлораміну, помити з милом, знову обробити хлораміном

C.  Помити руки з милом, обробити 3% розчи­ном пероксиду водню

D. Обробити 1% розчином хлораміну, помити з милом

E.  Промити проточною водою з милом

Запитання 51

Пацієнт скаржиться фельдшеру ФАПу на слабкість, серцебиття, задишку, заїди у ку­точках рота, випадіння волос, спотворення смаку, нюху, утруднення ковтання сухої твер­дої їжі. Шкіра бліда з зеленуватим відтінком, суха, язик червоний з атрофією сосочків. У клінічному аналізі крові мікроцитоз, анізоцитоз. Яке захворювання можна припустити у хворого?

варіанти відповідей

A.   Залізодефіцитна анемія

B.  Гіпотиреоз

C.   В12-дефіцитна анемія 

D.  Гостра лейкемія

E. Гемолітична анемія

Запитання 52

Фельдшер ШМД супроводжує дитину 5-ти днів з внутрішньочерепною пологовою травмою у відділення реанімації. Раптово у дитини з’явилися симптоми асфіксії III сту­пеня. Фельдшер почав проводити серцево- легеневу реанімацію. Яке співвідношення ча­стоти вдихів і натискань на грудину повинно бути у даному випадку?

варіанти відповідей

A.  На 2 вдиха 30 натискань

B.  На 1 вдих 1 натискання

C.  На 1 вдих 30 натискань 

D.   На 2 вдиха 10 натискань 

E.  На 2 вдиха 15 натискань

Запитання 53

В приймальне відділення надійшла дитина у важкому стані. Шкіра бліда, температура тіла - 39°С. На сідницях, стегнах, гомілках - поодинока геморагічна висипка. Слизові оболонки ціанотичні. ЧД- 56/хв. Тони серця ритмічні, послаблені, ЧСС- 160/хв. Протягом 30 хвилин висипка на шкірі поширилася, збіль­шилася в розмірах. Про яке захворювання слід думати?

варіанти відповідей

A.  Вітряна віспа

B.  Кір

C.  Менінгококова інфекція 

D.  Краснуха

E.  Скарлатина

Запитання 54

До ФАПу був доставлений чоловік 60-ти років у коматозному стані. Зі слів родичів пі­сля емоційного перенапруження відчув силь­ний головний біль, втратив свідомість, було блювання. В анамнезі: гіпертонічна хвороба. При огляді: АТ- 210/110 мм рт.ст., шкіра обличчя гіперемована, права щока «пару­сить» права рука звисає «нагайкою» розбі­жна косоокість, ригідність потиличних м’я­зів. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A.   Ішемічний інсульт

B.  Гіпертонічна енцефалопатія

C.  Геморагічний інсульт

D.   Епілептичний напад 

E.  Менінгіт

Запитання 55

Фельдшера швидкої допомоги викликали до пацієнта 48-ми років, що скаржиться на одноразове блювання, здуття живота, силь­ний біль у поперековій ділянці справа, що ір­радіює в статеві органи, живіт, часте болюче сечовипускання. Об’єктивно: хворий неспо­кійний, стогне, шкіра бліда, вкрита рясним потом. Рб- 90/хв. АТ-140/90 мм рт.ст., симптом Пастернацького позитивний справа. Постав­те найімовірніший діагноз:

варіанти відповідей

A. Ниркова колька

B. Кишкова колька

C. Гострий апендицит

D.  Кишкова непрохідність 

E.  Печінкова колька

Запитання 56

Фельдшер ФАПу поставив діагноз ін­фаркт міокарда. Які препарати він викори­стає для профілактики тромбоемболічних ускладнень при інфаркті міокарда?

варіанти відповідей

A.  Дофамін

B.  Новокаїнамід

C.  Гепарин

D. Строфантин

E.  Лідокаїн


Запитання 57

На ФАП звернулася хвора 48-ми років зі скаргами на рясну кровотечу зі статевих шля­хів після затримки місячних протягом 5 міся­ців, слабкість, запаморочення. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, тахікардія. При гінеко­логічному обстеженні: тіло матки нормаль­них розмірів, безболісне, рухоме; придатки з обох боків не визначаються. Який імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A.  Міома матки

B.   Рак шийки матки

C. Дисфункціональна маткова кровотеча

D.   Внутрішній ендометріоз

E.  Перервана маткова вагітність


Запитання 58

У дитини 2-х років температура тіла - 39°С, слизова ротової порожнини гіперемована, з білувато-жовтими бляшками оточени­ми червоною облямівкою. Вкажіть найбільш імовірний орієнтовний діагноз:

варіанти відповідей

A.   Катаральний стоматит

B.   Кандидозний стоматит

C.  Виразковий стоматит

D.   Афтозний стоматит 

E.   Ангулярний стоматит


Запитання 59

Вагітна звернулась на ФАП до фельдшера зі скаргами на головний біль, нудоту, 2 тижні тому з’явились набряки на ногах. Об’єктив­но: вагітна збуджена, АТ-180/110 мм рт.ст. на правій руці, а на лівій - 175/105 мм рт.ст. Рs - 88/хв. Матка в тонусі, дно її на 2 п/п вище пу­пка. ЧСС- 160/хв. Яке імовірне ускладнення виникло?

варіанти відповідей

A.  Гіпертонічний криз

B.   Набряки під час вагітності

C.  Ранній гестоз вагітних

D.  Прееклампсія легкий ступінь 

E.   Прееклампсія тяжкий ступінь

Запитання 60

Хворий 36-ти років звернувся до фельд­шера зі скаргами на гострий біль в животі, який виникає через 30 хвилин після прийо­му їжі. Апетит збережений, але через появу болю після їжі хворий обмежує її прийом. Хворіє протягом декількох років, погіршен­ня стану відзначає в осінньо-весняний період. Об’єктивно: загальний стан задовільний. Ле­гені та серце без патології. Язик обкладений білим нальотом. При пальпації живота від­значається болючість в епігастральній ділян­ці. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

A.  Хронічний панкреатит

B.  Хронічний ентерит

C. Хронічний холецистит

D. Виразкова хвороба шлунка

E. Виразкова хвороба дванадцятипалої кишки

Запитання 61

Фельдшер ФАПу при обстеженні вагітної, яку треба взяти на облік, встановив: термін вагітності 30 тижнів, положення плода по­здовжнє, І позиція, передній вид, головне передлежання. Розміри тазу: 24-26-28-18. При піхвовому дослідженні мис досягається, діа­гональна кон’югата 11 см. Про який таз йде­ться?

варіанти відповідей

A.  Нормальний таз

B. Плоскорахітичний таз

C. Загальнорівномірнозвужений таз

D.  Простий плоский таз

E..  Загальнозвужений плоский таз


Запитання 62

Фельдшера ШМД викликали до дитини 7- ми років. У дитини підвищена температура тіла, головний біль, блідість шкіри, периоральний ціаноз, відсутність апетиту, незна­чний біль у горлі. Дитина скаржиться на біль в животі, декілька раз було блювання. Різко виражений набряк мигдаликів та м’яких тка­нин ротоглотки. На поверхні мигдаликів на­літ фіброзного характеру, плівчастий, щіль­ний, брудно-сірого кольору який не знімає­ться шпателем. Вкажіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

A. Стоматит

B.  Дифтерія гортані

C.  Фолікулярна ангіна

D.  Скарлатина

E.   Дифтерія мигдаликів

Запитання 63

При проведенні огляду ротової порожни­ни у новонародженої дитини фельдшер ФА­Пу помітив білий наліт на слизовій оболонці рота та язиці. Наліт нагадує молоко, що зсі­лося. Який найбільш імовірний збудник міг спричинити дане захворювання?

варіанти відповідей

A.    Echerichia coli

B.   Clostridium perfringens

C.   Candida albicans

D. Streptococcus haemolyticus 

E. Staphylococcus aureus

Запитання 64

Бригаду ШМД викликали до чоловіка 37- ми років, який хворіє на інсулінозалежний цукровий діабет. Перехворів на ангіну, після чого посилилась спрага, з’явилася нудота, блювання, біль в животі, сонливість. Вно­чі втратив свідомість. Об’єктивно: пульс - 125/хв., АТ- 80/45 мм рт.ст. Шкіра суха. Шумне дихання. Язик сухий. Печінка +4 см. Глюкоза крові - 28 ммоль/л. Яке ускладнення основно­го захворювання виникло у хворого?

варіанти відповідей

A.  Кетоацидотична кома

B. Уремічна кома

C.  Гіперлактацидемічна кома

D.  Гіперосмолярна кома

E.  Печінкова кома


Запитання 65

До ФАПу доставлено жінку 42-х років з масивною крововтратою, пульс - 120/хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Який кровозамінник слід за­стосувати для стабілізації артеріального ти­ску при наданні першої медичної допомоги?

варіанти відповідей

A.   Фізіологічний розчин

B.   5% розчин глюкози

C.   Розчин Рінгера-Локка

D.  Розчин реополіглюкіну

E. Розчин альбуміну


Запитання 66

Фельдшера ФАПу викликали до хворого 63-х років, який скаржиться на сильний опе­різуючий біль у верхній частині живота, ну­доту, багаторазове блювання. При пальпації живота хворого фельдшер виявив різкий біль в епігастрії і лівому підребер’ї, позитивний симптом Мейо-Робсона. Який попередній ді­агноз?

варіанти відповідей

A. Гострий апендицит

B.  Перфоративна виразка шлунка

C. Гостра кишкова непрохідність

D.   Гострий холецистит

E. Гострий панкреатит


Запитання 67

Фельдшер ФАПу спостерігає за дитиною 5-ти років, хворою на гемофілію. Після трав­ми розвинулася кровотеча, яка не зупиняє­ться. Дитина бліда, акроціаноз, кінцівки хо­лодні, АТ- 60/30 мм рт.ст. З яким діагнозом госпіталізуєте дитину?

варіанти відповідей

A.  З гострою наднирковою недостатністю

B. З гострою серцевою недостатністю

C.  З травматичним шоком 

D. З геморагічним шоком

E. З гострою нирковою недостатністю

Запитання 68

Фельдшер ФАПу призначив пацієнту 36-ти років внутрішньом’язово пеніцилін по 500000 ОД 4 рази на добу. Готуючись до ви­конання ін’єкції, він ввів у флакон з 1000000 ОД пеніциліну 5 мл 0,9% хлориду натрію. Скільки мл розчину пеніциліну він повинен набрати в шприц для ін’єкції?

варіанти відповідей

A. 10 мл

B. 5 мл

C.  2 мл

D.  1 мл

E. 2,5 мл

Запитання 69

Хвора 29-ти років доставлена бригадою швидкої допомоги в стаціонар зі скаргами на гострий біль внизу живота, блювання. При огляді: живіт помірно здутий, симптом Щоткіна-Блюмберга - позитивний. Пульс - 88/хв., температура тіла- 37°С. При бімануальному дослідженні: тіло матки щільне, не збільшене, рухоме, не болюче, справа та спе­реду від матки пальпується утворення 10x10 см, тугоеластичної консистенції, різко болю­че при зміщенні, зліва додатки не визначаю­ться, виділення слизові. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

A.  Ниркова колька

B.  Кишкова непрохідність

C.  Гостре запалення придатків матки

D. Апоплексія яєчника

E. Перекрут ніжки пухлини яєчника

Запитання 70

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 30-ти років зі скаргами на біль в литкових м’язах при ходьбі, мерзлякуватість стоп, по­рушення чутливості, відчуття повзання мура­шок. Вважає себе хворим протягом 2 років. В анамнезі відмороження кінцівок. Курить, зловживає алкоголем. При обстеженні: шкі­ра стоп холодна на дотик, пульсація на арте­ріях стоп відсутня, на підколінній та стегновій - виразна. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

A. Гострий артеріальний тромбоз

B. Облітеруючий атеросклероз

C. Облітеруючий ендартеріїт

D.  Хвороба Рейно

E.  Гострий флеботромбоз

Запитання 71

Під час піхвового дослідження у роділлі встановлено: шийка матки згладжена, від­криття 7 см. Плодовий міхур відсутній, го­лівка притиснута до входу в малий таз. Ви­значається передній кут великого тім’ячка, надперенісся, надбрівні дуги, очні западини. Визначте передлежання плода:

варіанти відповідей

A.   Потиличне, передній вид

B.  Передньоголовне передлежання

C.   Лицьове, задній вид 

D.  Потиличне, задній вид 

E. Лобне передлежання

Запитання 72

Яке захворювання можна припустити, якщо у вагітної в терміні 20 тижнів скарги на кров’янисті мажучі виділення зі статевих органів з жовтими міхурцями, заповненими рідиною, рухи плода відсутні, матка збільше­на до 24 тижнів вагітності?

варіанти відповідей

A.  Багатоплідна вагітність

B  Міхурцевий занесок

C. Передлежання плаценти

D. Передчасне відшарування плаценти 

E. Загроза переривання вагітності

Запитання 73

Бригада ШМД обслуговує виклик до хло­пчика 14-ти років. При обстеженні: свідо­мість дитини збережена, шкіра бліда, з ціанотичним відтінком. На шкірі правої руки - глибокі опіки. Артеріальний тиск -125/70 мм рт.ст., пульс - 80/хв. Тонічне скорочення м’я­зів. Перебував біля трансформаторної будки через кілька годин після грози. Вкажіть пре­парати, які необхідно ввести дитині першо­чергово:

варіанти відповідей

A. Кордіамін, супрастин, анальгін

B. Седуксен, димедрол, аміназин

C. Цефазолін, манітол, еуфілін 

D.  Ефедрин, алупент, атропін

E.  Строфантин, адреналін, тавегіл

Запитання 74

Фельдшера ФАПУ викликали до пацієнта 67-ми років, що скаржиться на слабкість, за­паморочення, блювання темно-коричневого кольору, яке з’явилось дві години тому. Про­тягом двох місяців зауважує на слабкість, зниження працездатності, відразу до м’ясної їжі. Об’єктивно: стан середньої тяжкості, шкіра бліда. Рs- 96/хв., слабкого наповнення. АТ- 75/50 мм рт.ст., живіт м’який. Симптом Щоткіна-Блюмберга негативний. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

A.  Виразкова хвороба 12-палої кишки, ускла­днена кровотечею

B. Цироз печінки, ускладнений стравохідною кровотечею

C.  Виразкова хвороба шлунку, ускладнена кровотечею

D. Рак шлунку, ускладнений кровотечею 

E.  Цироз печінки, ускладнений шлунковою кровотечею


Запитання 75

До фельдшера ФАПу звернулась пацієн­тка 22-х років, яка скаржиться на підвищення температури тіла до 37,4°С, загальну слаб­кість, пітливість, біль у ліктьових та колінних суглобах «летючого» характеру. Вкажіть для якого захворювання характерні ці скарги:

варіанти відповідей

A. Остеохондроз

B. Остеоартроз

C. Ревматична хвороба

D. Подагра

E.  Ревматоїдний артрит


Запитання 76

На ФАП звернувся хворий зі скаргами на різкий біль шиї, обмеження рухів головою. Об’єктивно: задня поверхня шиї набрякла, синюшного кольору, в центрі щільний, різко болючий інфільтрат з багатьма гнійними во­гнищами. Яку фіксуючу пов’язку необхідно накласти на гнійник?

варіанти відповідей

A. Циркулярну

B. Восьмиподібну

C. Спіральну

D Т-подібну

E. Пращоподібну


Запитання 77

До фельдшера на ФАП звернувся пацієнт, який впав з драбини та скаржиться на біль і неможливість ступати на ліву ногу. Об’єктив­но: по передній поверхні середньої третини лівої гомілки зяяння шкіри з незначною кро­вотечею. При накладанні пов’язки відчуває­ться крепітація та патологічна рухливість. Що з хворим?

варіанти відповідей

A.  Вивих

B. Відкритий перелом

C. Розрив зв’язок

D   Закритий перелом 

E.   Розтягнення зв’язок

Запитання 78

Фельдшер ШМД оглядає пацієнта, який постраждав у результаті ДНІ. При огляді: шкірні покриви з ціанотичним відтінком, за­дишка, по середньоключичній лінії справа в ділянці V міжребер’я - рана, з якої під час видиху виділяється піниста кров. Який Ваш діагноз?

варіанти відповідей

A. Закритий перелом ребер

B. Клапанний пневмоторакс

C. Закритий пневмоторакс

D.  Відкритий пневмоторакс

E. Відкритий перелом ребер

Запитання 79

Повторнородяща, пологи IV строкові, від­булися вдома. Закінчився II період пологів. Через 5 хвилин після народження плода у ро­діллі почалась кровотеча. Крововтрата - 450 мл, ознак відділення плаценти немає. Яка та­ктика ведення III періоду пологів?

варіанти відповідей

A.  Відділити послід зовнішніми прийомами

B.  Провести зовнішній масаж матки

C.  Ввести спазмолітичні засоби 

D. Ввести знеболювальні засоби

E. Провести ручне відділення та видалення плаценти

Запитання 80

Фельдшера швидкої допомоги викликали до пацієнта, який скаржиться на раптовий, нападоподібний біль у поперековий ділянці справа. Біль іррадіює у статеві органи, сте­гно. Хворий неспокійний. Симптом Пастернацького різко позитивний справа. Фельд­шер підготує для надання невідкладної допо­моги:

варіанти відповідей

A.   Мезатон

B.   Баралгін

C. Ортофен

D. Кордіамін

E.  Димедрол


Запитання 81

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 25-ти років, у якого після фізичного пере­напруження відзначався «удар в голову» бу­ло блювання, короткочасна втрата свідомо­сті. Відзначалось психомоторне збудження. В неврологічному статусі: менінгеальний син­дром. Ваш попередній діагноз:

варіанти відповідей

A. Минуще порушення мозкового кровообігу

B.  Субарахноїдальний крововилив

C.  Геморагічний інсульт 

D. Ішемічний інсульт 

E.  Менінгіт


Запитання 82

Після народження плода у роділлі через 10 хвилин з’явилися незначні кров’янисті ви­ділення. Матка відхилилася у бік правого під­ребер’я, дно її піднялося вище пупка. Як на­зивається ця ознака відшарування плаценти?

варіанти відповідей

A.  Ознака Шредера

B. Ознака Штрассмана

C.  Ознака Альфельда 

D.  Ознака Клейна

E.   Ознака Кюстнера-Чукалова

Запитання 83

Хворий 43-х років, працівник м’ясокомбі­нату, захворів раптово. Скаржиться на голов­ний біль, високу температуру, відчуття печін­ня в очах, біль у м’язах, особливо литкових, попереку, жовтяничний колір шкіри обличчя, темну сечу. Об’єктивно: на губах - герпетичні висипання, пальпуються збільшені печінка та селезінка. Олігурія. Температура тіла - 37,8°С, пульс - 100/хв., АТ- 90/50 мм рт.ст. Для якого захворювання характерні дані клінічні сим­птоми?

варіанти відповідей

A.  Лептоспіроз 

B.  Вірусний гепатит

C. Черевний тиф

D. Висипний тиф

E. Бруцельоз

Запитання 84

Швидка допомога приїхала на виклик до хворого 52-ти років, який скаржиться на біль за грудиною стискаючого характеру, триває декілька хвилин та іррадіює у ліву руку і під ліву лопатку, оніміння пальців рук. Об’єктив­но: хворий має надмірну масу тіла. Пульс - 76/хв., АТ- 130/80 мм рт.ст. тони серця звучні, чисті. На ЕКГ: сегмент SТ нижче ізолінії на 1 мм. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

A. Перикардит

B.  Інфаркт міокарда

C.  Міокардит 

D. Стенокардія

E. Кардіоміопатія

Запитання 85

У хворого з алергічним стенозом горта­ні медикаментозна терапія була неефектив­ною, стан прогресивно погіршується, і прий­нято рішення провести трахеотомію. Який спеціальний інструментарій необхідно підго­тувати фельдшеру для проведення трахеостомії?

варіанти відповідей

A. Голка Біра, кровоспинний затискач Більрота, корнцанг

B. Однозубий трахеостомічний гачок, рано-розширювач трахеї Труссо, трахеостомічні канюлі

C.   Троакар, цапки, кровоспинний затискач Микулича

D.  Голка Кассірського, двобічні пластинчасті гачки Фарабефа, ножиці 

E. Голка Дешана, кровоспинний затискач Кохера, скальпель

Запитання 86

В індивідуальному пологовому залі пере­буває роділля. При проведенні зовнішнього акушерського обстеження було визначено: при II прийомі Леопольда - справа від пупка пальпується щільна, округла, балотуюча ча­стина плоду; зліва - м’яка, з нечіткими кон­турами; при III прийомі - передлегла частина плода відсутня. Визначте розташування пло­да в порожнині матки:

варіанти відповідей

A. Поперечне положення, І позиція

B.  Поперечне положення, II позиція

C. Повздовжнє положення, тазове передлежання, І позиція, передній вид

D. Повздовжнє положення, головне передлежання, І позиція, передній вид 

E. Повздовжнє положення, головне передлежання, II позиція, задній вид

Запитання 87

У пологовій залі перебуває породілля, яка годину тому народила живого доношеного хлопчика вагою 3900 г. Жінка скаржиться на запаморочення, слабкість. Під час огляду: спостерігається блідість шкірних покривів та слизових оболонок, АТ- 100/70 мм рт.ст., Рs- 96/хв., зі статевих шляхів порціями виділяє­ться кров, що утворює згустки. Яке ускла­днення виникло у породіллі?

варіанти відповідей

A.  Гіпотонія матки

B.   Атонія матки

C.  Гіпоплазія матки

D.  Розрив пологових шляхів 

E. Геморагічний шок

Запитання 88

До фельдшера на ФАП звернулася пацієн­тка 42-х років, яка 2 хвилини тому отримала травму розбитим склом під час прибирання в шафі. Об’єктивно: на передньовнутрішній поверхні середньої третини плеча рана 4x0,9 см з рівними краями, з якої витікає яскраво- червона кров пульсуючим струменем. Вка­жіть найефективніший метод тимчасової зу­пинки кровотечі:

варіанти відповідей

A.  Накладання джгута

B. Підвищене положення кінцівки

C.  Давляча пов’язка 

D. Тампонада рани

E.  Максимальне згинання в суглобі


Запитання 89

До фельдшера ФАПу звернувся пацієнт 20-ти років, який скаржиться на загальне не­здужання, інтенсивний розпираючий біль у поперековій ділянці, переважно з лівого бо­ку, підвищення температури - 38,9°С, часте болісне сечовипускання. Стан середньої тяж­кості. Шкіра звичайного кольору, волога, га­ряча на дотик. Пульс - 98/хв., задовільний. АТ- 120/70 мм рт.ст. Різко позитивний сим­птом Пастернацького зліва. Визначте попе­редній діагноз:

варіанти відповідей

A.  Гострий цистит

B. Хронічний гломерулонефрит

C. Нирковокам’яна хвороба 

D.   Гострий пієлонефрит

E.   Гострий гломерулонефрит

Запитання 90

Хворий 56-ти років, який тривалий час страждає на виразкову хворобу шлунку, звер­нувся до фельдшера ФАПу. Останнім часом постійно турбує шлунковий дискомфорт у вигляді втрати апетиту, почуття незадоволен­ня від їжі, розпирання і тяжкість в ділянці шлунку, відрижки. Відзначає зниження маси тіла за місяць до 10 кг. У клінічному аналізі крові анемія. Яке захворювання можна при­пустити?

варіанти відповідей

A.  Загострення виразкової хвороби шлунку

B. Аліментарне виснаження

C.  Ускладнення виразкової хвороби шлунку кровотечею

D.   Залізодефіцитну анемію 

E.   Малігнізацію виразки шлунку


Запитання 91

Фельдшер ШД виїхав на місце ДТП. Хво­рий з відкритою травмою грудної клітки та переломом ребер з правого боку. У нього діагностований правобічний пневмоторакс. Хворому терміново показано дренування плевральної порожнини. Вкажіть місце про­ведення плевральної пункції:

варіанти відповідей

A. Місце найбільшої тупості, визначеної під час перкусії

B.   2-ге міжребер’я по середньоключичній лінії

C. 6-те міжребер’я по задньопахвовій лінії 

D.  Проекція плеврального синуса

E.   7-ме міжребер’я по лопатковій лінії

Запитання 92

Фельдшер швидкої допомоги прибув на виклик. У потерпілого рвана рана передньої черевної стінки, через яку назовні випали пе­тлі тонкого кишечника та прядка великого сальника. Які дії категорично ЗАБОРОНЕ­НІ при наданні невідкладної допомоги?

варіанти відповідей

A.  Проводити протишокову терапію

B.  Вводити кровозупинні препарати

C.   Прикладати холод до рани 

D.  Вправляти органи що випали 

E.   Накладати асептичну пов’язку

Запитання 93

Пацієнтка 20-ти років звернулася до фельдшера ФАПу зі скаргами на біль внизу живота, підвищення температури до 38,3°С, гнійні виділення з піхви. З анамнезу: сим­птоми з’явилися через 5 днів після штучно­го аборту. Об’єктивно: Рs- 90/хв., АТ- 110/70 мм рт.ст., живіт м’який, болючий у нижніх відділах. При піхвовому дослідженні: матка збільшена у розмірах, м’яка, болюча, прида­тки без змін, склепіння піхви вільні. Виділен­ня з піхви значні, гноєподібні. Визначте, який діагноз найбільш імовірний:

варіанти відповідей

A.  Гострий метроендометрит 

B.  Гострий аднексит

C. Неповний аборт

D. Розлитий перитоніт 

E. Загострення хронічного аднекситу

Запитання 94

Хворий скаржиться на різкій біль у серці, який виник після психоемоційного стресу, ір­радіює в ліву руку, під ліву лопатку, триває більше 40 хвилин. Прийом нітрогліцерину ефекту не дає. Хворий збуджений, на обличчі жах смерті. Шкіра бліда, волога, губи ціанотичні. Тони серця приглушені, пульс - 68/хв., АТ-100/60 мм рт.ст. Яке захворювання можна припустити у хворого?

варіанти відповідей

A. ІХС, інфаркт міокарда

B.  Набута вада серця

C. Гостра судинна недостатність

D. Набряк легень

E.  Серцева астма

Запитання 95

У дитини 9-ти років, яка часто хворіє на респіраторні вірусні інфекції, раптово вночі погіршився стан: з’явився сухий кашель, під час якого мокротиння майже не виділяється, задишка експіраторного характеру з довгим свистячим видихом, який чути на відстані, блідість шкіри з ціанотичним відтінком. Ви­значте для якого стану характерні дані сим­птоми?

варіанти відповідей

A.  Гострий стенозуючий ларингіт

B. Бронхіальна астма

C. Кашлюк

D. Обструктивний бронхіт 

E. Гострий трахеїт

Запитання 96

Пацієнту 34-х років з діагнозом цукровий діабет фельдшер виконує п/ш введення інсу­ліну в кількості 20 МО (1 мл інсуліну = 40 МО). Яку кількість інсуліну фельдшер наби­ратиме в шприц ємністю 2 мл для виконання ін’єкції?

варіанти відповідей

A.. 0,5 мл

B. 2,0 мл

C. 1,0 мл 

D.  0,4 мл 

E.  0,2 мл

Запитання 97

Фельдшер ФАПу надає допомогу пацієн­ту 40-ка років, у якого раптово зупинилося дихання, відсутній пульс та АТ, зіниці широкі, не реагують на світло. Йому негайно поча­ли проводити серцево-легеневу реанімацію. Назвіть життєво важливий показник, який свідчить про ефективність реанімації:

варіанти відповідей

A. Відсутність свідомості

B.  Блідість шкіри

C.  Розширення зіниць

D.  Поява пульсу на сонній артерії 

E.  Відсутність пульсу на магістральних судинах

Запитання 98

До фельдшера ФАП звернулась пацієн­тка, яка скаржиться на біль у правому підре­бер’ї, що віддає у лопатку, гіркоту та сухість у роті. Симптоми з’являються після вживан­ня жирної, смаженої та гострої їжі протягом останнього року. Стан задовільний, шкіра звичайного забарвлення. Живіт м’який, по­мірно болісний в ділянці проекції жовчного міхура. Позитивні симптоми Кера, Ортнера та Мюссі. Який імовірний діагноз у пацієн­тки?

варіанти відповідей

A.  Хронічний холецистит в стадії загострення

B.  Хронічний коліт

C.    Хронічний гепатит в стадії загострення

D.  Цироз печінки

E.   Хронічний ентерит

Запитання 99

 Фельдшер ФАПу прибув на виклик. Роділ­ля 10 хвилин тому народила живу доношену дівчинку. Об’єктивно: послід не народився; при натисканні ребром долоні над симфізом, пуповина не втягується в статеву щілину. На­звіть ознаку відшарування плаценти за авто­ром:

варіанти відповідей

A.. Ознака Штрасмана

B.  Ознака Довженка

C.   Ознака Кюстнера-Чукалова

D.   Ознака Шредера

E.  Ознака Альфельда

Запитання 100

У пацієнтки, яка перебуває на лікуванні у терапевтичному відділенні, лікар підозрює цукровий діабет та призначив зібрати аналіз сечі для визначення глюкози. Фельдшер поя­снює пацієнтці, що сечу потрібно зібрати:

варіанти відповідей

A.   Протягом 3 годин

B. Свіжовиділену

C.  Протягом 8 годин

D.   Протягом доби

E.  Протягом 12 годин

Запитання 101

До фельдшера ФАПу звернулася хвора 30-ти років зі скаргами на серцебиття, під­вищену дратівливість, плаксивість, тремтін­ня тіла, загальну слабкість. Температура ті­ла - 37-37,5°С, пронос, схуднення. В анамнезі: часті нервові перенапруження впродовж 3-х років. Об’єктивно: хвора зниженого живлен­ня. Шкіра волога, тремор пальців рук, екзо­фтальм. Щитоподібна залоза збільшена, Рs- 115/хв., АТ- 160/70 мм рт.ст., тони серця зву­чні. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A.   Дифузний токсичний зоб

B.   Гіпотиреоз

C. Хвороба Іценка-Кушинга 

D.  Ендемічний зоб

E.    Гіпертонічна хвороба


Запитання 102

До фельдшера ФАПу звернулася пацієн­тка 50-ти років після приїзду з тривалого від­починку на морі. Скаржиться на ущільнення шкіри обличчя, шиї, грудей, передпліч, ки­стей, живота, спини. З’явилися ділянки гіпер- та депігментації. Обличчя - маскоподібне. Характерна форма рота: губи тонкі, зібрані в складки, що направлені до ротової щілини. Кисті рук нагадують «пташину лапу» кінчи­ки пальців бліді, холодні. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

A. Вузликовий периартерїїт

B.  Ревматична хвороба

C.  Ревматоїдний поліартрит

D. Системна склеродермія

E. Системний червоний вовчак

Запитання 103

Дитині 3-х років проведена внутрішньо- шкірно проба Манту з 2 ТО. Через 72 години фельдшер прозорою пластмасовою лінійкою перевірив результат туберкулінодіагностики. Діаметр папули становить 3 мм. Визначте ре­зультат проведеної проби Манту:

варіанти відповідей

A.    Гіперергічна

B.   Позитивна

C.  Сумнівна

D.   Загальна реакція 

E.   Негативна

Запитання 104

 На прийомі у фельдшера дівчинка 10-ти років. Скарги на підвищення температури ті­ла до 37,5-38°С, біль в ділянці серця, втомлю­ваність, серцебиття. На шкірі кільцеподібна еритема. При перкусії серця - ліва межа на 1,5 см назовні від лівої середньоключичної лінії. Тони серця приглушені, грубий систолічний шум над верхівкою. Який діагноз можна по­ставити?

варіанти відповідей

A. -

B.  Ревмокардит

C.  Вроджена вада серця

D. Неревматичний кардит

E.   Хронічна серцево-судинна недостатність

Запитання 105

Фельдшер ШМД потрапив на виклик до вагітної жінки, коли у неї розпочався другий період пологів. Фельдшеру доводиться прий­мати позаклінічні пологи. Вкажіть, коли він повинен починати надавати ручну акушер­ську допомогу:

варіанти відповідей

A.   При прорізуванні голівки плода

B.   При вставленні голівки в таз

C.  При зовнішньому повороті голівки

D.  При розгинанні голівки

E.  При врізуванні голівки плода

Запитання 106

Фельдшера ФАПу викликали до пацієн­та 46-ти років, у якого після фізичного на­вантаження виник напад болю у правому підребер’ї з іррадіацією в праве плече, ну­дота, блювання, яке не принесло полегшен­ня, здуття живота. Язик сухий, обкладений жовтим нальотом. Склери субіктеричні. Сим­птом Ортнера позитивний. Для якого захво­рювання характерні дані ознаки?

варіанти відповідей

A.  Ниркової кольки

B.  Жовчної кольки

C.  Гострого гепатиту

D.    Гострого панкреатиту

E.   Гострого гастриту


Запитання 107

Пацієнтка 23-х років скаржиться фельд­шеру на підвищення температури до 38°С, висипання на обличчі, скутість рухів у дрі­бних суглобах кистей рук, що з’явилися за місяць після тривалого перебування на сонці. Об’єктивно: на щоках визначається еритематозне висипання у вигляді «метелика». Пульс - 88/хв., AT-110/70 мм рт.ст. Аналіз крові: ери­троцити- 3,5 • 1012, Нb- 112 г/л, лейкоцити - 3,5 • 109, ШОЕ- 35 мм/год. LE-клітини. Визна­чте попередній діагноз:

варіанти відповідей

A. Системний червоний вовчак

B.   Системна склеродермія

C.   Дерматоміозит

D.   Хронічний моноцитарний лейкоз

E.  Ревматоїдний артрит

Запитання 108

До фельдшера ФАПу звернувся чоловік 37-ми років зі скаргами на підвищення тем­ператури тіла, утруднення носового дихання, виділення з носа, біль у ділянці лоба, який по­силюється під час пальпації або постукування по передній стінці лобової пазухи, особливо в разі натискання у верхньо-внутрішньому куті очної ямки. Яке захворювання може припу­стити фельдшер?

варіанти відповідей

A.  Гострий етмоїдит

B.   Гострий риніт

C.   Гострий гайморит

D.  Гострий фронтит

E.   Гострий сфеноїдит

Запитання 109

Фельдшера швидкої допомоги виклика­ли до дитини 10-ти років. Мати дитини скар­житься на появу ціанозу, задишку. Напередо­дні під час їжі, дитина голосно сміялась. На момент огляду дихання затруднене, кашель, ціаноз шкіри. Якої допомоги потребує дити­на?

варіанти відповідей

A. Термінова інтубація трахеї

B. Прийом Геймліха

C.  Провести трахеотомію

D.  Прийом Леопольда

E.   Прийом Сафара

Запитання 110

Фельдшер ШМД проводить серцево-легенево-церебральну реанімацію. Перший етап серцево-легенево-церебральної реані­мації передбачає проведення наступної дії:

варіанти відповідей

A. Дефібриляцію

B. Масаж серця

C.  Діагностику виду зупинки кровообігу

D. Відновлення прохідності дихальних шляхів

E.  ШВЛ

Запитання 111

Фельдшера ШМД викликали до пацієн­тки 23-х років зі скаргами на різкий біль вни­зу живота зліва з іррадіацією в пряму кишку, загальну слабкість, запаморочення. Остан­ня менструація 2 місяці тому. Об’єктивно: пацієнтка бліда, AT- 90/60 мм рт.ст., пульс - 110/хв., слабкого наповнення. Симптом «кри­ку Дугласа» - позитивний. Який попередній діагноз поставить фельдшер ШМД?

варіанти відповідей

A.  Гострий апендицит

B.   Сальпінгоофорит

C.   Лівостороння порушена позаматкова вагітність

D.  Апоплексія яєчника

E.   Загроза переривання вагітності

Запитання 112

У пацієнта при транспортуванні в ре­анімаційне відділення у коматозному стані відзначається рідке (6-8 дихальних рухів за хвилину), шумне, глибоке дихання. Визначте патологічний тип дихання:

варіанти відповідей

A. Дихання Куссмауля 

B. Дихання Біота

C. Брадипное

D.  Дихання Чейна-Стокса

E. Тахіпное

Запитання 113

Фельдшера швидкої допомоги виклика­но до потерпілого 47-ми років, який отримав перелом хребта внаслідок падіння з четвер­того поверху. В якому положенні буде прово­дитись транспортування потерпілого з пере­ломом хребта за відсутності щита?

варіанти відповідей

A. На животі

B.  Сидячи

C. На спині

D. На правому боці

E. На лівому боці

Запитання 114

Роділля 20-ти років з терміном вагітно­сті 41 тиждень транспортована фельдшером ШМД до пологового стаціонару. У другому періоді пологів серцебиття плода стало ари­тмічним з частотою 68-84/хв., не відновлює­ться між потугами; на тазовому дні знаходя­ться сіднички плода. Вкажіть втручання, яке повинно бути здійснене:

варіанти відповідей

A.  Кесарів розтин

B. Накладання акушерських щипців

C. Проведення комбінованого повороту плода

D. Екстракція плода за тазовий кінець

E. Проведення плодоруйнівної операції

Запитання 115

Пацієнт 23-х років знаходиться на стаці­онарному лікуванні в хірургічному відділенні з приводу захворювання, яке ускладнилось сепсисом. Добові коливання температури ті­ла становлять 3-4°С. Який тип температурної кривої спостерігається в даному випадку?

варіанти відповідей

A. Інтермітуюча

B. Гектична

C. Хвилеподібна

D. Неправильна

E. Ремітуюча

Запитання 116

Фельдшер ФАПу проводить взяття маз­ка з носоглотки для обстеження на наявність менінгокока. Вкажіть максимальний термін доставки матеріалу в баклабораторію:

варіанти відповідей

A.  2 години

B.  1 година

C.    3 години

D.   4 годин

E.   30 хвилин

Запитання 117

 До фельдшера звернувся чоловік 45-ти років зі скаргами на ожиріння обличчя, тулу­ба, стегон, червоно-фіолетові смуги на шкірі живота, плечей, грудних залоз, а також на сонливість, слабкість, депресію та порушен­ня статевої функції. На рентгенограмі черепа в ділянці турецького сідла є базофільна аде­нома аденогіпофіза, у крові - підвищений рі­вень кортизолу. Для якого захворювання це характерно?

варіанти відповідей

A.   Хвороба Іценка-Кушинга

B. Нецукровий діабет

C.  Гіпофізарний нанізм

D.  Акромегалія

E.   Хвороба Аддісона

Запитання 118

 6-місячне немовля з місячного віку пе­ребуває на штучному вигодовуванні, часто хворіє на ГРВІ. Об’єктивно: маса - 9400 г (при народженні - 3200 г), спостерігається блідість та сухість шкіри, збільшення товщи­ни підшкірної жирової клітковини, зниження тургору тканин, м’язова гіпотонія. Який Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

A. Ексудативно-катаральний діатез

B. Спазмофілія

C. Гіпотрофія

D. Рахіт

E. Паратрофія

Запитання 119

У дитини 5-ти років на 8-й день захворювання, яке супроводжувалося підвищенням температури тіла та везикульозною виси­пкою, з’явилися сильний головний біль, блю­вання, загальмованість, тремор кінцівок. У дитини діагностовано енцефаліт. Ускладнен­ням якого інфекційного захворювання може бути енцефаліт?

варіанти відповідей

A. Вітряна віспа

B. Ентеровірусна інфекція

C. Паротит

D. Кашлюк

E. Скарлатина

Запитання 120

ШМД приїхала на виклик до хворого 32-х років, у якого раптово виникло блюван­ня «кавовою гущею», слабкість, втрата свідо­мості. В анамнезі: виразкова хвороба шлун­ка. При обстеженні шкірні покриви бліді, хо­лодний, липкий піт, AT- 90/70 мм рт.ст., пульс - 104/хв. Який препарат слід застосувати?

варіанти відповідей

A.  Платифілін

B. Баралгін

C. Етамзилат

D.  Анальгін

E. Атропін

Запитання 121

У молодого чоловіка 20-ти років ножове поранення грудної клітки. Положення виму­шене, у п’ятому міжребер’ї справа - різана рана розміром 3x1 см, з якої витікає піниста кров, а під час видиху чути всмоктування по­вітря. Що необхідно фельдшеру виконати на місці події?

варіанти відповідей

A. Накласти спіральну пов’язку

B  Накласти циркулярну пов’язку

C. Накласти колосоподібну пов’язку

D. Накласти хрестоподібну пов’язку

E. Накласти оклюзійну пов’язку

Запитання 122

До ФАПу надійшла хвора 60-ти років зі скаргами на переймоподібний біль у животі, нудоту, блювання, затримку газів та випоро­жнень. Рік тому оперована з приводу вираз­ки шлунка. Об’єктивно: стан хворої тяжкий, Ps- 120/хв. Язик сухий, живіт здутий, асиме­тричний, кишкові шуми не прослуховуються. Встановіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

A. Гострий холецистит

B. Післяопераційна защемлена грижа

C. Гострий апендицит

D.  Гостра кишкова непрохідність

E. Гострий панкреатит

Запитання 123

До фельдшера здоровпункту промисло­вого підприємства звернулась жінка зі скар­гами на різкий біль, набряк, почервоніння лівої ступні, озноб, незначне підвищення тем­ператури тіла. З анамнезу з’ясовано, що на­передодні вона натерла ногу тісним взуттям. При огляді: шкіра в ділянці тильної поверхні лівої ступні гіперемована, пастозна, при паль­пації визначається біль, флюктуація. Яке за­хворювання може припустити фельдшер?

варіанти відповідей

A. Карбункул

B. Флегмона

C.  Абсцес

D. Фурункул

E. Бешиха

Запитання 124

Фельдшера ШМД викликали на поло­ги, що відбулися на дому. Роділля народила живого доношеного хлопчика масою 4000 г. Плацента виділилася самостійно, з усіма дольками і оболонками. Крововтрата у поло­гах близько 200 мл. Матка періодично роз­слабляється, зі статевої щілини виділяється кров зі згустками. Яка патологія раннього післяпологового періоду розвинулась у поро­діллі?

варіанти відповідей

A. Атонічна маткова кровотеча

B. Гіпотонічна маткова кровотеча 

C. Кровотеча у зв’язку з порушенням зсідання крові

D. Розрив матки

E .Розрив шийки матки

Запитання 125

На черговий прийом до фельдшера ФАПу звернулась вагітна, термін вагітності 35 тижнів, зі скаргами на набряки, головний біль, погіршення зору, що з’явились напере­додні. AT-160/90-170/100 мм рт.ст. Білок в сечі - 2 г/л. Виражені набряки на ногах, животі, обличчі. Під час вимірювання AT на другій руці з’явились судоми. Яке ускладнення мо­жна припустити?

варіанти відповідей

A. Гіпоглікемічна кома

B. Пухлина мозку

C. Гостра ниркова недостатність

D. Епілепсія

E. Еклампсія

Запитання 126

У породіллі 28-ми років на 4 добу пі­сля пологів температура тіла підвищилась до 38°С, відзначалось порушення загально­го стану, лохії набули гнійно-кров’янистого характеру з неприємним запахом. При бімануальному дослідженні матка м’яка, болюча, збільшена. Якому післяпологовому захворю­ванню відповідає ця клінічна картина?

варіанти відповідей

A. Післяпологова виразка

B. Пельвіоперитоніт

C. Параметрит

D. Аднексит

E. Ендометрит

Запитання 127

До пацієнтки 38-ми років приїхала на ви­клик ШМД. Жінка поскаржилася, що про­кинулась вночі від раптового, різкого, швид­ко наростаючого болю у правому підребер’ї, який іррадіював у праву лопатку. Біль су­проводжувався нудотою і повторним блю­ванням. Позитивні симптоми Ортнера, Кера, Мерфі. Який препарат підготує фельдшер в цій ситуації?

варіанти відповідей

A. Анестезин

B. Церукал

C. Димедрол

D. Атропін

E. Алохол

Запитання 128

Хворий 28-ми років звернувся до фельд­шера ФАПу зі скаргами на головний біль, набряки під очима, сечу кольору «м’ясних по­миїв» тупий біль у поперековій ділянці, під­вищення температури до 37,7°С. Об’єктив­но: шкіра бліда. Набряки на обличчі. Пульс - 82/хв., ритмічний, напружений. АТ- 180/110 мм рт.ст. Добова кількість сечі - 500 мл. Найі­мовірніший попередній діагноз:

варіанти відповідей

A. Хронічний цистит

B. Хронічний пієлонефрит

C. Гіпертонічна хвороба

D. Гострий пієлонефрит

E. Гострий гломерулонефрит

Запитання 129

Потерпілий 50-ти років був збитий авто­машиною. Зі слів оточуючих перебував без свідомості близько 10 хвилин. Скаржиться на головний біль, запаморочення, нудоту. Було одноразове блювання. Об’єктивно: лице блі­де, Ps- 90/хв.,ЧД- 16/хв., АТ- 130/80 мм рт.ст. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A. Перелом основи черепа

B. Забій головного мозку

C. Синдром здавлення головного мозку

D. Струс головного мозку

E. Перелом склепіння черепа

Запитання 130

До фельдшера на ФАП звернулась мати з тримісячною дитиною. Скарги на неспокій­не поводження дитини, поганий сон, посиле­ну пітливість голови. При об’єктивному об­стеженні відзначається облисіння потилиці, зниження м’язового тонусу кінцівок, м’якість і податливість кісток черепа. Виберіть пре­парат, який необхідно призначити в даному випадку:

варіанти відповідей

A. Вітамін С

B. Вітамін В12

C. Вітамін В6

D. Вітамін А

E. Вітамін D3

Запитання 131

Фельдшер оглядає дитину 6-ти років, у якої скарги на підвищену температуру, біль при відкриванні рота та жуванні. При огля­ді: в привушній ділянці припухлість, вушна раковина відстовбурчена, шкіра над залозою натягнута, звичайного забарвлення. Дитина відвідувала дитячий садок. Вкажіть термін карантину при даному захворюванні:

варіанти відповідей

A. 9 днів

B. 14 днів

C. 10 днів

D. 21 день

E. 7 днів

Запитання 132

Фельдшер ШМД прибув на виклик до пацієнта з нападом бронхіальної астми. У па­цієнта спостерігається шумне дихання, вдих короткий, видих утруднений, тривалий. Яка задишка у хворого?

варіанти відповідей

A. Експіраторна

B. Брадипное

C. Інспіраторна

D. Змішана

E. Тахіпное

Запитання 133

У пацієнта 32-х років перший період га­рячки. Хворий скаржиться на озноб, голов­ний біль, слабкість, задишку, спрагу. Вкажіть, які заходи необхідно надати пацієнту у цей період гарячки:

варіанти відповідей

A. Часто змінювати натільну і постільну білизну

B. Вкрити пацієнта, прикласти грілку до ніг

C. Накласти холодний компрес на чоло 

D. Організувати індивідуальний пост

E. Давати багато прохолодного пиття

Запитання 134

Хвора 58-ми років звернулася до фельд­шера ФАПу зі скаргами на незначні кров’яні виділення зі статевих шляхів. Менопауза 10 років. При вагінальному дослідженні: зовні­шні статеві органи та піхва з явищами вікової інволюції. Слизова оболонка піхви легко ра­нима, суха. Шийка матки чиста. Матка атро­фічна, придатки не пальпуються, параметрії вільні. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

A. Грибковий кольпіт

B. Рак тіла матки

C. Атрофічний кольпіт

D. Дисфункціональна маткова кровотеча

E. Трихомонадний кольпіт

Запитання 135

Хвора, що хворіє на ІХС, викликала швидку допомогу. Скаржиться на серцебиття, що з’явилося раптово, після того як відчула поштовх у груди. Загальний стан середньої важкості. Частота дихальних рухів - 28/хв., пульс - 168/хв., ритмічний, тони серця приглу­шені. На ЕКГ: частота серцевих скорочень - 166/хв., комплекс QRS розширений і зміне­ний. Ви діагностували напад пароксизмальної тахікардії. Які з названих препаратів Ви обе­рете для надання допомоги?

варіанти відповідей

A. Фенігідин

B. Димедрол

C. Диклофенак

D. Анаприлін

E. Ізадрин

Запитання 136

При огляді фельдшер ФАПу у дитини 6-ти років виявив лихоманку, пронос, повтор­не блювання, головний біль, сонливість, анорексію. Кількість дефекацій 15 разів на добу, випорожнення зі слизом, прожилками крові. Виражені тенезми і біль у животі, сигмовидна кишка пальпується у вигляді тонкого тяжа. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A. Дизентерія

B. Сальмонельоз

C. Ешерихіоз

D. Холера

E. Токсична диспепсія

Запитання 137

Жінка 30-ти років звернулась на профогляд. Скарг не має. В неї були 1 пологи і 1 аборт. Місячні не порушені, регулярні. Об’єктивно: шийка матки циліндрична, тіло матки нормальних розмірів, щільне, рухоме, безболісне. Пальпується пухлина 8x10 см злі­ва, тугоеластичної консистенції, з гладень­кою поверхнею, рухома, безболісна. Скле­піння глибокі, безболісні. Який найбільш імо­вірний діагноз?

варіанти відповідей

A. Черевна вагітність

B. Фіброматозні вузли на ніжці

C. Кіста яєчника

D. Рак Крукенберга

E. Ендометріоз яєчників

Запитання 138

Дитині 9-ти років встановлений діагноз: ГРВІ, гіпертермічний синдром. Була введена внутрішньом’язово літична суміш. Через 40 хвилин дитина різко встала з ліжка і впала. Об’єктивно: температура тіла - 35,2°С, шкіра бліда, вкрита холодним липким потом, тахі­кардія, АТ- 60/35 мм рт.ст. Оцініть стан дити­ни:

варіанти відповідей

A. Гостра судинна недостатність, зомління

B. Гостра судинна недостатність, колапс

C. Гіпоглікемічна кома

D. Анафілактичний шок

E. Медикаментозне отруєння

Запитання 139

Дівчинка 3-х місяців втратила за 2 доби 500 г маси тіла внаслідок блювання та проно­су. У дитини шкіра сірувато-ціанотична, риси обличчя загострені, рефлекси зниженні. Яко­му стану відповідає зазначена картина?

варіанти відповідей

A. Рахіту

B. Гіперглікемічній комі

C. Спазмофілії

D. Печінковій комі

E. Ексикозу

Запитання 140

Фельдшер ІІГМД транспортує роділлю, у якої почався II період пологів у пологовий бу­динок. Передлежання плода чисто сідничне. До надання якої допомоги в пологах повинен бути готовий фельдшер?

варіанти відповідей

A. Зовнішнього повороту за Архангельським

B. Класичної ручної допомоги

C. Екстракції плода за тазовий кінець

D. Надання допомоги за Цов’яновим II

E. Надання допомоги за Цов’яновим І

Запитання 141

Пацієнт 45-ти років страждає на ішемі­чну хворобу серця. Лікар призначив меди­каментозне лікування та постановку гірчи­чників при виникненні болю в серці. На яку ділянку треба накладати гірчичники?

варіанти відповідей

A. Потилицю

B. Литкові м’язи

C. Верхню частину грудини

D. Під і між лопатками

E. Ділянку серця

Запитання 142

До фельдшера на ФАП за допомогою звернулася жінка 25-ти років, яка скаржи­ться на різку слабкість, нудоту, головокру­жіння, порушення зору. Напередодні їла кон­сервовану телятину домашнього приготуван­ня, картоплю варену, мариновані гриби. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A.  Сальмонельоз

B. Харчова токсикоінфекція

C .Ботулізм

D. Холера

E. Ешерихіоз

Запитання 143

Дитина народилась від ВІЛ-інфікованої матері з оцінкою за шкалою Апгар - 8 балів, масою тіла - 3200 г, довжиною - 50 см. За­гальний стан задовільний. Антиретровірусна терапія не проводилась. Через який час мо­жна визначити методом ІФА наявність ВІЛ- інфекції у дитини?

варіанти відповідей

A. У перші дні після народження

B. Через 12 місяців

C. У 2 роки

D. У перші 6 місяців

E. Через 18 місяців

Запитання 144

Хворий звернувся до фельдшера здоровпункту зі скаргами на наявність різано-рваної рани нижньої третини правого стегна через 6 годин з моменту травми. Назвіть головний засіб профілактики гнійно-септичних ускла­днень в цьому випадку:

варіанти відповідей

A. Первинна хірургічна обробка рани

B. Введення протигангренозної сироватки

C. Призначення антибіотиків

D. Використання сильнодіючих антисептиків

E. Імуностимулююча терапія

Запитання 145

Фельдшера ШМД викликали до жінки, яка стоїть на обліку по вагітності в ЖК із строком вагітності 11-12 тижнів. Жінка скар­житься на переймоподібний біль внизу жи­вота та значні кров’янисті виділення, які з’я­вились після фізичного навантаження. При вагінальному дослідженні видно, що шийка матки вкорочена, пропускає палець, за вну­трішнім вічком пальпуються елементи плода, виділення кров’янисті, значні. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

A. Загрозливий аборт

B. Аборт у розпалі

C. Артифіціальний аборт

D. Неповний аборт

E. Повний аборт

Запитання 146

Хворому 36-ти років необхідне перели­вання еритроцитарної маси. При визначен­ні групової приналежності крові пацієнта за системою еритроцитарних антигенів АВО аглютинація спостерігалася в краплях із си­роватками 0(І) і В (III) і не спостерігалася - з сироваткою А(ІІ). Еритроцитарну масу якої групи потрібно перелити пацієнтові?

варіанти відповідей

A. В (III)

B. 0(1)

C. АВ(ІV)

D.  


E. А(ІІ)

Запитання 147

До фельдшера ФАПу звернувся хворий 24-х років зі скаргами на висипку, яка з’явила­ся через три тижні після статевого контакту. Об’єктивно: на шкірі тіла статевого члена наявна ерозія червоного кольору, з блиску­чою поверхнею, ущільнена в основі і без­болісна при пальпації. Паховий лімфовузол справа збільшений і безболісний. Який най­більш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

A. Гонококова інфекція

B. Сифіліс

C. Трихомоніаз

D. Хламідіоз

E. Короста

Запитання 148

До фельдшера ФАПу звернувся паці­єнт зі скаргами на головний біль, безсоння, поступове підвищення температури тіла до 39°С протягом 8 діб. З епіданамнезу відомо, що 2 тижні тому купався у ставку. При огляді: пацієнт кволий, повільно відповідає на за­питання. Шкірні покриви бліді. Язик сухий, потовщений, вкритий сіро-бурим нальотом, краї - яскраво-червоні з відбитками зубів. На животі розеольозна висипка. АТ - знижений, живіт здутий, печінка, селезінка збільшені. Випорожнення затримані. Вкажіть найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

A. Черевний тиф

B. Вірусний гепатит

C. Холера

D. Дифтерія

E. Ботулізм

Запитання 149

Вночі фельдшера швидкої допомоги ви­кликали на дім до пацієнта 40-ка років, який скаржився на нестачу повітря (він вимуше­ний був сісти на ліжко та спустити ноги), за­дишку з утрудненим вдихом, сухий кашель, різку слабість, страх смерті. В анамнезі 2 ро­ки тому назад переніс великовогнищевий ін­фаркт міокарда. Об’єктивно: шкірні покриви ціанотичні, вологі. Пульс - 98/хв., АТ- 160/90 мм рт.ст. Над легенями на фоні ослаблено­го везикулярного дихання вислуховуються вологі хрипи, переважно в нижніх відділах. Тони серця глухі, ритмічні. Який стан розви­нувся у пацієнта?

варіанти відповідей

A. Гіпертонічний криз

B. Гостра лівошлуночкова недостатність

C. Гостра правошлуночкова недостатність 

D. Кардіогенний шок

E. Колапс

Запитання 150

На виклик до пацієнта приїхала бригада ШМД. Через ослаблення серцевої діяльності лікар призначив пацієнту парентеральне вве­дення кордіаміну. Який метод введення пови­нен застосувати фельдшер?

варіанти відповідей

A. Підшкірно, у внутрішню поверхню плеча

B. Внутрішньовенно струминно

C. Внутрішньом’язово, в нижній зовнішній квадрант сідниці

D. Підшкірно, в зовнішню поверхню плеча

E. Підшкірно, в передньо-внутрішню поверх­ню стегна

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест