Мальта і Ялта: плани світового миру

Додано: 19 березня
Предмет: Всесвітня історія, 10 клас
16 запитань
Запитання 1

Румунія і Болгарія опинилася в пазурах совєтської окупації. Та угода, яку я уклав у жовтні зі Сталіним, аж ніяк не могла керувати майбутнім. Рузвельт був впевненим у ще одній зустрічі "великої трійки". Ми повинні були багато чого обговорити із США, перш ніж зустрінемося з совєтами. Тож .. січня 1945 року я вилетів із Нортголта на літаку ...., якого дав мені генерал Арнольд.

варіанти відповідей

28

29

"Skymaster"

"Spitfire"

Запитання 2

Зі мною вирушили моя донька Сара і група з Мартіном і Ровеном, особисті секретарі, капітан Томпсон. Решта мого особистого персоналу летіли в двох інших літаках. Ми прилетіли на Мальту вдосвіта .. січня, і там я дізнався, що один із тих двох літаків упав коло острова Пантеллерії. Вижили тільки .. члени екіпажу і .. пасажири.

варіанти відповідей

29

30

31

3, 3

3, 2

Запитання 3

Уранці .. лютого а бухту Валетти на борту крейсера ... прибула президентська група.

варіанти відповідей

1

2

"Quincy"

"Orion"

Запитання 4

Був теплий день, і під безхмарним небом, я спостерігав цю картину з борту англійського легкого крейсера .... Коли америк. крейсер повільно пропливав повз нас, я помітив на ньому Рузвельта, що сидів на своєму кріслі, і ми привітали один одного помахами рук.

варіанти відповідей

"Orion"

"Quincy"

Запитання 5

Із салютами і оркестрами, що грали мелодію "Зоряно-смугастого прапора", то була чудова сцена. Я обідав на борту "Quincy", а о .. годині вечора відбулася перша офіційна зустріч у каюті президента. Ми прослухали доповідь Об'єднаного комітету начальників штабів. Наші штаби виконали велику роботу. Їхні плани навколо просування військ до Рейну і його форсування. Щодо цього були розбіжності. Ми говорили і про загальну ситуацію війни. Ми неохоче погодилися вивести 2 дивізії з Греції, коли там налагодиться справа.

варіанти відповідей

5

6

8

Запитання 6

Три дивізії треба було вивести з Італії, щоб зміцнити становище у Франції. Я сказав, що ми повинні зайняти, як можна більшу частину Австрії, щоб цього не зробили росіяни. Дискусії виявилися корисними і досягли великого ступеня згоди. Тієї ночі почався переліт. Транспортні літаки вирушали з 10-хв інтервалом, щоб перевезти десь ... чоловік, які входили до складу брит. і америк. делегацій, за 1400 миль до аеродрому ... в Криму.

варіанти відповідей

400

700

500

Саки

Ялти

Запитання 7

Повечерявши, я сів на свій літак і ліг спати. Після довгого і холодного перельоту ми приземлилися на аеродромі, вкритому глибоким снігом. Мій літак прилетів раніше Рузвельта, і ми якийсь час стояли і чекали його. Коли його винесли із "Священної королеви", він видавався кволим і хворим. Разом ми оглянули почесну гвардію, президент сидів у відкритій машині, а я йшов поряд із ним. Потім почався довгий переїзд від Сак до Ялти. Лорд ... і містер .... сіли в мою машину.

варіанти відповідей

Мартін

Морен

Вілсон

Герберт

Запитання 8

Подорож тривала майже .. годин, вздовж шляху ми бачили російських солдатів, серед них і жінок, які стояли на сільських вулицях, на головних мостах і гірських перевалах, в інших місцях стояли окремі підрозділи. Перетнувши гори і спустившись до Чорного моря, ми раптом опинилися під теплим і яскравим сонцем, у найлагіднішому кліматі.

варіанти відповідей

5

6

7

8

Запитання 9

Совєтська штаб-квартира в Ялті містилася в палаці .... З того центру Сталін, Молотов і їхні генерали керували росією .

варіанти відповідей

Юсупова

Лівадія

Запитання 10

Рузвельту надали ще гарніший палац ..., що був поряд, і саме там, щоб позбавити його фізичних незручностей, відбувалися всі наші пленарні засідання. Більше не пошкоджених будівель у Ялті не було. Мене і головних членів брит. делегації поселили на великій віллі за 5 миль від Ялти. Решту членів делегації оселили у 2 санаторіях десь за 20 хв ходу від нас.

варіанти відповідей

Лівадія

Юсупов

Запитання 11

В одній кімнаті спало по ... чоловік, зокрема офіцери високого рангу, але ніхто, здається, не нарікав. Нас попередили, що довколишня місцевість ще не повністю очищена від мін, крім території вілли. Місцевість, де стояла наша вілла, вражала. Позаду вілли здіймалися засніжені гори. Перед нами був простір Чорного моря, суворого, але приємного і теплого навіть цієї пори. В їдальні я впізнав 2 картини, які висіли обабіч каміна, як копії родинних портретів Гербертів із Вілтона. Виявилося, що князь Воронцова одружився з донькою тієї родини і привіз ці картини з Англії.

варіанти відповідей

2-3

5-6

7-8

Запитання 12

Одного разу Портел замилувався великим скляним акваріумом із рослинами в ньому й здивувався, що там немає рибок. Через 2 дні привезли зграйку золотих рибок. Іншого разу хтось зауважив, що в коктейлях бракує лимонної шкурки. Наступного дня в ході росло лимонне дерево, обтяження фруктами. Перше пленарне засідання почалося пополудні .. лютого о ... годину.

варіанти відповідей

5

6

4

16:15

16:00

Запитання 13

Обговорення почали з майбутнього Німеччини. Коли Сталін запитав, як треба розчленувати Німеччину, я відповів, що це питання надто складне, щоб його можна було вирішити за 5 чи 6 днів. Воно б вимагало дуже докладного вивчення історичних, етнографічних і економічних фактів. Слід одразу створити якийсь комітет, який вивчатиме питання як розділити Польщу, що робити з Пруссією. Рузвельт запропонував доручити нашим міністрам закордонних справ за ..години підготувати план вивчення цього питання, а протягом місяця – остаточний план розчленування Німеччини. На цьому поки що й зупинилися.

варіанти відповідей

24

48

34

Запитання 14

Потім ми домовилися зустрітися наступного дня і розглянути 2 питання: розроблений у Думбартон-Оксі план світової безпеки і питання про Польщу. Сама конференція в Думбартон-Оксі скінчилася без досягнення повної згоди про найголовніші питання: характер голосування в Раді Безпеки. Сталін сказав, що він побоюється того, що хоча три великі держави нині союзники, через .. років, а той швидше троє нинішніх керівників зникнуть і з'явиться нове покоління, яке не переживало війни і забуде крізь, що ми пройшли.

варіанти відповідей

5

10

20

Запитання 15

"Усі ми,– сказав Сталін, – прагнемо забезпечити мир принаймні на .. років. Найбільша небезпека – це конфлікт між нами." Росіян звинувачували в тому, що вони багато говорять про голосування. Припустімо, наприклад, Китай як постійний член Ради Безпеки вимагатиме повернення Гонконгу або Єгипет вимагатиме повернення Суецького каналу, тож Сталін припускав, що такі держави будуть не самі і матимуть друзів, і він боявся, що такі суперечки здатні порушити єдність трьох держав.


варіанти відповідей

30

50

100

Запитання 16

Сам я завжди дотримувався погляду, що заснування Світового інструменту має спиратися на ..... основу. Вавилонське збіговисько, стишене вмілим лобіюванням, – ось що нині стало результатом.

варіанти відповідей

Регіональну

Політичну

Економічну

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест