мікроб

Додано: 11 червня
Предмет: Біологія, 11 клас
80 запитань
Запитання 1

При мікроскопічному дослідженні виділень з уретри хворого гострим уретритом виявлені бобовидної форми мікроорганізми діаметром до 1 мкм, розміщені попарно, розташовані всередині лейкоцитів. Які це мікроорганізми?

варіанти відповідей

 Гонококи

  Стрептококи

Стафілококи

Тетракоки

Запитання 2

Двоє дітей з дитячого садка знаходяться в лікарні з діагнозом “менінгококовий менінгіт”. Необхідно провести обстеження інших вихованців і персоналу цього дитсадка для виявлення стертих форм менінгококової інфекції і менінгококового носійства. Який метод діагностики варто використовувати?

варіанти відповідей

Бактеріологічне дослідження носоглоткового слизу

Бактеріоскопія ліквору

 Виявлення менінгококового антигену в лікворі


Серологічне дослідження

Запитання 3

У бактеріологічну лабораторію доставлений патологічний матеріал - гнійне відокремлюване із статевих шляхів хворого на гострий ретрит. Для виділення збудника було приготовано живильне середовище: сироватковий агар з ванкоміцином і ністатином. Який мікроорганізм передбачається виділити?

варіанти відповідей

Гонокок

Хламідії

Бліду трепонему

Золотистий стафілокок

Запитання 4

У дитини, що відвідувала дитячий садок, де був випадок менінгококової інфекції, виділена чиста культура грамнегативних диплококів. Які з наведених фактів свідчать, що даний мікроорганізм - Neisseria meningitidis?


варіанти відповідей

Росте при 37 С на сироватковому агарі

Ферментує сахарозу

Утворює пігмент

Не росте при 30 С на сироватковому агарі

Запитання 5

У препараті, виготовленому з ліквора хворого на гнійний менінгіт, виявили грамнегативні диплококи розташовані у лейкоцитах. Що забезпечує незавершеність фагоцитозу Neisseria meningitidis?

варіанти відповідей

Капсульні полісахаридні антигени

Пептидоглікани клітинної стінки

 Капсульні білкові антигени

Білки клітинної стінки

Запитання 6

У дитячому садку в однієї дитини поставлено діагноз: менінгококовий назофарингіт. Яку вакцину необхідно застосувати з метою екстреної специфічної профілактики менінгококової інфекції у контактних дітей?

варіанти відповідей

Хімічну вакцину

Анатоксин

Живу атенуйовану вакцину

Вакцину з вбитих мікроорганізмів

Запитання 7

У новонародженого виявили гіперемію, набряк на слизовій оболонці порожнини рота, невеликі ерозії з в’язким слизово-гнійними виділеннями. В мазках із виділень виявляється велика кількість лейкоцитів, що містять грамнегативні диплококи. Такі ж мікроорганізми розташовані і поза лейкоцитами. Який попередній діагноз ви поставите?


варіанти відповідей

Гонококовий стоматит

Стафілококовий стоматит

Запитання 8

. У жінки 28 років, що кілька місяців тому хворіла на гостру гонорею і самостійно лікувалася пеніциліном, спостерігається запалення придатків матки. Реакція Борде-Жангу позитивна. Які ще органи і системи хворої можуть бути уражені, якщо не провести курс лікування?

варіанти відповідей

Суглоби

Судини

Запитання 9

Дитина 5 років видужує після важкого менінгококового менінгіту. Коли вона зможе знову відвідувати дитячий садок?

варіанти відповідей

 При негативному результаті бактеріологічного дослідження носоглоткового слизу

Після повного клінічного одужання


Запитання 10

На підставі проведеного обстеження та застосування мікробіологічного дослідження хворій дитині було встановлено діагноз: епідемічний цереброспинальний менінгіт. Який мікроорганізм спричинив це захворювання?


варіанти відповідей

 Neisseria meningitidis

 Neisseria gonorrhoeae

Запитання 11

У молодої жінки раптово підвищилась температура до 39°С і появився сильний головний біль. При огляді відмічено ригідність м’язів потилиці. Зроблено спинальну пункцію. У мазку із спинномозкової рідини, пофарбованому за Грамом, виявлено багато нейтрофілів і грамнегативних диплококів. Які з наведених бактерій могли бути причиною цієї хвороби?

варіанти відповідей

Neisseria meningitides

Staphylococcus aureus

Запитання 12

З осаду спинномозкової рідини хворого менінгітом виділена культура менінгококу. Яку серологічну реакцію необхідно використати для визначення серогрупи?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакцію імунного лізису

Запитання 13

. Офтальмологом у новонародженої дитини виявлено гнійні виділення з кон’юктиви ока. При мікроскопії мазка з кон’юктиви ока знайдено велику кількість лейкоцитів та грамнегативні бобовинні диплококи, що знаходилися в середині лейкоцитів. Який збудник є причиною цього захворювання?

варіанти відповідей

 Neisseria gonnorrhoeae

Neisseria catarrhalis.

Запитання 14

З якою метою використовують провокаційні проби при гонореї?

варіанти відповідей

Для діагностики хронічних форм

Для діагностики гострих форм

Запитання 15

. В мазку з носоглоткового слизу лікар бактеріолог виявив дрібні попарно розташовані мікроорганізми бобовидної форми. За методом Грама забарвлені в рожевий колір. Назвіть виявлені бактерії.

варіанти відповідей

Нейсерії

Мікрококи

Запитання 16

Бактеріологічне дослідження гнійних виділень з уретри показало присутність бактерій, які за Грамом фарбувалися негативно, нагадували кавові зернини, розкладали глюкозу і мальтозу до кислоти. Розташовувалися в лейкоцитах. Збудниками якого інфекційного захворювання вони виступають?

варіанти відповідей

Гонореї

Венеричного лімфогранулематозу

Запитання 17

З виділень уретри хворого уретритом в’ялого перебігу виділено чисту культуру кокоподібних мікроорганізмів. Виділений мікроорганізм в короткому строкатому ряду ферментує лише глюкозу до кислоти. Назвіть рід і вид виділеного мікроорганізму.

варіанти відповідей

Neisseria gonorrhoeae

Neisseria meningitides

Запитання 18

 З носоглотки медсестри, яка працювала в стоматологічній клініці, виділений мікроорганізм, який має вигляд Гр - бобовидних коків, розташованих парами; на простих середовищах не зростає, а на кров'яному агарі з ристоміцином дає дрібні напівпрозорі колонії без гемолізу. Носієм якого мікроорганізму є медсестра?

варіанти відповідей

 Neisseria meningitidis

Staphylococcus epidermidis

Запитання 19

Хворий 5 років скаржиться на сильний головний біль, блювоту. Об’єктивно: ригідність м’язів потилиці, блювота без попередження нудотою, герпетичні висипи на обличчі, лихоманка. На підставі бактеріологічних досліджень якого патологічного матеріалу можливе підтвердження попереднього діагнозу – цереброспінальний менінгіт ?

варіанти відповідей

Пункція спино-мозгової рідини

Виділення бактерій N. meningitidis з слизової оболонки сечостатевої системи

Запитання 20

У дитячому садку здійснено обстеження дітей і персоналу з метою виявлення менінгококового носійства. Підберіть метод мікробіологічного дослідження:

варіанти відповідей

 Бактеріологічний

 Бактеріоскопічний

Запитання 21

У хворої дитини з явищами гнійного керато-кон'юнктивіту лікар-офтальмолог запідозрив бленорею (гонорейний кон'юнктивіт). Якими методами лабораторної діагностики слід скористатися для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Мікроскопічним та бактеріологічним

Біологічним та методом фагодіагностики

Запитання 22

Хворій назофарингітом дитині лікар поставив діагноз "менінгококовий назофарингіт". Який метод лабораторної діагностики найбільш раціональний для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Бактеріологічний

Біологічний

Запитання 23

Від хворої дитини на цереброспінальний менінгіт отримано спинномозкову рідину мутного характеру, яка вміщує велику кількість лейкоцитів. Якою із серологічних реакцій слід скористатися для експрес-діагностики захворювання?

варіанти відповідей

Реакцією преципітації

Реакцією гемаглютинації

Запитання 24

При дослідженні гнійних виділень з шийки матки бактеріоскопічно виявлено присутність грамнегативних бобовидних диплококків, які знаходилися як в середині, так і поза лейкоцитами. Назвіть чинника гнійного запалення шийки матки?

варіанти відповідей

Neisseria gonorroeae

 Haemophilus vaginalis

Запитання 25

На спеціальному живильному середовищі, після посіву виділення гною з уретри, виросли ніжні голубуваті колонії. При мікроскопії препаратів з них виявленні грамнегативні бобовидні диплококи. Збудником якої хвороби вони є?

варіанти відповідей

 Гонореї

Хламідіозу

Запитання 26

Бактеріолог при дослідженні слизу з носоглотки, дотримувався певних заходів щодо збереження збудників у матеріалі. Під час бактеріоскопічного дослідження встановлено наявність грамнегативних коків, які нагадують кавові зерна та розташовані парами або тетрадами. Назвіть збудника, який був ізольований бактеріологом:

варіанти відповідей

Neisseria meningitidis

Neisseria gonorrhoeae

Запитання 27

За якими основними ознаками можливо охарактеризувати спинномозкову рідину хворих на менінгіт:

варіанти відповідей

рідина каламутна, містить велику кількість лейкоцитів

рідина прозора, але в ній визначаються менінгококи

Запитання 28

Хворій жінці поставили клінічний діагноз “гонорея”. Яке із перерахованих нижче досліджень можна застосувати для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

 Мікроскопія патологічного матеріалу

Проба з бактеріофагом

Запитання 29

У хворого М лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу стало відомо, що раніше він переніс гонорею і одужання було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання?

варіанти відповідей

Реінфекція

Рецидив

Запитання 30

При бактеріоскопічному дослідженні носоглоткового слизу дитини 2,5 років, хворої на назофарингіт, виявлені Гр-диплококи, схожі за формою на кавові зерна. Які органи дитини найбільш імовірно будуть уражені, якщо ці мікроорганізми проникнуть у кров?

варіанти відповідей

 Оболонки мозку

Серцеві клапани

Запитання 31

. У кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійних віділень уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, пофарбував за Грамом. При мікроскопії в препараті виявлена маса лейкоцитів, у цитоплазмі яких знаходиться велика кількість грамнегативних бобоподібної форми диплококів. Результати якого процесу спостерігаються у препараті?

варіанти відповідей

Фагоцитозу

Капсулоутворення

Запитання 32

При бактеріологічному дослідженні матеріалу від хворого з підозрою на хронічну гонорею, росту мікроорганізмів на спеціальних поживних середовищах не виявлено. Які методи діагностики слід застосувати, щоб підтвердити або спростувати діагноз хронічної гонореї?

варіанти відповідей

Поставити РЗК, шкірну алергічну пробу з гонококовим алергеном

Імунну електронну мікроскопію

Запитання 33

Хворий доставлений в лікарню з підозрою на хронічну форму гонореї. Яку серологічну двосистемну реакцію можна використати для виявлення специфічних антитіл в сироватці хворого?

варіанти відповідей

Реакцію зв’язування комплементу

Імуноферментний аналіз

Запитання 34

При дослідженні гнійних виділень з шийки матки бактеріоскопічним методом виявлено присутність грамнегативних бобовидних диплококів, які знаходяться як в середині, так і поза лейкоцитами. Назвіть, зображеного на рисунку, збудника гнійного запалення шийки матки:

варіанти відповідей

Neisseria gonorroeae

Calymmatobacterium granulomatis

Запитання 35

Який фактор патогенності менінгококів проявляє пірогенну та токсичну дію на організм людини?

варіанти відповідей

Ендотоксин

Ентеротоксин

Запитання 36

Пасивний природний специфічний трансплацентарний імунітет до менінгококів у новонародженого забезпечують:

варіанти відповідей

IgG

IgD

Запитання 37

За джерелом інфекції цереброспінальний менінгіт є:

варіанти відповідей

Антропонозною інфекцією

Зооантропонозною інфекцією

Запитання 38

Відомо, що тяжкі прояви менінгококової інфекції пов'язані з ураженням судин і крововиливів у внутрішні органи, появою характерного геморагічного висипу на шкірі. Це обумовлено, перш за все, дією таких факторів патогенності збудника:

варіанти відповідей

Ендотоксину

Екзотоксину

Запитання 39

При обстеженні хворої дитини з підозрою на цереброспінальний менінгіт в мазку з ліквору були виявлені грамнегативні диплококи, що мають вигляд кавових зерен, які розташовуються парами, тетрадами або хаотично, часто всередині лейкоцитів. Які з перерахованих методів забарвлення були використані?

варіанти відповідей

Леффлера

Циля-Нільсена

Запитання 40

Від хворого на епідемічний гнійний менінгіт при госпіталізації було взято 5 мл спинномозкової рідини. Проведено первинний посів матеріалу на чашку Петрі із «шоколадним агаром». Через 24 год інкубації відмічено колонії сіруватого кольору, блискучої поверхні з рівними краями та маслянистої консистенції. В мазках із таких колоній виявлено грамнегативні коки, що дали позитивні проби на оксидазу та каталазу та можливість віднести культури до роду Нейсерій. З метою виділення чистої культури колонії відсівають на скошений сироватковий агар. Вкажіть, яку серологічну реакцію необхідно використати для визначення серогрупи виділеної культури?

варіанти відповідей

Реакцію аглютинації на склі

Реакцією нейтралізації


Запитання 41

При проведенні бактеріологічного дослідженні спинномозкової рідини хворого на епідемічний гнійний менінгіт була виділена Neisseria meningitidis. Яку з перерахованих серологічних реакцій було застосовано для сероідентифікації виділеної чистої культури?

варіанти відповідей

Реакція преципітації

Реакція нейтралізації

Запитання 42

До iнфекцiйної лiкарнi поступила дитина з пiдозрою на цереброспінальний менінгіт. З каламутної спинномозкової рідини виділено грамнегативні диплококи. Яку з перерахованих серологічних реакцій було застосовано з метою серодіагностики?

варіанти відповідей

РЗК

ПЛР

Запитання 43

для діагностики менінгіту досліджують мазки з осаду спинно-мозкової рідини, пофарбовані за методом Грама. Які з виявлених ознак підтверджують діагноз менінгококової інфекції?

варіанти відповідей

Грамнегативні диплококи, розміщені в лейкоцитах і поза них

Грампозитивні диплококи, розміщені в лейкоцитах

Запитання 44

Бактеріологічний метод діагностики гонореї передбачає виділення чистої культури збудника. При неможливості проведення посівів на місці взяття матеріалу можна зробити висів ватним тампоном у пробірку з транспортним середовищем, яке забезпечує збереження життєздатності гонококів під час доставки до лабораторії. Яке це середовище?

варіанти відповідей

Стюарта


МПА

Запитання 45

На спеціальному живильному середовищі, після посіву виділення гною з уретри, виросли ніжні голубуваті колонії. При мікроскопії препаратів з них виявленні грамнегативні бобовидні диплококи. Збудником якої хвороби вони є?

варіанти відповідей

Гонореї

Туляремії

Запитання 46

Бактеріолог при дослідженні слизу з носоглотки, дотримувався певних заходів щодо збереження збудників у матеріалі. Під час бактеріоскопічного дослідження встановлено наявність грамнегативних коків, які нагадують кавові зерна та розташовані парами або тетрадами. Назвіть збудника, який був ізольований бактеріологом:

варіанти відповідей

Neisseria gonorrhoeae

Moraxella lacunata

Запитання 47

За якими основними ознаками можливо охарактеризувати спинномозкову рідину хворих на менінгіт:

варіанти відповідей

 рідина каламутна, містить велику кількість лейкоцитів

рідина прозора, але в ній визначаються менінгококи

Запитання 48

Хворій жінці поставили клінічний діагноз “гонорея”. Яке із перерахованих нижче досліджень можна застосувати для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Мікроскопія патологічного матеріалу

Зараження лабораторних тварин

Запитання 49

Лікар обстежив групу контактних юнаків для виявлення осіб з хронічною формою гонореї та призначив дослідження сироватки крові у РЗК з гонококовим антигеном та шкірно-алергічну пробу з гонококовим алергеном. Чому саме ці дослідження призначив лікар?

варіанти відповідей

 Дозволяють відібрати хворих для ретельного обстеження

Дозволяють у короткі строки поставити остаточний діагноз

Запитання 50

Який фактор патогенності забезпечує адгезію Neisseria gonorrhoeae до епітелію?

варіанти відповідей

Пілі

Капсула

Запитання 51

У дитини 7 років температура підвищилася до 40°С, з’явився різкий головний біль, блювота, неспокій, озноб. Через 4 дні з’явилася геморагічний висип на шкірі, олігоурія і надниркова недостатність. Що і стало причиною смерті. При бактеріологічному дослідженні мазків з глотки виявлений менінгокок. Яка форма хвороби встановлена?

варіанти відповідей

Менігококцемія

Менінгоенцефаліт

Менінгококовий назофарингіт

Менінгококовий менінгіт

Запитання 52

У чоловіка виявлена гонорея за даними бактеріоскопії мазка з уретри. З огляду на те, що препаратом вибору для лікування гонореї є фторхінолони, хворому необхідно призначити:

варіанти відповідей

Ципрофлоксацин

Цефазолін

Запитання 53

Хворому, який звернувся до лікаря з приводу безпліддя, було призначено обстеження на токсоплазмоз і хронічну гонорею. Яку реакцію слід поставити для виявлення прихованого токсоплазмозу і хронічної гонореї у даного хворого?

варіанти відповідей

РЗК

РІФ

Запитання 54

Назвіть метод провокації гонореї, при якому проводять введення прямого бужа в уретру на 10 хв, або проведення передньої уретроскопії?

варіанти відповідей

Механічний

Біологічний

Запитання 55

У молодої жінки в досліджуваному матеріалі виявлено незначну кількість гонококів. Лікар запідозрив хронічну гонорею. Які методи були використанні з метою збільшення кількості та виявлення збудника в мазку?

варіанти відповідей

Використання провокаційних проб

Все вищеперераховане

Використання антибіотиків

Запитання 56

Назвіть основний фактор патогенності, який захищає менінгококи від фагоцитозу.

варіанти відповідей

 Капсула

Протеази

Запитання 57

Від хворого з підозрою на гонорею, який самостійно лікувався пеніциліном, взяли на дослідження гній з уретри. При дослідженні виявлені L-форми гонококів. Який механізм дії пеніциліну на бактерії?

варіанти відповідей

Порушує синтез клітинної стінки

Порушує синтез цитоплазматичної мембрани

Порушує синтез амінокислот

Запитання 58

Назвіть, що є основним біотопом гонококів в організмі людини?

варіанти відповідей

Слизова сечостатевих шляхів

Слизова оболонка носоглотки

Запитання 59

Який препарат необхідно використати з метою специфічної терапії гонореї?

варіанти відповідей

Гоновакцина

Пірогенал

Запитання 60

У чоловіка лікар запідозрив хронічну гонорею. З метою підвищення частоти знаходження збудника лікар призначив внутрішньомязове введення гоновакцини в кількості 500 млн. мікробних тіл. Який це метод провокації?

варіанти відповідей

Біологічний

Хімічний

Запитання 61

У молодої жінки лікар запідозрив хронічну гонорею. З метою підвищення частоти знаходження збудника, мазки взято під час менструації. Який це метод провокації?

варіанти відповідей

Фізіологічний

 Біологічний

Запитання 62

У чоловіка 35 р. лікар запідозрив хронічну гонорею. З метою одержання матеріалу для первинної мікроскопії і бактеріологічного дослідження хворому введено в уретру 0,5% розчин нітрату срібла. Який це метод провокації?

варіанти відповідей

Механічний

Біологічний

Запитання 63

При хронічній гонореї під впливом антибіотиків або хіміотерапевтичних препаратів відмічають зміну морфології та забарвлення гонококів. Як називаються такі змінені форми гонокока?

варіанти відповідей

 Форми Аша

Тільця «Совині очі»

Запитання 64

У дитини 3-х років в зимовий період різко піднялася температура до 40 °C. На шкірі і слизових спостерігається геморагічний висип. У крові виявлено грамнегативні мікроорганізми бобоподібної форми, розташовані попарно. Який попередній діагноз можна поставити?

варіанти відповідей

Менінгококова інфекція

Скарлатина

Запитання 65

Від хворої дитини 8 років діагностовано генералізовану менінгококову інфекцію (менінгококцемія). Для виділення збудника із кровяного русла за допомогою стерильної венепункції беруть 10 мл крові й засівають її у флакон із 100 мл 0,1% напіврідкого сироваткового агару. Через 24 год роблять висів із флакона. На яке поживне середовище роблять посів?

варіанти відповідей

«Шоколадний» агар

Жовтково-сольовий агар

Запитання 66

Від хворої дитини з цереброспінальним менінгітом отримано каламутну спинномозкову рідину, в якій виявлено велику кількість лейкоцитів, всередині яких знаходяться мікроорганізми богоподібної форми. Ліквор від центрифугували. Якою із серологічних реакцій слід скористатися для експерт-діагностики над осадової рідини з метою виявлення збудника?

варіанти відповідей

Реакцією преципітації

Реакцією аглютинації

Запитання 67

У дитини з назофарингітом є підозра на менінгококову інфекцію. Вкажіть, яку серологічну реакцію необхідно використати для експрес-діагностики з метою встановлення етіологічного фактора захворювання?

варіанти відповідей

Реакцію імунофлюоресценції

Реакцією зв’язування комплементу

Запитання 68

У дитячому садочку проведено обстеження дітей і персоналу з метою виявлення менінгококове носійство. Вкажіть, який матеріал необхідно взяти на дослідження?

варіанти відповідей

Слиз із носоглотки

Все вищеперераховане

Запитання 69

У хлопчика 9 років діагностовано цереброспінальним менінгіт. Вкажіть основний шлях передачі даного захворювання.

варіанти відповідей

Повітряно-крапельний

Фекально-оральний

Запитання 70

У стаціонарне інфекційне відділення поступила дитина з підозрою на менінгококову інфекцію. Призначено бактеріологічне дослідження. Вкажіть, що належить до локальної форми цієї інфекції?

варіанти відповідей

Назофарингіт

Менінгоенцефаліт

Запитання 71

У хворої жінки запідозрили церебральний менінгіт. Назвіть, який матеріал необхідно взяти на бактеріологічне дослідження з метою підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Спинномозкову рідину

Сечу

Запитання 72

Які елементи висипу характерні для менінгококової інфекції?

варіанти відповідей

Всі відповіді вірні

Петехії

Запитання 73

Який метод мікробіологічного дослідження доцільно використати для виявлення менінгококового носійства?

варіанти відповідей

Бактеріологічний

Бактеріоскопічний

Запитання 74

 У населеному пункті виявлено випадки менінгококової інфекції. Санітарно-епідеміологічна служба проводить профілактичні заходи щодо попередження патології. Назвіть, що є основним біотопом менінгококів в організмі людини?

варіанти відповідей

Слизова оболонка носоглотки

Слизова шлунково-кищкового тракту

Слизова сечостатевих органів

Слизова ока

Запитання 75

У хворого чоловіка запідозрили епідемічний гнійний менінгіт. Вкажіть, який матеріал необхідно взяти на бактеріологічне дослідження з метою підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Спинномозкову рідину

Блювотні маси

Запитання 76

У дитини 8 років лікар запідозрив цереброспінальний менінгіт. Проведено спинномозкову пункцію. Який матеріал було взято на дослідження та яким методом необхідно пофарбувати мазок з метою бактеріоскопічного дослідження?

варіанти відповідей

Осад лікрову після центрифугування, фарбування метиленовим синім

Осад ліквору після центрифугування, фарбування за Нейссером

Запитання 77

На яке середовище необхідно терміново засіяти матеріал, взятий із носоглотки хворого з підозрою на менінгіальний назофарингіт?

варіанти відповідей

Сироватковий агар із лінкоміцином

Кров’яний агар

 Жовтково-сольовий агар

Запитання 78

Назвіть вакцини, які використовуються з метою специфічної профілактики менінгіту.

варіанти відповідей

Хімічні вакцини з очищених капсульних полісахаридів збудників серогруп А,В,С

Атенуйовані вакцини серогруп А,В,С

Полівлентні інактивовані вакцини серогруп А,В,С

Запитання 79

Запропонуйте препарати з метою профілактики гонобленореї у новонароджених?

варіанти відповідей

Мірамістин

Хлоргексидин

Запитання 80

У молодої жінки, в якої лікар запідозрив хронічну гонорею і, яка довгий час самостійно приймала антибіотики, в досліджуваному матеріалі виявлено незначну кількість гонококів і відмічено зміну їх морфології та забарвлення. Як називаються такі змінені форми гонокока?

варіанти відповідей

Форми Аша

Тільця «Совині очі»

Тільця Пашена

Тільця Бабеша-Негрі

Частинки Дейна

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест