Тер Стом

Додано: 14 червня
Предмет: Біологія, 11 клас
282 запитання
Запитання 1

Хвора О., 47 років, звернулася зі скаргами на неможливість прийому холодної та гарячої їжі, а також інтенсивні болі від кислого, солодкого та солоного. При огляді виявлено незначне зменшення емалі на молярах і різцях. Зондування і холодова проба різко болюча. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

 Гіперестезія твердих тканин зуба

Ерозія емалі

 Некроз емалі

 Гіпоплазія емалі

 Патологічна стирання твердих тканин зуба

Запитання 2

Під час профілактичного огляду у пацієнта 18 років після зняття зубних відкладень на вестибулярній поверхні 22 і 41 зуба виявили крейдоподібні плями в пришийкової ділянці, безболісні при зондуванні. Тест емалевої резистентності 7 балів. Які морфологічні зміни характерні для даного захворювання?

варіанти відповідей

Підповерхнева демінералізація емалі

Зміни у плащовому дентині

 Пошкодження дентиноемалевої сполуки

Поверхнева демінералізація емалі

Дегенератичні зміни одонтобластів 

Запитання 3

Хворий 35 років на протязі місяця скаржиться на гострий короткочасний біль в 24, який виникає від солодкої, холодної та гарячої їжі. Об'єктивно: у 24 у пришийковій ділянці дефект у межах емалі. Краї емалі крихкі, білого кольору. Перкусія безболісна, зондування викливає біль. ЕОД – 8 мкА. Поставте діагноз:

варіанти відповідей

 Острий поверхневий карієс

Ерозія емалі

 Флюороз, ерозійна форма

 Гострий середній карієс

Гіпоплазія емалі 

Запитання 4

Жінка 51-го року звернулася зі скаргами на застрявання їжі у зубі на нижній щелепі праворуч. Об'єктивно: на дистально-жувальній поверхні 45 визначається глибока каріозна порожнина, виконана щільним пігментованим дентином, що не сполучається з порожниною зуба. Був встановлений діагноз: "хронічний глибокий карієс". На підставі якого дослідження лікарем був виключений хронічний періодонтит?

варіанти відповідей

Електроодонтометрія

Зондування

Пальпації проекції верхівки кореня

 Перкусії

Холодова проба

Запитання 5

Юнак 18 років скаржиться на гострий короткочасний біль в 21 від холодного та солодкого. Об'єктивно: на медіальній поверхні 21 визначається каріозна порожнина (ІІІ клас за Блеком) середньої глибини, виконана світлим пухким дентин. Краї емалі білого кольору, витончені. КПУ = 14. Гігієнічний індекс за Федоровим-Володкіним – 3,3. Виберіть оптимальний матеріал для пломбування в цій ситуаці

варіанти відповідей

Склоіономірний цемент

Композит світлового твердіння

Композит хімічного твердіння

 Силікатний цемент

Силіко-фосфатний цемент

Запитання 6

Чоловік 28 років при зверненні до стоматолога скаржиться на біль у області фронтальних верхніх зубів під час вживанні холодної їжі, яка з'явилася 1,5 місяці тому після травми. Об'єктивно: відсутній кут коронки 21, відлам ріжучого краю 11 в межах дентину. Зондування 11,21 безболісне, реакція на холод – болісна, короткочасна. ЕОД-7 мкА. Який з пломбувальних матеріалів доцільно обрати в даній клінічній ситуації?

варіанти відповідей

Мікрогібридний композит

Компомір

Макронний композит

 Силікатний цемент

Склоіономірний цемент

Запитання 7

Пацієнт 16 років скаржиться на косметичний дефект у ділянці верхніх фронтальних зубів у вигляді білих плям, які виявлені давно та згодом не змінюються. Під час обстеження виявлено білі плями на вестибулярних поверхнях 11,12,21,22 у ріжучого краю та на вестибулярних поверхнях 16,26,36,46 ближче до жувальної поверхні. При зондуванні поверхня плям гладка, безболісна, реакція на холодовий подразник безболісна. Плями не фарбуються 2% розчином метиленового синього. Поставте найбільш ймовірний діагноз.

варіанти відповідей

Системна гіпоплазія емалі

Місцева гіпоплазія емалі

Гострий початковий карієс

 Флюороз, плямиста форма

Ерозія твердих тканин зубів

Запитання 8

Хвора 35 років скаржиться на наявність порожнини в зубі на нижній щелепі зліва, біль від солодкого, кислого та при прийомі твердої їжі. При обстеженні у 36 зубі виявлена глибока каріозна порожнина, виконана світлим пом'якшеним дентин. Зондування болісно по дну каріозної порожнини, реакція на холод болюча, що швидко проходить. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

 Гострий осередковий пульпіт

 Хронічний фіброзний пульпіт

 Гострий середній карієс 

 Хронічний глибокий карієс

Запитання 9

Жінка 25 років звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на гостий біль у ділянці нижньої щелепи праворуч, що виникають під час прийому їжі. Об'єктивно: на дистально-жувальної поверхні 45 зуба визначається каріозна порожнина, виконана світлим пом'якшеним дентином. Зондування слабко болюче по всьому дну, перкусія безболісна. Від холодної води - біль, що швидко проходить. Який із запропонованих засобів ви розташуєте на дні каріозної порожнини цьому хворому?

варіанти відповідей

Кальцидонт

 Миш'яковиста паста

Паста, що містить кортикостероїд

Фосфат-цемент

Фосфат-цемент зі сріблом

Запитання 10

Жінка звернулася до клініки зі скаргами на наявність дефекту твердих тканин на центральних верхніх різцях, які суб'єктивно не турбують її. Зі слів хворий, дефекти на зубах помітила півроку тому. За цей півроку вони збільшилися. При об'єктивному дослідженні на вестибулярній поверхні 11 та 21 виявлено овальні дефекти твердих тканин до емалево-дентинного з’єднання. Дно дефектів гладке, блискуче, тверде. Мешкає на території зі змістом фтору у питній воді 1,6 мг/л. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Ерозія емалі

 Некроз емалі

Поверхневий карієс

 Ерозивна форма флюорозу

 Гіпоплазія емалі 

Запитання 11

Чоловік 35 років звернувся зі скаргами на болі, що швидко проходять від термічних.подразників в області 46, 47. Об'єктивно: жувальні поверхні 46, 47 зубів інтактні, апроксимальні поверхні обстежити не вдалося внаслідок щільного розташування зубів. Які методи дослідження можна використовувати вданому випадку при підозрі на наявність прихованих порожнин? 

варіанти відповідей

Рентгенографія

італьне фарбування

Люмінісцентне дослідження

Визначення електроопору

Електроодонтометрію

Запитання 12

У хворого 25 років, скарги на короткочасний біль від солодкого в зубі на нижній щелепі. Об'єктивно: у 36 каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, в межах навколопульпарного дентину. Дентин м'який, каріозна порожнина з порожниною зуба не з'єднується, зондування дна чутливе, перкусія 36 безболісна, термодіагностика - біль, який відразу зникає після усунення подразника. Визначте діагноз.

варіанти відповідей

 Гострий глибокий карієс

 Гострий середній карієс 

Гіперемія пульпи

 Хронічний фіброзний пульпіт

 Хронічний глибокий карієс 

Запитання 13

Хвора 16-ти років звернулася до лікаря із скаргами на відчуття оскомини в зубах на верхній щелепі протягом 2-х тижнів. При огляді у пришийковій ділянці 11 та 21 зубів визначаються білуваті плями з матовим відтінком та нечіткими контурами, що інтенсивно сприймають барвники. Яким має бути лікування 11-го та 21-го зубів?

варіанти відповідей

 Ремінералізуюча терапія.

Препарування та пломбування.

Зішліфування плям. 

Обробка антисептиками. 

Імпрегнація нітратом срібла

Запитання 14

Хвора 26-ти років жалітися на біль у 14 зубі при попаданні холодної чи гарячої їжі. Об'єктивно: глибока каріозна порожнина в 14 на медіальній поверхні в межах навколопульпарного дентину, заповнена розм'якшеним слабопігментованим дентин. Зондування дна каріозної порожнини та реакція на холодовий подразник болючі , біль проходити відразу після припинення дії подразника. Який найбільш ймовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс.

Хронічний глибокий карієс. 

Гострий середній карієс. 

 Хронічний середній карієс. 

Острий очаговий пульпіт.

Запитання 15

Хворому Д., 35 років встановлено діагноз :Хронічний глибокий карієс 33 . Для пломбування вібрано композитний матеріал "Дегуфіл". Прокладку з якого матеріалу доцільніше накласти?

варіанти відповідей

 Склойономерний цемент

Фосфат цементу зі сріблом

Дентін пасти

 Цинк-євгенольної пащі

Євгенол-тімолової пащі

Запитання 16

Хворий К. 25 років звернувся зі скаргою на біль від солодкого, гарячого і холодного , який зникає одразу після усунення подразника. На жувальній поверхні глибока каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину Дентін розм'якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Назвіть найвірогідніший діагноз.

варіанти відповідей

 Гострий глибокий карієс

 Гострий середній карієс 

 Хронічний фіброзний пульпіт

 Хронічний середній карієс

Хронічний глибокий карієс 

Запитання 17

Хвора 20-ти років скаржилася на неестетичний вигляд 24 з моменту прорізування. Об'єктивно: у 24 емаль частково відсутня, дентин забарвлений у жовтий колір. У дитинстві IV молочний неодноразово лікували, незважаючи на часті загостренн Поява набряків, нориці на яснах біля IV змучсило видалити зуб у 9 років. Який найбільший ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Локальна гіпоплазія

 Початковий карієс

Флюороз

Системна гіпоплазія

 Аплазія емалі

Запитання 18

Жінка 23 років звернулася зі скаргами на короткочасні болі від термічних подразників у зубі на нижній щелепі праворуч. Об'єктивно: на жувальній поверхні 46 визначається глибока каріозна порожнина з розм'якшеним світлим дентином на дні та стінках. Зондування слабко болісне по всьому дну порожнини. Електрозбудливість пульпи 10 мкА. У процесі препарування каріозної порожнини на дні її з'явилася крапелька крові. Яку пасту доцільно помістити на дно порожнини?

варіанти відповідей

Кальцидонт

Кортикостероїдну

Миш'яковисту

Параформальдегідну 

Резорцин – формалінову

Запитання 19

На. прийом до лікаря-стоматолога звернулася жінка 28 років зі скаргами на біль від термічних та хімічних подразників у зубах на верхній та нижній щелепі. Об'єктивно: у пришийковій ділянці різців та ікол верхньої та нижньої щелепи визначаються неправильної форми дефекти твердих тканин зубів, в межах емалево-дентинної межі, виконані розм'якшеними тканинами. Між якими захворюваннями диференціальна діагностика викличе у лікаря труднощі в даному клінічному випадку?

варіанти відповідей

Карієсом та некрозом

Гіпоплазією та некрозом

Гіпоплазією та клиноподібним дефектом

Карієсом та ерозією

Ерозією та клиноподібним дефектом

Запитання 20

До клініки на консультацію звернулася дівчина 17 років зі скаргами на наявність дефектів твердих тканин на передніх і бічних зубах, які суб'єктивно не турбують. Дефекти коронок існують давно. Народилася та проживає в місцевості з вмістом фтору у питній воді 1,2 мг/л. Під час огляду на вестибулярних поверхнях різців верхньої та нижньої щелепи в області екватора визначаються дефекти твердих тканин у межах глибоких шарів емалі, розташовані паралельно ріжучому краю. Аналогічні дефекти виявлені в області пагорбів перших молярів, дно та стінки дефектів гладкі. Колір емалі на дні світло коричневий. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Системна гіпоплазія

Місцева гіпоплазія

Осередкова одонтодисплазія

Ендемічний флюороз

Ерозія твердих тканин зуба

Запитання 21

При зверненні до клініки жінка 41 року подає скарги на наявність дефектів твердих тканин на центральних та бічних різцях верхньої щелепи, які суб'єктивно її не турбують. За словами хворої, дефекти виникли 3 роки тому, з часом збільшуються. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні 12, 11, 21і 22 визначаються дефекти твердих тканин округлої форми межах емалево-дентинної сполуки. Дно дефектів гладке, блискуче, тверде. Мешкає біля з вмістом фтору в питній воді 0,7 мг/л. Якою є найбільш доцільна тактика в даному випадку?

варіанти відповідей

Пломбування композитним матеріалом без препарування 

Лікарського втручання не потрібно

Місцева флюорізація

Препарування та пломбування композитним матеріалом

Ремінералізуюча терапія

Запитання 22

Жінка 25 років, звернулася до лікаря-стоматолога зі скаргами на гострий біль у ділянці верхньої щелепи зліва, що виникає під час приймання їжі. Об'єктивно: на апроксимально-дистальній поверхні 26 визначається каріозна порожнина, що виконана світлим м'яким дентином. Зондування слабо болісне по дентиноемалевому зєднанню, перкусія безболісна. Від холодної води спостерігається біль, який швидко минає. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

 Гострий середній карієс

 Хронічний середній карієс

Гострий глибокий карієс

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний глибокий карієс

Запитання 23

Пацієнт, 30 років, звернувся зі скаргами на короткочасний біль від холодового подразника, який зникає після його усунення. Об'єктивно: на жувальній поверхні 37 глибока каріозна порожнина, заповнена розм'якшеним дентином. Зондування дна болюче, термопроба болюча короткочасна. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

 Гострий глибокий карієс

Хронічний фіброзний пульпіт

 Гіперемія пульпи

 Гострий середній карієс

Гострий обмежень пульпіт

Запитання 24

У пацієнта, 38 років, при об'єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявили каріозну порожнину в межах плащового дентину Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно заповнені пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає болю, термопроба безболісна, ЕОД – 6 мкА. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс

Гострий середній карієс 

Хронічний глибокий карієс

Гострий початковий карієс

Хронічний фіброзний 

Запитання 25

Після застосування методики тотального протравлювання та просушування твердих тканин у процесі реставрації каріозної порожнини ІІ класу за Блеком 25 зуба, лікар помітив, що поверхня емалі набула крейдоподібного вигляду, а дентин став повністю сухим. Як слід опрацювати поверхню емалі та дентину для подальшого проведення реставрації за технікою “wet-bonding” (вологого бондінгу)? 

варіанти відповідей

Опрацювати дентин зволожуючим агентом

Опрацювати емаль і дентин протравлюючим гелем знову

Опрацювати емаль та дентин адгезивною системою 

Опрацювати емаль і дентин пероксидом водороду

Опрацювати емаль і дентин спиртом

Запитання 26

Хвора, 28 років жалітися на короткочасний біль у 15 зубі від хімічних, термічних і механічних подразників, який зникає після їх усунення Об'єктивно: у 15 зубі велика каріозна порожнина з нависаючими краями емалі, заповнена сіруватим розм'якшеним і слабопігментованим дентином Зондування дна порожнини болючіше. Реакція на холодну воду позитивна короткочасна. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

Хронічний фіброзний пульпіт 

Гострий обмежений пульпіт

Гострий середній карієс

Гіперемія пульпи

Запитання 27

Хворий, 19 років, звернувся зі скаргами на кулькоподібне потовщення на 36 зубів. Об'єктивно: на оральній поверхні 46 зуба в ділянці шийки зуба, наявність краплеподібного потовщення покритого емалью в діаметрі 2-3 мм. Який найбільший імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Гіперплазія

 Місцева гіпоплазія

 Надкомплектний зуб

Флюороз

Мраморна хвороба

Запитання 28

Хвора, 40 років, звернулася до стоматолога зі скаргами на біль від термічних, хімічних, механічних подразників, що виникає у зубах фронтальної групи верхньої та нижньої щелеп. Також незначні болі у сроневонижньощелепному суглобі. Об'єктивно: у пацієнтки глибокий прикус, на язиковій поверхні фронтальних зубів верхньої щелепи і вестибулярній поверхні зубів нижньої щелепи емаль стерта до дентину, який є пігментованим та блискучим.

варіанти відповідей

Патологічне стирання зубів

Кислотний некроз

Фізіологічне стирання

Ерозія твердих тканин

 Синдром Стентона-Капдепона 

Запитання 29

Хворий 33 роки, звернувся з метою санації. Під час огляду ротової порожнини в 47 зубі була виявлена неглибока порожнина, що заповнена розм'якшеним дентин. 47 зуб реагує на температурні подразники, після усунення яких біль зникає. Зондування стінок болючіше. Реакція на холодову воду є чутливою. Який діагноз?

варіанти відповідей

Гострий середній карієс

Гострий глибокий карієс

Хронічний середній карієс 

Гострий поверхневий карієс

Клиноподібний дефект

Запитання 30

Під час обстеження, у пацієнта 20 років виявили на 11 зубі білу пляму, розміром 3х4 мм, поверхня блискуча, при зондуванні – гладенька. Пляма виявлена відразу після прорізування 11 зуба. Реакція на термічні та хімічні подразнення – безболісна. Молочний зуб 51 у пацієнта був видалений у ранньому дитячому віці після ускладнення каріозного процесу Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гіпоплазія емалі

 Ерозія емалі

 Початковий карієс

Хронічна травма зуба

Флюороз

Запитання 31

Пацієнту 67 років, після обстеження було встановлено діагноз – карієс цементу 35 зуба. На якому пломбувальному матеріалі слід зупинити свій вибір?

варіанти відповідей

Склоіономірний цемент

Срібній амальгамі

Композиційний матеріал хімічного твердіння

 Силідонту

 Сілі ціну 

Запитання 32

Хворий 19 років, звернувся зі скаргами на наявність косметичного дефекту всіх зубів, який з'явився одразу після прорізування зубів. Об'єктивно: на вестибулярній та жувальних поверхнях всіх зубів верхньої та нижньої челюсті дефекти емалі, наявність темно-бурого окрасу коронок. Перкусія та зондування безболісне. В області вміст фтору у воді – 2,6 мг/л. Визначте попередній діагноз?

варіанти відповідей

Флюороз

Системна гіпоплазія

Хронічний початковий карієс

Ерозія емалі

Хронічний поверхневий карієс 

Запитання 33

Управління охорони здоров'я планує відкрити нову стоматологічну поліклініку, в якій буде відділення терапевтичної стоматології на 12 крісел, по 6 крісел у кабінеті. Яку мінімальну площу повинен мати кабінет для розміщення 6 стоматологічних установок?

варіанти відповідей

49 м2 

40 м2

38 м2

36 м2

34 м2

Запитання 34

Хворий П., 38 років, скаржиться на біль у передніх зубах від температурних, хімічних подразників, відчуття оскоми. З анамнезу: хворий працює на хімічному підприємстві у гальванічному цеху. Біль у зубах та косметичний дефект з'явилися через 2 роки після роботи на підприємстві. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні та ріжучих краях фронтальних зубів емаль відсутня, з нерівними фестончастими краями. Біль при зондуванні та на температурні подразники. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Некроз твердих тканин зуба

Ерозія твердих тканин зуба

 Клиноподібний дефект

Острий поверхневий карієс

Флюороз, деструктивна форма

Запитання 35

Хворий 20-ти років скаржиться на наявність каріозної порожнини у 44 зубі. На жувальній поверхні 44 зуба глибока каріозна порожнина, щільний пігментований дентін. Зондування, перкусія безболісна. ЕОД-12 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний глибокий карієс

Хронічний середній карієс 

Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний фіброзний пульпіт

Гострий глибокий карієс

Запитання 36

Хвора 25 років, з'явилася зі скаргами на наявність світло-коричневої плями в передньому зубі на верхній щелепі. При обстеженні у пришийковій ділянці 23 виявляється одинична пляма світло-коричневого кольору, при зондуванні гладка. Реакція на холодне та зондування безболісні. Поставте найбільш ймовірний попередній діагноз?

варіанти відповідей

 хронічний початковий карієс

флюороз

місцева гіпоплазія емалі

гострий початковий карієс

хронічний поверхневий карієс 

Запитання 37

Пацієнт 60 років з'явився з метою санації ротової порожнини перед майбутнім оперативним втручанням щодо катаракти. Після обстеження був поставлений діагноз: хронічний середній карієс 22 (V клас за Блеком). Який пломбувальний матеріал не слід застосовувати у даного хворого:

варіанти відповідей

Мікрогібридний матеріал світлового затвердіння. 

Мікрогібридний матеріал хімічного затвердіння

Склоіономірний цемент хімічного затвердіння. 

Силікатний цемент.

Макронний композит хімічного затвердіння.

Запитання 38

При профілактичному огляді ротової порожнини у пацієнтки М. 40 років на вестибулярній поверхні 44, 43, 33, 34 зубів, у пришийковій ділянці виявлені Uподібні дефекти твердих тканин, що досягають плащового дентину Стінки дефекту щільні, блискучі, гладкі, безболісні при зондуванні та термічному подразненні. Вкажіть найбільш вирогідний діагноз?

варіанти відповідей

Клиновидні дефекти.

Середній карієс. 

Ерозія твердих тканин зуба.

Пришийковий некроз емалі. 

Гіпоплазія емалі. 

Запитання 39

У стоматологічному кабінеті після робочої зміни на стерильному столику залишилися невикористані стоматологічні інструменти. Як забезпечити стерильність стоматологічного інструментарію? 

варіанти відповідей

Стерилізація без попередньої обробки.

Дезінфекція, стерилізація.

 Дезінфекція, передстерилізаційне очищення, стерилізація. 

Передстерилізаційне очищення, стерилізація.

Тільки дезінфекція. 

Запитання 40

При ремонті стоматологічного кабінету вирішено освітлювати його люмінесцентними ламп. Який має бути рівень освітленості кабінету у люксах?

варіанти відповідей

500 люкс

400 люкс 

300 люкс

200 люкс 

 100 люкс

Запитання 41

При фарбуванні стін та підлоги стоматологічного кабінету використовували рекомендовані світлі тони. Яким має бути коефіцієнт відбиття від стін, стелі та підлоги?

варіанти відповідей

60 

 35 

30

25

20

Запитання 42

До обласної санепідемстанції звернувся лікар-стоматолог за дозволом на відкриття приватного стоматологічного кабінету на 2 стоматологічні універсальні установки. Площа приміщення, де стоматолог планує вести прийом пацієнтів, становить 26 м2. Яку площу повинно мати приміщення за існуючим положенням для двох універсальних стоматологічних установок? 

варіанти відповідей

14 м2 на 1 установку і 10 м2 додатково 

10 м2 на 1 установку і 10 м2 додатково

10 м2 на 1 установку і 7 м2 додатково

7 м2 на 1 установку та 7 м2 додатково

20 м2 на 1 установку та 12 м2 додатково

Запитання 43

Больному 20-ти років поставлено діагноз: хронічний глибокий карієс 12 зуба. Об'єктивно на апроксимально-дистальній поверхні 12 зуба глибока каріозна. порожнина, каріозним процесом також вражено і дистальний кут коронки 12 зуба. Виберіть матеріал для усунення зазначеного дефекту 

варіанти відповідей

Композитним матеріалом світлового затвердіння

 Склоіономерний цемент хімічного затвердіння 

Склоіономерний цемент світлового затвердіння

Полікарбоксілатний цемент

Алюмо-сілікатний цемент

Запитання 44

Хворий 35-ти років звернувся зі скаргами на біль у зубі на верхній челюсті зліва, який виникає під час їжі від дії термічних (особливо від холодної води), механічних та хімічних подразників і зникає одразу після їх усунення. При об'єктивному обстеженні виявлено глибоку каріозну порожнину з вузьким вхідним отром у межах біляпульпарного дентину. Зондування болісне по дну каріозної порожнини. Термодіагностика різко болісна, зникає відразу після усунення подразника. ЕОД – 15 мкА. Поставте діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

Гіперемія пульпи зуба 

Гострий частковий пульпіт

Гострий середній карієс 

Хронічний простий пульпіт

Запитання 45

Лікар-стоматолог проводить пломбування каріозної порожнини ІІ класу за Блеком у 36 методом сендвіч-техніки в одне відвідування чоловіку 35 років. Який з склоіономірних цементів слід обрати в даному випадку як базову прокладку?

варіанти відповідей

Гібридний. 

Водотвердний. 

“Класичний”.

Конденсований.

Зміцнений.

Запитання 46

Вагітна жінка 24-х років звернулася зі скаргами на появу за останнє час кількох каріозних порожнин, випадання раніше поставлених пломб. При об'єктивному дослідженні встановлено: індекс КПУ=16, гігієнічний індекс Федорову-Володкіну дорівнює 3,3 бали. Виберіть оптимальний матеріал для пломбування каріозних порожнин у цьому випадку? 

варіанти відповідей

Склоіономірний цемент.

Срібна амальгама.

Композит хімічного затвердіння

Силікофосфатний цемент

Запитання 47

Хвора 36 років скаржиться на естетичний дефект верхніх передніх зубів. Хвора перебуває на обліку у ендокринолога щодо тиреотоксикозу. Дефекти емалі з'явилися кілька років тому, поступово збільшувалися в розмірах. При огляді в 12, 11, 21, 22 зубах на вестибулярних поверхнях дефекти емалі овальної форми. Зондування та реакція на холодовий подразник безболісне, дно дефектів гладке, блискуче, тверде. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Ерозія твердих тканин зуба

Гострий поверхневий карієс

 Клиноподібні дефекти

Системна гіпоплазія

Некроз твердих тканин зубів

Запитання 48

Лікар-стоматолог проводить лікування 26 зуба з приводу гострого глибокого карієсу у пацієнтки 22 років. Як лікувальну прокладку обраний кальційсаліцилатний цемент "Life". Чим доцільно ізолювати лікувальну прокладку у цьому випадку?

варіанти відповідей

Склоіономірним цементом 

 Ізолюючим лаком 

Адгезивною системою композиту 

Цинк-фосфатним цементом

 Цинк-евгенольним цементом

Запитання 49

Для пломбування каріозної порожнини середньої глибини в 37 (ІІ клас за Блеком) у чоловіка 35 років лікар обрав техніку листкової реставрації. Яким із композитів у даному випадку слід покрити дно та стінки каріозної порожнини для створення початкового суперадаптивного шару?

варіанти відповідей

Текучим 

Конденсується

 Макронаповненим

Мікрогібридним

Мікронаповненим

Запитання 50

У пацієнта, який перебуває на лікуванні у стоматолога, виникли тахікардія, серцебиття, пітливість, тремтіння, нудота, відчуття голоду. Свідомість збережена. Пацієнт страждає на інсулінозалежний сахарний діабет. Яку допомогу потрібно надати пацієнту?

варіанти відповідей

Припинити процедуру, дати цукор у будь-якій формі через рот.

класти пацієнта на плоску поверхню і опустити головний кінець, відчинити вікна. 

Дати пацієнту нітрогліцерин у спреї або сублінгвально таблетку

Ввести внутрішньом'язово адреналін у дозі 0,5-1,0 мг

Ввести внутрішньовенно кортикостероїди

Запитання 51

Хвора 44 р., скаржиться на відчуття оскоми у різцях верхньої щелепи, яке з'явилося 1,5 р. тому. Об'єктивно: на найбільш випуклій частині вестибулярних поверхонь коронок 12, 11, 21, 22 зубів виявляються круглої форми дефекти з гладенькою, блискучою, щільною поверхнею, що у глибину сягають дентину. Глибина дефектів поступово зменшується від центру до переферії. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

 Ерозія емалі 

Клиноподібний дефект

Гіпоплазія системна

Хронічний середній карієс

Флюороз, деструктивна форма

Запитання 52

Жінка 27 років звернулася до стоматолога зі скаргами на біль від холдного у 35, який швидко проходить після усунення подразника. При об'єктивному дослідженні в пришийковій області 35 виявлено дефект твердих тканин межах емалі. Краї дефекту тендітні, білого кольору. ЕОД – 5мкА. Який найбільш ймовірний діагноз

варіанти відповідей

 Гострий поверхневий карієс.

Місцева гіпоплазія емалі.

Гострий карієс.

Некроз емалі.

Запитання 53

До лікаря-стоматолога з метою санації ротової порожнини звернулася жінка 39 років. При об'єктивному дослідженні в області сліпої ямки 37 виявлена велика каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину. Дентін на дні та стінках порожнини щільний, пігментований. Каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба. Зондування та перкусія безболісні. Реакція на холодовий подразник безболісна. ЕОД – 6 мкА. Поставте найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний глибокий карієс

Хронічний середній карієс

Ххронічний фіброзний пульпіт

Хронічний періодонтит

 Гострий глибокий карієс

Запитання 54

Дівчина 18 років звернулася до стоматолога зі скаргами на наявність багатьох плям темно-коричневого кольору на зубах верхньої та нижньої щелепи. Народилася і до 10 років мешкала у місти з вмістом фтору в питній воді 2,2 мг/л. Що з нижчепереліченого могло запобігти розвитку патології твердих тканин? 

варіанти відповідей

Прийом внутрішньо препаратів кальцію і фосфору. 

 Прийом внутрішньо препаратів фтору.

 Санація зубів.

 Ретельний гігієнічний догляд за ротовою порожниною.

Введення в раціон морських продуктів.

Запитання 55

Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає при його усуненні. Об'єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока каріозна порожнина, заповнена розм'якшеним дентином, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна під час дії подразника. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс. 

 Хронічний фіброзний пульпіт

Загострення хронічного пульпіту.

Гострий середній карієс.

Гіперемія пульпи. 

Запитання 56

Хвора 25 років, скаржитися на косметичний дефект зубів. Об-но: на всіх поверхнях коронок зубів чисельні плями коричневого кольору без ерозування емалі, з гладенькою поверхнею. Розчином метиленового синього плями не фарбуються. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Флюороз

Гіпоплазія системна 

Карієс у стадії пятна

Ерозія емалі 

Кислотний некроз емалі

Запитання 57

Хворий 20р., звернувся до лікаря-стоматолога зі скаргами на наявність крейдоподібних плям 11, 12, 21, 22 зуба, відчуття оскоми від хімічних подразників під час їжі. Огляд : у пришийковій ділянці 11,12, 21, 22 зубів виявлені білі плями розміром 0,2х0,3 см, з шорсткою поверхнею, яка забарвлюється 2 % розчином метиленового синього. Встановіть діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий початковий карієс

Хронічний початковий карієс

Гострий поверхневий карієс

Гіпоплазія емалі

Флюороз 

Запитання 58

Хворий О. 21, рік звернувся зі скаргами на естетичний дефект, який помітив тиждень тому. При огляді на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 21 виявлено крейдодібну пляму з матовою поверхнею, шорсткувату при зондування. Холодова проба та перкусія безболісні. При обробці 2% розчином метиленового синього вогнище поразки забарвився у синій колір. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий початковий карієс

Хронічний початковий карієс

Гострий поверхневий карієс

Гіпоплазія емалі

Флюороз

Запитання 59

Хворому А. був поставлений діагноз хронічний початковий карієс на дистальній поверхні 26. Яке лікування можна запропонувати у разі?

варіанти відповідей

Лікування не потрібне 

 Ремінералізуюча терапія

Препарування та пломбування

Сошліфування та ремтерапія

Видалення

Запитання 60

Хворий 47 років, працює на хімічному підприємстві, звернувся зі скаргами на біль в зубах від хімічних та температурних подразників. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні верхніх фронтальних зубів емаль матова з крейдоподібними плямами, а також дефекти з відколами емалі і оголеним темним дентином. Поставте діагноз? 

варіанти відповідей

Некроз твердих тканин

Множинний карієс

Ерозія емалі

 Клиноподібний дефект

Гіпоплазія емалі 

Запитання 61

Хворий 30-ти років звернувся до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект та незначну болючість 44 під час чищення зубів. Об'єктивно виявлено каріозну порожнину V-го класу за Блеком у межах плащового дентину. Зондування стінок порожнини викликає незначну болючість, термопроба – позитивна. Який пломбувальний матеріал доцільно обрати для реставрації цієї порожнини?

варіанти відповідей

Компомер

Композитний матеріал хімічного твердіння

Амальгама

Полікарбоксилатний цемент

Кермет

Запитання 62

Хворий 27 років звернувся до лікаря-стоматолога для профілактичного огляду метою отримання медичної справки. Під час огляду порожнини рота в 22 зуби пришийкової області виявлення дефекту твердих тканин зуба в межах плащового дентину. Дентин щільний, пігментований. Реакція на зондування та перкусію відсутня. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс 

Флюороз, деструктивна форма

Клиноподібний дефект

Ерозія твердих тканин зуба

Гіпоплазія, деструктивна форма

Запитання 63

Хворий 18 років, скаржитися на короткочасний біль у 37 зубі від солодкого і холодного. На жувальній поверхні 37 зуба каріозна порожнина в межах плащової кулі дентину, заповнена розм'якшеним дентином, зондування стінок каріозної порожнини у межахі емалево-дентинної ділянки, ЕОД – 6 мк. Який найбільш ймовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий середній карієс

Гострий поверхневий карієс

Гострий глибокий карієс 

 Хронічний фіброзний пульпіт

 Гіперемія пульпи

Запитання 64

Хворий О., 20 років, скаржитися на наявність каріозної порожнини у 44. Про: апроксимально-медіальної поверхні 44 визначається каріозна порожнина в межах біляпульпарної кулі дентину, заповнена щільним пігментованим дентіном, зондування каріозної порожнини безболісне, перкусія 44 безболісна, ЕОД – 6 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний глибокий карієс 

Хронічний середній карієс

Хронічний періодонтит

Хронічний фіброзний пульпіт

Гіперемія пульпи

Запитання 65

Хвора 40 років звернулася зі скаргами на біль від холодного, солодкого в 11, 21 зубах; наявність косметичного дефекту. При огляді у 11, 21 на опуклій частині вестибулярної поверхні коронки зуба виявлено дефекти овальної емалі форми, з гладким, блискучим щільним дном. В анамнезі хвора на тиреотоксикоз. Який найімовірніший попередній діагноз?

варіанти відповідей

Ерозія твердих тканин зуба

Клиноподібний дефект

Поверхневий карієс

Некроз емалі

Недосконалий амелогенез

Запитання 66

Чоловік 35 років звернувся до лікаря з метою санації ротової порожнини. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні у пришійковій ділянці 22 зуба виявлено дефект твердих тканин у межах плащового дентину, дентин твердий, темного кольору, дно шорстке. Зондування, холод, біль не викликають. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс

Ерозія емалі

Клиноподібний дефект

Флюороз, деструктивна форма 

Некроз твердих тканин

Запитання 67

Жінка 25 років звернулася до лікаря-стоматолога із скаргами на гострий біль в ділянці нижньої щелепи праворуч, що виникає під час їжі. Об'єктивно: на апроксимально-дистальній поверхні 45 визначається каріозна порожнина, що виконана світлим м'яким дентином. Зондування слабо болісне по всьому дну, перкусія безболісна. Від холодної води - швидко зникаючий біль. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

Гострий середній карієс

Хронічний глибокий карієс

Хронічний середній карієс 

Хронічний фіброзний пульпіт

Запитання 68

Жінка звернулася до клініки зі скаргами на болі від термічних та хімічних. подразників у зубах верхньої та нижньої щелепи. При об'єктивному дослідженні пришийкових ділянокі 14, 15, 24, 25, 31, 32, 41, 42 виявлені дефекти твердих тканин зубів з поверхнями, що сходяться під кутом, в межах середньої третини дентину. Стінки гладеннькі, щільні, поліровані. Вкажіть тактику ведення цієї хворої?

варіанти відповідей

Пломбування компомером без попереднього препарування

Лікарського втручання не потрібно

Місцева флюорізація

Препарування з подальшим пломбуванням композитними матеріалами

Ремінералізуюча терапія 

Запитання 69

При профілактичному огляді у хворого 45 років у 23 виявлено каріозну порожнину до меж плащового дентину. Дно та стінки виконані щільним різко пігментованим дентином, зондування, реакція на холод безболісні, перкусія 23 безболісна. ЕОМ = 6 мкА. Поставте найімовірніший діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс

Гострий середній карієс 

Хронічний глибокий карієс 

Гострий глибокий карієс

Хронічний періодонтит

Запитання 70

Чоловік 39-ти років скаржиться на косметичний дефект, гіперестезію 12, 11, 22 зубів. При огляді на вестибулярній поверхні вказаних зубів дефекти овальної форми блискучими гладкими стінами. Зондування безболісне реакція на холодовий подразник чутлива. Забарвлюється 5% настийкою йоду. Який з перерахованих діагнозів найбільш вирогідний?

варіанти відповідей

Ерозія емалі 

Поверхневий карієс

Клиновидний дефект

Системна гіпоплазія 

Флюороз.ерозивна форма

Запитання 71

Чоловік 22 років звернувся до стоматологічної поліклініки зі скаргами на наявність каріозної порожнини у 11 зубі. До лікаря звернувся вперше. Об'єктивно: на апроксимально-медіальної поверхні виявлено каріозна порожнина, що виконана світлим розм'якшеним дентином. Каріозна порожнина розташована в межах плащового шару дентину. Реакція на холод слабко позитивна. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий середній карієс

Гострий глибокий карієс

Хронічний середній карієс

Хронічний глибокий карієс 

Поверхневий карієс 

Запитання 72

Хвора 49 років скаржиться на косметичний дефект у 11, 21, 22 зубах, який виник більше року тому. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні є неглибокі чашоподібні дефекти емалі круглої форми, дно має жовтуватий колір Холодна та гаряча вода біль не викликає. Який спосіб лікування потрібний хворому?

варіанти відповідей

Пломбування

Протезування

Ремінералізуюча терапія

Відбілювання

Лікування не потрібне

Запитання 73

Хвора С., 25 років звернулася до клініки терапевтичної стоматології зі скаргами на короткочасний біль у 46 зубі при попаданні твердої їжі у 46 зуб. Вказані скарги з'явилися кілька місяців тому. Після усунення подразнення біль відразу зникає. Об’єктивно на апроксимально-дистальній поверхні 46 зуба каріозна порожнина в зоні площового дентину. Вхідний отвір великий. Дентин твердий, пігментований, важко знімається, зондування дна та стінок каріозної порожнини безболісне. Горизонтальна перкусія 46 зубу безболісна. ЄОД6мА. Який найбільш імовірний діагноз7

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс.

 Гострий середній карієс

Хронічний глибокий карієс

Гострий глибокий карієс

Хронічний періодонтит.

Запитання 74

Чоловік 37 років скаржиться на естетичний дефект у верхніх передніх зубах. Об'єктивно: на вестибулярних поверхнях 11,12, 21, 22 неглибокі чашоподібні дефекти емалі овальної форми. Дно щільне, світле. Зондування та холодова проба безболісні. Який оптимальний метод лікування?

варіанти відповідей

Пломбування

Ремінералізуюча терапія

Протезування

Зішліфування

Лікування не потрібне

Запитання 75

Дівчина 20 років скаржиться на біль від солодкого, кислого. Об'єктивно: на вестибулярної поверхні 11 – крейдоподібна пляма, шорстка при зондуванні. У центрі плями визначається дефект у межах емалі. Індекс Федорова – Володкіна 2,5 бала (ГІ). Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий поверхневий карієс

Гострий середній карієс 

Гіпоплазія емалі 

Початковий карієс

Некроз емалі

Запитання 76

Юнак 17 років скаржиться на наявність естетичного дефекту у вигляді світлих плям на зубах. За місцем проживання наявність фтору в питній воді становить 1 мг/л. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні 11,12, і 21,22, горбках 16, 26, 36 та 46 крейдоподібні плями з блискучою поверхнею, що визначаються з моменту прорізування зубів. Який найімовірніший діагноз? 

варіанти відповідей

Системна гіпоплазія

Множинний карієс 

Ендемічний флюороз

Ерозія емалі

Недосконалий амелогенез

Запитання 77

Хворий 25 років скаржиться на короткочасний біль при прийманні солодкого, гарячого, прохолодного. Об'єктивно: у 36 зубі на контактній поверхні каріозна порожнина у межах навколопульпарного дентину. Дентін розм'якшений. Зондування дна каріозної порожнини болісне. Вертикальна та горизонтальна перкусія безболісна. ЕОД 9 мкА. Який найбільш імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

Гострий середній карієс

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний глибокий карієс 

Хронічний середній карієс 

Запитання 78

При обстеженні лікарем-стоматологом 19-річної дівчини в пришийкових ділянках 11, 21 були виявлені білі плями, які, за словами пацієнтки, з'явилися біля двох місяців тому і з часом повільно збільшуються. Для якого з перелічених захворювань притаманний такий анамнез?

варіанти відповідей

Карієса. 

Гіпоплазії емалі.

Некрозу

Флюорозу.

Ерозія твердих тканин. 

Запитання 79

Дівчина 18 років при зверненні до стоматолога пред'являє скарги на наявність білих плям на різцях верхньої щелепи. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 21 ближче до ріжучого краю визначаються дві симетричні білуваті плями неправильної форми. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Системна гіпоплазія емалі

Місцева гіпоплазія емалі 

Гострий початковий карієс 

Ерозія емалі

Ендемічний флюороз

Запитання 80

Хвора 25 років звернулася із скаргами на біль у 15, які виникають внаслідок дії термічних подразників та швидко зникають після їх усунення. Об'єктивно:у пришийковій ділянці 15 на вестибулярній поверхні візуально визначається дефект з гладкими стінками, що сходяться під кутом. Термометрія болісна, перкусія безболісна. Який правильний діагноз?

варіанти відповідей

Клиноподібний дефект

Ерозія емалі

Гіпоплазія емалі

 Флюороз

Поверхневий карієс

Запитання 81

Жінка, 25 років, скаржиться на короткочасний біль від сладкого, холодного у 21. Об'єктивно: у пришийковій ділянці 21 зуба – дефект твердих тканин у межах емалі. Краї емалі нерівні, крейдоподібні. Зондування дна порожнини безболісне, реакція на холод болісна, але швидко минає. Поставте діагноз? 

варіанти відповідей

Поверхневий карієс

Клиноподібний дефект

 Початковий карієс

Гіпоплазія емалі

 Ерозія емалі 

Запитання 82

Хвора 49 років скаржиться на косметичний дефект 11,21,22 зубів, який виник більше року тому. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні по екватору 11,21,22 зубів є неглибокі чашоподібні дефекти емалі, щільні під час зондування. Холодна вода біль не викликає. . Визначте попередній діагноз.

варіанти відповідей

Ерозія емалі 

Клиноподібний дефект

Поверхневий карієс 

Гіпоплазія 

Флюороз

Запитання 83

Хворий А., 35 років, звернувся зі скаргами на наявність дефектів у верхніх зубах щелепи, підвищену чутливість на механічні, хімічні та температурні подразники. В анамнезі вживання великої кількості цитрусових, соків, а також використання твердої зубної щітки. Об'єктивно: на вестибулярної поверхні фронтальних зубів, вище екватора, дефекти в межах дентину овальної форми, дно та стінки гладкі, блискучі, тверді. Поставте діагноз. 

варіанти відповідей

Ерозія твердих тканин

Клиноподібний дефект

 Хронічний середній карієс

Гіпоплазія

Кислотний некроз емалі

Запитання 84

Хворий 20 років, звернувся з метою санації. Об'єктивно: на вестибулярній поверхні 11 і 12 кілька крейдоподібних плям діаметром 2х3 мм напівовальної форми, поверхня шорстка при зондуванні. Який тест буде найінформативніший у проведенні диференційної діагностики даної патології?

варіанти відповідей

Вітальна окраска

ЕОД

Зондування

Термодіагностика

ТЕР-тест

Запитання 85

Пацієнт 30 років звернувся до стоматолога зі скаргами на короткочасний біль від дії холодового подразника, який відразу зникає при його усуненні. Об'єктивно: на жувальній поверхні 47 зуба глибока каріозна порожнина, заповнена розм'якшеним дентином, зондування дна порожнини викликає незначну болючість, термопроба позитивна тільки під час дії подразника, рентгенологічно в периапікальних тканинах змін немає. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс.

 Хронічний фіброзний пульпіт

 Хронічний гранулюючий періодонтит.

Хронічний серозний карієс.

Гострий очаговий пульпіт.

Запитання 86

У пацієнта К., 46 років при об'єктивному обстеженні на жувальній поверхні 46 зуба виявили каріозну порожнину в межах плащового дентину Каріозна порожнина заповнена залишками їжі, стінки та дно виконані пігментованим дентином, зондування дна та стінок не викликає больових відчуттів, термопроба безболісна, ЕОД = 4мкА. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс.

Гострий середній карієс. 

Хронічний глибокий карієс.

Гострий початковий карієс.

Хронічний фіброзний пульпіт.

Запитання 87

Пацієнтка 23 років, скаржиться на наявність плям білуватого кольору на жувальних зубах, почуття оскоміні, яке виникає під час прийому кислої їжі. Плями з'явилися близько 3-х місяців тому. Об'єктивно: у пришийковій ділянці 46, 36, 27 крейдоподібні плями, які добре забарвлюються 2 % метиленовим синім, при зондуванні визначається шорсткість. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий початковий карієс.

 Гострий поверхневий карієс.

Гіпоплазія емалі. 

 Ендемічний флюороз.

Хронічний поверхневий карієс. 

Запитання 88

Під час проведення санаційних заходів в інституті у студентки 18 років, на вестибулярній поверхні нижче екватора 24 зуба виявлено крейдоподібне блискуче пятно. Скарги відсутні у пацієнтки. Склад фтору у воді 1,1 мг/л. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Місцева гіпоплазія. 

Системна гіпоплазія.

Гострий поверхневий карієс.

Ендемічний флюороз. 

 Гострий початковий карієс.

Запитання 89

Дівчина 21 року скаржиться на наявність каріозної порожнини у 26 зубі. Об'єктивно: у 26 зубі каріозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, дентин щільний, пігментований, больова реакція на холодовий подразник чутлива, перкусія та зондування безболісні. Поставте попередній діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний глибокий карієс

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний середній карієс

Гострий глибокий карієс

Гострий середній карієс

Запитання 90

У пацієнта К. 19р., після зняття нальоту у пришийкової ділянці 11 та 21 виявлено два білі плями. На холодовий подразник – реакція відсутня. При висушуванні - розмір плями збільшується. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Початковий карієс

Флюороз

Місцева гіпоплазія

Некроз емалі 

Недосконалий емалегенез

Запитання 91

Хвора 42 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у 26 зубі. Об'єктивно: о 26 зубі глибока каріозна порожнина, дентин щільний, пігментований, больова реакція на холодовий подразник чутлива, перкусія та зондування безболісні. Поставте попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний глибокий карієс

Гострий глибокий карієс

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний середній карієс

 Гострий середній карієс

Запитання 92

У дівчини 17 років на вестибулярній поверхні різців нижньої та верхньої щелеп молярів виявлені множинні плями молочного кольору, симетрично розташовані, безболісні при зондуванні Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гіпоплазія емалі

Початковий карієс

Некроз емалі

Ерозія емалі

Флюороз

Запитання 93

У хворого 32 роки, скарги на короткочасний біль від хімічних та термічних подразників у зубі на верхній щелепі зліва, що швидко зникає після усунення півразника. При об'єктивному обстеженні в 26 каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором, в межах плащового дентину. Дентин дна та стінок м'який. серого кольору. Зондування по емалево-дентинній межі болісне. Перкусія безболісна. ЕОД – 6 мкА. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий середній карієс.

Хронічний фіброзний пульпіт.

Гострий поверхневий карієс.

Гострий глибокий карієс.

Хронічний середній карієс. 

Запитання 94

Пацієнтка Д., звернулася до стоматолога зі скаргами на косметичний дефект, що має місце у пришійковій зоні верхніх та нижніх іклів. Біль від різного роду подразників не відмічається. При об'єктивному обстеженні виявлені у пришійковій зоні верхніх та нижніх іклів з вестибулярної поверхні Vподібної форми дефекту. Поверхні дефектів гладкі, блискучі, тверді. Реакція на зондування, холодові подразники відсутня. Призначте лікування?

варіанти відповідей

Пломбування дефектів.

Покрити зуби металевими коронками

Аплікації 10% розчином кальцію глюконату.

Покриття фторлаком

Лікарського втручання не потребує. 

Запитання 95

Хвора Ф., 35 років, звернулася зі скаргами на косметичний дефект коронок верхніх передніх зубів, що поступово збільшуються на протязі близько десяти років. Пацієнтку турбують неприємні відчуття при чищенні зубів, від хімічних подразників. При об'єктивне обстеження на вестибулярній поверхні фронтальних зубів верхньої щелепи виявлені дефекти в межах емалі зубів овальної блюдцеподібної форми з чіткими межами. Реакція на зондування, холодові подразники є позитивною. Діагностуйте захворювання?

варіанти відповідей

Ерозія емалі.

Гіпоплазія емалі.

Клиновидний дефект.

 Кислотний некроз зубів. 

Гіперестезія твердих тканин зуба.

Запитання 96

У хворого 30 років, скарги на наявність каріозної порожнини. Каріозна порожнина з`явилася 5 місяців тому. При об'єктивному обстеженні в 26 каріозна порожнина з широким вхідним отвором, у межах плащового дентину. Каріозна порожнина не сполучається з порожниною зуба. Дентин дна і стінок каріозної порожнини твердий, пігментований. Який попередній діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс. 

Хронічний поверхневий карієс.

Гострий середній карієс.

Гострий глибокий карієс. 

Хронічний глибокий карієс.

Запитання 97

Хвора Н., скаржиться на гострий короткочасний біль у зубі від термічних та хімічних подразників. Зуб раніше не лікувався, біль з'явився близько місяця тому. Об'єктивно: у 36 на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина в колопульпарному дентині, з навислими краями крейдоподібної емалі. Дентин дна та стінок м'який. Зондування дна слабоболісне. Короткочасний біль від холодового подразника. ЕОД – 8 мкА. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

 Гострий середній карієс

Гіперемія пульпи.

Хронічний глибокий карієс.

Хронічний фіброзний пульпіт.

Запитання 98

У хворого Н., 51 рік, скарги на підвищену больову чутливість зубів від температурних, хімічних, механічних подразників. Біль інтенсивний, але швидко минає після усунення подразника. Під час обстеження виявлено відсутність шару емалі на жувальній поверхні молярів та ріжучому краю іклів та різців. Оголений дентин твердий, гладкий, блискучий. ЕОД – 5 мкА. Поставте діагноз?

варіанти відповідей

Гіперестезія твердих тканин зуба. 

Гіпоплазія емалі.

Клиноподібний дефект.

Ерозія емалі. 

 Флюороз. 

Запитання 99

Жінка 18 років скаржитьсяся на чутливість зубів до солодкого, кислого, косметичний дефект. При огляді: у пришийковій ділянці 14, 13 поодинокі крейдоподібні плями зматовим відтінком без ушкодження емалі, безболісні при зондуванні, забарвлюються 2% розчином метиленового синього, ЕОД – 2 мкА. Який із перерахованих діагнозів найбільш вирогідний?

варіанти відповідей

Початковий карієс

Флюороз, пятниста форма

Локалізована гіпоплазія

Поверхневий карієс

Ерозія емалі

Запитання 100

Юнак 18 років, скаржиться на чутливість до солодкого та кислого в ділянці 14,13,12,23,24. При огляді у пришийковій ділянці поодинокі крейдоподібні матові плями з нечіткими краями. Який метод обстеження найточніше доведе діагноз?

варіанти відповідей

Вітальне забарвлення

Рентгенографія

 Зондування

Електроодонтометрія

Термометрія

Запитання 101

Хворий 23 роки, скаржиться на наявність каріозної порожнини у 15, яку помітив рік тому. При огляді на апроксимальній поверхні глибока каріозна порожнина, яка не сполучається з порожниною зуба, виконана щільним пігментованим дентином. Зондування, реакція на холод, перкусія безболісні. ЕОД – 10 мкА. Який із перерахованих діагнозів є найбільш імовірним? 

варіанти відповідей

Хронічний глибокий карієс

Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний середній карієс

Хронічний гранульоматозний періодонтит

Запитання 102

Чоловік 25 років скаржиться на біль у ділянці фронтальних верхніх зубів під час вживанні холодної їжі, що з'явився 2 місяці тому після перенесеної травми. При огляді: відсутній кут коронки 11, відлам ріжучого краю 21 в межах дентину. Зондування 11 і 21 болісне, реакція на холодовий подразник болісна, короткочасна, ЕОД – 6 мкА. Який із пломбувальних матеріалів найбільш доцільний для реставрації цих зубів?

варіанти відповідей

Гібридний композит 

Компомірний 

Склоіономірний 

Сілікатний цемент

Макрофільний композит

Запитання 103

Дівчина 16 років звернулася до клініки зі скаргами на наявність на вестибулярних поверхнях центральних верхніх різців білястих плям. Плями з'явилися кілька місяців тому, з часом збільшуються. Народилася і проживає на території з вмістом фтору в питній воді 1,4 мг/л. Визначте тактику лікаря щодо цих плям?

варіанти відповідей

Ремінералізуюча терапія 

Лікарського втручання не потрібно

Препарування з наступним пломбуванням

Срібління плям

Зішліфування плям

Запитання 104

Жінці 48 років лікар встановив діагноз: ерозія твердих тканин 11, 21, 34, 35, 44, 45. Виберіть із перерахованих оптимальний матеріал для пломбування в даному випадку. 

варіанти відповідей

Дайрект АР

Карбодент

Призма(Стомадент)

Валюкс Плюс

Евікрол

Запитання 105

Хворий звернувся зі скаргами на постійний ниючий біль у зубі, що посилюється при накушуванні. 3 дні тому зуб був запломбований з приводу глибокого карієсу. Об'єктивно: у 16 на жувальній поверхні пломба, вертикальна перкусія болісна. Зубні ряди не змикаються у прикусі. Слизова оболонка в області проекції верхівки кореня 16 без змін; термометрія безболісна, ЕОД – 6 мкА. На рентгенограмі тканини періодонту без змін. Що повинен зробити лікар насамперед?

варіанти відповідей

Корекція пломби

Видалити пломбу 

Призначити фізпроцедури

 Назначити антисептичні полоскання 

Провести знеболювання

Запитання 106

Хворій 25 років, з хронічним глибоким карієсом 46 було поставлено пломбу зі срібної амальгамі, що мала прокладку на дні товщиною 0,5 мм з фосфатцементу. Через добу з'явився короткочасний біль від термічних подразників. Які негативні якості амальгамі спричинили появу болю?

варіанти відповідей

Висока теплопровідність

Відсутність адгезії

Токсична дія ртуті

Токсична дія окислів

Тривале твердіння пломби

Запитання 107

У хворого 30 років, скарги на короткочасний біль у зубі від солодкого та холодного. Біль з'явився місяць тому. Об'єктивно: у 26 – каріозна порожнина з вузьким вхідним отвором у межах плащового дентину. Дентін дна і стінок м'який, зондування по емальово-дентинній межі болісне, перкусія безболісна, термодіагностика - біль, який швидко зникає після усунення подразника. Визначте діагноз?

варіанти відповідей

Гострий середній карієс 

Гострий початковий карієс 

 Гіперемія пульпи

Гострий глибокий карієс 

Хронічний фіброзний пульпіт

Запитання 108

Хворий 40 років, з'явився зі скаргами на затримку їжі в зубі на нижній щелепі. Порожнину замітив 7 місяців тому. Об'єктивно: у 34 — каріозна порожнина з широким вхідним отвором у межах плащового дентину. Дентин дна і стінок твердий пігментований. Зондування дна та стінок безболісне. ЕОД - 5 мка. Визначте діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний середній карієс

Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний простий пульпіт

Хронічний глибокий карієс 

Хронічний початковий карієс

Запитання 109

Хвора Б. 20 років, звернулася зі скаргами на чутливість у 23 зубів при прийомі кислої чи солодкої їжі. Біль зникає після усунення подразників. Скарги з'явилися дві тижні тому. На вестибулярній поверхні 23 біла пляма 2- 3мм. Поверхня шорстка, забарвлення метиленовим синім не зникає після змивання його водою. Поставте найвирогідніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий початковий карієс

Хронічний початковий карієс

Плямиста форма флюороз

Початкова стадія некрозу емалі

Місцева гіпоплазія емалі. 

Запитання 110

Хвора 20 років, з'явилася до лікаря-стоматолога зі скаргами на короткочасний біль у 22 від холодових подразників, при потраплянні до зуба їжі, що триває на протязі кількох місяців. Після обстеження встановлено діагноз: “гострий глибокий карієс 22”. Який матеріал для прокладки ви накладете на дно каріозної порожнини? 

варіанти відповідей

Кальцидонт

Паста з трипсіном

Фосфат-цемент

Фосфат-цемент, що містить срібло

Сілідонт

Запитання 111

У хворого при обстеженні порожнини рота виявлена каріозна порожнина у 11 в межах біляпульпарного дентину з пошкодженням кута коронки зуба та ріжучого краю. Якому пломбувальному матеріалу слід надати перевагу? 

варіанти відповідей

 Композитний матеріал світового затвердження

Склойономерний цемент світлового затвердження 

Композитний матеріал хімічного затвердження типу паста-паста

Композитний матеріал хімічного затвердження типу порошок-рідина

 Силикатний цемент

Запитання 112

У хворого 26 років на вестибулярних поверхнях центральних та латеральних різців верхніх та нижніх щелеп, а також на перших молярах, виявлені чисельні плями молочного кольору, розташовані суворо симетрично, безболісні при зондуванні та під час дії температурних подразників. Який найбільш вирогідний діагноз?

варіанти відповідей

Системна гіпоплазія

Гострий початковий карієс

Некроз емалі

Флюороз 

 Ерозія емалі

Запитання 113

Хвора скаржиться на біль від кислого та солодкого у 11 . На вестибулярній поверхні в пришийковій ділянці 11 на тлі мелоподібного змінення емалі є дефект у межах емалево-дентинної межі зі світлим дном Зондування болісно, перкусія та холодова проба безболісна. Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Гострий поверхневий карієс.

Гострий початковий карієс.

Гострий середній карієс.

Гіпоплазія емалі.

Флюорооз

Запитання 114

Хвора 25 років близько двох тижнів скаржиться на біль у 15, який виникає від солодкого та швидко минає після усунення подразника. Об'єктивно: у 15 на жувальній поверхні в межах емалі дефект. Краї емалі крихкі, білого кольору. Термометрія, перкусія безболісні. ЕОД – 6мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий поверхневий карієс

Гіпоплазія емалі

Гострий середній карієс

Ерозія емалі

 Флюороз, ерозивна форма

Запитання 115

Дівчина 17 років скаржиться на чутливість зубів до солодкого та кислого. При огляді: у пришийковій ділянці 14, 13, 23, 24 мелоподібні плями з матовим відтінком, безболісні під час зондування. Плями фарбуються 2% розчином метиленового синього. ЕОД – 4 мкА. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий початковий карієс

Гострий поверхневий карієс

Системна гіпоплазія

Флюороз, плямиста форма

 Ерозія емалі

Запитання 116

Жінка 42 років, скаржиться на наявність каріозної порожнини у 23, косметичний дефект. Об'єктивно: у пришийковій ділянці 23 визначається широка каріозна порожнина, що глибоко заходить під ясна. Порожнина розташована в середніх шарах дентину. Дентин на дні та стінках щільний, темно-коричневого кольору. Зуб у кольорі не змінено. Виберіть оптимальний матеріал для пломбування в цьому клінічному випадку?

варіанти відповідей

Склоіономірний цемент 

Композит хімічного затвердіння

Силікофосфатний цемент

Силікатний цемент

Композит світлового затвердіння

Запитання 117

Хворий 27 років скаржиться на короткочасний біль у 16 зубі від солодкої та холодної їжі протягом кількох тижнів. Об'єктивно: на апроксимальній поверхні 16 зуба порожнина в межах плащового дентину, яка виконана розм'якшеним слабо пігментованим дентином. Після некректомії дно каріозної порожнини щільне. Препарування стінок дефекту чутливе у ділянці емалево-дентинної межі. 16 зуб реагує на силу струму 5 мкА. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий середній карієс.

Гострий глибокий карієс. 

Хронічний середній карієс.

Хронічний глибокий карієс.

Хронічний періодонтит

Запитання 118

Хворому 25 років, встановлено діагноз хронічний глибокий карієс 43 зуби. Об'єктивно: каріозна порожнина знаходиться на вестибулярній поверхні 43 зуби в пришийковій ділянці, нижче за рівень екватору. Оберіть оптимальний постійний пломбувальний матеріал. 

варіанти відповідей

Компомер.

Альмагама.

Композит хімічної полімеризації. 

Силіко-фосфатний цемент. 

 Композит світлової полімеризації

Запитання 119

Хворий 40 років скаржиться на наявність каріозної порожнини у 22. Об'єктивно: на медіальній поверхні 22 глибока каріозна порожнина, при зондуванні незначний біль. Який оптимальний матеріал для пломбування 22? 

варіанти відповідей

Композиційний матеріал світлового затвердження. 

Алюмо-силикатний цемент 

Склоіономерний цемент світлового затвердження

Склоіономерний цемент хімічного затвердження

Силіко-фосфатний цемент

Запитання 120

Жінка 25 років, звернулася до лікаря-стматолога зі скаргами на гострий біль у ділянці нижньої щелепи праворуч, що виникають під час прийому їжі. Об'єктивно: на дистально-жувальній поверхні 45 визначається каріозна порожнина, що виконана світлим розм'якшеним дентином. Зондування болюче по всьому дну, перкусія безболісна. Від холодної води - біль, що швидко минає. Який із запропонованих засобів ви розмістите на дні порожнини? 

варіанти відповідей

Кальційвмісну пасту

Пасту, що містить антибіотик

 Пасту, що містить кортикостероїд

Бактерицидний цемент

Фосфатний цемент 

Запитання 121

Жінка 28 років зі скаргами на гострий біль в ділянці верхньої щелепи зліва Під час їжі. 6 днів тому було видалено 28, після чого і з'явився біль. Хвора вважає, що при видаленні 28 був "порушений" сусідній зуб. Об'єктивно: лунка 28 у стадії загоєння. На дистальній поверхні 27 - каріозна порожнина у пришийковій ділянці, що не сполучається з порожниною зуба. Від холодового подразника - біль, що швидко минає. Дентин дна і стінок світлий, пом'якшений. Зондування болісно по всьому дну. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс.

Гострий обмежений пульпіт. 

Гострий дифузний пульпіт.

Хронічний глибокий карієс.

Хронічний фіброзний пульпіт.

Запитання 122

Чоловік 35 років звернувся зі скаргами на біль, що швидко минає в ділянці 46, 47 від термічних подразників. При об'єктивному дослідженні виявлено, що жувальні поверхні 46, 47 інтактні, апроксимальні поверхні обстежити не вдалося внаслідок щільного розташування зубів. Яке додаткове дослідження повинен провести лікар у цій клінічній ситуації? 

варіанти відповідей

Рентгенографію.

Вітальне фарбування.

Люмінесцентне дослідження. 

Визначення електроопору

Електроодонтометрію.

Запитання 123

Жінка 27 років звернулася зі скаргами на наявність зруйнованого 11, косметичний дефект. Під час огляду на медіальній поверхні виявлено глибока каріозна порожнина. Кут та частина ріжучого краю відсутня. Виберіть оптимальний матеріал для відновлення коронки 11?

варіанти відповідей

Мікрогібридний композит

Макронаповнений композит

 Мікронаповнений композит

Склоіономірний цемент

Силікатний цемент

Запитання 124

Жінка 63 років, звернулася зі скаргами на наявність каріозних порожнин на вестибулярній поверхні центральних верхніх різців Об'єктивно: у пришийковій ділянці 11 та 21 визначаються каріозні порожнини в межах середніх шарів дентину. Дентин на дні порожнин щільний, різко пігментований темно-коричневого кольору. Слизова ясен злегка набрякла, застійно гіперемована. Прикус глибокий. Вкажіть протипоказання для пломбування каріозних порожнин фотокомпозитом?

варіанти відповідей

Наявність запалення ясен 

Наявність аномалії прикусу 

Наявність темного дентину на дні порожнин

Глибина порожнини 

Пришийкова локалізація порожнин

Запитання 125

Хворий звернувся зі скаргами на біль, який виникає під час дії холодного, кислого, солодкого в 45. Біль проходить після зняття подразника. Об'єктивно: каріозна порожнина на жувальній поверхні в межах плащового дентину, яка виконана залишками їжі та розм'якшеним дентином, нависаючі краї емалі крейдоподібні. Який діагноз?

варіанти відповідей

Гострий середній карієс

Хронічний середній карієс 

Гострий поверхневий карієс

Гострий глибокий 

Хронічний глибокий карієс

Запитання 126

Хворому 35 років, поставлено діагноз: Хронічний середній карієс 36 зуба. Порожнина ІІ класу за Блекомі з ураженням жувальної поверхні Який матеріал лікар обрав для пломбування.?

варіанти відповідей

Композитний мікрогібридний матеріал світлової полімеризації

Склоіономерний цемент

Силіко-фосфатний цемент

Поточний композит світлової полімеризації

 Мікрофільований композит світлової полімеризації

Запитання 127

Хворий 54 років звернувся зі скаргами на випадання пломби з переднього зуба. Об'єктивно: в 21 порожнину IV класу по Блеку середніх розмірів, зондування, холодова проба, безболісні, прокладка збережена. У хворого є ститмулятор серцевого ритму невідомої конструкції. Який із перерахованих матеріалів найбільш прийнятний у цій ситуації? 

варіанти відповідей

Композит хімічного затвердіння

Композит світлового затвердіння

Склоіономірний цемент хімічного затвердіння

Склоіономірний цемент світлового затвердіння

Компомір

Запитання 128

Пацієнтка 40 років, скаржиться на короткочасний біль від температурних подразників у 34. Об'єктивно: на дистальній поверхні 34 каріозна порожнина в межах біляпульпарного дентину Стінки і дно розм'якшені, слабо пігментовані, зондування дна трохи болюе. Реакція на холод - біль, який зникає після припинення дії подразника. Який найімовірніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

 Гострий середній карієс

Хронічний глибокий карієс

Хронічний середній карієс

Хронічний фіброзний пульпіт

Запитання 129

Хворий К., 19р., скаржиться на біль у 36 при попаданні холодного, солодкого. Біль ниючий, але минає одразу ж після усунення подразника. Об'єктивно: На жувальній поверхні 36 глибока каріозна порожнина, що містить розм'якшений світлий дентин. Зондування болісне по всьому дну. Який найбільш ймовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий глибокий карієс

Гіперемія пульпи

Острий обмежень пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний глибокий карієс

Запитання 130

Хворий 50-ти років звернувся зі скаргами на наявність косметичного дефекту У ділянці передніх зубів верхньої щелепи. Після ретельного обстеження поставлений діагноз: клиноподібний дефект 11,12,13,21,22,23 зубів. Який пломбувальний матеріал є найбільш оптимальним у цьому випадку?

варіанти відповідей

Компомер

Силікатний цемент

Склойономерний цемент

Композитний матеріал хімічного затвердіння 

Силікофосфатний цемент

Запитання 131

Хвора 45-ти років скаржиться на біль від температурних подразників, мимовільний біль в 26 зубі. Тиждень тому зуб лікували з приводу пульпіту. Об-но: 26 під пломбою, перкусія чутлива, реакція на температурний подразник – біль, яка повільно підсилюється, тривала. На рентгенограмі – небний канал запломбовано на 2/3, в щічних каналах матеріал не просліджується. Що із перерахованого є імовірною причиною данного ускладнення: 

варіанти відповідей

Неповна екстирпація пульпи

Неадекватне пломбування каналів

Розвиток інфекції

Розвиток запалення в периодонті

Травма тканини періодонта

Запитання 132

Хворго А. протягом 2-х днів турбує мимовільний, приступоподібний, нічний, іррадіюючий біль, з короткими безболісними проміжками. На основі скарг хворого визначте попередній діагноз.

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпіт

Гострий глибокий карієс.

Загострення хронічного періодонтиту.

Гострий обмеженний пульпіт.

Гострий гнійний пульпіт.

Запитання 133

Боьная 22-х лет обратилась в клинику с жалобами на изменение цвета коронки 11. Год назад зуб был лечен по поводу хронического глубокого кариеса. Сразу после лечения беспокоили незначительные болевые ощущения . К врачу не обращалась. На рентгенограмме - расширение периодонтальной щели в области верхушки корня 11 . Перкуссия безболезненна . Укажите наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Хронический фиброзный периодонтит

Хронический глубокий кариес

Хронический гранулирующий периодонтит

Хронический гранулематозный периодонтит

Хронический фиброзный пульпит

Запитання 134

Больной А., 21 года, обратился с жалобами на боли при накусывании в 11,21, которые были травмированы 2 дня назад при игре в футбол . Сопутствующие заболевания : язвенная болезнь желудка . Объективно :11,21 – интактны, подвижность 1 степени, перкуссия болезненна . ЭОД – 10 мкА, которые существенно не изменялись в течении недели . На рентгенограмме изменения в периапикальных тканях 21,11 отсутствуют . Какова тактика стоматолога в отношении данного больного ?

варіанти відповідей

Шинирование, назначение анальгетиков

УВЧ, назначение анальгетиков

УВЧ, антибактериальная терапия

Эндодонтическое лечение, шинирование

E Анальгетики, антибактериальная терапия

Запитання 135

У хворої 24 років при лікуванні середнього карієсу 35 зуба (Y клас по Блеку) випадково оголена коронкова пульпа. Якою повинна бути тактика лікаря ?

варіанти відповідей

Накласти пасту з гідроокисом кальцію

Провести вітальну ампутацію пульпи.

Провести вітальну екстирпацію пульпи. 

Провести девітальну екстирпацію пульпи. 

Накласти муміфікуючу пасту. 

Запитання 136

Чоловік 48 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в зубі на верхній щелепі зліва. Раніше зуб не лікувався. Періодично після простуди в зубі виникав ниючий біль. Об’єктивно: в пришийковій частині 26 зуба глибока каріозна порожнина. Реакція на холод, перкусія безболісні. На яснах, біля 26 зуба є великий рубець. Позитивний симптом вазопареза. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний глибокий карієс

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний гранулематозний періодонтит

Хронічний фіброзний періодонтит

Запитання 137

Хворий 20 років скаржиться на мимовільну короткочасову локалізовану біль в 26 зубі протягом 1 дня. Об’єктивно: в 26 зубі глибока каріозна порожнина першого класу за Блеком, дентин стінок і дна непігментований розмягшений, каріозна порожнина не з’єднується з порожниною зуба. Зондування різко болісне в однієй точці, реакція на холод болісна, тривала . Який найбільш доцільний метод лікування в даному випадку? 

варіанти відповідей

Біологічний метод

Вітальна ампутація

Вітальна екстирпація

Девітальна екстирпація

 Девітальна ампутація

Запитання 138

Хвора 22 р., звернулась зi скаргами на гостру самовiльний приступоподiбний бiль в 16 зубi, що вiддае в праве око та дiлянку скронi. Хворiе протягом доби. Приступи болю тривають близько години. Об’ективно: на медiaльній поверхнi 16 зуба глибока карiозна порожнина в межах бiляпуль-парного дентину. Дентин розм’якшений, рихлий. При зондуваннi визначаеться болю-чiсть по всьому дну карiозноi порожнини. Реакцiя на холодовi подразники в 16 зубі рiзко болюча. Перкусія чутлива. Поставте дiагноз.

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпiт

Гострий гнiйнuй перiодонтит

Гострий обмежений пульпiт

Гострий серозний перiодонтит

Загострення хронiчного перiодонтиту

Запитання 139

Хвора 26-ти років скаржиться на відчуття важкості в зубі і біль від гарячого, неприємний запах з рота. При огляді: коронки 46 сірого кольору, глибока каріозна порожнина сполучується з порожниною зуба, поверхневе зондування безболісне, глибоке – болісне, перкусія чутлива, слизова оболонка без патологічних змін. Встановіть попередній діагноз:

варіанти відповідей

хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт

 Загострення хронічного періодонтиту

Хронічний конкрементозний пульпіт

Хронічний гранулюючий періодонтит

Запитання 140

Жінка 22 років, вагітна, скаржиться на появу білих плям на передніх зубах верхньої щелеп, які з’явились на 4 місяці вагітності. При огляді на вестибулярній поверхні у пришийковій ділянці 13, 12, 11, 21, 22, 23 виявлені крейдоподібні плями. Емаль втратила блиск, шорстка. Від хімічних подразників виникає короткочасний біль. Поставте попередній діагноз:

варіанти відповідей

Гострий початковий карієс

Гострий поверхневий карієс

Ендемічний флюороз

Некроз емалі

Системна гіпоплазія емалі

Запитання 141

Женщина 31 года обратилась к стоматологу с целью санации зубов. Объективно: в пришеечной области 13 и 23 обнаружены дефекты твердых тканей неправильной формы в пределах глубоких слоев эмали. Дно дефектов шероховатое, края меловидно изменены. Какова тактика врача в отношении этих дефектов?

варіанти відповідей

Препарирование и пломбирование 

Пломбирование композитом без препарирования

Реминерализующая терапия

Сошлифовывание дефектов

Серебрение дефектов

Запитання 142

Мужчина 37-ми лет жалуется на боли в 46 при приеме пищи, особенно горячей, неприятный запах изо рта при отсасывании из зуба. Боль носит ноющий характер, возникает чувство распирания в зубе. Постепенно боль стихает. Зуб беспокоит в течение 2-х месяцев, ранее не лечился. Объективно: лицо симметрично, на медиально-жевательной поверхности 48 определяется глубокая кариозная полость, сообщающаяся с полостью зуба. На рентгенограмме определяется расширение периодонтальной щели в области верхушек корней 46. Каков наиболее вероятный диагноз? 

варіанти відповідей

Хронический гангренозный пульпит

Обострение хронического периодонтита

Обострение хронического пульпита

Хронический фиброзный периодонтит

Хронический фиброзный пульпит

Запитання 143

Стоматолог проводит лечение 26 по поводу хронического фиброзного пульпита у 4 мужчины 53 лет. Избранный метод лечения – девитальная экстирпация. Медиально-щечный канал труднопроходим из-за изогнутости корня. Полную экстирпацию из этого канала провести не удалось. Выберите оптимальный материал для пломбирования корневых каналов в данной клинической ситуации.

варіанти відповідей

Форедент

АН – plus

Биокалекс

Фосфат - цемент

Эндометазон

Запитання 144

Хворий, віком 29 років, скаржиться на появу гострих приступоподібних болів в ділянці верхньої щелепи зліва, верхньощелепової пазухи, ока, скроні. Болі тривалі (2- 3 години), підсилюються вночі. Недавно переніс гостре респіраторне захворювання. Об’єктивно: в 26 зубів - каріозна порожнина, зондування дна болюче, реакція на температурні подразники - тривалий біль, реакція на перкусію - незначний біль. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпіт

Гострий вогнищевий пульпіт

Гострий верхівковий періодонтит

Запалення верхньощелепової пазухи 

Загострення хронічного періодонтиту

Запитання 145

Больной 20 лет жалуется на наличие кариозной полости в зубе на правой верхней челюсти. Объективно: в 16 глубокая кариозная полость, сообщающаяся с полостью зуба, зондирование во вскрытой точке безболезненно, перкуссия 16 слабо болезненна. На десне в области проекции верхушки корня 16 обнаружен свищ. Поставьте наиболее вероятный диагноз

варіанти відповідей

Хронический гранулирующий периодонтит

Хронический фиброзный периодонтит

Хронический гранулематозный периодонтит

Хронический гипертрофический пульпит

Хронический гангренозный пульпит

Запитання 146

Пациент жалуется постоянную нарастающую боль в зубе на левой верхней челюсти, усиливающуюся при накусывании. Зуб беспокоит 2 дня. Объективно: в 25 кариозная полость, не сообщающаяся с полостью зуба, перкуссия зуба незначительно болезненная, зондирование дна и стенок безболезненное. На Ro-грамме 25 изменений в периапикальных тканях не выявлено. Поставьте диагноз. 

варіанти відповідей

Острый серозный периодонтит

Острый диффузный пульпит

Острый очаговый пульпит

Обострение хронического периодонтита

Острый гнойный периодонтит

Запитання 147

Хворий 48 років, скаржиться на різкий невщухаючий біль в зубах на нижній щелепі на протязі двох днів. Біль особливо нестерпний вночі. Напади болю, що стає пульсуючим, ірадіюює, трохи стихає від холодного. Об'єктивно: в 46 велика каріозна порожнина на апркоксимальній медіальній та жувальній поверхні. Дентин дна і стінок 5 порожнини твердий, пігментований. Реакція на зондування різко болісна в одній точці, реакція на перкусію слабо болісна, реакція на гаряче — болісна, довго не вщухає. На ренгенограмі — патологічних змін не виявляється. Визначте діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гнійний пульпіт

 Гострій периодонтит

Гострий частковий пульпіт

Гострий загальний пульпіт

 Загострення хронічного пульпіту

Запитання 148

Хворий скаржиться на інтенсивний пульсуюючий біль в ділянці нижньої щелепи зліва, вказати причинний зуб не може. Біль практчно не припиняється, деколи дещ послаблюється, проте приступоподібно підсилюється від подразників. Міжбольових проміжків немає. В останні години від холодного біль дещо зменшується .Об'єктивно : в | 7 - глибока каріозна порожнина , зондування дна болюча, пульпова камера закрита. Який метод лікування найбільше показаний 

варіанти відповідей

Метод вітальної екстирпації.

Метод девітальної екстирпації. 

Метод девітальної ампутації. 

Метод біологічний. 

Метод вітальної ампутації.

Запитання 149

Пацієнт скаржиться на біль в 5 | , що посилюється при накушуванні . Із анамнеза : хворий лікувався з пиводу пульпіту 5 |, було накладено девіталізуючу пасту на повторни прийом не з'явився. Об'єктивно : каріозно порожнина 5 | закрита пов'язкою із дентину. Реакція на перкусію болюча. Слизова оболонка в проекції верхівки кореня 5 | гіперемована, набрякла, болюча при пальпації. Встановіть діагноз : 

варіанти відповідей

Гострий миш'яковистий періодонтит.

Гострий інфекційний періодонтит . 

Пульпіт ускладнений пульпіт фокальним періодонтитом.

Загострення хронічного періодонтиту. 

Гострий гнійний пульпіт.

Запитання 150

Хвора, 27 років, скаржиться на гострий біль в ділянці 34 зуба, що посилюється при накусуванні. Рентгенографічно в періапікальній ділянці кореня 34 зуба спостерігається зона деструкці кісткової тканини з нерівними краями. Визначте діагноз: 

варіанти відповідей

Загострення хронічного гранулюючого періодонтиту

Гострий гнійний пульпіт, ускладнений періодонтитом.

Загострення хронічного пульпіту.

 Загострення хронічного гранульоматозного періодонтиту.

Гострий серозний періодонтит.

Запитання 151

Чоловік 37 років,скаржиться на гострий самовільний постійно зростаючий біль , появу припухлості у правій підочній ділянці, підвищення температури до 38 градусів. 6 Хворіє 5 добу . На жувальній поверхні 16 масивна пломба, слизова оболонка в області зуба гіперемована, набрякла. Перкусія 16 різко болісна. На рентгенограмі змін у періапекальних тканинах 16 немає. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

Гострий гнійний пульпіт

Загострення хронічного пульпіту

Гострий серозний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

Запитання 152

Жінка 21років, звернулась зі скаргами на гострий приступ мимовільного болю тривалістю 15-20 хвилин , що виник 2 години тому в 25 зубі. Об'єктивно:на жувальній поверхні 25 глибока каріозна порожнина не з'єднана з порожниною зуба, реакція на холодовий подразник - больовий приступ. Який Ви поставите попередній діагноз?

варіанти відповідей

 Гострий обмежений пульпіт

 Гострий глибокий каріє

Гіперемія пульпи

Гострий гнійний пульпіт

Гострий диффузний пульпіт

Запитання 153

Чоловік 21 року скаржиться на неприємні відчуття в 26. Інколи виникає біль при прийманні їжі, частіше гарячої. Зуб змінений в кольорі. Об'єктивно:в 26 глибока каріозна порожнина, яка з'єднана з порожниною зубу.Поверхневе зондування безболісне. Реакція на тепловий подразник –повільно зростаючий та повільно затихаючий біль. ЕОД-75мка.Поставте найбільш імовірний діагноз

варіанти відповідей

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний гіпертрофічний пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт

Загострення хронічного фіброзного пульпіту

Гострий обмежений пульпіт

Запитання 154

Женщина 21 года жалуется на длительные острые самопроизвольные приступообразные боли в зубе на верхней челюсти справа, усиливающиеся ночью и от холодного. Зуб болит два дня. Объективно: на дистально-жевательной в 17 определяется глубокая кариозная полость, не сообщающаяся с полостью зуба. Зондирование болезненно по всему дну.Перкуссия болезненна. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Острый диффузный пульпит

Острый серозный периодонтит

Острый ограниченный пульпит

 Острый гнойный пульпит

Обострившийся хронический пульпит

Запитання 155

Врач-стоматолог проводит лечение 36 по поводу хронического периодонтита у мужчины 52 лет. Рентгенологически: медиальные корневые каналы изогнуты, в области верхушки медиального корня определяется очаг деструкции костной ткани с 7 неровными контурами размер 0,2x0,2 см. Какое из перечисленных лекарственных средств оптимально для проведения внутриканального электрофореза? 

варіанти відповідей

10\% р-р йодида калия 

1\% р-р декаметоксина

1\% р-р новокаина

3\% р-р сульфата меди

 0,1\% р-р трипсина

Запитання 156

Хворий 38 років, скаржиться на гострий приступоподібний біль в ділянці верхньої щелепи зліва, ока, скроні. Біль тривалий (2-3 години) підсилюється вночі. Об'єктивно: в 26 зубі - глибока каріозна порожнина, зондування дна болюче, реакція на температурні подразники - тривалий біль, реакція на перкусію - незначний біль. Встановіть діагноз

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпіт.

Пульпіт, ускладнений періодонтитом.

Гострий обмеженний пульпіт.

Загострення хронічного пульпіту

Гострий гнійний пульпіт

Запитання 157

При лікуванні гострого обмеженого пульпіту, у хворого М., 45 років, методом вітальної екстирпації лікар визначив, що 25 має широкий прямий канал. Який варіант пломбування кореневого каналу слід вважати найкращим?

варіанти відповідей

Пломбування каналу до фізіологічного звуження кореня

Пломбування кореневого каналу до рентгенологічної верхівки кореня

Виведення матеріалу за рентгенологічну верхівку на 1 мм

Недопломбування каналу на 3 мм

Запитання 158

Хворий А., 30 років скаржиться на біль в зубі при вживанні гарячого і холодного, який іррадіює у вухо, скроню.Раніше в цьому зубі турбував самовільний, нічний біль. Об'єктивно: в 37 на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, що в одній точці сполучається з порожниною зуба. Реакція на зондування в точці сполучення, на холодовий подразник різко болісна, біль довго не вщухає. ЕОД — 55 мкА. Визначте найбільш ймовірний діагноз.

варіанти відповідей

Загострення хронічного пульпіту 

Гострий дифузний пульпіт

 Загострення хронічного періодонтиту

Хронічний конкрементозний пульпіт

Гострий гнійний пульпіт

Запитання 159

Хвора 38 років звернулась зі скаргами на гострий самовільний, пристоподібний біль в зубі на верхній щелепі зліва, який триває 30-40 хв., виникає 3-5 разів на добу, переважно посилюється в нічний час , від термічних та механічних подразників. Біль іррадіює у вухо, скроню. Об'єктивно: в 27 каріозна порожнина, що не сполучається з порожниною зуба, дентин м'який, зондування викликає гострий біль по всьому дну 8 каріозної порожнини. Перкусія, пальпація слизової оболонки — безболісні, Визначте діагноз.

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпіт

Гострий обмежений пульпіт

Загострення хронічного пульпіту

Гострий серозний періодонтит

 Гострий гнійний пульпіт 

Запитання 160

Хворому 46 років, після обстеження встановлено діагноз: Хронічний конкрементозний пульпіт 27. На ренгенограмі виявлено, що конкремент знаходиться в коронковій частині порожнини зуба, займає близько 1/4 її об"єму. Виберіть адекватний метод лікування.

варіанти відповідей

Вітальна екстирпація

Біологічний метод

Девітальна екстирпація 

Вітальна ампутація 

Девітальна ампутація

Запитання 161

Хворий 30-ти років на протязі 3-х місяців відмічає періодичний ниючий біль і розпирання у зубі на нижній щелепі , що посилюється при прийомі гарячої їжі . Раніше біль був приступоподібний, безпричинний. Якому захворюванню зубів притаманні такі скарги ?

варіанти відповідей

Загостренню гангренозного пульпіту

Гострому гнійному пульпіту.

Загостренню фіброзного пульпіту

Загостренню гіпертрофічного пульпіту

Гострому дифузному пульпіту.

Запитання 162

Хвора Н., 18-ти років скаржиться на гострий самовільний приступоподібний біль в зубі, що іррадіює в праве око і скроневу ділянку. Об'єктивно: в 27 є глибока каріозна порожнина в межах біляпульпарного дентину. Дентин світлий, розм'якшений. Зондування дна, реакція на холодовий подразник - різко болючі. Поставте діагноз. 

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпіт

Гострий гнійний періодонтит.

Загострення хронічного пульпіту

Гострий серозний періодонтит.

Гострий гнійний пульпіт. 

Запитання 163

Хвора А., 20-ти років, звернулася із скаргами на потемніння коронок 11-го і 21-го зубів. Близько року тому хвора отримала спортивну травму. Об'єктивно: коронки 11-го і 21-го зубів темно-сірого кольору, інтактні, при перкусії безболісні. Слизова альвеолярного відростка не змінена. На рентгенограмі в ділянці верхівок коренів виявляється деструкція кісткової тканини, округлої форми розміром 0,5 мм в діаметрі з чіткими межами. Призначте лікування. 

варіанти відповідей

Пломбування кореневих каналів

Електрофорез з антисептиками

Видалення зубів

Антибіотикотерапія 

Відбілювання зубів 

Запитання 164

Хворий В., 40 років скаржиться на неприємні почуття в 24. З анамнезу: в ділянці ураженого зуба періодично з'являлась припухлість. Об'єктивно: в 24 порожнина зуба широко розкрита . Зондування і перкусія безболісні. Симптом вазопарезу позитивний. На рентгенограмі виявляється деструкція кісткової тканини без чітких контурів . Поставте діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит.

Хронічний фіброзний періодонтит.

Хронічний гангренозний пульпіт. 

Хронічний гранулематозний періодонтит.

Хронічний фіброзний пульпіт.

Запитання 165

Хвора М., 29-и років,після травми скаржиться на пульсуючий постійний різкий біль , що підсилюється при накушуванні на 11-й і 21-й . Об'єктивно: регіонарні лімфовузли збільшені, болючі при пальпації. 11 і 21-інтактні, при перкусії різко болючі. Слизова оболонка в проекції верхівок коренів 11 і 21 гіперемована, набрякла. Реакція на температурні подразники відсутня. На рентгенограмі втрата чіткості малюнка губчастої речовини в ділянці 11 і 21 зубів. Встановіть діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

Гострий серозний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

Гострий гнійний пульпіт

Гострий дифузний пульпіт

Запитання 166

Хвора К., 52-х років, скаржиться на періодичну появу нориці на яснах в ділянці 15. Зуб лікований 1,5 роки тому з приводу карієсу . Об'єктивно:в 15 пломба. В проекції верхівки кореня нориця, при натискуванні виділяється гнійний ексудат. Перкусія зуба безболісна. На рентгенограмі кореневий канал не запломбований, біля верхівки кореня осередок деструкції з нечіткими контурами. Поставити діагноз. 

варіанти відповідей

Хронічний гранулючий періодонтит

Загострення хронічного гранулючого періодонтиту

Хронічний фіброзний періодонтит

Радікулярна кіста

 Хронічний гранулематозний періодонтит

Запитання 167

Хворий Л., 38-ми років скаржиться на постійний ниючий біль в 37, що посилюється при накушуванні, відчуття вирослого зубу. Об'єктивно: В 37 глибока каріозна порожнина в межах біляпульпарного дентину. Зондування дна порожнини не болюче. Перкусія 37 болюча. Слизова оболонка в проекції коренів 37 не змінена. Поставте попередній діагноз.

варіанти відповідей

Гострий серозний періодонтит

Гострий дифузний пульпіт

Гострий гнійний пульпіт

Загострення хронічного періодонтиту

Гострий гнійний періодонтит.

Запитання 168

Хворий А.,25 років, скаржиться на ниючий постійний біль в 45 , який виник 2 дні тому. Біль підсилюється при накушуванні на зуб. Лімфовузли не пальпуються. Перехідна складка без змін. В 45 на медіальній поверхні каріозна порожнина з'єднується з порожниною зуба, зондування не болюче, реакція на температурні подразники відсутня. На рентгенограмі періодонтальна щілина без змін. Встановіть найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий серозний періодонтит

Гострий гнійний періодонтит

Загострення хронічного фіброзного періодонтиту

Загострення хронічного гранульоматозного періодонтиту

Загострення хронічного гранулюючого періодонтиту

Запитання 169

Хвора 48-ми років звернулася зі скаргами на біль в 45 при накушуванні протягом року. Раніше 45 був лікований. При обстеженні виявлено: слизова оболонка в ділянці даного зуба гіперемована з ціанотичним відтінком. 45 рожевого кольору, пломба випала. Який метод обстеження необхідний лля визначення лікувальної тактики?

варіанти відповідей

Рентгенографія

Термометрія

Пальпація ясен. 

Зондування 

ЕОД

Запитання 170

Хворий скаржиться на інтенсивний самовільний пульсуюючий біль в ділянці нижньої щелепи зліва. Вказати причинний зуб не може. Біль практично не припиняється, деколи послаблюється. В останні години від холодного біль дещо зменшується .Об'єктивно : в 47 - глибока каріозна порожнина , зондування дна болюче,порожнина зуба закрита. Який метод лікування найбільше показаний ?

варіанти відповідей

 Метод вітальної екстирпації. 

Метод девітальної екстирпації.

Метод девітальної ампутації.

 Видалення зубу

Метод вітальної ампутації. 

Запитання 171

Пацієнт 47 років , на протязі 2-х місяців, скаржиться на періодичні самовільні приступи болю в ділянці нижньої щелепи зліва. Біль поширюється на тіло нижньої щелепи, віддає у вухо, потилицю. Біль деколи виникає при різних рухах головою . Об'єктивно: зуби інтактні, жувальні поверхні дещо стерті. Який із методів обстеження буде найінформативнішим для встановлення діагнозу ? 

варіанти відповідей

Рентгенографія. 

Електроодонтодіагностика.

Термодіагностика. 

Трансілюмінація.

Реографія пульпи

Запитання 172

Пацієнт скаржиться на наявність порожнини в 24 зубі і тривалі болі від механічних та температурних подразників, особливо холодного. Об'єктивно: глибока каріозна порожнина заповнена розм'якшеним дентином. При зондуванні дна порожнини виник різкий біль, з'явилася кровоточивість. Реакція на холодовий подразник - повільно стихаючий біль ниючого характеру. Назвіть найбільш вірогідний діагноз. 

варіанти відповідей

Хронічний фіброзний пульпіт.

Хронічний гіпертрофічний пульпіт

Гострий глибокий карієс

Загострення хронічного пульпіту.

 Хронічний гангренозний пульпіт.

Запитання 173

Хвора 32 років скаржиться на гострий самовільний приступоподібний біль в 14 зубі ,що триває 10-20 хв. з проміжками в 2-3 години. Каріозна порожнина заповнена розм'якшеним дентином Зондування дна болюче в одній точці. Реакція на холодовий подразник викликає біль. Визначте діагноз.

варіанти відповідей

Гострий обмежений пульпіт.

Гострий глибокий карієс.

Гіперемія пульпи

Загострення хронічного пульпіту. 

Гострий дифузний пульпіт.

Запитання 174

Хворий А., 20 рокі скаржиться на приступи гострого самовільного болю в 35, що триває 10-20 хв. Приступи виникають один - три рази в день, підсилюються вночі. Зуб болить 2 дні. Поставте попередній діагноз. 

варіанти відповідей

 Гострий обмежений пульпіт

Гострий дифузний пульпіт

Гострий гнійний пульпит.

 Гострий глибокий каріес. 

 Гіперемія пульпи

Запитання 175

Хворий Д. , 32 років скаржиться на тривалий ниючий біль від гарячого. Біль з'явився місяць тому. Об-но: 26 зуб змінений в кольорі, на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, з'єднала з порожниною зуба. Поверхневе зондування пульпи безболісне, глибоке-- болюче. ЕОД -- 85 мкА. Поставте найбільш імовірний діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний гангренозний пульпіт. 

Хронічний гіпертрофічний пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт.

Хронічний фіброзний періодонтит. 

Хронічний конкрементозний пульпіт.

Запитання 176

Хворий Р., 27 років скаржиться на тривалий біль в 22 від холодного, гарячого, 12 безпричинний біль протягом 30 хв., що виникає 3-4-рази на день, підсилюється вночі. Болі з'явилися 3 дні тому, після обробки зуба під пластмасову коронку. Об-но: 22 інтактний, термічна проба різко болісна, біль тривалий, перкусія безболісна. Ваша лікувальна тактика: 

варіанти відповідей

Вітальна екстерпація пульпи

Покриття зуба фторлаком.

Біологічний метод лікування пульпіту. 

Девітальна екстирпація пульпи. 

Вітальна ампутація пульпи.

Запитання 177

Хворий В., 19 років,скржиться на постійний біль в 22 зубі, який підсилюється при накушуванні на зуб, відчуття "вирослого" зуба,набряк верхньої губи. В анамнезі хворий відзначає травму верхньої щелепи. Об-но: 22 зуб інтактний. Вертикальна перкусія різко болісна. Верхня губа набрякла, перехідна складка в обл. 22 зуба почервоніла, болюча при пальпації. Який ще метод обстеження необхідний для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Рентгенографія

ЕОД

Реодентографія

Трансілюмінація

Термометрія.

Запитання 178

Хворий З. 44 роки, скарг не пред'являє. При огляді в 23 зубі на дистальній поверхні глибока каріозна порожнина,на дні-залишки пломбувального матеріалу.Перкусія зуба безболісна.На слизовій оболонці -нориця. На рентгенограмі навколо верхівки - вогнище диструкції кисткової тканини без чітких контурів, кореневий канал запломбований на 1/2 довжини. Поставте найбільш вірогідгий діагноз. 

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний фіброзний периодонтит

Хронічний гранулемотозний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

Радікулярна кіста

Запитання 179

Хворий А., скаржиться на наявність каріозної порожнини в 11. Пломба випала тиждень тому. Коронка 11 темного кольору, на дні каріозної порожнини залишки пломбувального матеріалу. Вертикальна перкусія безболісна. На рентгенограмі - резорбція кісткової тканини овальннної форми, з чіткими контурами розміром 0,4х 0,3 см. Кореневий канал запломбований на 2/3 довжини. Виберить найбільш вірогідний діагноз

варіанти відповідей

Хронічний гранульоматозний періодонтит

Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний гранулюючий періодонтит

Радикулярна кіста

Загострення хронічного періодонтиту

Запитання 180

Хворий А. 28 років, направлений на санацію порожнини рота. При огляді: на жувальній поверхні 17 пломба, перкусія зуба безболісна. Слизова оболонка в проекції верхівки кореня 17 синюшна, симптом вазопарезу позитивний. При рентгенологічному дослідженні у верхівок коренів вогнища диструкції кісткової тканини з нечіткими контурами, кореневі канали не пломбовані. Який найбільш вірогідний діагноз ?

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний гранулематозний періодонтит

 Радікулярна паста. 

Хронічний фіброзний пульпіт

Запитання 181

Хворий ,40 років, скаржиться на неприємний запах з 45, довготривалий біль в зубі від гарячого. При обстеженні виявлена каріозна порожнина у 45, що сполучається з порожниною зубу, глибоке зондування та гаряче викликають довго не проходячий біль. Слизова оболонка в ділянці 44, 45 без змін. . Назвіть раціональний метод лікування.

варіанти відповідей

Вітальна екстирпація

Девітальна ампутація

 Вилучення зубу

Девітальна екстирпація

 Вітальна ампутація

Запитання 182

У хворого 22 років на латеральній поверхні 11 виявлена глибока каріозна порожнина .ЕОМ – 15 мкА. При препаруванні 11 ненавмисно перфорована порожнина зуба. Виберіть оптимальний варіант лікування. 

варіанти відповідей

Біологічний метод

Девітальна ампутація

Вітальна екстирпація

Девітальна екстирпація

 Вітальна ампутація

Запитання 183

Хворий 33 років, скаржиться на інтенсивний пульсуючий біль, що триває три доби. Каріозна порожнина у 26 не сполучається з порожниною зуба, зондування безболісне, зуб рухомий, перкусія різко болісна у всіх напрямках, слизова оболонка в ділянці 26 набрякла. На рентгенівському знімку зміни в тканинах періодонту немає. Поставте найбільш ймовірний діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

Гострий серозний періодонтит

Гострий гнійний пульпіт

 Загострення хронічного пульпіту

Загострення хронічного періодонтиту

Запитання 184

Больной С., 24 года, обратился с жалобами на ноющие боли в области 11, усиливающиеся при накусывании . Два дня назад зуб запломбирован по поводу пульпита . Объективно : 11-пломба . Температурная проба безболезненна вертикальная перкуссия слабоболезненна . На рентгенограмме 11 - эндодонтическая пломба выведена за верхушку корня на 1 мм . Какой из нижеперечисленных методов будет наиболее эффективен для ликвидации осложнения :

варіанти відповідей

Флюктуоризация .

УВЧ - терапия .

Послабляющий разрез . 

1 % раствор гидрокортизона - субмукозно . 

НаЗначення анальгетиков . 

Запитання 185

Женщина 28 лет обратилась с жалобами на постоянные боли в 34, усиливающиеся при накусывании. Четыре дня назад в 34 была оставлена мышьяковистая паста. Своевременно на прием пациентка не явилась. При объективном исследовании установлено: на дистально-жевательной поверхности 34 – герметическая повязка, перкуссия резко болезненна.Какова наиболее целесообразная лечебная тактика в данном случае?

варіанти відповідей

Антидот мышьяка оставляют в корневом канале под герметической повязкой

Антидот мышьяка оставляют под герметической повязкой в кариозной полости

Промывают антидотом корневой канал, зуб оставляют открытым

 Промывают антидотом и пломбируют корневой канал

Удаляют дентинную повязку, назначают электрофорез с антидотом по переходной складке

Запитання 186

Женщина 20 лет обратилась к врачу-стоматологу с жалобами на острую самопроизвольную приступообразную боль в зубе на нижней челюсти слева, иррадиирующую в ухо. Впервые боль появилась 3 дня назад. При осмотре на жевательной поверхности 36 - глубокая кариозная полость, не сообщающаяся с полостью зуба. Перкуссия 36 слабо болезненна. Каков наиболее вероятный диагноз? 

варіанти відповідей

Острый диффузный пульпит

Острый серозный периодонтит

Обострение хронического периодонтита

Острый ограниченный пульпит

Обострение хронического пульпита

Запитання 187

Мужчина 45 лет при обращении в поликлинику предъявляет жалобы на острые приступообразные самопроизвольные боли в области нижней челюсти справа, усиливающиеся от холодного и иррадиирующие в ухо. Полгода назад сильно болел 46, однако боль самопроизвольно прошла. За врачебной помощью не обращался. Три дня назад вновь появились боли. При объективном исследовании на медиально-жевательной поверхности 46 определяется глубокая кариозная полость, сообщающаяся с внутризубной полостью. Па рентгенограмме - в области верхушек корней 46 определяется расширение периодон-тальной щели. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Обострение хронического пульпита

Острій ограниченный пульпит

Острій диффузный пульпит

Острій серозный периодонтит

Обострение хронического периодонтита 

Запитання 188

Женщина 42 лет обратилась с жалобами на боли в 36 при приеме пищи, особенно горячей, неприятный залах при отсасывании из зуба. Боль носит ноющий характер и постепенно стихает. Зуб беспокоит в течение 3-х месяцев. Ранее не лечился. Объективно: в 36 определяется глубокая кариозная полость, сообщающаяся с полостью зуба. На рентгенограмме в области верхушек корней З6 определяется расширение периодонтальной щели. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Хронический гангренозный пульпит 

Хронический фиброзный пульпит

Обострение хронического пульпита

Хронический фиброзный периодонтит

Обострение хронического периодонтита

Запитання 189

Больной С., 27 лет, через 4 часа после наложения мышьяковистой пасты в 36 обратился с жалобами на боль в области леченного зуба . Объективно : на дистальной поверхности 36 повязка . Перкуссия безболезненна . Десневой сосочек в области 36,37 гиперемирован, отечен, вершина некротизированна . Какова тактика ведения данного больного ?

варіанти відповідей

Заменить повязку, десну обработать 3 % раствором йода.

Сохранить повязку, назначить содовые полоскания .

Сохранить повязку, десну обработать 3 % раствором йода. 

Заменить повязку, десну обработать 3 % раствором перекиси водорода . 

Cохранить повязку, десну обработать 3 % раствором перекиси водорода 

Запитання 190

Хворій 23-х років проводилось лікування пульпіту 16 зуба. При ендодонтичному втручанні виявився непрохідний дистальний щічний канал. Які засоби можна застосувати для хімічного розширення кореневого каналу?

варіанти відповідей

10-20\% розчини натрієвих солей ЕДТА

Резорцин-формалінова рідина

 30\%- розчин нітрату срібла

Ефірні олії

Медикаменти з антибактеріальною та протизапальною дією

Запитання 191

У хворого 28-ми років з’явились скарги на постійний локалізований біль, що посилюється при накушуванні. Об’єктивно: в 46 зубі ( глибока каріозна порожнина, яка з’єднується з порожниною зуба. При зондуванні дна каріозної порожнини біль відсутній, перкусія болюча, на рентгенограмі змін не виявлено. Вкажіть діагноз: 

варіанти відповідей

Гострий серозний періодонтит

Загострення хронічного пульпіту 

 Гострий гнійний періодонтит

Гострий дифузний пульпіт

Загострення хронічного періодонтиту

Запитання 192

Хворий 23-х років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 16 зубі. Об’єктивно: в 16 зубі ( глибока каріозна порожнина, що з’єднується з порожниною зуба, зондування безболісне, перкусія безболісна. На яснах в ділянці проекції верхівки кореня 16 зуба виявлено норицю. Вкажіть діагноз: 

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний гранулематозний періодонтит

Запитання 193

До лікаря звернувся хворий із скаргами періодично виникаючого болю на верхній щелепі. Із анамнезу: 12 зуб раніше лікований з приводу пульпіту. Обєктивно: коронка 12 зуба відновлена постійним пломбувальним матеріалом. На рентгенограмі верхньої щелепи виявляється вогнище деструкції кісткової тканини біля верхівки кореня 12 зуба діаметром до 15мм. Кореневий канал запломбований до верхівк. Який найбільш оптимальний метод лікування цього хворого?

варіанти відповідей

Резекція верхівки кореня 12 зуба

Консервативне лікування

Видалення 12 зуба

Реплантація 12 зуба

Розтин по перехідній складці 

Запитання 194

В кардіологічне відділення лікарні запросили стоматолога до хворого з інфарктом міокарда. Було встановлено діагноз - хронічний фіброзний пульпіт 36 зуба в стадії загострення. Який метод лікування пульпіта треба застосувати лікарю, враховуючи тяжкий загальний стан пацієнта?

варіанти відповідей

Девітальна ампутація

Вітальна екстірпація

Вітальна ампутація 

Девітальна екстірпація

Консервативний метод

Запитання 195

Пацієнт скаржиться на приступоподібний біль, що підсилюється вночі та під дією різних подразників в зубі на верхній щелепі зліва. Біль іррадіює у ліву скроню та око. Три місяці тому у пацієнта були подібні больові приступи. Лікування не проводилося. Об’єктивно: в 25 глибока каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба. Зондування в точці сполучення різко болюче, вертикальна перкусія слабо болісна, горизонтальна – безболісна. Слизова оболонка в проекції верхівки кореня 25 без змін, пальпація безболісна. Термодіагностика різко болісна, приступ болі довготривалий. ЕОД 60 мкА. Рентгендіагностика – незначне розширення періодонтальної щілини біля верхівки кореня 25. Поставте діагноз. 

варіанти відповідей

Загострення хронічного пульпіту

Гострий загальний пульпіт

Гострий гнійний пульпіт

Гострий гнійний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

Запитання 196

Пациентка 60 лет, страдающая гипертонической болезнью, обратилась с острой зубной болью. После обследования был поставлен диагноз: обострение хронического фиброзного пульпита 13. Какой из анестетиков Вы бы использовали для инфильтрационной анестезии у данной больной?

варіанти відповідей

Мепивастезин 4\% 

Ультракаин Forte

Убистезин Forte

Лидокаин 2\%

Новокаин 2\%

Запитання 197

Хвора 40 років скаржиться на інтенсивний, рвучий, пульсуючий біль в ділянці 26, який з`явився вперше і продовжується 4-ту добу. Перкусія 26 різко болюча в будьякому напрямку, зуб рухомий, слизова оболонка навколо 26 гіперемійована, набрякла, пальпація перехідної складки в проекції верхівки кореня болюча. Рентгенологічних змін не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит.

Гострий гнійний пульпіт.

Загострення хронічного періодонтиту.

Гострий дифузний пульпіт.

Гострий серозний періодонтит.

Запитання 198

Хворий С., 36 р. поставлений діагноз: “Гострий дифузний пульпіт 45”. Проведено: препарування, екстирпація пульпи, механічна та медикаментозна обробка кореневих каналів. Як необхідно провести пломбування кореневого каналу?

варіанти відповідей

До фізіологічної верхівки.

До анатомічної верхівки. 

До рентгенологічної верхівки.

За верхівку. 

Запитання 199

Хворий скаржиться на постійний біль в області 25 протягом доби. Об`єктивно: на медіальній поверхні 25 каріозна порожнина, що не сполучається з порожниною зуба. Реакція на температурні подразники безболісна. На рентгенограмі: кісткова тканина периапікальної області без змін. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий серозний періодонтит.

Гострий дифузний пульпіт.

Загострення хронічного періодонтиту.

Гострий гнійний пульпіт. 

Гострий гнійний періодонтит. 

Запитання 200

Хвора 22-х років скаржиться на короткочасний приступоподібний біль в 26 з довгочасними періодами відсутності болю. Зуб заболів вперше. Об-но: каріозна порожнина на жувальній поверхні 26, порожнина зуба не відкрита, при зондуванні біль в зоні проекції рога пульпи, на температурні подразники різкий біль, перкусія зуба безболісна, регіональні лімфовузли не пальпуються. Поставте діагноз

варіанти відповідей

Гострий обмежений пульпіт

 Гострий глибокий карієс 

Гострий дифузний пульпіт

Гострий гнійний пульпіт

Загострення хронічного пульпіту 

Запитання 201

Хворий 20 р. скаржиться на біль та кровоточивість в ділянці 36 зуба, при вживанні твердої їжї. Об’єктивно: на медіально-жувальній поверхні 36 зуба велика каріозна порожнина, виповнена м’ясистим пухлиноподібним утворення; під час зондування виникає кровотеча та болючість в ділянці сполучення каріозної порожнини з пульповою камерою. Перкусія не болюча. ЕОД – 40мкА. Рентгенологічних змін не виявлено. Встановіть діагноз: 

варіанти відповідей

Хронічний гіпертрофічний пульпіт 

Епуліс

Гіпертрофічний папіліт

 Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт

Запитання 202

Хворий 35 років скаржиться на дискомфорт в 11 зубі, та зміну кольору зуба. Об’єктивно : в 11 зуба з медіально-апроксимальної поверхні глибока каріозна порожнина. Камера зуба відкрита. Зондування не болюче, реакція на термічні подразники відсутня. Рентгенологічно : кореневий канал не пломбований. Біля верхівки 11 зуба вогнище деструкції кісткової тканин з чіткими межами, округлої форми розміром 0,5х0,5 см в діаметрі. Встановіть діагноз :

варіанти відповідей

Хронічний гранулематозний періодонтит

Хронічний фіброзний періодонтит

 Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт

Запитання 203

Пацієнтт 60р., звернувся зі скаргами на виникнення безпричинних нападів болю 5-7 хвилин в області 26 протягом доби. Об’єктивно : В 26 глибока каріозна порожнина на жувальній поверхні. Зондування болісне в одній точці. Проба на холод болісна і триває 10 хвилин після усунення подразника, перкусія безболісна. Хворий знаходиться в кардіологічному відділенні з приводу лікування інфаркту міокарда. Який із методів лікування найбільш доцільний в даній ситуації.

варіанти відповідей

Девітальна ампутація 

Біологічний

Вітальна екстирпація

Вітальна ампутація

Комбінований

Запитання 204

Хворий скаржиться на самовільний біль впродовж 2 днів в ділянці 15 зуба. Біль посилюється від дії термічних подразників і триває до 30 хвилин. Об’єктивно: в 15 зубі глибока каріозна порожнина, виповнена світлим розм’якшеним дентином, зондування дна болюче в одній точці, реакція на термічні подразники позитивна, перкусія безболісна. Поставте діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий обмежений пульпіт

 Гострий дифузний пульпіт

Гіперемія

Гострий глибокий карієс

Загострення хронічного пульпіту

Запитання 205

Хворий, 27 років, скаржиться на постійний інтенсивний пульсуюючий біль в ділянці 36 зуба. Об’єктивно: слизова оболонка навколо 36 зуба гіперемована, набрякла, пальпація перехідної складки в проекції верхівки кореня – болюча. Пломба в зубі збережена, перкусія – різко болюча. Рентгенологічно змін не виявлено. Поставте діагноз:

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

Гострий серозний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

Гострий гнійний пульпіт

Гострий дифузний пульпіт

Запитання 206

Хвора, 35 років, скаржитьсяна наростаючий пульсуючий біль 26 зуба. Об’єктивно: 26 зуб – каріозна порожнина виповнена розм’якшеним дентином, порожнина зуба – закрита, зондування дна - безболісне, перкусія – різко болюча. Відмічається рухомість зуба І ступеню. Рентгенологічно змін не виявлено. Який найвірогідніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

Гострий гнійний пульпіт

Гострий серозний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

Гострий дифузний пульпіт

Запитання 207

Чоловік 27 років, звернувся зі скаргами на сильний пульсуючий біль у верхній щелепі ліворуч, який розповсюджується в щоку та вухо. При полосканні порожнини рота холодною водою біль зникає. При огляді виявлена глибока каріозна порожнина в 27 зубі. Зондування дна каріозної порожнини і перкусія 27 зуба – болісні. Який найбільш ймовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий гнійний пульпіт

Гострий обмежений пульпіт

Гострий дифузійний пульпіт

Гострий серозний періодонтит

Пульпіт, ускладнений періодонтитом

Запитання 208

Через місяць після проведення біологічного методу лікування гострого вогнищевого пульпіту у 22 зубі, пацієнт з’явився зі скаргами на ниючі болі від гарячих подразників. ЕОД - 40 мкА. Який метод лікування доцільно застосувати ?

варіанти відповідей

Вітальна екстирпація

Вітальна ампутація

Девітальна екстирпація

Накладання кортикостероїдної пасти

Консервативний метод лікування в поєднанні з фізіотерапевтичним

Запитання 209

Хвора В. скаржиться на гострий біль 16, відчуття “виросшого зубу”. Біль з’явився 3 дня тому. Раніше зуб не піклував. Підщелепні лімфовузли збільшені, безболісні при пальпації. Перехідна складка в області проекції верхівок коренів І6 зубу гіпермійована, болюча. Вертикальна і горизонтальна перкусія зубу різко болісна, зондування безболісне. Реакція на температурні подразники відсутня. ЕОД - 150 мкА. На рентгенограмі періодонтальна щілина без виражених патологічних змін. Поставте діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

 Гострий дифузний пульпіт

Загострення хронічного пульпіту

 Гострий серозний періодонтит

Запитання 210

Хворому Д.,36 р., поставили дiагноз: хронiч-ний фiброзний пульпiт. Проведено препаровку, екстирпацiю пульпи, iнструментальну та медикаментозну обробку каналiв. Як необхiдно провести пломбування каналiв? 

варіанти відповідей

До фiзiологiчноi верхiвки

До рентгенологiчноi верхiвки

За верхiвку

 До анатомiчноi верхiвки

Не доходячи 0,5 см до верхiвки

Запитання 211

Хворoмy Ф, 20 р., поставлено диагноз: гострий дифузний пульпiт 11 зуба. Який метод лiкування необхiдно використати? 

варіанти відповідей

Вiтальноi екстирпацii

Бiологiчний

Вiтальноi ампутацii 

Девiтальноi екстирпацii

Девiтальноi ампутацii

Запитання 212

Хворому У., 22 р., пiд час лiкування гострого глибокого карiесу 25 зуба лiкар-стоматолог [пiд час препарування] випадково вiдкрив рiг пульпи. Який метод лiкування необхiдно використати?

варіанти відповідей

Бiологiчний метод

Метод вiтальноi ампутацii пульпи 

Метод девiтальноi ампутацii

Метод вiтальноi екстирпацii

Метод девiтальноi екстирпацii

Запитання 213

Хворий Б.,19 р., звернувся в полiклiнiку зi скаргами на вiдлом коронки 21 зуба. Напередоднi внаслiдок травми вiдломалась частина коронки. Об’ективно: медiальний кут 21 зуба вiдсутнiй. За лiнiею вiдколу в однiй точцi просвiчуеться пульпа. Зондування в цiй точцi болiсне, перкусiя безболiсна. ЕОД-25 мкА. Поставте дiагно

варіанти відповідей

Гострий травматичний пульпiт

Хронiчний фiброзний пульпiт

Гiперемiя пульпи

Гострий обмежений пульпiт 

Гострий глибокий карiес

Запитання 214

Хвора Н., 48 р., прийшла на прийом до лiкаря зi скаргами на гострi приступоподiбнi самовiльнi болi в зубi на верхнiй щелепi справа, сильний бiль, що вiддає у скроню. Хворiе двi доби. Зуб ранiше гостро болiв, але на протязi мiсяця в зубi ниючi болi вiд попадання в порожнину iжi . Об’ективно: на дистально-апроксимальнiй поверхнi 25 зуба глибока карiозна порожнина, виповнена розм’якшеним дентином, з’еднана з порожниною зуба. Зондування пульпи, болiсне. Перкусiя злегка болiсна. Слизова блiдо-рожевого кольору.ЕОД-50 мкА. Поставте дiагноз.

варіанти відповідей

Загострення хронiчного пульпiту 

Гострий гнiйний пульпiт

Гострий дифузний пульпiт

Гострий перiодонтит

 Загострення хронiчного перiодонтиту

Запитання 215

Хвора 40 р. скаржиться на постійний пульсуючий iнтенсивний бiль в дiлянцi 26 зуба, протягом 3 дiб, з’явився вперше. Перкусiя вертикальна та горизонтальна позитивна, зуб рухомий, слизова навколо 26 гiперемована, набрякла, пальпацiя перехiдноi складки в проекцii верхiвки кореня болюча. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

варіанти відповідей

Гострий гнiйний перiодонтит 26 зуба.

Гострий гнiйний пульпiт 26 зуба 

Гострий локалiзованний пародонтит 26 зуба

Гострий серозний пульпiт 26 зуба

Гострий серозний перiодонтит 26 зуба

Запитання 216

Хворий 40 р. скаржиться на ниючий бiль в дiлянцi 46 зуба протягом 2-х дiб. На дистальнiй поверхнi 46-го карiозна порожнина в межах навколопульпарного дентину, зондування дна безболiсне, вертикальна перкусiя позитивна, слизова оболонка навколо 46 зуба гiперемова-на. Електрозбудливiсть -115 мкА. Який найбiльш 22 вiрогiдний дiагноз?

варіанти відповідей

Гострий серозний перiодонтит

Гострий гнiйний пульпiт

Гострий гнiйний перiодонтит

Загострення хронiчного перiодонтиту 

Гострий локалiзованний пародонтит. 

Запитання 217

Хвора А., 20 років, скаржиться на мимовільний, періодично виникаючий біль. Інколи біль виникає при прийманні їжі в 11. Зуб турбує 6 місяців. Раніше до лікаря не зверталася. Об-но: 11 в кольорі не змінений, в пришійковій ділянці глибока каріозна порожнина, з’єднана з порожниною зубу. Реакція на холодовий подразник – різкий біль, що триває впродовж 5 хвилин . Який найбільш раціональний метод лікування в даному випадку Ви застосуєте? 

варіанти відповідей

Вітальна екстирпація пульпи

Біологічний метод

Вітальна ампутація

Девітальна екстирпація пульпи

Комбінований метод

Запитання 218

Хворий А., 32 роки, скаржиться на наявність зруйнованого зуба на нижній щелепі. Об’єктивно: коронка 26 зруйнована на 2/3, каріозна порожнина сполучується з порожниною зуба, реакція на холод, зондування безболісні, перкусія безболісна. На слизовій оболонці в області проекції кореня рубець від нориці. На рентгенограмі ділянки деструкції в області верхівок коренів з нечіткими контурами. Визначте діагноз:

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт

 Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний гранульоматозний періодонтит

Запитання 219

Мужчина 38 лет жалуется на наличие кариозной полости. Ранее в зубе возникала ноющая, самопроизвольная боль. Объективно: на дистально-жевательной поверхности 37 – глубокая кариозная полость, выполненная размягченным пигментированным дентином. Перкуссия безболезненна. После удаления распада из кариозной полости и воздействия холодной водой возникает боль, продолжающаяся около минуты. На рентгенограмме: в области верхушек корней 37 определяетсядеформация периодонтальной щели. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Хронический фиброзный пульпит

Обострение хронического пульпита

Острый глубокий кариес

Хронический глубокий кариес

Хронический фиброзный периодонтит

Запитання 220

Врач-стоматолог проводит лечение хронического гранулирующего периодонтита 36 у женщины 53 лет. Медиальные каналы труднопроходимы. Какое из перечисленных средств необходимо избрать для облегчения прохождения корневых каналов у этой больной?

варіанти відповідей

20\% р-р этилендиаминтетрауксусной кислоты

2\% р-р трипсина

10\% р-р перекиси водорода

10\% р-р соляной кислоты

40\% р-р формальдегида

Запитання 221

Хвора, 25 років, скаржиться на гострий біль в ділянці 35 зуба, що посилюється при накусуванні. Рентгенографічно в періапікальній ділянці кореня 35 зуба спостерігається зона деструкції кісткової тканини з нерівними краями. Визначте попередній діагноз: 

варіанти відповідей

Загострення хронічного гранулюючого періодонтиту 

Гострий гнійний пульпіт, ускладнений гострим періодонтитом

Хронічний пульпіт ускладнений періодонтитом

Гострий дифузний пульпіт

Хронычний фыброзний перыодонтит

Запитання 222

Хвора, 30 років, скаржиться на наростаючий пульсуючий біль 26 зуба. Об’єктивно: 26 зуб - каріозна порожнина великих розмірів, виповнена розм’якшеним дентином, порожнина зуба закрита, зондування дна безболісне, перкусія різко болюча. Рухомість зуба ІІ ступеня. Пальпація в проекції верхівок коренів 26 зуба - болюча. Рентгенологічно змін не виявлено. Який найвірогідніший діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

 Гострий дифузний пульпіт

Гострий гнійний пульпіт

Загострення хронічного періодонтиту

Гострий серозний періодонтит

Запитання 223

Больной предъявляет жалобы на самопроизвольные приступообразные боли в зубах слева , иррадиирующую по ходу ветвей тройничного нерва в ухо. Зуб болит 2-е суток. Объективно: в 36 глубокая кариозная полость, не сообщающаяся с полостью зуба. Зондирование резко болезненно по всему дну, реакция на холодное резко болезненна, перкуссия слабо болезненна. Поставьте предварительный диагноз.

варіанти відповідей

Острый диффузный пульпит 

Острый гнойный пульпит

 Острый очаговый пульпит

Острый серозный периодонтит

Обострение хронического пульпита

Запитання 224

Мужчина 26 лет жалуется на постоянные боли в зубе на верхней челюсти справа, усиливающиеся при накусывании. Три дня назад в 12 была наложена мышьяковистая паста. Своевременно на прием пациент н явился.Объективно: на медиальной поверхности 12- герметическая повязка, перкуссия резко болезненна. Врачом-стоматологом был поставлен диагноз: острый мышьяковистый периодонтит. Выберите правильную тактику лечения.

варіанти відповідей

Антидот мышьяка оставляют в корневом канале под герметической повязкой

Антидот мышьяка оставляют под герметической повязкой в кариозной полости

Назначают внутриканальный электрофорез с антидотом, зуб оставляют открытым

Промывают антидотом корневой канал, зуб оставляют открытым

Удаляют дентинную повязку, назначают электрофорез с антидотом по переходной Складке

Запитання 225

Хворого 16 років турбує кровоточивість з порожнини зуба при прийомі їжі . Об'єктивно: в 16 на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, заповнена розростання м'якої тканини багряно-червоного кольору, що легко кровить при доторкуванні. Зондування новоутворення слабо болісне. Реакція на холодовий подразник майже не виражена. . На ренгенограмі патологічних змін твердих тканин зуба та периапікальних тканин не виявляється. Визначте діагноз. 

варіанти відповідей

Хронічний гіпертрофічний пульпіт

Хронічний гранулюючий периодонтит 

Хронічний гангренозний пульпіт

Гіпертрофічний папіліт

Хронічний грануломатозний періодонтит

Запитання 226

Хвору 32 років турбують мимовільні короткочасні впродовж 15 хви. болі, болі від холодного, солодкого, що не вщухають після припинення дії подразника. Об'єктивно: в 35 на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, дентин дна і стіно твердий, пігментований. Зондування дна порожнини болісне в одній точці. Реакція на холод болісна, довго не вщухаюча після усунення подразника, ЕОД 35 мкА. Який найбільш имовірний діагноз7 

варіанти відповідей

Гострий обмежений пульпіт

Гострий дифузний пульпіт

Гіперемія пульпи

Загострення хронічного пульпіту

Гострий гнійний пульпіт

Запитання 227

Чоловік, скаржиться гострий біль в 26, який посилюється при накусуванні на зуб.4 дні тому була накладена миш'яковиста паста, в призначений час чоловік на прийом не з'явився. Об'єктивно:В 26 повязка збережена. Реакція на перкусію болісна, на рентгенограмі вперіапікальних тканинах зміни відсутні. Післямеханичної та медикаментозної обробки кореневих каналів турунди вологі, не забарвлені. Яку лікарську речовину необхідно залишитив кореневих каналах для досягнення максимального кліничного ефекту?

варіанти відповідей

Унітіол

Хлоргексидин

Хлорамін

Перекис водню

Трипсин

Запитання 228

На прийом прийшов пацієнт із пляшкою холодної води, яка заспокоює біль у зубі. Який найбільш імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Гострий гнійний пульпіт

Гострий вогнищевий пульпіт

 Загострення хронічного пульпіту

 Гострий дифузний пульпіт

Гострий серозний періодонтит

Запитання 229

Студентка 25 років скаржиться на наявність каріозної порожнини в 22. Пломби випали 2 місяця тому. Зуб раніше лікувався з приводу пульпіту. Об’єктивно: в 22 на медіальній поверхні визначається глибока каріозна порожнина, частково виповнена пломбою. Коронка 22 брудно-рожевого кольору. На рентгенограмі: кореневий канал 22 заповнений пломбувальним матеріалом на 1/2 довжени кореня, в області верхівки кореня – вогнище деструкції кісткової тканини з чіткими, рівними контурами, розміром 0,3х0,3 см. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний гранульоматозний періодонтит

 Залишковий пульпіт

Радікулярна кіста

Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний гранулюючий періодонтит

Запитання 230

Хвора А., 34 роки, скаржиться на неприємне відчуття в 47, відчуття дискомфорту, інколи виникнення болю після прийому їжі. Зуб змінений в кольорі. Раніше не лікувалась. Об’єктивно: в 47 на апроксимальній поверхні глибока каріозна порожнина, яка з’єднується з порожниною зуба. Зондування в ділянці кореневих каналів болісне. Поставте діагноз. 

варіанти відповідей

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний фіброзний періодонтит. 

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний гранульоматозний періодонтит

Запитання 231

Хворий А., 45 років, скаржиться на дискомфорт в 27, виникнення ниючого болю при накушуванні. В анамнезі при переохолодженні на яснах відкривається нориця. Об’єктивно: коронка 27 змінена в кольорі, пломба на жувальній поверхні, на слизовій оболонці в ділянці зуба рубець від нориці. Ваш попередній діагноз?

варіанти відповідей

 Хронічний гранулюючий періодонтит. 

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний фіброзний періодонтит.

Хронічний грануломатозний періодонтит.

Хронічний фіброзний пульпіт. 

Запитання 232

Мужчина 38 лет жалуется на длительные пульсирующие боли в зубе на верхней челюсти справа, отдающие в угол глаза. Отмечает недомогание, головную боль, нарушение сна. Боли возникли 3 дня назад, с течением времени усиливаются. Объективно : в 12 определяется глубокая кариозная полость, не сообщающаяся с полостью зуба, подвижность I степени. На рентгенограмме: в области верхушки корня 12 определяется очаг деструкции костной ткани размером 0,3*0,4 см с четкими ровными контурами. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Обострение хронического гранулематозного периодонтита

 Острый гнойный периодонтит. 

Обострение хронического фиброзного периодонтита.

 Обострение хронического гранулирующего периодонтита

Нагноившаяся радикулярная киста. 

Запитання 233

Пациент, 23 лет, жалуется на дискомфорт в зубе на верхней челюсти слева. Периодически, при накусывании на зуб, самопроизвольно возникает ноющая боль и на десне открывается свищ, после чего боль утихает. Объективно: коронка 36 изменена в цвете, зуб запломбирован. Вертикальная перкуссия безболезненна. На слизистой оболочке в области 36 рубец от свища. Какой наиболее вероятный предварительный диагноз?

варіанти відповідей

Хронический гранулирующий периодонтит

Хронический фиброзный периодонтит

Хронический гранулематозный периодонтит

Хронический гангренозный пульпит 

Обострение хронического периодонтита

Запитання 234

Пациент обратился с жалобами на наличие кариозной полости в зубе на верхней челюсти справа и выступающее образование на десне над этим зубом, которое то болит и увеличивается, то уменьшается. Объективно: на дистальной поверхности 17 глубокая кариозная полость, не сообщающаяся с полостью зуба. Зондирование, перкуссия, холодовая проба безболезненны. В проекции верхушки дистального щечного корня рубец, симптом вазопореза положительный. Поставьте диагноз: 

варіанти відповідей

Хронический гранулирующий периодонтит

Хронический грануломатозный периодонтит

Обострение хронического периодонтита

Хронический фиброзный периодонтит

Киста верхней челюсти справа

Запитання 235

Больная К., 28 лет, обратилась с жалобами на ноющую боль в 17 при приеме горячей пищи, медленно проходящую после устранения раздражителя, на чувство распирания в зубе, неприятный запах изо рта при отсасывании из зуба. Каков ваш предварительный диагноз?

варіанти відповідей

Хронический гангренозный пульпит 

 Хронический фиброзный пульпит

Хронический фиброзный периодонтит

Хронический гипертрофический пульпит

Хронический конкрементозный пульпит

Запитання 236

Хворий П. Скарги на тривалі приступи болю, що провокуються різними подразниками, а також біль виникає спонтанно вночі, ірадіює у праве вухо. “Світлі” проміжки між приступами - 30-40 хвилини. Давність захворювання - 2 доби. Об’єктивно: У 45 і глибока каріозна порожнина, стінки та дно її мають м’який світлий дентин. На холодну воду виникає різкий тривалий приступ болю. Встановіть діагноз

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпіт

Гострий обмежений пульпіт

 Гострий гнійний пульпіт

Загострення хронічного фіброзного пульпіту

Конкрементозний пульпіт

Запитання 237

У хворого Д. впродовж останньої ночі відмічалися напади болю в правій половині лиця. Біль пульсуючий, рвучкий, нестерпний, майже постійний, не вщухав, лише дещо зменшував інтенсивність. Від теплого полоскання біль різко посилюється. Об’єктивно: У 17 в пришийковій ділянці пломба із композита. На холодну воду біль заспокоюється. Перкусія 17 - болісна. Який найбільш імовірний діагноз 

Запитання 238

У хворого Д. впродовж останньої ночі відмічалися напади болю в правій половині лиця. Біль пульсуючий, рвучкий, нестерпний, майже постійний, не вщухав, лише дещо зменшував інтенсивність. Від теплого полоскання біль різко посилюється. Об’єктивно: У 17 в пришийковій ділянці пломба із композита. На холодну воду біль заспокоюється. Перкусія 17 - болісна. Який найбільш імовірний діагноз 

варіанти відповідей

Гострий гнійний пульпіт

Гострий серозний періодонтит

Загострення хронічного пульпіту

Гострий правосторонній гайморит

 Гострий дифузний пульпіт

Запитання 239

Жінка 29 р. скаржиться на гострі приступоподібні болі в області верхньої щелепи зліва, посилюються від холодного, іррадіюють у вухо та скроню. Рік тому сильно болів 27, до лікаря не зверталась. Три дні тому знову виникли болі. Об`єктивно: в 27 глибока каріозна порожнина, що з`єднується з порожниною зуба. Зондування відкритої ділянки різко болюче. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Загострений хронічний пульпіт.

Гострий серозний періодонтит.

Гострий дифузний пульпіт.

Загострення хронічного періодонтиту.

Гострий обмежений пульпіт

Запитання 240

У хворого Н. 21 р. при лікуванні гострого глибокого карієсу 46 зуба під час препарування випадково відкрито медіально-щічний ріг пульпи. Який метод лікування найбільш показаний?

варіанти відповідей

Біологічний метод

Метод вітальної екстирпації

Метод девітальної ампутації

Метод девітальної екстирпації

Метод вітальної ампутації

Запитання 241

У женщины 27 лет при лечении острого глубокого кариеса в 26 была случайно вскрыта полость зуба в проекции ее медиально-щечного рога. Выбирите метод лечения?

варіанти відповідей

Биологический метод. 

 Девитальная экстирпация

Девитальная ампутация. 

Витальная ампутация.

Витальная экстирпацию

Запитання 242

Хворий звернувся зі скаргами на почуття дискомфорту, іноді слабкий біль при накусуванні в зубі на верхній щелепі зліва. З анамнеза: зуб раніше болів, але паціент за медичною допомогою не звертався. Об`єктивно: в 26 каріозна порожнина сполучається з порожниною зуба, зондування безболісне, вертикальна перкусія слабо болюча. Слизова оболонка ясен в ділянці 26 гіперемійована, з цианотичним відтінком. На яснах в проекції верхівки кореня 26 відмічається рубець від нориці. Поставте попередній діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний фіброзний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту.

Загострення хронічного гангренозного пульпіту

Хронічний гранульоматозний періодонтит

Запитання 243

Хворий К. скаржиться на ниючий біль в 16, що виникає при прийому холодної їжі. В анамнезі зуб пломбований з приводу глибокого карієсу, пломба випала рік тому. Об`єктивно: глибока каріозна порожнина, що не сполучається з порожниною зуба, перкусія безболісна, зондування болісне по всьому дні каріозної порожнини, ЕОД - 50 мкА, термодіагностика болісна. Поставте діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний фіброзний пульпіт. 

Хронічний глибокий карієс

Хронічний фіброзний періодонтит.

Гострий глибокий карієс. 

Хронічний гангренозний пульпіт.

Запитання 244

Хворий К. звернувся зі скаргами на біль у 26, що виникає при прийомі гарячої їжі, неприємний запах з роту. В анамнезі: періодично виникає самовільний біль. Об`єктивно: в 26 глибока каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зубу. Перкусія чутлива, зондування, термодіагностика безболісні. ЕОД - 70 мкА. Який з методів лікування буде оптимальний в даному випадку

варіанти відповідей

Вітальної екстирпації.

Вітальної ампутації

Девітальної екстирпації.

Девітальної ампутіції.

 Консервативний

Запитання 245

Хворому 28 років під час лікування глибокого карієсу 12 було розкрито порожнину зуба. Який з методів необхідно застосувати для подальшого лікування?

варіанти відповідей

Консервативний. 

Вітальної ампутації. 

Вітальної екстирпації.

Девітальної ампутації

Девітальної екстирпації. 

Запитання 246

Женщина 32 лет жалуется на острые приступообразные самопроизвольные боли в области верхней челюсти слева, усиливающиеся от холодовых раздражителей, иррадиирующие в ухо и висок. Год назад сильно болел 27, к врачу не обращалась. Три дня назад вновь возникли боли. Объективно: в 27 глубокая кариозная полость, сообщающаяся с полостью зуба. Зондирование вскрытой точки резко болезненно. Каков наиболее вероятный диагноз? 

варіанти відповідей

Обострившийся хронический пульпит

Обострившийся хронический периодонтит

Острый периодонтит 

Острый дифузный пульпит

Острый ограниченный пульпит

Запитання 247

Мужчина 48 лет жалуется на наличие кариозной полости в зубе. Зуб ранее не лечен. Периодически после простуды в зубе возникает ноющая боль. Объективно: в 26 глубокая кариозная полость. Реакция на холодовой раздражитель, перкуссия - безболезненны. На десне в области 25, 26 небольшой рубец. Коронка 25 интактна. Симптом вазопареза положителен. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Хронический гранулирующий периодонтит

Хронический фиброзный пульпит

Хронический гангренозный пульпит

Хронический фиброзный периодонтит

Хронический гранулематозный периодонтит

Запитання 248

Женщина 43 лет обратилась в клинику с жалобами на чувство распирания в 23. Со слов больной зуб ранее лечен по поводу кариеса. Объективно: в пришеечной области 23 - пломба из композитного материала. В области проекции верхушки корня 23 на слизистой десны определяется свищевой ход. Какие изменения в области корня 23 будут выявлены на рентгенограмме?

варіанти відповідей

Деструкция костной ткани с неровными контурами

Деструкция костной ткани с ровными контурами размером 0,8-1см в диаметре

Деструкция костной ткани с ровными контурами менее 0,8см в диаметре 

Расширение периодонтальной щели

Деформация периодонтальной щели

Запитання 249

Хвора 22 років, скаржиться на болі від гарячого та почуття розпирання в зубі. Півроку 30 тому турбували короткочасні, нічні болі, що ставали чим раз тривалішими. Об'єктивно: в 24 велика каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба, глибоке зондування болісне. ЕОД — 80 мкА. Визначте найбільш ймовірний діагноз.

варіанти відповідей

Хронічний гангренозний пульпіт

Хронічний конкрементозний пульпіт

Хронічний гіпертрофічний пульпіт

Гострий гнійний пульпіт

Хронічний фіброзний пульпіт

Запитання 250

У хворого Н., 34-х років при лікуванні гострого глибокого карієсу 37 під час препарування випадково розкритий медіально-щічний ріг пульпи. Призначте найбільш раціональне лікування 37. 

варіанти відповідей

Біологічний метод 

Методом вітальної ампутації. 

Методом девітальної ампутації. 

Метод вітальної екстирпації

Методом девітальної екстирпації. 

Запитання 251

Хворому 43 років встановлено діагноз: хронічний фіброзний пульпіт 34. Проведені препарування, екстирпація пульпи, механічна і медикаментозна обробка каналів. Як необхідно провести пломбування кореневого каналу? 

варіанти відповідей

До фізіологічної верхівки

До рентгенологічної верхівки

За верхівку

До анатомічної верхівки

Запитання 252

Хвора О., 32 роки, скаржиться на ниючий біль, що періодично виникає при попаданні твердої їжі в каріозну порожнину 16. Біль зникає через 20-30 хв. після усунення подразника. Об'ективно: глибока каріозна порожнина 16 в межах біляпульпарного дентину. Дно і стінки щільні при зондуванні незначна болючість в окремій ділянці дна порожнини. Реакція на холодовий подразник болісна. ЕОД- 40 мка. Поставте діагноз. 

варіанти відповідей

Хронічний фіброзний пульпіт

Гострий глибокий карієс

Гіперемія пульпи

Загострення хронічного пульпіту

Хронічний глибокий карієс

Запитання 253

Хворий 42 років скаржиться на постійний ниючий біль у 45, що підсилюється при накушуванні. Об'єктивно: перкусія 45 різко болюча, перехідна складка в ділянці зуба набрякла, гіперемійована, болюча при пальпації. Після зондування з вічка каналу з'явився гній. Який метод дослідження необхідно провести для встановлення діагнозу?

варіанти відповідей

Рентгенологічне дослідження

Термопроба

Люмінесцентне дослідження

Електроодонтодіагностика

Бактеріологічне дослідження

Запитання 254

Хворий 34 років скаржиться на інтенсивний, рвучий, пульсуючий біль в ділянці 17, котрий з'явився вперше і продовжується 4-ту добу. Перкусія різко болюча в будь-якому напрямку, зуб рухомий, слизова оболонка в ділянці 17 гіперемійована, набрякла, пальпація перехідної складки в проекції верхівки кореня болюча. Рентгенологічних змін не виявлено. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит

Гострий серозний періодонтит

Загострення хронічного періодонтиту

Гострий гнійний пульпіт

Гострий локалізований пародонтит 

Запитання 255

Хворий скаржиться на гострий самовільний короткочасний біль нападоподібного характеру в ділянці 36, який посилюється при вживанні їжі. Об'єктивно: в 36 глибока каріозна порожнина на жувальній поверхні. Порожнина зуба закрита, зондування болюче в одній точці. Від холодового подразника виникає біль і зберігається впродовж 10хв. після зняття подразника. Реакція на перкусію не болюча. Встановіть найбільш імовірний діагноз. 

варіанти відповідей

Гострий обмежений пульпіт

Гіперемія пульпи

Гострий дифузний пульпіт

Загострення хронічного пульпіту 

Гострий глибокий карієс

Запитання 256

Хворий А. 21 року скаржиться на постійний наростаючий пульсуючий біль в 27. Об'єктивно: каріозна порожнина великих розмірів виповнена розм'ягшеним дентином, порожнина зуба закрита. Зондування дна не болюче, перкусія різко болюча, рухомість зуба ІІ ступеню. Пальпація слизової оболонки в ділянці проекції верхівок коренів 27 викликає біль. Рентгенологічно змін не виявлено. Виберіть найімовірніший діагноз.

варіанти відповідей

Гострий гнійний періодонтит.

Загострення хронічного періодонтиту. 

Гострий дифузний пульпіт.

Гострий серозний періодонтит.

Гострий гнійний пульпіт

Запитання 257

Хворому Б., 23 років,встановлено діагноз: Гострий пульпіт 15 зуба, ускладнений гострим фокальним періодонтитом. Який із методів лікування повинен обрати лікар ? 

варіанти відповідей

Вітальну екстирпацію пульпи.

Девітальну екстирпацію пульпи.

Вітальну ампутацію пульпи.

Біологічний метод 

Девітальна ампутація

Запитання 258

У хворого 46 років діагностовано гострий дифузний пульпіт 13. У зв'язку з вираженою негативною реакцією хворого на біль лікар поклав миш'якову пасту на більш болісну ділянку дна каріозної порожнини і закрив її водним дентином. Через 4 години пацієнт прийшов зі скаргами на нестерпний біль. Назвіть найбільш вірогідну причину посилення болю? 

варіанти відповідей

Відсутній відток ексудату

Передозування миш'якової пасти

Недостатня доза миш'якової пасти 

Не виконана премедикація

Не призначені анальгетики

Запитання 259

Хворий 52 років скаржиться на виникнення нориці на слизовій оболонці в області 22-23. Об'єктивно: в 22 пломба, перкусія безболісна. На рентгенограмі: біля верхівки кореня 22 невелике вогнище резорбції кісткової тканини неправильної форми без чітких меж. Кореневий канал запломбований на 1/3 довжини. Виберіть найбільш оптимальну тактику лікування 22.

варіанти відповідей

Пломбування каналів до верхівкового отвору 

Пломбування каналів за верхівковий отвір 

Видалення зуба

Електрофорез йодиду калію в проекції верхівки коренів

 Пломбування каналів не доводячи на 1 мм до верхівкового отвору

Запитання 260

Хворому 40 років проведено пломбування кореневого каналу 34 з приводу хронічного фіброзного періодонтиту, після чого незабаром з'явився біль. На рентгенограмі кореневий канал 34 запломбований до верхівки кореня. Яка тактика лікаря в зв'язку з появою болю?

Запитання 261

Хворому 40 років проведено пломбування кореневого каналу 34 з приводу хронічного фіброзного періодонтиту, після чого незабаром з'явився біль. На рентгенограмі кореневий канал 34 запломбований до верхівки кореня. Яка тактика лікаря в зв'язку з появою болю?

варіанти відповідей

Призначити фізіотерапевтичні процедури

Полоскання антисептиком

Зробити розріз по перехідній складці

Зробити інфільтраційну анестезію 

 Зробить провідникову анестезію

Запитання 262

У хворої 45 років під час рентгенографічного обстеження з приводу протезування відсутніх 25, 24 виявлена деструкція кісткової тканини невеликих розмірів з чіткими контурами в прикороневій ділянці 23, кореневий канал запломбований на 2/3, тінь від пломбувального матеріалу не чітка. Постійна пломба без дефектів, перкусія 23 безболісна, слизова оболонка звичайного кольору. Яка лікарська тактика відносно 23

варіанти відповідей

Провести лікування періодонтиту 

Зробити резекцію верхівки кореня 

Провести курс фізіотерапії

Видалити зуб

Лікування не проводити

Запитання 263

Під час лікування хронічного фіброзного періодонтиту 36 у хворого 30 років лікар 33 ненавмисно перфорував дно порожнини зуба. Яка подальша лікарська тактика у цьому випадку?

варіанти відповідей

Закриття перфорації склоіономірним цементом

B Закриття перфорації пастою з гидроокисом кальцію 

Електрофорез йодиду калію

Видалення зуба 

Закриття перфораційного отвору цинк-євгеноловою пастою 

Запитання 264

Больной жалуется на постоянную боль в области 25 в течении суток. Объективно: на медиальной поверхности 25 кариозная полость, не сообщающаяся с полостью зуба. Реакция на холод безболезнена. Вертикальная перкуссия резко болезненна. На рентгенограмме костная ткань периапикальной области без патологических изменений. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

 Острый серозный периодонтит

Острый диффузный пульпит

Острый гнойный пульпит

 Острый гнойный периодонтит

Обострение хронического периодонтита

Запитання 265

Больная 17 лет обратилась с жалобами на приступообразные, пульсирующие боли в области зубов верхней челюсти справа, усиливающиеся от горячего. Объективно: в 17 - глубокая кариозная полость на жевательной поверхности, выполненная пигментированным, размягченным дентином. Зондирование болезненно, вертикальная перкуссия слабоболезненна. Какой из нижеперечисленных методов лечения наиболее приемлем?

варіанти відповідей

Витальная экстирпация 

Биологический метод

Витальная ампутация

Девитальная экстирпация 

Девитальная ампутация 

Запитання 266

Больной 20 лет обратился с жалобами на возникновение беспричинных болевых приступов (5-7мин.) в области 36 в течении суток. Объективно: в 36 - глубокая кариозная полость на жевательной поверхности. Зондирование болезненно в одной точке, холодовая проба болезненна с последействием 5 минут. Перкуссия безболезненна. На рентгенограмме корневые каналы имеют незначительный изгиб, просвет каналов четко отражен. Зуб планируется как опора для мостовидного протеза. Какой из нижеперечисленных методов лечения наиболее приемлем?

варіанти відповідей

Витальная экстирпация 

Биологический метод 

Витальная ампутация

Девитальная экстирпация

Комбинированный метод

Запитання 267

Хвора В. 30 років скаржиться на гострий біль в 36, особливо при накусуванні на зуб. 4 доби тому в 36 була накладена миш’якова паста, вчасно до лікаря хвора не з’явилась. 34 При огляді в 36 пов’язка збереглась, реакція на холодовий подразник відсутня. Рентгенограма без змін в періодонті. Який з препаратів найбільш ефективний для ліквидації ускладнення?

варіанти відповідей

Унітіол

Хлоргексидин

Хлорамін

Гіпохлорид натрію

Фурацилін

Запитання 268

Хворий 20 років скаржиться на самовиникаючий короткочасний локалізований біль у 26, який турбує 1 день. Об'єктивно: в 26 глибока каріозна порожнина першого класу, дентин стінок і дна непігментований, пом'якшений, каріозна порожнина не з'єднується з порожниною зуба. Зондування різко болісне в одній точці, реакція на холод різко болісна. Який найбільш раціональний метод лікування у даному випадку?

варіанти відповідей

Біологічний метод

Вітальна ампутація

Вітальна екстирпація

Девітальна ампутація

Девітальна екстирпація

Запитання 269

Хвора скаржится на самовільний, постійний ниючий біль, який посилюється при накусуванні. З анамнеза відомо, що зуб раніше лікувався з приводу пульпіту, через деякий час в зубі виник біль. Об`єктивно: в 37 каріозна порожнина сполучається з порожниною зуба, зондування безболісне, вертикальна і горизонтальна перкусії різко болісні, зуб рухомий І ст. Слизова оболонка гіперемована, набрякла, та болісна в проекції верхівки кореня. На рентгенограмі - вогнище деструкції кісткової тканини з нечіткими межами в ділянці верхівки дистального кореня. Поставте клінічний діагноз.

варіанти відповідей

Загострення хронічного гранулюючого періодонтиту

Загострення хронічного гангренозного пульпіту

Загострення хронічного грануломатозного періодонтиту. 

Гострий гнійний періодонтит. 

Хронічний фіброзного періодонтит.

Запитання 270

Хворий звернувся до лікаря-стоматолога з проханням відновити коронку 11. Об'єктивно: коронка зуба значно зруйована. За даними анамнезу 11 депульповано. Який засіб фіксації пломби буде найбільш прийнятим в данній ситуації? 

варіанти відповідей

Внутрішньопульпарний штифт

Парапульпарний штифт

Додаткова площадка

Ретенційна борозенка

Опорні пункти

Запитання 271

Женщине 27-ми лет проводилось лечение пульпита методом девитальной экстирпации. В 15 была оставлена мышьяковистая паста. На повторный прием больная пришла только на 4-е сутки. Возник токсический периодонтит. Выберите 35 оптимальное средство для обработки корневого канала в данном случае

варіанти відповідей

Унитиол

Крезофен

Трипсин

 Эвгенол

Эмульсия гідрокортизона

Запитання 272

Хворий скаржиться на тривалі больові приступи в зубах нижньої щелепи протягом доби, зліва. Біль іррадіює у вухо, потилицю, а також посилюється при вживанні холодної та гарячої їжі. Об’єктивно: в 36 на апроксимально-медіальній поверхні глибока каріозна порожнина. Зондування болюче по всьому дну і викликає приступ болю. Який найбільш імовріний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий дифузний пульпіт. 

Гострий обмеженний пульпіт. 

Гострий гнійний пульпіт.

Хронічний конкрементозний пульпіт

 Гострий глибокий карієс пульпіт

Запитання 273

Жінка 40 років скаржиться на короткочасний самовільний біль, а також біль від вживання гарячої та холодної їжі в ділянці 46. На жувальній поверхні 46 каріозна порожнина з великою кількістю розм’якшеного дентину. Зондування дна болюче в одній точці. Реакція на термічні подразники болісна і не зникає після їх усунення. ЕОД 25 мкА. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий обмежений пульпіт.

Гострий гнійний пульпіт.

Гострий дифузний пульпіт.

Хронічний фіброзний пульпіт.

Загострення хронічного пульпіту

Запитання 274

Пацієнт 25 років скаржиться на постійний локалізований біль 36, що посилюється при накушуванні і доторканні до зуба. Об’єктивно: перкусія болюча, зуб в кольорі не змінений, є постійна пломба. На ренгенограмі змін немає. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Гострий серозний періодонтит.

Гострий гнійний періодонтит.

 Загострення хронічного періодонтиту.

Хронічний гранулюючий періодонтит.

Хронічний гранулематозний періодонтит.

Запитання 275

Пацієнт, 20 років, звернувся до лікаря з метою планового огляду. Скарг не пред’являє. При огляді виявлено, що 15 зуб дещо змінений в кольорі, на яснах в ділянці зуба наявність нориці. Зуб раніше лікований. Який найбільш імовірний діагноз? 

варіанти відповідей

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний фіброзний періодонтит.

Хронічний грануломатозний періодонтит.

Хронічний гангренозний пульпіт.

Хронічний фіброзний пульпіт.

Запитання 276

Чоловік 30-ти років скаржиться на наявність каріозної порожнини. Об’єктивно: колір 16 змінений, глибока каріозна порожнина, що з’єднана з порожниною зуба. Зондування, перкусія безболісні. ЕОД – 100 мкА. На ренгенограмі - розширення періодонтальної щілини. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний фіброзний періодонтит.

Хронічний гранулюючий періодонтит

Хронічний гранулематозний періодонтит.

Хронічний гангренозний пульпіт.

Хронічний глибокий карієс. 

Запитання 277

Мужчина 30 лет жалуется на боли в зубе на нижней челюсти справа, боли при накусывании . Несколько лет назад зуб лечен по поводу кариеса . Объективно: на жевательной поверхности 36 пломба . Холодовая проба безболезненна, перкуссия слабо болезненна . По переходной складке в области проекции корней 36 рубец от свища . Каков предварительный диагноз?

варіанти відповідей

Обострение хронического периодонтита

Хронический гранулирующий периодонтит

Хронический фиброзный периодонтит

Хронический гранулематозный периодонтит

Радикулярная киста

Запитання 278

Хворий скаржиться на постійний, ниючий біль в 26, який підсилюється при накушуванні. На рентгенограмі 26 відмічається деформація періодонтальної щілини, осередок деструкціі кісткової тканини у верхівки медіально-щічного кореня у вигляді “язиків полум’я”. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Загострення хронічного гранулюючого періодонтиту

Хронічний гранулюючий періодонтит

 Хронічний фіброзний періодонтит

Хронічний гранульоматозний періодонтит

Загострення хронічного гангренозного пульпіту

Запитання 279

Хвора 46-ти років скаржиться на біль і кровотечу із каріозної порожнини в 27 під час їжі. Раніше був самовиникаючий біль. При огляді в 27 зубі на жувальній поверхні глибока каріозна порожнина, виповнена тканиною червоного кольору, при зондуванні біль і кровотеча. Який із нище перерахованих методів лікування найбільш вірогідний? 

варіанти відповідей

 Вітальна екстирпація

Девітальна екстирпація

Девітальна ампутація 

Вітальна ампутація 

Біологічний метод

Запитання 280

Хвора 35-ти років скаржиться на постійний ниючий біль у 25, що підсилюється при накушуванні. Об`єктивно: на жувальній поверхні 25 каріозна порожнина, що сполучається з порожниною зуба. Перехідна складка в ділянці 25 набрякла, гіперемійована, болюча при пальпації, перкусія 25 різко болюча. Після зондування з каналу з`явився гній. Який метод дослідження необхідно провести для уточнення діагнозу? 

варіанти відповідей

Рентгенологічне дослідження

Електроодонтодіагностика

Термопроба

Бактеріологічне дослідження

Глибоке зондування

Запитання 281

Хворий 37 р. звернувся зі скаргами на болі в 47 при прийомі їжі, особливо гарячої, неприємний запах з рота при відсмоктуванні з зуба. Біль має ниючий характер, виникає почуття розпирання в зубі. Поступово біль стихає. Біль непокоїть протягом 2 місяців, раніше не лікувався. Об`єктивно: у 47 визначається глибока порожнина, що сполучається з порожниною зуба. На рентгенограмі: розширення періодонтальної щілини в області верхівок коренів 47. Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Хронічний гангренозний пульпіт

Загострення хронічного пульпіту

Хронічний фіброзний пульпіт

Хронічний фіброзний періодонтит

Загострений хронічний періодонтит

Запитання 282

Мужчина 34 лет обратился на прием к стоматологу с жалобами на острые приступообразные самопроизвольные боли в области верхней челюсти слева, усиливающиеся от холодовых раздражителей, иррадиирующие в ухо и висок. Год назад сильно болел 37, к врачу не обращался. 3 дня назад вновь возникли боли. Объективно: в 37 глубокая кариозная полость, сообщающаяся с полостью зуба. Зондирование вскрытой точки резко болезненно. На рентгенограмме 37 в области верхушек корней определяется расширение периодонтальной щели. Каков наиболее вероятный диагноз?

варіанти відповідей

Обострившийся хронический пульпит.

Обострившийся хронический гранулематозный периодонтит.

Обострившийся хронический фиброзный периодонтит. 

Острый дифузный пульпит. 

Острый гнойный пульпит

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест