Мірка М1,2

Додано: 18 травня 2023
Предмет: Біологія, 11 клас
Тест виконано: 56 разів
54 запитання
Запитання 1

В бактеріологічну лабораторію доставлені блювотні маси хворого з підозрою на холеру. З пат.матеріалу виготовлений препарат "висяча крапля". Який метод мікроскопії буде використаний для виявлення збудника по його рухливості? 

варіанти відповідей

Фазово-контрастна

Елекронна

Імунна електронна

Люмінесцента

Імерсійна

Запитання 2

Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних та вірусних інфекцій. Виберіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції. 

варіанти відповідей

Н-сть люмінесентного мікроскопа

Н-сть електронного мікроскопа

Н-сть імерсійного мікроскопа

Виділення чистої кільтури збудника

Сироватки хворого

Запитання 3

З харкотиння, взятого від хворої Ю., 41 року, було виготовлено препарат, мікроскопію якого провели із застосуванням імерсійного мікроскопу. На що саме впливає нанесене на препарат імерсійне масло?

варіанти відповідей

На напрямок ходу променів

На прозорість препарату

На розмір об'єктів у полі зору

Знешкоджує мікроорганізмами

На колір об'єктів у полі зору

Запитання 4

В бактеріологічній лабораторії за допомогою імерсійного мікроскопу проводять вивчення препаратів, що містять бактерії. Що слід зробити для встановлення оптимального освітлення поля зору?

варіанти відповідей

Підняти конденсор у крайнє верхнє положення

Опустити конденсор у крайне нижнє положення

Встановити конденсор у середнє положення

Максимально закрити діафрагму

Встановити діафрагму у середнє положення

Запитання 5

При забарвленні препарату з харкотиння хворого були використані наступні барвники та реактиви: розчин фуксину Циля, розчин метиленового синього, 5% розчин сірчаної кислоти. Який спосіб забарвлення було застосовано?

варіанти відповідей

Циля-Нільсона

Пєшкова

Нейсера

Грама

Гінса-Буррі

Запитання 6

Яка група організмів мають кільцеві та лінійні молекули ДНК, що формують хромосоми простої будови (не мають гістонів)?

варіанти відповідей

Бактерії

Гриби

Віруси

Найпростіші

Бактеріофаги

Запитання 7

У баклабораторії, під час мікроскопії мазків з харкотиння хворого на хронічне легеневе захворювання, забарвлених за Цілем-Нільсоном, виявлені червоні палички. Яка властивість мікобактерії туберкульозу виявлена при цьому? 

варіанти відповідей

Кислотостійкість

Спиростійкість

Спороутворення

ЛІгостійкість

Капсулоутворення

Запитання 8

Виявлення здатності до капсулоутворення у багатьох збудників є важливим при проведенні експрес-діагностики та складовим бактеріологічного дослідження. Для виявлення капсули досліджуваної культури в умовах лабораторії можна застосовувати фарбування за таким простим методом, як

варіанти відповідей

Буррі-Гінса

Дроботько

Лєффлера

Романовським-Гімзи

Буррі

Запитання 9

Організми мають ядро, оточене ядерною мембраною. Генетичний матеріал зосереджений переважно в хромосомах, які складаються з ниток ДНК і білкових молекул. Діляться ці клітини мітотично. Це: 

варіанти відповідей

Еукаріоти

Бактерії

Бактеріофаги

Віруси

Прокаріоти

Запитання 10

При мікроскопії зубного нальоту клінічно здорової дитини 10-ти років виявлені Гр+ і Грмікроорганізми. Який саме етап забарвлення за методом Грама дозволив віддиференціювати Гр+ бактерії від Гр-?

варіанти відповідей

Оброка спиртом

Обробка водним розчином фуксину

Обробка розчином Люголя

Обробка сірчаноб кислотою

Обробка генціанвіолетои

Запитання 11

При обстеженні хворої дитини з підозрою на дифтерію в мазку із зіва виявлено біполярно розташовані інтенсивно пофарбовані включення. Які із перелічених методів фарбування були використані?

варіанти відповідей

Леффлера

Грама

Циля-Нільсена

Буррі-Гінса

Ожешки

Запитання 12

З центрифугату порції сечі, одержаної від хворого з підозрою на туберкульоз нирок, приготували препарат для мікроскопії. Який метод фарбування препарату використовують для виявлення збудника?

варіанти відповідей

За цілем-Нільсеном

За Бурі

За Грамом

За Леффлером

За Ожешко

Запитання 13

У хворої дитини з підозрою на дифтерію було взято на дослідження виділення ураженої слизової оболонки зіву. Виготовлений і пофарбований мазок. При мікроскопії виявлені жовті палички з темно-синіми потовщеннями на кінцях. Який структурний елемент мікробної клітини визначається у виявлених мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Зерна волютина

Плазміди

Капсула

Спори

Джгутики

Запитання 14

Серед дітей школи – інтернату мають місце випадки захворювання на ангіну. При мікроскопії мазків з мигдаликів, зафарбованих за методом Нейссера знайдені тонкі палички жовтого кольору з темно-коричневими зернами на кінцях, що розміщуються у вигляді римської цифри п’ять. Яку інфекцію можна запідозрити в цьому випадку?

варіанти відповідей

Дифтерію

Інфекційний мононуклеоз

Лістеріоз

Тонзиліт

Скарлатину

Запитання 15

При мікроскопічному дослідженні мікропрепарату крові, зафарбованому за РомановськимГімза лікар виявив мікроорганізм у вигляді тонких ниток синьо-фіолетового кольору з кількома великими завитками довжиною від 10 до 30 мкм і більше. Для якого інфекційного захворювання характерна така мікроскопічна картина? 

варіанти відповідей

Поворотного тифу

Сифілісу

Лептоспірозу

Трипансомозу

Лейшманіозу

Запитання 16

Лікар, мікроскопуючи мазок крові, забарвлений за Романовським, виявив найпростіших у формі півмісяця, протоплазма яких вакуолізована і забарвлена у блакитний колір, а ядро - в червоний. Які найпростіші найбільш імовірно виявлені у крові?

варіанти відповідей

Токсоплазми

Лейшманії

Трипаносоми

Балантидії

Лямблії

Запитання 17

При бактеріоскопічному обстеженні мазків спинномозкової рідини, пофарбованих за Романовським-Гімзе, виявлені найпростіші у формі напівмісяця з загостреними кінцями, блакитною цитоплазмою та рубіново-червоним ядром. Про збудника якої хвороби йдеться?

варіанти відповідей

Токсоплазмоз

Малярія

Амебіаз

Трипаносомоз

Лейшманіоз

Запитання 18

До лікаря звернулися декілька пацієнтів з подібними скаргами: слабкість, болі в кишечнику, діарея. Після дослідження фекалій виявилось, що терміновій госпіталізації підлягає один з пацієнтів, у якого були виявлені цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти? 

варіанти відповідей

Дизентерійна амеба

Трихомонада

Балантидія

Лямблія

Кишкова амеба

Запитання 19

До гастроентерологічного відділення надійшов хворий із запаленням жовчних шляхів. У порціях жовчі виявлені рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з опорним стрижнем-аксостилем. Яке протозойне захворювання діагностується у хворого?

варіанти відповідей

Лямбіоз

Трихомоноз

Балантидіаз кишковий

Амеба дизентерія

Амеба кишкова

Запитання 20

У хворої симптоми запального процесу сечостатевих шляхів. У мазку із слизової оболонки піхви виявлено великі одноклітинні організми грушоподібної форми з загостреним шипом на задньому кінці тіла, великим ядром та ундулюючою мембраною. Які найпростіші знайдені в мазку

варіанти відповідей

Trichomonas vaginalis

Lamblia intestinalis

Trichomonas hominis

Trichomonas buccalis

Trypanosoma gambiense

Запитання 21

У чоловіка 70-ти років розвинувся протезний стоматит. Крім того, спостерігалось виражене 

ураження куточків рота. Під час мікроскопії виявлені великі овоїдні грампозитивні клітини. 

Які мікроорганізми найбільш імовірно стали провідним етіологічним фактором такого 

ураження?


варіанти відповідей

Гриби роду Candida

Стафілококи

Нейсерії

Коринебактерії

Стрептококи

Запитання 22

У чоловіка, мешканця сільської місцевості, в шийно-щелепній ділянці виявлено твердий флегмоноподібний інфільтрат шкіра навколо синьо-багряного кольору. У центрі інфільтрат некротизований, з виразки виділяється гній з неприємним запахом. Для підтвердження діагнозу актиномікоз шийно-щелепної ділянки здійснено мікроскопічне дослідження гною. Що повинен виявити бактеріолог для підтвердження діагнозу?

варіанти відповідей

Друзи

Грампозитивні стрептококи

Грамнегативні диплококи

Грамнегативні диплобактерії

Кислотостійкі палички

Запитання 23

У хворого зі скаргами на часті рідкі випорожнення з кров’ю ("малинове желе") при мікроскопічному дослідженні були виявлені великі клітини з одним ядром та поглиненими еритроцитами. Для якого з найпростіших характерна така морфологічна форма? 

варіанти відповідей

Entamoeba histolytica 

Campylobacter jejuni

Giardia lamblia

Toxoplasma gondii

Balantidium coli

Запитання 24

Хворий звернувся до стоматолога із симптомами запалення слизової оболонки ротової порожнини. У мазках, отриманих з пародонтальних кишень, виявлено найпростіші з непостійною формою тіла, розміром 6-60 мкм, здатні утворювати псевдоподії. Які це найпростіші

варіанти відповідей

Entamoeba gingivalis

Lamblia intestinalis

Trichomonas hominis

Entamoeba coli

Entamoeba histolytica

Запитання 25

У хворого скарги на гострий біль у животі переймоподібного характеру, часті позиви на дефекацію, рідкі кров’янисті випорожнення із слизом. Лабораторним дослідженням мазків фекалій виявлено організми непостійної форми, що містять еритроцити. Яке можливе захворювання?

варіанти відповідей

Амебіаз 

Лямбліоз

Шистосомоз 

Кишковий трихомоноз

Балантидіаз 

Запитання 26

В лабораторію направлено матеріал білуватого нашарування із слизових оболонок ротової порожнини. Висів матеріалу зроблено на середовище Сабуро, відмічено ріст сметаноподібних колоній, бактеріоскопія виявила короткі бруньковані нитки. До збудників якої інфекції відносять ізольовані мікроорганізми ?

варіанти відповідей

Мікози

Спірохетози

Рікетсіози

Мікоплазмози

Хламідіози 

Запитання 27

При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої на хронічний кольпо-вагініт лікар виявив округлої форми та еліпсоподібні, що брунькуються клітини, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку? 

варіанти відповідей

Кандидозу 

Кокцидіозу

Епідермофітії

Мікроспорії

Криптококозу 

Запитання 28

При мікроскопічному дослідженні гною, взятого з норицевого ходу нижньої щелепи і забарвленого по Граму, були виявлені друзи, забарвлені в центрі грампозитивно, і колбоподібні утвори - грамнегативно. Збудник якого захворювання має дану морфологію?

варіанти відповідей

Актиномікозу 

Кандидозу 

Анаеробної інфекції

Стафілококового остеомієліту

Фузобактеріозу 

Запитання 29

Слизова язика була вкрита білим нальотом. При мікроскопічному дослідженні нальоту виявлені мікроорганізми кулястої форми, розміром 10-15 мкм, грампозитивні. Для яких мікроорганізмів характерні такі ознаки?

варіанти відповідей

Гриби роду Candida

Найпростіш

Стафілококи

Стрептококи

Актиноміцети

Запитання 30

У бактеріологічній лабораторії необхідно простерилізувати поживні середовища, що містять речовини, які змінюються при температурі вище 100°С (сечовина, вуглеводи). Який спосіб стерилізації має обрати лаборант?

варіанти відповідей

Текучою парою, дрібно 

Пастеризація

Тиндалізація

Кип’ятіння

Парою під тиском у автоклаві

Запитання 31

З метою перевірки якості чистоти повітря в операційній було проведено висів повітря на ряд поживних середовищ за допомогою апарата Кротова. Після інкубування на деяких з них виросли колонії, оточені чіткою зоною гемолізу. Які середовища було використано для перевірки повітря?

варіанти відповідей

Кров’яний МПА 

Вісмут-сульфіт агар

Середовище Ендо

Жовтково-сольовий агар

Сироватковий МПА 

Запитання 32

В лабораторії, з метою прискорення стерилізації цукровмісних середовищ текучим паром, її провели в один день: зранку, вдень та ввечері по 30 хвилин. Як правильно слід було простерилізувати середовища?

варіанти відповідей

Стерилізувати тричі з інтервалом 24 години

Стерилізувати двічі на добу

Стерилізувати 1 годину 

Стерилізувати 15 хвилин

Стерилізувати 45 хвилин

Запитання 33

До лікарні надійшла дитина з діагнозом “стафілококовий сепсис”. На яке живильне середовище потрібно посіяти кров хворого з метою виділення збудника?

варіанти відповідей

Цукрово-пептонний бульйон 

М’ясо-пептонний агар

Середовище Плоскірєва

Середовище Бучіна

Жовчно-сольовий агар

Запитання 34

Який метод стерилізації доцільно використати для стоматологічних інструментів, які не псуються від дії температури і вологості для гарантованого знищення вірусів, вегетативних та спорових форм мікроорганізмів?

варіанти відповідей

Автоклавування 

Кип’ятіння

Пастеризацію

Тиндалізацію

Прожарювання над полум’ям газового пальника 

Запитання 35

У лікарні вирішено проводити контроль якості стерилізації інструменту в автоклаві за допомогою біологічного методу. Які мікроорганізми найбільш доцільно використати як тест-систему?

варіанти відповідей

Спорові

Капсульні

Кислотостійки

Патогенні 

Термофільні 

Запитання 36

При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих колоній, навколо яких чітко було видно зону гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?

варіанти відповідей

Кров’яний МПА 

МПА

Ендо

ЖСА

Левіна

Запитання 37

Із організму хворого з гострим гастроентеритом виділений збудник захворювання. Його слід ідентифікувати за антигенною будовою. Яку серологічну реакцію потрібно використати для цього? 

варіанти відповідей

Реакцію аглютинації

Реакція зв’язування комплементу

Реакція нейтралізації

Реакція преципітації

Реакція опсонізації

Запитання 38

Від хворго в лабораторії видідена чиста культура збудника дизентерії. Які дослідження слід провести з метою її остаточної серологічної ідентифікації?

варіанти відповідей

Поставити реакцію аглютинації із стандартними сироватками

Провести реакцію аглютинації із сироваткою хворого

Поставити реакцію непрямої гемаглютинації

Провести реакцію молекулярної гібридизації ДНК

Виявити термостабільні антигени в реакції кільцепреципітації

Запитання 39

Через 7 днів після пластичної операції, виконаної лікарем-стоматологом, у пацієнта розвинувся правець. Виникла підозра, що причиною був контамінований збудником правця шовний матеріал, який був доставлений в бактеріологічну лабораторію. Яке живильне середовище необхідно використати для первинного посіву матеріалу? 

варіанти відповідей

Кітта-Тораці

Леффлера

Левенштейна-Єнсена

Ендо

Плоскирєва

Запитання 40

При огляді хворого з некротичною флегмоною щелепно-лицевої ділянки у лікаря виникла підозра на газову гангрену. При мікроскопії гнійних виділень з рани виявлено грампозитивні мікроорганізми паличкоподібної форми. Яке живильне середовище слід використати для виділення чистої культури збудника? 

варіанти відповідей

Середовище Кітта-Тароцці

Середовище Ендо

Середовище Лєвіна

М’ясо-пептоний агар

Молочно-сольовий агар 

Запитання 41

Штам стафілококу, який спричинив спалах внутрішньолікарняних захворювань, проявив високу резистентність до пеніциліну. З яким із наведених нижче факторів пов'язана резистентність мікроорганізмів до антибіотиків цієї групи?

варіанти відповідей

Із синтезом бета-лактамаз

Із синтезом аденілтрансферази

Із зміною компонентів клітинної стінки 

Із зміною рибосомальних білків

Із синтезом фосфотрансферази 

Запитання 42

Після тривалої антибіотикотерапії у хворого на слизовій оболонці ротової порожнини були виявлені ділянки з білим нальотом, який знімався шпателем.Для якого захворювання характерні такі ознаки? 

варіанти відповідей

Кандидоз

Паротит

Пародонтоз

Грип

Черевний тиф

Запитання 43

При дизбактеріозах, що супроводжуються процесом гниття (протея, псевдомонад) і підвищенням pH фекалій, необхідно призначати біологічні препарати, що закисляють середовище і проявляють антагоністичну дію. Які мікроорганізми до цього придатні?

варіанти відповідей

Біфідумбактерії

Клебсієли

Азотобактерії

Ентеробактер

Серація 

Запитання 44

Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера-тип 2, Зонне - тип І та етеропатогенну кишкову паличку - 055/В5. Як зветься тип інфекції у цієї дитини?

варіанти відповідей

Змішана інфекція

Реінфекція

Суперінфекція

Вторинна інфекція

Носійство патогенних бактерій

Запитання 45

Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на періодичні висипання герпетичних пухирців на лінії губ і на крилах носа. Такий стан спостерігається впродовж 10-ти років кожний раз після зниження захисних сил організму. Лікар встановив діагноз: лабіальний герпес. Як називається така форма інфекції? 

варіанти відповідей

Персистенція

Затяжна

Латентна

Гостра

Екзогенна

Запитання 46

Екзотоксин дифтерійної палички обробили 0,3-0,4% формаліном і витримали 30 днів у термостаті при температурі 40°С. Який препарат був отриманий у результаті проведених маніпуляцій?

варіанти відповідей

Анатоксин 

Лікувальна сироватка

Діагностикум

Антитоксин

Діагностична сироватка

Запитання 47

В лабораторії вивчали вірулентність збудника дифтерії. При цьому проводили внутрішньоочеревенне зараження лабораторних тварин. В ході експерименту встановлена доза бактерій, яка викликає загибель 95% тварин. Яку одиницю вимірювання вірулентності визначали в лабораторії?

варіанти відповідей

DLM 

DCL

LD50

LД 

LD 5 

Запитання 48

Хатня муха потрапилиа до лікарняного кабінету. Збудників яких захворювань вона може передати механічно: 

варіанти відповідей

Холера, дизентерія, черевний тиф 

Поворотний тиф

Висипний тиф

Енцефаліт

Лейшманіоз 

Запитання 49

У пацієнта в результаті активації власних мікроорганізмів, що входять до складу мікрофлори слизової оболонки рота, виник гнійно-запальний процес тканин пародонта. До якої форми інфекції належить захворювання?

варіанти відповідей

Аутоінфекція

Екзогенна інфекція

Реінфекція

Суперінфекція

Рецидив

Запитання 50

Людина, яка проживала в ендемічному вогнищі перехворіла на 3-денну малярію. Після переїзду в іншу місцевість, через 1,5 року після переїзду захворла на малярію знову. Яка найбільш вірогідна форма цього захворювання?

варіанти відповідей

Рецидив

Реінфекція

Суперінфекція

Персистуюча інфекція

Вторинна інфекція

Запитання 51

Поворотний тиф, що викликається B.caucasica, зустрічається лише на певних територіях, де є переносник кліщ роду Alectorobius. Як можна назвати таку інфекцію?

варіанти відповідей

Ендемічною 

Екзотичною

Спорадичною 

Пандемічною

Епідемічною

Запитання 52

Патогенні бактерії володіють здатністю активно проникати у внутрішнє середовище організму та інтенсивно поширюватися у тканинах. Який з перелічних ферментів забезпечує інвазивні властивості бактерій?

варіанти відповідей

Гіалуронідаза

Лактаза

Каталаза 

Оксидоредуктаза

Плазмокоагулаза

Запитання 53

У хворого Б. в анамнезі епідемічний висипний тиф (хворів 5 років потому). Після перенесеного ГРВІ на фоні зниження імунітету з’явились ознаки тифу. Загострення сталось за рахунок бактерій, які залишились в організмі хворого. Як називається ця форма інфекції?

варіанти відповідей

Рецидив

Суперінфекція

Реінфекція

Вторинна інфекція

Коінфекція 

Запитання 54

У матеріалі, взятому від хворої людини, знайдено декілька видів мікроорганізмів (стафілококи та стрептококи різних видів), які стали причиною захворювання. Як називається такий вид інфекції? 

варіанти відповідей

Мікст-інфекція

Суперінфекція

Реінфекція

Вторинна інфекція

Коінфекці

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест