НАЦІОНАЛЬНО-ВИЗВОЛЬНА ВІЙНА УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ СЕРЕДИНИ ХVІІ СТ. УКРАЇНА НАПРИКІНЦІ 50-Х – У 80-ТІ рр. ХVІІ СТ. (Підготовка до ЗНО. Історичні персоналії)

Додано: 16 травня 2020
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 44 рази
12 запитань
Запитання 1

Упізнайте діяча за зображенням.

Гетьман України в 1657—1659 роках. Був генеральним писарем і главою Генеральної канцелярії. Уклав Гадяцький договір 1658 року, за яким Україна повинна була ввійти до складу Речі Посполитої як незалежне Велике князівство Російське.



варіанти відповідей
Запитання 2

1672 р. обраний гетьманом. проводив боротьбу проти правобережного гетьмана Петра Дорошенка. Започаткував виділення з козацької старшини значкового військового товариства. У 1674 р. став гетьманом усієї України. У 1679 р. за наказом Москви провів насильницьке переселення українців з Правобережної України на Лівобережну (Великий згін). За його гетьманування українська православна церква була підпорядкована Московському патріархату. 

варіанти відповідей
Запитання 3

Легендарний кошовий отаман Запорозької Січі й усього Війська Запорозького Низового. Брав участь у війнах Б. Хмельницького з Польщею, але найбільше й успішно воював проти татар і турків. 1654 р. виступає проти підписання Переяславської угоди. Як політик часто змінював орієнтацію. Герой народних переказів і дум.

варіанти відповідей
Запитання 4

Противник союзу з Московією, підтримував І. Виговського. 1665 р. обраний гетьманом Правобережної України. Створив постійне наймане військо (сердюки). У 1668 р. був обраний гетьманом обох берегів Дніпра (на декілька місяців). Уклав союзний договір з Туреччиною. Вів тривалу боротьбу з Польщею за Правобережжя. 

варіанти відповідей
Запитання 5

Гетьман Лівобережної України 1663–68. 1659-1663 рр. кошовий отаман Запорозької Січі. Першим з кошових відвідав Москву. На Чорній раді 1663р. заволодів гетьманською булавою. Першим із гетьманів відвідав офіційно Москву. У 1665 р. підписав Московські статті. У 1668 р. виступив проти Московії, але був вбитий козаками.

варіанти відповідей
Запитання 6

Гетьман Лівобережної України (1669-1672). Намагався проводити політику, спрямовану на захист державних інтересів України. Вів таємні переговори з П. Дорошенком про єдність України під зверхністю турецького султана. Козацька старшина при підтримці Москви арештувала його і домоглася заслання у Сибір.

варіанти відповідей
Запитання 7

Був писарем Переяславського полку. Один із організаторів союзу України з Трансильванією. Виступив проти підтримання союзницьких стосунків з Московією. Гетьман Правобережної України (1663-1665). Намагався обꞌєднати Україну, вів боротьбу з Я.Сомком, І.Брюховецьким.


варіанти відповідей
Запитання 8

Керівник Національно-визвольної війни українського народу проти Польщі. Створив українську державу - Гетьманщину. У 1654 р. уклав військовий союз із Московською державою. Хотів використовувати на благо України протиріччя між сильними й агресивними державами — Польщею, Туреччиною, Швецією та Росією, нацьковуючи їх одна на одну. Не вдалося.

варіанти відповідей
Запитання 9

Він був одним з найзаможніших магнатів Речі Посполитої. Шляхта Київщини обрала його послом до сейму. Під час Хмельниччини керував ополченням шляхти Волині та Київщини. Але потім перейшов на бік гетьмана, повернувся до православної віри своїх предків і був призначений полковником. Розробив концепцію Гадяцького договору, який передбачав вихід Козацької держави з-під протекції московського царя і створення федерації Польщі, Литви та України.

варіанти відповідей
Запитання 10

Був одним з найближчих сподвижників великого Богдана. Він очолив трагічний відступ козаків під Берестечком у 1651 році, в момент, коли Хмельницького захопили в полон татари, обирався наказним гетьманом. Його характерною рисою була непокора будь-якому авторитету. Відмовився присягати московському цареві у 1654 році.

варіанти відповідей
Запитання 11

Навчався у Києво-Могилянській академії. У 1657 р. обраний гетьманом. Слабовільний, нерішучий, позбавлений військового та політичного хисту, постійно потрапляв у залежність Московії, Польщі, Туреччини. Підписав невигідні Переяславські статті 1659 р., Слободищинський трактат 1660. У 1663 зрікся булави і підстригся у ченці.

варіанти відповідей
Запитання 12

Український магнат, політичний і державний діяч Речі Посполитої. Походив із старовинного волинського шляхетського роду. В умовах конфесійної нестабільності виступав захисником православ'я. Прагнення знайти компромісні рішення у відносинах між козацтвом і польсько-шляхетським урядом викликали звинувачення його з обох сторін.

варіанти відповідей

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест