Нітрогеновмісні органічні сполуки. Роль хімії в житті суспільства

Додано: 13 травня 2020
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 80 разів
16 запитань
Запитання 1

Явище руйнування природної структури білкової молекули називається

варіанти відповідей

полімеризація

гідрування

дегідратація

денатурація

Запитання 2

Взаємодія білків з нітратною кислотою із утворенням жовтого кольору - це якісна реакція на наявність бензольних ядер у молекулах - має назву

варіанти відповідей

біуретова реакція

ксантопротеїнова реакція

протеїнова реакція

реакція Кучерова

Запитання 3

Амінокислоти на відміну від карбонових кислот у складі молекули містять

варіанти відповідей

карбонільну та аміногрупи

карбоксильну та аміногрупу

карбоксильну та нітрогрупу

карбонільну та нітрогрупу

Запитання 4

Укажіть рядок продуктів харчування, найбагатших на білки

варіанти відповідей

риба, буряк, морква

картопля, мука, риба

яблука, горіхи, апельсин

м'ясо, риба, бобові рослини

Запитання 5

Білок крові людини

варіанти відповідей

гліцерол

гемоглобін

плазма

глюкоза

Запитання 6

Пептидний зв'язок має вигляд

варіанти відповідей

-СООН

-NO-CH-

-CO-NH-

-COONH2

Запитання 7

Скільки є структурних організацій білка?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 8

Позначте групу атомів, що має назву пептидний зв'язок.

варіанти відповідей

−СH=N−

−CH2−NH−

−CO−NH−

−O−СH=N−

Запитання 9

Позначте назву хімічного зв'язку, за рахунок виникнення якого утворюється вторинна структура білка.

варіанти відповідей

ковалентний

йонний

 водневий

металічний

Запитання 10

Оберіть ознаку біуретової реакції білка (зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом).

варіанти відповідей

червоне забарвлення

жовте забарвлення

зелене забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 11

Укажіть правильне закінчення твердження: реакції білка зі свіжодобутим купрум(ІІ) гідроксидом доводять, що ...

варіанти відповідей

молекули білків - полімери

у молекулах білків є водневі хв'язки

у молекулах білків є пептидні групи

білок може гідролізувати

Запитання 12

Позначте , дія якого з наведених факторів викликає оборотну денатурацію білка:

варіанти відповідей

 а) нагрівання до високих температур; 

б) дія концентрованих кислот; 

в) дія ,слабких кислот, механічна дія.

Запитання 13

Амінокислоти проявлюють властивості

варіанти відповідей

кислотні

лужні

амфотерні

Запитання 14

Пептидний зв’ язок утворюється внаслідок :  

варіанти відповідей

 а) взаємодії карбоксильної і аміногрупи всередині однієї молекули;  

:б) взаємодії між аміногрупою однієї кислоти та карбоксильною групою іншої;

в)  інший варіант.

Запитання 15

4.Позначте реакцію характерну для амінокислот:


варіанти відповідей

 а) взаємодія з лугами;

б) гідратація; 

 в) гідроліз.

Запитання 16

Послідовність амінокислотних ланок у молекулі білка — це…

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест