Нітрогеновмісні речовини.

Додано: 9 травня 2023
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 266 разів
24 запитання
Запитання 1

Вкажіть функціональну групу амінів:

варіанти відповідей

- NO3

- NO2

-OH

- NH2

Запитання 2

Якісною реакцією на наявність пептидної групи є поява фіолетового забарвлення внаслідок взаємодії з...

варіанти відповідей

з розчином йоду

з розчином нітратної кислоти

з розчином купрум (ІІ) гідроксиду

з бромною водою

Запитання 3

Ксантопротеїна реакція є якісною реакцією на

варіанти відповідей

карбонові кислоти

альдегіди

вуглеводи

білки

Запитання 4

Вкажіть фактори, що спричиняють денатурацію білка:

варіанти відповідей

кисень

дія кислот

розчинення у воді

дія важких металів

високі температури

Запитання 5

Білки - це :

варіанти відповідей

естери вищих карбонових кислот і гліцеролу

природні високомолекулярні сполуки, які складаються із залишків амінокислот

природні полімери, що складаються із залишків глюкози

солі лужних елементів і вищих карбонових кислот

Запитання 6

Амінокислоти – це речовини, у молекулах яких одночасно містяться функціональні групи:

варіанти відповідей

-СООН

 -ОН

-СОН

-NH2

Запитання 7

полімери утворюються ракціями

варіанти відповідей

гідрування

полімеризації

гідратації

поліконденсації

Запитання 8

Аміни є похідні:

варіанти відповідей

алканів

алкенів

амоніаку

бензену

Запитання 9

Виберить хімічні властивості ,які мають амінокислоти

варіанти відповідей

взаємодіють з кислотами і лугами

взаємодіють з кислотами і карбон(IV) оксидом

взаємодіють з лугами і карбон(IV) оксидом

взаємодіють з сіркою

Запитання 10

Що відбувається з білком при дії концентрованих кислот?

варіанти відповідей

гідроліз

 денатурація

пептизація

якісна реакція

Запитання 11

Зв'язок між амінокислотами в молекулах білків називається

варіанти відповідей

водневий

ковалентний

пептидний

йонним

Запитання 12

До нітрогеновмісних сполук належать:

варіанти відповідей

 жири

спирти

естери

вуглеводи

аміни 

 білки

Запитання 13

Позначте речовину, яка належить до білків

варіанти відповідей

крохмаль

вітамін С

гемоглобін

гліцерол

Запитання 14

 Розташуйте у порядку спрощення (від найскладнішого до найпростішого) рівні структурної організації білків.

А) це певна просторова форма, якої набуває поліпептидний ланцюг (може бути ниткоподібною або спіралеподібною);

Б) поєднання у просторі кількох білкових макромолекул (білкові комплекси);

В) послідовність чергування залишків α-амінокислот у поліпептидному ланцюзі;

Г) дана структура формується внаслідок згортання або закручення спіралі поліпептидного ланцюга в клубок.

варіанти відповідей

Г-Б-В-А

В-А-Г-Б

А-Г-В-Б

Б-Г-А-В

Запитання 15

Оберіть способи добування білків

варіанти відповідей

полімеризація

сполучення

поліконденсація

синтез

Запитання 16

Амінокислоти та білки містять такі елементи

варіанти відповідей

C, H

C, H, O, N

C, H, O

C, O, N

Запитання 17

Позначте тип амінокислот, що входять до складу білків

варіанти відповідей

α - амінокислоти

β - амінокислоти

γ - амінокислоти

δ - амінокислоти

Запитання 18

У реакцію поліконденсації вступило 4 амінокислоти. При цьому вийшов:

варіанти відповідей

гептапептид

тетрапептид

октапептід

трипептид

дипептид

Запитання 19

Які амінокислоти називаються замінними:

варіанти відповідей

Їх не можна замінити тими, які надходять з їжею;

Які можуть синтезуватися в печінці

Надходять тільки з продуктами харчування;

Які не руйнуються в печінці.

Які не виводяться;

Запитання 20

Пептидний зв'язок утворюється між:

варіанти відповідей

Карбоксильною групою однієї амінокислоти і радикалом іншої.

Карбоксильними групами сусідніх амінокислот;

Аміногрупой однієї амінокислоти і карбоксильною групою іншої

Аміногрупой однієї амінокислоти і радикалом іншої;

Аміногрупами сусідніх амінокислот;

Запитання 21

12. Хімічні зв’язки,що характерні для третинної структури білкової молекули

варіанти відповідей

а) водневий

б) пептидний

в) сульфідні містки

г) міжмолекулярний

Запитання 22

Білки, що мають форму клубка, називають:


варіанти відповідей

фібрилярними; 


складними;  

простими; 

глобулярними. 

Запитання 23

Прикладами денатураціі білків є:

варіанти відповідей

Скисання молока

Приготування шашликів

Дезінфекція шкіри етиловим спиртом під час ін‘єкцій

Усе вище перераховане

Запитання 24

Білкову природу мають:

варіанти відповідей

Волосся

Сльози

Ферменти

Нігті

Гемоглобін

Піт

Гормони

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест