Специфічність ферментів полягає в тому, що
Активність дії ферментів залежить від
Класифікація ферментів за хімічним складом включає
Назвіть речовини, які виконують роль каталізаторів
Відомо, що ферменти, які розщеплюють вітаміни, малоактивні за низьких температур. Укажіть умову зберігання або обробки овочів та фруктів, пов'язану з описаною властивістю.
Білки розщеплюються за участі ферменту
Яку природу можуть мати ферменти?
Яку роль відіграють вітаміни у ферментах:
До травних ферментів належать
Властивості ферментів
Амілаза слини має здатність розщеплювати поживні речовини. На які субстрати вона може діяти?
Група ферментів, що розщеплює складні органічні сполуки та їх комплекси до простіших
Група ферментів, що каталізують анаболічні й катаболічні реакції у клітинах
Виберіть правильні твердження:
Де саме в молекулі ферменту відбуваються хімічні перетворення?
Укажіть фактори, які призводить до втрати ферментом своїх функцій.
Гіпотезу "ключ-замок" запропонував засновник біоорганічної хімії
Як ферменти можуть впливати на реакцію?
Увідповідніть термін з його визначенням.
1. полегшення протікання реакції
2. заглибина в молекулі ферменту, що створює сприятливі умови для каталізу
3. пригнічення протікання реакції
4. енергія, яку потрібно отримати, щоб подолати перехідний стан
А енергетичний бар’єр
Б алостерична регуляція
В активний центр
Г інгібування
Д каталіз
Увідповідніть фактори середовища з тим, як вони впливають на просторову структуру білків.
1. температура
2. солоність розчину
3. рівень pH
4. радіохвиля
А впливає на заряди молекул
Б жодного впливу
В змінює внутрішню енергію атомів
Г впливає на взаємодії між зарядженими амінокислотами
Д спричиняє ядерний розпад
З-поміж наведених механізмів регуляції активності ферментів алостеричним є:
Розташуйте події ферментативного каталізу в логічній послідовності.
А приєднання субстрату до ферменту
Б відщеплення продукту від ферменту
В відновлення вихідної структури ферменту
Г зміна структури субстрату
Д перетворення проміжного продукту на кінцевий продукт
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома