Орфографічна норма

Додано: 7 лютого 2022
Предмет: Українська мова, 10 клас
Тест виконано: 217 разів
12 запитань
Запитання 1

Усі слова записані правильно в рядку

варіанти відповідей

А

Б

В

Г

Д

Запитання 2

Прикметники із суфіксом -ськ- утворяться від усіх іменників у рядку

варіанти відповідей

адвокат, Калуш, гагауз

Карпати, матрос, чех

узбек, Бахмач, латиш

казах, черкес, Прага

студент, інгуш, Париж

Запитання 3

Потрібно поставити У на місці всіх пропусків у рядку

варіанти відповідей

було ... Києві, лежала ... шухляді, плавала ... воді

знімки ... фотографа, ліси ... хвої, читати ..голос

в

перерва ... навчанні, їхати ... вагоні, десь ... річці

бути ... формі, осінь ... Каневі, допоможе ..війти

гуляв ... лісі, улюблений ..читель, блиск ... очах

Запитання 4

Букву У треба писати на місці пропусків рядка

варіанти відповідей

перебував ... Ватикані, переконана ... цьому

... свободу віримо, прочитала ... афіші

зайшла ..ранці, пішли ... світлицю

була ... Сваляві, дивився ... віконечко

приходила ... формі, квіти ... руках

Запитання 5

Правильно написано всі слова в рядку

варіанти відповідей

розрівняти, скалічений, безцільний, сповідати, прізвище

зжувати, безцензурний, пригірський, сціплення, зсунути

предобрий, стискач, беспечний, сформувати, розбігтися

схований, схибити, роскроїти, беззаконня, примружити

безсторонній, розмноження, схопити, премара, безлад

Запитання 6

1)Постукала весна в прозорий кришталь вікон, торкнулася серця лоскітливим подихом травня й невтримно поманила в замріяний гай. (2)А в гаю синіми вогниками коливаються на тонких стебельцях проліски. (3)Схожі вони на бірюзові намистинки розгублені чиєюсь невинною рукою між вузеньких листочків боязкої травиці, що проткнулися серед хворосняку. (4)Може, то безжурний жайвір бризнув на галявину іскри невичерпного натхнення чи соромлива синичка розсипала зерна свого пестливого співу?

Орфографічну помилку допущено в слові з речення

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 7

1. Здавна в Україні поруч з іменами і призвіщами були поширені вуличні прізвиська. 2. У 1886 році харківська губернська управа склала бланки для подвірного опису, у яких була графа, де записувались прізвиська та причини виникнення їх. 3. Розповідали, як під час чергового перепису населення повітові чини заходили у селянські двори і занотовували прізвища. 4. Деякі селяни не називали імена, а на запитання про прізвище лише знизували плечима. 5. Якщо у дворі було брудно, то господаря записували Дришлею, якщо похропував у затінку на ряднині поза хатою, то його нагороджували прізвищем Тягнирядно, якщо помічали великий віз під навісом, то голова родини та його дружина, сини та невістки ставали Чумаками.


Орфографічну помилку допущено у слові з речення

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 8

1. Здавна в Україні поруч з іменами і призвіщами були поширені вуличні прізвиська. 2. У 1886 році харківська губернська управа склала бланки для подвірного опису, у яких була графа, де записувались прізвиська та причини виникнення їх. 3. Розповідали, як під час чергового перепису населення повітові чини заходили у селянські двори і занотовували прізвища. 4. Деякі селяни не називали імена, а на запитання про призвіще лише знизували плечима. 5. Якщо у дворі було брудно, то господаря записували Дришлею, якщо похропував у затінку на ряднині поза хатою, то його нагороджували прізвищем Тягнирядно, якщо помічали великий віз під навісом, то голова родини та його дружина, сини та невістки ставали Чумаками.


Порушення чергування у//в наявне в реченні

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 9

1. Сдавна в Україні поруч з іменами і призвіщами були поширені вуличні прізвиська. 2. У 1886 році харківська губернська управа склала бланки для подвірного опису, у яких була графа, де записувались прізвиська та причини виникнення їх. 3. Розповідали, як під час чергового перепису населення повітові чини заходили у селянські двори і занотовували прізвища. 4. Деякі селяни не називали імена, а на запитання про призвіще лише знизували плечима. 5. Якщо у дворі було брудно, то господаря записували Дришлею, якщо похропуваву в затінку на ряднині поза хатою, то його нагороджували прізвищем Тягнирядно, якщо помічали великий віз під навісом, то голова родини та його дружина, сини та невістки ставали Чумаками.

Помилку в написанні префікса допущено у слові з речення

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 10

1. Здавна в Україні поруч з іменами і прізвіщами були поширені вуличні прізвиська. 2. У 1886 році харківська губернська управа склала бланки для подвірного опису, у яких була графа, де записувались прізвиська та причини виникнення їх. 3. Розповідали, як під час чергового перепису населення повітові чини заходили у селянські двори і занотовували прізвища. 4. Деякі селяни не називали імена, а на запитаня про прізвище лише знизували плечима. 5. Якщо у дворі було брудно, то господаря записували Дришлею, якщо похропував у затінку на ряднині поза хатою, то його нагороджували прізвищем Тягнирядно, якщо помічали великий віз під навісом, то голова родини та його дружина, сини та невістки ставали Чумаками.


Орфографічну помилку допущено у слові з речення

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 11

1. Здавна в Україні поруч з іменами і призвіщами були поширенні вуличні прізвиська. 2. У 1886 році харківська губернська управа склала бланки для подвірного опису, у яких була графа,д е записувались прізвиська та причини виникнення їх. 3. Розповідали, як під час чергового перепису населення повітові чини заходили в селянські двори і занотовували прізвища. 4. Деякі селяни не називали імена, а на запитання про прізвище лише знизували плечима. 5. Якщо у дворі було брудно, то господаря записували Дришлею, якщо похропував у затінку на ряднині поза хатою, то його нагороджували прізвищем Тягнирядно, якщо помічали великий віз під навісом, то голова родини та його дружина, сини та невістки ставали Чумаками.


Орфографічну помилку допущено у слові з речення

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Запитання 12

1. Здавна в Україні поруч з іменами і прізвищами були поширені вуличні прізвиська. 2. У 1886 році харківська губернська управа склала бланки для подвірного опису, у яких була графа, де записувались прізвиська та причини виникнення їх. 3. Розповідали, як під час чергового перепису населення повітові чини заходили у селянські двори і занотовували прізвища. 4. Деякі селяни не називали імена, а на запитання про призвіще лише знизували плечима. 5. Якщо у дворі було брудно, то господаря записували Дришлею, якщо похропував у затінку на ряднині поза хатою, то його нагороджували прізвищем Тягнирядно, якщо помічали великий віз під навісом, то голова родини та його дружина, сини та невіски ставали Чумаками.


Орфографічну помилку допущено у слові з речення

варіанти відповідей

1

2

3

4

5

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест