Білки – високомолекулярні нітрогеновмісні біополімери, мономерами яких є жирні кислоти.
Масова частка вуглеводів у живій природі більша, ніж інших органічних сполук.
Автотрофні організми отримують вуглеводи з їжі або ж синтезують їх з інших органічних сполук (жирів, амінокислот тощо).
Моносахариди – вуглеводи, які не розщеплюються на простіші вуглеводи,
добре розчинні у воді, мають солодкий смак.
Рибоза та дезоксирибоза - найпоширеніші гексози.
Полісахариди погано розчинні у воді та не мають солодкого смаку.
Енергетична функція зумовлена тим, що внаслідок повного розщеплення 1 г вуглеводів вивільняється 38,9 кДж енергії.
Ліпіди – це похідні жирних кислот і багатоатомних спиртів або альдегідів, які погано розчиняються у воді.
Фосфоліпіди є основою біологічних мембран і виконують будівельну функцію.
Запаси жирів можуть використовуватись організмами як джерело енергії та як метаболічне джерело води.
Молочний цукор – лактоза - це моносахарид.
Ліпіди гідрофобні, тому не розчиняються в неполярних розчинниках:
бензені, хлороформі, ацетоні.
Стероїди - це похідні ліпідів.
Нині відомо понад 100 амінокислот, але лише 20 з них входять до складу
білків.
Вторинний рівень структурної організації білка має назву глобула.
Деструкція - порушення вторинної, третинної і четвертинної структури молекули білка.
Білок плазми крові фібрин бере участь у зсіданні крові.
Молекула РНК складається з двох ланцюгів, що закручені один навколо одного.
В клітинах еукаріотів ДНК міститься в ядрі, мітохондріях і пластидах.
Транспортна РНК (тРНК) поміж усіх молекул РНК має найбільші
розміри.
Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома