Основи мікробіології. Харчові захворювання

Додано: 7 квітня 2021
Предмет: Біологія, 10 клас
Тест виконано: 28 разів
39 запитань
Запитання 1

Віруси розмножуються:

варіанти відповідей

лише у водному середовищі

лише в клітині хазяїна

самостійно, за межами клітини хазяїна

за наявності сонячного світла та кисню

Запитання 2

Вірусам характерно

варіанти відповідей

Дуже малі розміри

Мікориза

відсутні процеси життєдіяльності поза живим організмом

мають або ДНК або РНК

Запитання 3

Віруси спричиняють захворювання:

варіанти відповідей

черевний тиф

кір

 СНІД;

COVID-19

туберкульоз

Запитання 4

Найбільш поширеним методом профілактики вірусних захворювань :

варіанти відповідей

Щеплення

Антибіотики

Вживання вітаміну С

Загартовування

Запитання 5

Вкажіть прокаріоти

варіанти відповідей

бактерії

віруси

рослини

гриби

Запитання 6

Наука, що вивчає бактерії - ...

варіанти відповідей

вірусологія

цитологія

мікробіологія

мікологія

Запитання 7

Для бактерій характерні такі способи живлення: ...

варіанти відповідей

фотоавтотрофне

хемоавтотрофне

хемогетеротрофне

фотогетеротрофне

Запитання 8

Виберіть структури, що входять до будови бактерій

варіанти відповідей

нуклеоїд

рибосоми

джгутик

клітинна стінка

Запитання 9

Генетична інформація у бактерій локалізується у

варіанти відповідей

рибосомі

мезосомі

нуклеоїді

цитоплазмі

Запитання 10

Ядро в клітинах бактерій

варіанти відповідей

 відсутнє 

 одне

  два

 кілька

Запитання 11

Виберіть ознаки бактерій.

варіанти відповідей

поширені лише у ґрунті та на руках людини

властива азотфіксація

можуть спричиняти захворювання

належать до еукаріотів

Запитання 12

до харчових отруєнь відносять...

варіанти відповідей

сальмонельоз, ботулізм, бруцельоз

ботулізм, стафілококові отруєння,отруєння кишковою паличкою

сальмонельоз, стафілококові отруєння, отруєння бактеріями групи протей

стафілококові отруєння , туберкульоз, ботулізм

Запитання 13

характеристика збудника ботулізму...

варіанти відповідей

сапрофіт, строгий анаероб, утворює спори, оптимальна температура 20°-37°

сапрофіт, факультативний анаероб, утворює спори, оптимальна температура 20°-37°

автотрофний організм, строгий анаероб, утворює спори, оптимальна температура 20°-37°

сапрофіт, аероб, утворює спори, оптимальна температура 20°-37°

Запитання 14

симптоми ботулізму....

варіанти відповідей

розлад зору, мови, діарея, нудота, блювота

розлад зору, мови, температура 35°, нудота, блювота

розлад зору, мови, втрата голосу, параліч дихання

не викликає порушення травлення

Запитання 15

головним джерелом інфікування харчових продуктів стафілококом є....

варіанти відповідей

людина

тварина

мухи, пацюки

комахи

Запитання 16

характеристика стафілококу....

варіанти відповідей

не утворює спор, виділяє золотистий та інші пігменти, оптимальна температура 37°, розмножується в аеробних та анаеробних умовах,виділяє екзотоксин і ендотоксин

утворює спори, виділяє золотистий та інші пігменти, оптимальна температура 40°, розмножується в аеробних та анаеробних умовах,виділяє екзотоксин і ендотоксин

не утворює спор, виділяє золотистий і пігмент, оптимальна температура 37°, розмножується в анаеробних умовах,виділяє екзотоксин і ендотоксин

утворює спори, виділяє золотистий та інші пігменти, оптимальна температура 37°, розмножується в аеробних та анаеробних умовах,виділяє екзотоксин

Запитання 17

характеристика збудника сальмонельозу....

варіанти відповідей

утворюють спори, факультативні анаероби,при кип'ятінні гинуть відразу, мають кулеподібну форму

не утворюють спор, строгі анаероби,при кип'ятінні гинуть відразу, мають форму паличок із заокругленими кінцями

не утворюють спор, факультативні анаероби,витримують кип'ятіння на протязі 15 хв, мають звивисту форму

не утворюють спор, факультативні анаероби,при кип'ятінні гинуть відразу, мають форму паличок із заокругленими кінцями

Запитання 18

природним джерелом патогенних сальмонел є.....

варіанти відповідей

людина,свині, кури, качки, телята

свині, кури, качки, телят,коні

велика і мала рогата худоба, гуси

собаки, коні, пацюки, людина

Запитання 19

сальмонельоз найчастіше розповсюджується через.....

варіанти відповідей

м'ясо, м'ясні продукти, гусяча та качині яйця, молоко

м'ясо, м'ясні продукти, яйця, птицю

м'ясо, м'ясні продукти, яйця, кондитерська продукція

яйця, птицю, копчену рибу, м'ясо

Запитання 20

До харчових інфекцій відносять...

варіанти відповідей

холера, ботулізм, сибірська виразка

дизентерія, холера, черевний тиф

дизентерія, бруцельоз, мікотоксикози

дизентерія, туберкульоз, сальмонельоз

Запитання 21

джерелом інфекції при дизентерії виступають....

варіанти відповідей

хворі тварини

хворі на гостру чи хронічну форма люди

хворі на гостру чи хронічну форма люди, хворі тварини

хворі птахи

Запитання 22

симптоми холери....

варіанти відповідей

діарея, параліч м'язів, висока температура

діарея, втрата нюху, гострий біль

діарея, зниження температури, судоми

діарея, нудота, блювота

Запитання 23

характеристика туберкульозної палички

варіанти відповідей

не утворює спор, аероб, оптимальна температура 37°

утворює спори, анаероб, оптимальна температура 37°

не утворює спор, анаероб, оптимальна температура 33°-36°

утворює спори, строгий анаероб, кип'ятіння витримує на протязі 15 хв

Запитання 24

характеристика збудника сибірської виразки..

варіанти відповідей

нерухома бацила,оптимальна температура 30°-37°, утворює спори при доступі кисню

рухома бацила,оптимальна температура 28°-36°, утворює спори при доступі кисню

коковидна форма бактерії,оптимальна температура 30°-37°, не утворює спори

нерухома бацила,оптимальна температура 30°-37°, не утворює спори при доступі кисню

Запитання 25

ящур це -.....

варіанти відповідей

інфекційне захворювання, характерне тільки для людини

інфекційне захворювання бактерійного характеру великої і малої рогатої худоби, свиней, яке передається людині

інфекційне захворювання вірусного характеру птахів, яке передається людині

інфекційне захворювання вірусного характеру великої і малої рогатої худоби, свиней, яке передається людині

Запитання 26

Кімнатна муха потрапила в лікарняний кабінет. Збудників яких захворювань вона може передати механічно? 

варіанти відповідей

Поворотного тифу     

Холери, дизентерії, черевного тифу

Енцефаліту

Лейшманіозу

Висипного тифу

Запитання 27

Через кілька днів після вживання копченої свинини у хворого з'явилися набряки обличчя і повік, різке підвищення температури, м'язовий біль. Яким гельмінтом заразилася людина, харчуючись свининою?


варіанти відповідей

Аскарида;

Остриця;

Анкілостома;

 Трихінела.

Власоглав;

Запитання 28

У пацієнта було виявлено опісторхоз — хворобу, що спричинюється котячим (сибірським) сисуном. Як саме збудник потрапив в організм хворого?

варіанти відповідей

При вживанні в їжу сирого або недостатньо термічно обробленого м'яса великої рогатої худоби.

При питті сирої води з відкритих водойм.

При вживанні в їжу немитих овочів.

 При вживанні в їжу сирої або в'яленої риби.

При контакті з хворою кішкою.

Запитання 29

Прісноводні раки і краби у країнах Сходу є проміжними хазяями для:


варіанти відповідей

Котячого сисуна.    

Ланцетоподібного сисуна.

Широкого стьожака.

Легеневого сисуна.

Печінкового сисуна.

Запитання 30

Статевозрілий стьожковий гельмінт паразитує в:


варіанти відповідей

Головному мозку;

Печінці;

Тонкому кишечнику;

М'язах.

Товстому кишечнику;

Запитання 31

Члени сім'ї вживали в їжу м'ясо свині, вирощеної у власному підсобному господарстві. Якою хворобою вони можуть заразитися, якщо це м'ясо не пройшло ветеринарного контролю?


варіанти відповідей

Теніоз;      

Теніаринхоз;

  Гіменолепідоз;

Фасціольоз.

Опісторхоз;

Запитання 32

Де знаходиться фіна неозброєного ціп'яка?


варіанти відповідей

В сечі проміжного господаря;

В головному мозку остаточного господаря.


В легенях остаточного господаря;

В тонкому кишечнику остаточного господаря;

В м'язах проміжного господаря;

Запитання 33

Дитина скаржиться на відсутність апетиту, недосипання, свербіж в перианальній області. Поставлений попередній діагноз: ентеробіоз. Для уточнення діагнозу слід провести:


варіанти відповідей

Аналіз дуоденального вмісту;

 Імунодіагностика.

Зішкрібок з перианальних складок;

Біопсію м'язової тканини;

Рентгеноскопічне дослідження;

Запитання 34

Назвіть паразитів, якими можна заразитись, з'ївши погано прожарене м'ясо свині

варіанти відповідей

трихінела

свиняча аскарида

свинячий ціп'як

гострик

Запитання 35

Вкажіть ознаки, які відрізняють гострика від людської аскариди

варіанти відповідей

гермафродитизм

значно менша тривалість життя

відкладання яєць навколо анального отвору

наявність кутикули

Запитання 36

Виберіть шлях зараження аскаридою

варіанти відповідей

погано просмажена риба

погано просмажене м'ясо

немиті овочі та фрукти

укус кліща

Запитання 37

У дитини загальна слабкість, головний біль, кашель з виділенням харкотиння, іноді з прожилками крові. Під час обстеження в харкотинні виявлено яйця гельмінта. Для якої гельмінтної інвазії характерні дані ознаки?

варіанти відповідей

ентеробіоз

аскаридоз

трихінельоз

теніоз

Запитання 38

В дитячому садку виявили трьох дітей з гостриками. Які профілактичні міри треба прийняти, щоб не допустити зараження інших дітей?

варіанти відповідей

добре проварювати м'ясо та рибу

зробити щеплення

мити овочі та фрукти

провести дезінфекцію іграшок

Запитання 39

Яку назву мають паразитичні червоподібні істоти?

варіанти відповідей

Нематоди

Гельмінти

Плоскі черви

Трихінела

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест