Здорове харчування

Додано: 3 грудня 2020
Предмет: Основи здоров’я, 9 клас
Тест виконано: 348 разів
25 запитань
Запитання 1

Оберіть твердження, яке не є принципом безпечного харчування, розробленим Всесвітньою організацією охорони здоров’я (ВООЗ)

варіанти відповідей

Підтримувати чистоту

Зберігати продукти при безпечній температурі

Використовувати неочищену воду 

Здійснювати ретельну теплову обробку продуктів

Відокремлювати сире від готового

Запитання 2

Оберіть знак «Термін придатності»

варіанти відповідей
Запитання 3

Оберіть «Національний знак оцінювання відповідності»

варіанти відповідей
Запитання 4

Продукти з групи зернових багаті на...

варіанти відповідей

вітаміни А, С та харчові волокна

білки, кальцій, фосфор, вітамін А

вуглеводи, вітаміни групи В, залізо, білки

білки, жири та вітаміни

Запитання 5

Фрукти та овочі містять...

варіанти відповідей

вітаміни А, С та харчові волокна

вуглеводи, вітаміни групи В, залізо, білки 

білок, залізо, мікроелементи, вітаміни групи

жири та білки

Запитання 6

Молочні продукти багаті на...

варіанти відповідей

вітаміни А, С та харчові волокна

білки, кальцій, фосфор, вітамін А 

білок, залізо, мікроелементи, вітаміни групи В

мікроелементи, клітковину

Запитання 7

М’ясо та рослинні білки постачають організму...

варіанти відповідей

забагато жиру або цукру

вітаміни А, С та харчові волокна 

білок, залізо, мікроелементи, вітаміни групи В

вітаміни. мікроелементи та клітковину

Запитання 8

Збільшення у раціоні частки перероблених продуктів та загальне зниження фізичної активност - це...

варіанти відповідей

принципи здорового способу життя

причини дитячого ожиріння 

принципи здорового харчування

Запитання 9

Труднощі з диханням, ризик травм і переломів, проблеми з поставою, подразнення чи запалення шкіри, підвищений ризик ранніх серцево-судинних захворювань, цукрового діабету II типу, м’язово-скелетних порушень і деяких видів раку - це...

варіанти відповідей

проблеми і наслідки дитячого ожиріння

механізм розвитку ожиріння у дітей 

причини дитячого ожиріння

Запитання 10

Щоденна норма вживання овочів:

варіанти відповідей

3-4 порції

2-3 порції 

3-5 порцій

Запитання 11

Щоденна норма вживання фруктів:

варіанти відповідей

3-4 порції

2-3 порції 

3-5 порцій

Запитання 12

Щоденна норма вживання молочних продуктів:

варіанти відповідей

3-4 порції

2-3 порції 

3-5 порцій

Запитання 13

Збалансоване харчування-це:харчування,під час якого...

варіанти відповідей

людина відчуває себе ситою і жвавою, в хорошому настрої

задовольняється добова потреба організму в енергії, а також підтримується оптимальний баланс мікроелементів і вітамінів

досягається певне співвідношення білків, жирів і вуглеводів, яке визначають за формулою 1:1:3

Запитання 14

Функції поживних речовин:

варіанти відповідей

енергетична

відновлювана

захисна

прискорювальна

Запитання 15

Два учні на уроках з основ здоров’я обговорювали процеси харчування. Перший учень сказав, що для нормального росту й розвитку організму необхідні білки, жири і вуглеводи. Другий додав, що до цього переліку слід додати вітаміни, мінеральні речовини та воду. Хто з них правий?  

варіанти відповідей

лише перший

лише другий

обидва праві

обидва неправі 

Запитання 16

Два учні на уроках з основ здоров’я обговорювали значення вітамінів. Перший учень сказав, що авітаміноз — це вітамінне голодування організму, яке настає в разі споживання їжі з недостатнім умістом вітамінів. Другий заперечив, що авітаміноз — це значне порушення обміну речовин, спричинене тривалою відсутністю вітамінів у їжі. Хто з них правий?  

варіанти відповідей

лише перший

лише другий

обидва неправі 

обидва праві

Запитання 17

У яких продуктах містяться ненасичені жири?

варіанти відповідей

Рибячий жир

Вершкове масло

Оливкова олія

Сало

соняшникова олія.

Запитання 18

Оберіть правильне твердження:

варіанти відповідей

білкові молекули складаються з трьох елементів: вуглицю, кисню, азоту

білкові молекули складаються з чотирьох елементів: вуглицю, кисню, азоту, водню

амінокислоти які організм виробляє сам,називають замінними

амінокислоти які організм виробляє сам,називають незамінними

Запитання 19

Раціональне харчування базується на трьох принципах:

варіанти відповідей

помірність, одноманітність, збалансованість

помірність, різноманітність, збалансованість

калорійність,різноманітність, збалансованість 

помірність, різноманітність, незбалансованість

Запитання 20

Є джерелом енергії для тіла. Їх поділяють на незасвоювані й засвоювані. Перші відомі як «корисні». Це клітковина та рослинні волокна. У великій кількості вони містяться в овочах, зелені, фруктах і ягодах, бобових, крупах (гречана, вівсяна, перлова, ячмінна), хлібі з висівками та виробах із борошна грубого помолу.

варіанти відповідей

Вуглеводи

Вітаміни

Жири

Білки

Запитання 21

Є своєрідні прискорювачі всіх обмінних процесів. Вони надходять лише з їжею і не синтезуються (за винятком деяких) в організмі. 

варіанти відповідей

Вітаміни

Мінеральні речовини

Білки 

Вуглеводи

жири

Запитання 22

Обери вірні твердження:

варіанти відповідей

Наслідки ожиріння: підвищення артеріального тиску, цукровий діабет, атеросклероз, хвороби хребта та суглобів.

Учені підрахували, що підліткам потрібно 2300 – 2800 ккал на добу

Чим більше навантаження, тим менше треба їсти.

Запитання 23

Прийом їжі до і після закінчення фізичних вправ має бути приблизно через..

варіанти відповідей

1-2години

2-3 Години 

4-5 Годин 

3-4 Години 

Запитання 24

За високих фізичних навантажень рекомендують їсти...

варіанти відповідей

3-4 разів на добу

4-5 разів на добу 

5-6 разів на добу

Запитання 25

Харчування за різних фізичних навантажень має відповідати...

варіанти відповідей

Високим енергетичним якостям

Високим вмістом жирів, вуглеводі

Енергетичним витратам організму

Віку

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест