Оздоровче та дієтичне харчування. Підсумковий тест

Додано: 23 жовтня
Предмет: Природничі науки, 11 клас
32 запитання
Запитання 1

Раціональне харчування - це

варіанти відповідей

комплекс правил, які людина дотримується в певні дні

комплекс правил, які дозволяють людині отримувати в процесі харчування всі потрібні їй компоненти в оптимальній кількості

комплекс правил, які дозволяють людині отримувати в процесі харчування білки та вуглеводи

комплекс правил, які дозволяють людині отримувати в процесі харчування жири

Запитання 2

Не є харчовою добавкою:

варіанти відповідей

Оцет

Глутамат натрію

Тартразин

олія

Запитання 3

Приправи, спеції, пряні овочі, цибуля, часник, петрушка - це продукти:

варіанти відповідей

біорегуляторного призначення

сигнально-мотиваційного призначення

енергетичного призначення

пластичного призначення

Запитання 4

Вкажіть групу поживних речовин, всі компоненти якої мають енергетичні властивості?


 

  

варіанти відповідей

білки, жири, вуглеводи

білки, жири, вітаміни

 

 вуглеводи, білки, мінеральні речовини

 

 вітаміни, білки, вуглеводи

Запитання 5

Консервант не повинен:

варіанти відповідей

бути дешевим

бути фізіологічно небезпечним

викликати звикання

бути ефективним проти мікроорганізмів, що містяться в даній харчовій системі;

Запитання 6

Для регулювання консистенції продукту застосовують:

варіанти відповідей

барвники, відбілювачі

консерванти, антиоксиданти, піноутворювачі

ароматизатори, регулятори кислотності

стабілізатори, емульгатори, піноутворювачі

Запитання 7

Біологічно активні речовини об'єднані в групу:

варіанти відповідей

ферменти, каталізатори, стабілізатори

інгібітори, гормони, вітаміни

вітаміни, ферменти, гормони

ліки, вітаміни, ферменти

Запитання 8

Виберіть риси, властиві біологічно-активним добавкам:

варіанти відповідей

висока вибірковість та специфічність дії

 вузька направленість лікувальної дії

широкий спектр біологічних та профілактичних властивостей

відстрочність дії ефектів

Запитання 9

Що таке добовий раціон

варіанти відповідей

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення енерговитрат

кількість їжі,яку треба спожити для виконання розумових вправ

кількість їжі,яку треба спожити для виконання фізичних вправ

кількість їжі,яку треба спожити для відновлення пластичного обміну.

Запитання 10

Якість харчового раціону в значній мірі визначається:

варіанти відповідей

вмістом солі та цукру

вмістом білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів

вмістом мінеральних речовин, вітамінів

вмістом білків, жирів, вуглеводів

Запитання 11

Харчування споживачів з хронічними захворюваннями з метою запобігання їх розвитку або загострення, до тих чи інших захворювань з метою профілактики - це:

варіанти відповідей

превентивне харчування

лікувальне харчування

лікувально-профілактичне харчування

дієтичне харчування

Запитання 12

Характеристика продуктів харчування, яка відображає якість білків у продукті, їх перетравлюваність і амінокислотну збалансованість, а також вміст інших життєво важливих, біологічно активних речовин (вітамінів, мікроелементів, незамінних амінокислот) - це...


варіанти відповідей

біологічна цінність

енергетична цінність

харчова цінність

біологічна ефективність

Запитання 13

Дайте визначення поняттю “режим харчування”:

варіанти відповідей

Різноманітне харчування, приємні органолептичні властивості, відповідні умови прийому їжі

Кратність прийому їжі протягом доби, інтервали між ними, розподіл енергетичної цінності та харчових речовин по окремим прийомам їжі

План харчування колективу, перелік готових страв, розподілених по прийомах їжі, з перерахуванням харчових продуктів, зазначенням їх кількості, енергетичної цінності та хімічного складу

Раціональне, здорове, повноцінне харчування, яке забезпечує нормальний ріст та розвитокорганізму

Запитання 14

Що таке збалансованість?

варіанти відповідей

Необхідність вживати продукти усіх основних груп.

Правильна кількість калорій.

Правильне співвідношення усіх основних груп продуктів.

Запитання 15

Виберіть метод теплової кулінарної обробки продуктів, який погіршує перетравлюваність продуктів:

варіанти відповідей

варіння

смаження

припускання

тушкування

Запитання 16

Виберіть перелік страв, які варто вживати на вечерю:

варіанти відповідей

салат з капусти, біфштекс, пюре картопляне, кава з молоком

суп овочевий, салат олів`є, м`ясо тушковане в соусі, компот

бутерброд з ковбасою і сиром, фруктове асорті, чай чорний

котлета рибна парова, картопляне пюре, салат з відвареного буряка, чай травяний

Запитання 17

Організм людини в процесі життєдіяльності постійно витрачає енергію та різні речовини. Джерелом поповнення їх є

варіанти відповідей

поживні речовини (харчові продукти)

вода

повітря

вуглекислий газ

Запитання 18

Потреба організму в харчових речовинах залежить від:

варіанти відповідей

травлення їжі

стану, віку, зросту, роду занять

 дотримання вимог особистої гігієни

зовнішнього вигляду страви

Запитання 19

Що наповнює організм людини енергією?

варіанти відповідей

вуглеводи, вітаміни, білки, жири

білки, мінеральні речовини, жири, вуглеводи

жири, вуглеводи, білки

вуглеводи, білки, жири, вода

Запитання 20

Будівельний матеріал клітин і тканин:

варіанти відповідей

жири

білки

вуглеводи

вітаміни

Запитання 21

Найбільший вміст вуглеводів мають:

варіанти відповідей

крупи, макаронні вироби, картопля

молоко, молочині продукти

риба, рибні продукти

м`ясо, субпродукти

Запитання 22

Процес механічної та хімічної переробки поживних речовин та перетворення їх на прості сполуки називається:

варіанти відповідей

травлення

дихання

виділення

метаболізм

Запитання 23

Розщеплення біополімерів їжі на мономери відбувається за допомогою:

варіанти відповідей

вітамінів

ферментів

біологічно-активних речовин

мінеральних речовин

Запитання 24

Назвіть орган травної системи, у якому починають розщеплюватися вуглеводи:


варіанти відповідей

ротова порожнина;

стравохід;

шлунок;

дванадцятипала кишка.

Запитання 25

Укажіть орган травної системи людини, запалення якого має назву «панкреатит»:


варіанти відповідей

печінка;

підшлункова залоза;

шлунок;

товстий кишечник.

Запитання 26

Назвіть орган травної системи, у якому всмоктується основна кількість поживних речовин:


варіанти відповідей

товстий кишечник;

тонкий кишечник;

шлунок;

ротова порожнина.

Запитання 27

Тонкий кишечник в органiзмi людини виконує функції:


варіанти відповідей

перетравлення тiльки вуглеводiв

перетравлення бiлкiв, жирiв та вуглеводiв

знищення мiкроорганiзмiв завдяки утворенню кислого середовища

перетравлення бiлкiв i частково вуглеводiв

всмоктування продуктiв розщеплення бiлкiв, жирiв i вуглеводiв

Запитання 28

Ознаки недостатності якого мінералу описані:

"Деформація кісток, біль у литкових м`язах, рахіт у дітей, карієс, витончення емалі зубів"

варіанти відповідей

К

Fe

Mg

Ca

Запитання 29

Ознаки недостатності якого вітаміну описані:

"Блідість і сухість шкіри, кровоточивість ясен, швидка втовлюваність, знижена працездатність, часті простудні захворювання"

варіанти відповідей

А

В1

РР

С

Запитання 30

Прихильники дієти Дюкана у своєму харчуванні надають перевагу:

варіанти відповідей

м`ясу, рибі

овочам, фруктам

молочним продуктам

борошняним та кондитерським виробам

Запитання 31

При захворюванні печінки (стіл №5) необхідно обмежувати споживання:

варіанти відповідей

білків

тваринних жирів

вуглеводів

рідини

Запитання 32

У чому полягає коригувальний принцип харчування при цукровому діабеті:

варіанти відповідей

у зменшенні білків

у зменшенні вітамінів

у зменшенні вуглеводів

у зменшенні солі

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест