Патан 434-519

Додано: 10 грудня 2023
Предмет:
86 запитань
Запитання 1

Літня людина перенесла інфаркт правої півкулі головного мозку. Через рік, враховуючі відсутність рухомості в лівих кінцівках, проведена комп’ютерна томографія мозку, при якій в правій півкулі знайдена порожнина з гладкими стінками, заповнена ліквором. Який патологічний процес знайдено в головному мозку.

варіанти відповідей

Постінфарктна кіста 

Гідроцефалія

Сіре пом’якшення мозку

Інфаркт мозку  

Гематома

Запитання 2

При розтині дитини, померлої від серцевої недостатності, виявлено: розширення порожнин шлуночків серця. Мікроскопічно в стромі міокарда повнокрів’я, набряк, розповсюдженні інфільтрати з гістіоцитів, лімфоцитів, нейтрофілів, еозинофілів. Який найбільш вірогідний діагноз?

варіанти відповідей

Дифузний проміжний ексудативний міокардит 

Вогнищевий ексудативний міокардит 

Вузликовий продуктивний міокардит

Проміжний продуктивний міокардит 

Альтеративний міокардит

Запитання 3

Смерть хворого наступила від серцево-судинної недостатності. На аутопсії серце значно збільшене в розмірах, дрябле, порожнини розширені з тромботичними накладаннями на ендокарді, міокард на розрізі строкатий, клапани не змінені. Назвіть патологічний процес. A

варіанти відповідей

Ізольований ідіопатичний міокардит

Ревматичний міокардит 

Міокардіопатія

Гіпертрофія міокарда при гіпертонічній хворобі

Вади мітрального клапану

Запитання 4

При розтинi тiла дитини, померлої вiд серцевої недостатностi, виявлено: розширення порожнин шлуночкiв серця. Мiкроскопiчно в стромi мiокарда повнокров’я, набряк, розповсюдженi iнфiльтрати з гiстiоцитiв, лiмфоцитiв, нейтрофiлiв, еозинофiлiв. Який найбiльш iмовiрний дiагноз? 

варіанти відповідей

Дифузнопромiжний ексудативний мiокардит

Осередковий промiжний ексудативний мiокардит

Вузликовий продуктивний мiокардит

Промiжний продуктивний мiокардит

Альтернативний мiокардит

Запитання 5

При розтинi трупа чоловiка 50-ти рокiв виявлено наступнi змiни: права легеня у всiх вiддiлах помiрно щiльна, на розрiзi тканина безповiтряна, дрiбнозерниста, сухувата. Вiсцеральна плевра з нашаруванням фiбрину сiро-коричневого кольору. Який найбiльш iмовiрний дiагноз? 

варіанти відповідей

Крупозна пневмонiя

Туберкульоз

 

Бронхопневмонiя

.Iнтерстицiальна пневмонiя

Пневмофiброз 

 

Запитання 6

Пiд час розтину трупа шахтаря, що проробив у шахтi бiльше 10-ти рокiв, у легенi виявленi тяжi бiлуватої волокнистої тканини i вузлики 0,2-0,3 см у дiметрi. При гiстологiчному дослiдженнi у вузликах невелика кiлькiсть коричневого пилу, 

концентричнi розростання сполучної тканини, бiдної на клiтини, з вираженим гiалiнозом. Про який пневмоконiоз слiд думати у данному випадку?

варіанти відповідей

Силiкоз

Талькоз

.Асбестоз

Сидероз

Берилiоз

Запитання 7

У хворого iз вираженим пневмосклерозом пiсля перенесеного iнфiльтративного туберкульозу легень розвинулась дихальна недостатнiсть. До якого патогенетичного типу вона вiдноситься? 

варіанти відповідей

Рестриктивний

Обструктивний

.Дисрегуляцiйний

.Рефлекторний

Апнеїстичний 

Запитання 8

На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з якої стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легенів характерна така картина?

 

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

 Вогнищева пневмонія 

Інтерстиціальна пневмонія

Гангрена легені

Фіброзуючий альвеоліт

Запитання 9

При розтині хворого, який помер від крупозної пневмонії, в плевральній порожнині непрозора рідина, на вісцеральній плеврі сіруватого кольору плівка. Визначити вид запалення на вісцеральнiй плеврi

варіанти відповідей

Фiбринозне

Катаральне

Гнійне

Гранульоматозне

Геморагiчне

Запитання 10

На  розтині померлого від легенево-серцевої недостатності чоловіка 47 років у лівій легені знайдено порожнину розміром 4х4см, заповнену гнієм, стінка фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Найвірогідніше це :

варіанти відповідей

Гострий абсцес

Хронічний абсцес

Кавернозний туберкульоз

Ехінококоз

фіброзуючий альвеоліт  

Запитання 11

При мікроскопічному дослідженні біоптату з легень виявлено атипові клітини, які формують множинні ацинарні структури і продукують слиз. Яка гістологічна форма раку легень має місце у хворого?

варіанти відповідей

Аденокарцинома

Солідний

Недиференційований рак

Плоскоклітинний рак

Залозисто-плоскоклітинний рак

Запитання 12

В біоптаті бронха хворого, зловживаючого палінням, в потовщеній слизовій оболонці виявлено хронічне запалення і трансформація одношарового війчастого епітелія в багатошаровий плоский епітелій. Який з процесів найбільш вірогідний?

 

варіанти відповідей

Метаплазія

Гіперплазія епітелія

Плоскоклітинний рак 

Лейкоплакія

Гіпертрофія епітелія

Запитання 13

У біоптаті слизової оболонки бронху хворого 50 років, який 20 років хворів на хронічний бронхіт, знайдено витончення її, кистовидне перетворення слизових залоз, осередки заміни призматичного епітелію на багатошаровий плоский.Який з перелічених патологічних процесів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Метаплазія 

Гіперплазія

Гетеротопія

Гетероплазія

Дисплазія 

Запитання 14

При розтині прозектор виявив, що легені збільшені в розмірах, бліді, м'якої консистенції, не спадаються, ріжуться з хрустом. Мікроскопічно - розширення альвеолярних ходів, міжальвеолярні перегородки тонкі, є ознак інтракапілярного склерозу. Для якого захворювання легенів характерна така морфологічна картина?

варіанти відповідей

Емфізема

Пневмосклероз

Пневмоторакс

Ателектаз

Пневмонія

Запитання 15

Мікроскопійно у видаленому сегменті легені шахтаря знайдені чисельні, округлі вузлики, побудовані з концентричних гіалінізованих пучків сполучної тканини. Більша частина їх розташована периваскулярно та перибронхіально. Найбільш вірогідний діагноз

 

 

варіанти відповідей

Силікоз

Бронхіт

 

Туберкульоз

 

Фіброзуючий альвеоліт

Рак легень

Запитання 16

 Чоловiк 50-ти рокiв хворiє на хронiчний бронхiт, скаржиться на задишку пiд час фiзичного навантаження, постiйний кашель з вiдходженням харкотиння. При обстеженнi дiагностовано ускладнення - емфiзема легень. Чим вона зумовлена?

 

варіанти відповідей

Зниження еластичних властивостей легень

Зменшення альвеолярної вентиляцiї

Зменшення розтяжностi легень

Зменшення перфузiї легень

Порушення вентиляцiйно-перфузiйного спiввiдношення в легенях 

Запитання 17

 При розтині трупа чоловіка, який хворів злоякісною пухлиною шлунку, в задньонижніх відділах легень виявлені щільні сіро-червоного кольору неправильної форми вогнища, які виступають над поверхнею розрізу. Мікроскопічно при цьому у просвіті, стінках дрібних бронхів та альвеолах виявляється ексудат, в якому багато нейтрофілів. Яке захворювання виявлене в легенях у померлого?

варіанти відповідей

Гостра гнійна бронхопневмонія

Гострий бронхіт

Крупозна пневмонія

Проміжна пневмонія

Гостра серозна бронхопневмонія 

Запитання 18

На розтині хворого, який помер від двобічної бронхопневмонії у нижній частці лівої легені виявлено порожнину діаметром 5 см, заповнену рідкими жовтувато-білими масами. Яке ускладнення розвинулось при даному виді пневмонії?

варіанти відповідей

Абсцес

Гангрена

Гранульома

Секвестр

Туберкульома

Запитання 19

На розтині у померлого хворого виявлено, що вся нижня частка лівої легені брудно-сірого кольору, печінкової консистенції, на плеврі клаптик жовто-сірої тонкої плівки. Вкажіть етіологію захворювання: 

варіанти відповідей

Стрептокок пневмонії

Тромбоз системи бронхіальних артерій 

Мікобактерія туберкульозу

Бліда трепонема

Тромбоз системи легеневих артерій 

Запитання 20

На розтині виявлено, що ліва легеня збільшена в розмірах, щільна, на вісцеральній плеврі є накладення фібрину, на розрізі - сірого кольору, з її поверхні зтікає мутна сіро – жовта рідина. Про яке захворювання іде мова?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Вогнищева пневмонія

Інтерстиційна пневмонія

Рак легені

Бронхоектатична хвороба

Запитання 21

На секції хворого, що помер внаслідок явищ наростаючої легеневої недостатності, виявлено наступні явища: легені червоного кольору, щільні, безповітряні, за щільністю нагадують печінку. Мікроскопічно: в альвеолах значне накопичення еритроцитів і поліморфноядерних лейкоцитів, між клітинами нитки фібрину. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Вірусна геморагічна пневмонія

Гангрена легень

Периферичний рак легень

Циротичний туберкульоз

Запитання 22

На розтині тіла чоловіка віком 58 років, який тривалий час вживав значну кількість алкоголю і помер вдома, було знайдено: макроскопово - права легеня щільна і збільшена в 

розмірах, тканина на розрізі сіруватого кольору однорідна, плевра вкрита сіруватими плівчастими нашаруваннями; мікроскопово - порожнини альвеол містять нітки фібрину, гемолізовані еритроцити. Діагностуйте захворювання.

 

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Вогнищева пневмонія

Інтерстиційна пневмонія

Первинний туберкульоз легень

Казеозна пневмонія

Запитання 23

42-річний чоловік захворів гостро після охолодження. Захворювання супроводжувалось серцево-дихальною недостатністю, від якої він помер. Під час розтину виявлено, що уся прав легеня збільшена, печінкової щільності, важка; на плеврі – значні фібрінозні накладення. На розрізі легеня сірого кольору, зерниста, з поверхні стікає каламутна рідина. При гістологічному дослідженні – гостре запалення з наявністю у просвітах альвеол гнійно- фібринозного ексудату. Який з переличених діагнозів найбільш вірогідний?

 

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Осередкова пневмонія

Інтерстиційна міжальвеолярна пневмонія 

Стафілококова пневмонія

Ідиопатичний фіброзуючий альвеоліт 

Запитання 24

У 45-річного хворого, який гостро захворів на пневмонію, на 6-й день хвороби розвинувся набряк легень, який став причиною смерті. На розтині знайдено, що уражена вся верхня частка правої легені : збільшена, щільна, на плеврі з фібринозними нашаруваннями, на розрізі сірого кольору, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина. Мікроскопічно: в просвіті альвеол - фібрин, нейтрофіли, макрофаги, гемолізовані еритроцити. Вкажіть, яка пневмонія була у хворого ?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Стафілококова бронхопневмонія

Вірусна пневмонія

Гіпостатична пневмонія 

Респіраторний дистрес-синдром дорослих 

Запитання 25

На розтині виявлено, що вся права легеня збільшена, щільна, на плеврі нашарування фібрину, на розрізі тканина сірого кольору, з поверхні розрізу стікає каламутна рідина. Для якого захворювання легень характерна така картина?

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Вогнищева пневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Гангрена легені 

Бронхоектатична хвороба 

Запитання 26

У хворого, померлого через 3 тижні від початку пневмонії, нижня доля правої легені різко збільшена, щільна, безповітряна, сіра, з накладеннями фібрину на плеврі. При мікроскопії у всіх альвеолах цієї долі виявлено фібрин та сегментоядерні лейкоцити. Ваш діагноз:

 

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Вогнищева бронхопневмонія

Грипозна пневмонія

Фібринозний плеврит

Інтерстициальна пневмонія 

Запитання 27

На розтині трупа чоловіка 50 років виявлено наступні зміни: права легеня помірно у всіх відділах щільна, на розрізі тканина безповітряна, мілко зерниста, сухувата. Вісцеральна плевра з нашаруванням фібрину сіро-коричневого кольору. Визначте діагноз?

 

варіанти відповідей

Крупозна пневмонія

Туберкульоз 

Бронхопневмонія

Інтерстиціальна пневмонія

Пневмофіброз 

Запитання 28

Чоловік 60 років хворів на пневмококову плевропневмонію і помер від серцевосудинної недостатності та інтоксикації. При розтині: в середній долі правої легені знайдено порожнину розміром 5х5х7 см неправильної форми та з нерівними фестончатими краями, заповнену жовто-зеленою в'язкою масою. Навколо порожнини легенева тканина всієї долі щільна, сірого кольору без пористої структури. Яке ускладнення плевропневмонії виникло в середній долі легені у хворого?

варіанти відповідей

Гострий абсцес

Хронічний абсцес

Гостра каверна

Хронічна каверна

Кіста 

Запитання 29

У 50- річного чоловіка з шкідливою звичкою вживання алкоголю з’явилися скарги на больові відчуття в правій половині грудної клітки протягом 2-х тижнів. Він лихоманить, має кашель з виділенням мутної гнійної мокроти . На рентгенограмі – заповнена рідиною порожнина 2 см в діаметрі, розміщена у верхній долі правої легені. Який процес найбільш ймовірно розвинувся у хворого?

варіанти відповідей

Абсцес

Інфаркт легені

Туберкульоз

Бронхоектаз 

Карцинома 

Запитання 30

На розтині померлого від легенево-серцевої недостатності чоловіка, віком 47 років у лівій легені знайдено порожнину розміром 4х4см, заповнену гноєм, стінка порожнини фестончаста, нерівна, представлена легеневою тканиною. Найвірогідніше це: 

варіанти відповідей

Гострий абсцес

Хронічний абсцес

Кавернозний туберкульоз 

Ехінококоз

Фіброзуючий альвеоліт 

Запитання 31

У хворого з легеневою патологією на розтині виявлена порожнина з ущільненими стінками, виповнена густою рідиною зеленуватого кольору, з непрємним запахом. Поставити діагноз.

варіанти відповідей

Абсцес легень

Гангрена легень

Iнфаркт легень

Каверна легень

Туберкулома легень 

Запитання 32

На розтині у померлого хворого в плевральній порожнині справа виявлено 350 мл зеленувато-жовтої густої рідини з неприємним запахом. Мікроскопічно в ній містилося багато нейтрофільних гранулоцитів. Що є найбільш характерним для цього захворювання з точки зору етіології?

варіанти відповідей

Комбінація бактеріальної або грибкової флори

Комбінація бактеріальної або вірусної флори 

Виключно бактеріальна природа захворювання

Виключно вірусна природа захворювання

Комбінація вірусної або грибкової флори

Запитання 33

Під час розтину в верхній долі правої легені виявлений крупне клиноподібне вогнище темно-червоної, щільної тканини. При гістологічному дослідженні в ній виявлений некроз стінок альвеол, просвіт альвеол щільно заповнений еритроцитами. Який процес розвинувся в верхній долі правої легені?

варіанти відповідей

Геморагічний інфаркт легень

Карніфікація легень

Гангрена легень

Крововилив в легені

Ателектаз легень

Запитання 34

У хворого висока температура, задуха, біль у правій частині грудної клітини. Плевральна пункція дала 700 мл вязкої рідини жовто-зеленого кольору. Який патологічний процес розвився у плевральній порожнині?

варіанти відповідей

Емпієма плеври

Бронхопневмонія

Серозний плеврит 

Геморрагичний плеврит

Карциноматоз плеври 

Запитання 35

У хворого, віком 30 років, гіпертермія, задуха, біль у лівій половині грудної клітини. Під час плевральної пункціїї видалено 500 мл вершкоподібної рідини жовтуватозеленого кольору. Найвірогідніший діагноз:

 

варіанти відповідей

Емпієма плеври

Карциноматоз плеври

Серозний плеврит

Фібринозний плеврит

Геморагічний плеврит 

 

Запитання 36

На секції в лівій легені виявлено ділянку зруйнованої тканини червоного кольору. Ділянка має форму конуса, чітко відмежована від здорової тканини, основою ділянки обернена до плеври. Тканина ділянки щільна, зерниста, темно-червона. Ваш діагноз.

варіанти відповідей

Геморагічний інфаркт

Абсцес легені

Гангрена легені

Первинний туберкульозний афект

Крупозна пневмонія

Запитання 37

У хворого внаслідок обтурації середньодольового бронха вузлом м'яких тканин утворився ателектаз середньої долі правої легені. При бронхобіопсії в зоні обтурації виявлені розростання залозоподібного атипового епітелію з патологічними мітозами, який прорастає в під-леглі тканини і хрящ. Якому захворюванню найбільш вірогідно відповідають ці дані?  


варіанти відповідей

Бронхогенний рак легень

Деформуючий бронхіт

Запальний поліп

Дисплазія епітелію бронха

Саркома бронха

Запитання 38

 При мікроскопічному дослідженні бронхобіопсії виявлена пухлина, яка побудована з гніздних скупчень атипових клітин багатошарового плоского епітелію, місцями із характерними “перлинами”. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак із ороговінням

Плоскоклітинний рак без ороговіння

Солідний рак

Слизовий рак

Скір 

Запитання 39

У хворого, віком 67 років, з клінічним діагнозом хронічного бронхіту, пневмосклерозу, серцево-легеневої недостатності взято біоптат з підозрілої ділянки слизової правого бронха. Гістологічно встановлено клітинний і тканинний атипізм, появу структур у вигляді ”ракових перлин”. Якому патологічному процесу відповідають зазначені гістологічні зміни?

варіанти відповідей

Плоскоклітинний рак бронху з ороговінням

Хронічний поліпозний бронхіт

Бронхоектаз

Гострий бронхіт

Плоскоклітинна метаплазія слизової бронху 

Запитання 40

При мікроскопічному дослідженні біоптату з легень виявлено атипові клітини, які формують множинні ацинарні структури і продукують слиз. Яка гістологічна форма раку легень має місце у хворого?

варіанти відповідей

Високодиференційована аденокарцинома

Помірнодиференційована аденокарцинома

Недиференційований рак

Помірнодиференційований плоскоклітинний рак 

Залозистоплоскоклітинний рак 

Запитання 41

При бронхоскопії у хворого 62 років у початковому відділі верхньодольового бронху правої легені знайдено поліпоподібне утворення діаметром до 1,0 см. При гістологічному дослідженні виявлено пухлину, яка побудована з дрібних лімфоцитоподібних клітин з гіперхромними ядрами, клітини ростуть пластами та тяжами. Вкажіть, який з перелічених видів пухлин найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Недиференційований дрібноклітинний рак

Недиференційований великоклітинний рак

Плоскоклітинний рак

Аденокарцинома

Залозисто-плоскоклітинний рак 

Запитання 42

У результаті гістологічного дослідження біоптату із стінки бронха хворого хронічним бронхітом в слизовому шарі виявлені розростання грануляційної тканини, що виступають над поверхнею слизового шару та містять дифузний запальний інфільтрат. Який вид бронхіту спостерігається у хворого?

варіанти відповідей

Хронічний поліпозний бронхіт

Хронічний слизисто-гнійний бронхіт 

Хронічний слизистий бронхіт

Хронічний гнійний бронхіт 

Хронічний деформуючий бронхіт 

Запитання 43

На розтині померлого хворого від легенево-серцевої недостатності виявлено в просвіті дрібних бронхів гнійний ексудат, гіпертрофія правих відділів серця. Гістологічно визначається гіпертрофія слизистих залоз, лімфоплазмоцитарна запальна інфільтрація слизової оболонки бронхів, перибронхіальний склероз. Вкажіть найбільш вірогідний диагноз.

варіанти відповідей

Хронічний бронхіт

Пневмонія

Пневмосклероз

Емфізема легень

Бронхіальна астма

Запитання 44

В анамнезі у хворого, віком 62 років, з дитинства спостерігались хронічні запальні хвороби легень. Хворий потрапив до лікарні з ознаками легеневої та серцевої недостатності і при наростанні останньої помер. Які зміни в серці було знайдено на розтині?

варіанти відповідей

Гіпертрофію та дилятацію правого шлуночка

Гіпертрофію та дилятацію лівого шлуночка

Гіпертрофію обох шлуночків

Дилятацію обох шлуночків

Серце без макроскопічних змін

Запитання 45

Хворий, що страждав хронічною обструктивною емфіземою легень, помер від легенево-серцевої недостатності. Які зміни можна виявити в серці?

варіанти відповідей

Гіпертрофію правого шлуночка серця

Гіпертрофію лівого шлуночка серця

Амілоїдоз

Великовогнищевий кардіосклероз

Розрив серця 

Запитання 46

Хворий на протязі 8 років скаржився на кашель з гнійним мокротинням, задуху. Пальці рук нагадували барабанні палички. На фоні легенево-серцевої недостатност наступила смерть хворого. На розтині бронхи деформовані, з мішковидними випячуваннями стінки та гнійним запаленням в них. Діагностуйте захворювання.

 

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Туберкульоз

Хронічний бронхіт

Абсцес

Гострий бронхіт 

Запитання 47

У дитини 8 років виражені ознаки легенево-серцевої недостатності, задуха, пальці у вигляді барабанних паличок, нігті у вигляді годинкових скелець, кашель з значною кількістю слизово-гнійного харкотиння (особливо вранці) При рентгенологічному дослідженні виявлене різке розширення бронхів. Діагностуйте захворювання.

 

варіанти відповідей

Бронхоектатична хвороба

Бронхіальна астма

Хронічний бронхіт

Бронхопневмонія

Емфізема легень

Запитання 48

Хворий, який тривало страждав на захворювання легенів помер від наростаючої легенево-серцевої недостатності. На розтині легені збільшені в об'ємі, не спадаються. На розрізі тканина нагадує валикочарункову губку, на тлі якої визначаються крупні бульозні утворення. Мікроскопічно відмічається значне розширення альвеол і розпад міжальвеолярних перегородок. Вкажіть вид легеневої патології.

варіанти відповідей

Емфізема легенів

Хронічний бронхіт

Пневмосклероз

Пневмонія

Бронхіальна астма

Запитання 49

Спадкова схильність до розвитку емфіземи легень пов’язана з генним порушенням, яке проявляється у зменшенні продукції:

варіанти відповідей

α-1-антитрипсина

С-реактивного білка

Антистрептолізина-О

Гіалуронідази

Комплемента

Запитання 50

При електронномікроскопічному дослідженні покривного епітелію дихальних шляхів та слизової оболонки середнього вуха в їх війках знайдені дефектні малорухомі мікротрубочки. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Синдром Картагенера

Хвороба Альцгеймера

Синдром Чедіака-Хігасі

Хвороба Вільсона-Коновалова

Синдром Целвегера

Запитання 51

Чоловік, віком 62 років, помер внаслідок декомпенсації хронічного легеневого серця, на секції було знайдено, що легені збільшені в розмірах, тканина легень містить щільні вузли, овальної форми і темно-сірого або чорного кольору. Гістологічно у вузлах виявлялася сполучна тканина та значні скупчення коніофагів, в цитоплазмі яких були скупчення екзогенного пігменту. Діагностуйте захворювання.

 

варіанти відповідей

Пневмоконіоз

Вогнищева пневмонія

Крупозна пневмонія

Бура індурація легень

Пневмоцироз 

Запитання 52

Мікроскопічно у видаленому сегменті легені шахтаря знайдеені багаточисельні, округлі вузлики, побудовані з концентричних гіалінізованих пучків сполучної тканини. Більша частина їх розташована периваскулярно та перибронхіально. Найбільш вірогідний діагноз:

 

варіанти відповідей

Силікоз

Туберкульоз

Бронхіт

Фіброзуючий альвеоліт 

Рак легень 

Запитання 53

При розтині тіла шахтаря та гістологічному дослідженні у легенях було знайдено численні тонкі тяжі сполучної тканини з вогнищами склерозу навколо бронхів та судин легень; розростання сполучної тканини у альвеолярних перегородках з розвитком бронхіоліту та бронхоектазів. У біфуркаційних лімфовузлах – поодинокі лімфовузли із склерозом їх тканини та великою кількістю частинок пилу та коніофагів. Вкажіть форму силікозу, виявлену під час розтину.

варіанти відповідей

Дифузно-склеротична

Вузликова

Змішана

Силікотична

Силікотуберкульоз 

 

Запитання 54

На розтині чоловіка, що багато років працював на підприємстві з високим рівнем вільного двоокису кремнію у повітрі, знайдені збільшені та ущільнені в об'ємі легені зі значною кількістю міліарних і більш великих вогнищ склерозу округлої та овальної форми сірого або сіро-чорного кольору. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Вузловата форма силікозу

Дифузно-склеротична форма силікозу

Антракосилікоз

Силікоантракоз

Азбестоз 

Запитання 55

На розтині хворого, який багато років працював на шахті і помер від хронічної легенево-серцевої недостатності, виявлено, що легені малоповітряні, значно ущільнені, склерозовані, верхівки емфізематозно змінені, поверхня сіро-чорного кольору, на розрізі тканина легень аспідно-чорного кольору. Від якої хвороби настала смерть хворого?

 

варіанти відповідей

Антракоз

Силікоз

Талькоз

Асбестоз

Алюміноз

Запитання 56

У померлого, що понад 20 років працював на шахті зі здобуття кам(яного вугілля, при розтині знайдені ущільнені легені сіро-чорного кольору зі значними ділянками новоутвореної сполучної тканини. та наявністю великої кількості макрофагів з пігментом чорного кольору у цитоплазмі. Який з перелічених діагнозів найбільш вірогідний?

 

варіанти відповідей

Антракоз

Антракосилікоз

Силікоантракоз

Талькоз

Сидероз 

Запитання 57

У чоловіка, віком 48 років, шахтаря, який добував гематит, на розтині виявлено збільшені легені, буро-червоного кольору. Мікроскопічно: помірний пневмосклероз, субміліарні та міліарні вузлики, які складаються із пилових клітин з частинками, що дають позитивну реакцію на залізо. В лімфатичних вузлах багато пилу і значний дифузний склероз. Якому із професійних захворювань відповідає описана картина?

варіанти відповідей

Червоний сидероз

Чорний сидероз

Алюміноз

Бериліоз

Антракоз

Запитання 58

Під час розтину тіла шахтаря, який добував гематит, виявлено чорні легені, схожі на легені при антракозі. Мікроскопічно: помірний пневмосклероз, субміліарні та міліарні вузлики, які складаються із пилових клітин з частинками залізного пилу в них [позитивна реакція на залізо]. В лімфатичних вузлах багато пилу і значний дифузний склероз. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Чорний сидероз

Червоний сидероз

Алюміноз

Берліоз 

Синдром Каплана 

Запитання 59

Чоловік 47 років поступив у діагностичне відділення профпатології для уточнення характеру пневмоконіозу. При вивченні біоптату легені виявлено багато дрібних гранульом, які локалізуються субплеврально в інтерстиційній тканині навколо дрібних судин і бронхів. Гранульоми складаються з епітеліоїдних, лімфоїдних, плазматичних клітин, а також клітин типу Лангханса або гігантських клітин сторонніх тіл. У гранульомах і всередині гігантських клітин розташовуються голчасті кристалічні включення (спікули) від 3 до 10 нм у довжину, які мають подвійну променезаломлюваність у поляризованому світлі і складаються з карбонату кальцію. Виявлення цих структур дозволило лікарю поставити діагноз:

 

варіанти відповідей

Хронічний бериліоз

Гострий бериліоз

Азбестом

Антракоз

Силікоз 

Запитання 60

Яким збудником викликається ревматизм?

варіанти відповідей

Стрептокок

Стафілокок

Гонокок

Пневмокок

Клебсієла 

Запитання 61

При гістологічному дослідженні вушка серця у хворого на стеноз мітрального клапану виявлені гранульоми Ашоффа-Талалаєва. Про який генез вади серця свідчать гістологічні дослідження?

варіанти відповідей

Ревматичний

Атеросклеротичний

Сифілітичний  

Природжений

Септичний 

Запитання 62

При гістологічному дослідженні стулки мітрального клапана серця виявлено: мукоїдне набухання, пошкодження ендотелію, утворення по замикаючому краю фібринових тромбів. Яка форма ревматичного ендокардиту спостерігається?

варіанти відповідей

Гострий бородавчастий ендокардит

Дифузний ендокардит

Фібропластичний ендокардит

Поворотньо-бородавчастий ендокардит

Поліпозно-виразковий ендокардит 

Запитання 63

Яка з форм ураження міокарду при ревматизмі спостерігається частіше у дорослих людей?

варіанти відповідей

Вузликовий продуктивний ( гранулематозний ) міокардит

Дифузний проміжний ексудативний міокардит

Вогнищевий продуктивний ексудативний міокардит

Альтеративний міокардит

Еозинофільний міокардит 

Запитання 64

У дитини 7 років на шкірі розгинальних поверхонь ліктьових і колінних суглобів з'явились щільні, безболісні вузлики розміром 1-2 мм. В біоптаті вузликів - велике вогнище фібриноїдного некрозу сполучної тканини з лімфоцитами і макрофагами по периферії. При якому захворюванні спостерігаються такі вузлики.

варіанти відповідей

Ревматизм

Ревматоїдний артрит

Склеродермія

Вузликовий періартеріїт

Системний червоний вовчак 

Запитання 65

У 23-річного хворого, який помер від прогресуючої серцевої недостатності діагностовані типові прояви ревматичного ураження серця: ендокардит мітального клапану, міокардит і серозно-фібринозний перикардит. Виберіть найтиповіші зміни міокарду, характерні для ревматичного міокардиту:

варіанти відповідей

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка, переважно периваскулярно спостерігаються дрібні скупчення великих гіперхромних макрофагів

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається дифузний лімфомакрофагальний інфільтрат

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається вогнищевий лімфомакрофагальний інфільтрат

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається дрібно вогнищевий і дифузний склероз

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається мукоїдне набухання 

Запитання 66

У 27-річної жінки сукупность клінічних та лабораторних ознак дозволяє заподозрити ревматичне захворювання. Вкажіть, яке з наведених положень є найбільш достовірним для діагностики ревматичних захворювань:

варіанти відповідей

Системна прогресуюча дезорганізація сполучної тканини

Хронічний хвилеподібний перебіг

Генетична схильність

Системне ураження судин

Імунопатологічні реакції 

Запитання 67

У чоловіка 58 років, померлого при наростаючих явищах хронічної серцевої недостатності, діагностовано ревматичний гранулематозний міокардит. Мікроскопічно в міокарді спостерігаються гранульоми, що складаються з макрофагів з гіперхромними ядрами та світлою цитоплазмою, в центрі вогнище некрозу. Який характер носить некроз в середині гранульом.

варіанти відповідей

Фібриноїдний

Ценкеровський

Казеозний

Колікваційний

Жировий 

Запитання 68

У хворого, померлого від серцевої недостатності, при патоморфологічному дослідженні виявлено: стулки мітрального клапана деформовані, потовщені, зрослися по краях; у сполучній тканині міокарда -- дифузно розкидані вузлики, які складаються з ділянок фібриноїдного некрозу, навколо яких скупчуються макрофагоцити, що нагадують гігантські багатоядерні клітини. Подібні вогнища оточені лімфоцитами та поодинокими плазматичними клітинами. Яка з перерахованих гранульом має місце у даного хворого?

варіанти відповідей

Ревматична

Туберкульозна

Актиномікотична 

Сифілітична

Лепрозна 

Запитання 69

На розтині померлої виявлено морфологічні прояви стенозу лівого атріовентрикулярного отвору, недостатність мітрального клапана. Гістологічно в міокарді – вогнищевий кардіосклероз, наявність квітучих гранулем Ашоф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Ревматизм

Склеродермія

Дерматоміозит

Вузликовий периартериїт

Системний червоний вовчак 

Запитання 70

На розтині померлої виявлено морфологічні прояви хронічної правошлуночкової серцевої недостатності, стеноз лівого атріовентрикулярного отвору, недостатність мітрального клапана. Гістологічно в міокарді – вогнищевий кардіосклероз, наявність квітучих гранулем Ашоф-Талалаєва. Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Ревматизм

Склеродермія

Дерматоміозит

Вузликовий периартериїт

Системний червоний вовчак 

Запитання 71

Під час гістологічного дослідження стулок мітрального клапана серця дівчинки 14 років було встановлено, що ендотеліальні клітини вогнищево десквамовані, в цих ділянках на поверхні стулки розташовані дрібні тромботичні нашарування, сполучна тканина стулки помірно дезорганізована з ділянками склерозу та ангіоматозу. Діагностуйте вид клапанного ендокардиту.

варіанти відповідей

Поворотньо-бородавчастий

Дифузний 

Гострий бородавчастий

Фібропластичний

Поліпозно-виразковий

Запитання 72

У хворого 50 років на протязі багатьох років була ревматична вада серця. При загостренні захворювання розвинулась геміплегія і наступила смерть. Гістологічно в мітральному клапані виявлено виражений склероз, вогнищеві клітинні інфільтрати, фібринозні накладання. Для якої форми ендокардиту характерні виявлені зміни?

варіанти відповідей

Зворотньо-бородавчастого

Гострого бородавчастого

Дифузного

Фібропластичного

Виразково-поліпозного 

Запитання 73

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. На розтині у порожнині перикарду було 100 мл напівпрозорої рідини, на поверхні епікарду – фібринозні відкладення сіруватого кольору. Назвіть, який процес має місце у даному випадку:

варіанти відповідей

Фібринозний перикард

Серозний перикардит

Геморагічний перикардит

Гнійний перикардит

Фібропластичний перикардит 

Запитання 74

На розтині тіла хворого 34 років, померлого від ревматизму виявлено, що поверхня епікарду ворсиста, покрита плівками сірого кольору, що легко відділяються. Після їх відділення визначається набрякла, повнокрівна поверхня епікарду. Найвірогідніший діагноз:

варіанти відповідей

Фібринозий перикардит

Гнійний перикардит

Геморагічний перикардит

Проліферативний перикардит 

Катаральний перикардит 

Запитання 75

Дитина 7 років померла від швидкого прогресування ревматизму з вираженими алергічними реакціями. На розтині виявлено набряк мі трального клапану, мікроскопічно у ньому виявлено вогнища мукоїдного та фібриноїдного набряку. Міокард щільний, повнокровний, мікроскопічно – набряк і дифузна інфільтрація інтерстицію лімфоцитами.На епікарді сіруваті ниткоподібні фібриноїдні нашарування. Який процес має місце у даному випадку?

варіанти відповідей

Панкардит

Ендокардит

Міокардит

Перикардит

Кардіосклероз

Запитання 76

При гістологічному дослідженні діагностичної біопсії лівого вушка серця виявлено ревматичну гранулему, яка побудована із вогнища фібриноїдного некрозу, навколо якого розміщені базофільні макрофаги, лімфоцити, фібробласти і поодинокі плазмоцити. Яка імунна реакція розвинулась у тканині лівого вушка серця?

варіанти відповідей

Гіперчутливість сповільненого типу

Нормергічний тип  

Гіперчутливість негайного типу 

Вроджений імунодефіцит

Набутий імунодефіцит  

 

Запитання 77

При гістологічному дослідженні біоптату з вушка серця у хворого на ревматизм виявлені ділянки мукоїдного набухання, фібриноїдного некрозу сполучної тканини. Яка імунна реакція розвинулась у тканинах вушка серця?

варіанти відповідей

Гіперчутливість негайного типу

Гіперчутливість сповільненого типу

Реакція трансплантаційного імунітету

Норергічна реакція 

Ексудативна реакція 

 

Запитання 78

Який різновид ексудату з’являється в перикарді при ревматичному перикардиті?

варіанти відповідей

Серозно-фібринозний

Гнилісний

Геморагічний

Гнійний

Катаральний

Запитання 79

Жінка 56 р. скаржиться на болі в дрібних суглобах рук і ніг. Хворіє протягом 12 років, під час огляду рук відмічений підвивих в п’ястно-пальцевих суглобах і з відхиленням пальців назовні (вид „плавників моржа”). В крові виявлено високомолекулярні імунні комплекси. Назвати основне захворювання.

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Ревматичний поліартрит 

Системний червоний вовчак

Дерматоміозит

Подагричний артрит

Запитання 80

У хворої після переохолодження розвилася деформація суглобів, болючість та обмеженість рухів у пальцях кінцівок; поряд з суглобами з’явились маленькі щільні вузлики. При біопсії в вузликах знайдені вогнища фібриноїдного некрозу, оточені гістіоцитами. Ваш діагноз:

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Дерматоміозит

Ревматизм

Подагра

Деформуючий артроз 

Запитання 81

Чоловік, віком 45 років, на протязі останніх 10 років скаржився на біль у спині, обмеження повноцінних рухів у хребті. Хворий помер від прогресуючої ниркової недостатності. При автопсійному дослідженні виявлено амілоїдоз нирок, у суглобах хребта – анкілоз, деструкція суглобового хряща, паннус, склероз синовіальної оболонки з дифузним хронічним запаленням. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Анкілозуючий спондилоартрит

Остеоартроз хребта

Остеопороз хребта

Паратиреоїдна остеодистрофія 

Запитання 82

Хворий 70 років помер від гострої коронарної недостатності. За життя відзначалась 

припухлість, деформація і біль колінних суглобів. При патоморфологічному дослідженні деформованих суглобів і синовиальних оболонок виявлено: гіперемія оболонок з множинними периваскулярними запальними інфильтратами з лімфоцитів, плазмоцитів, макрофагів. Скупчення фібрину, який організується, покривають ділянки синовиальної оболонки і визначаються в суглобовій рідині у вигляді рисових зерен. Ваш діагноз

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Вузликовий периартеріїт

Анкилозируючий спондилоартрит

Туберкульозний артрит

Деформуючий артроз

Запитання 83

Жінка 54 років мала значну деформацію суглобів пальців рук і стоп. Гістологічно: навколосуглобова сполучна тканина - мукоїдне набухання, ділянки фібриноїдного некрозу, скупчення макрофагів, ділянки склерозу; в синовіальній оболонці - набрякі ворсини, з ознаками мукоїдного та фібриноїдного набухання, в синовіальній порожнині зустрічаються поодинокі "рисові тільця". Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Ревматизм

Хвороба Бехтерева

Гематогенний туберкульоз

Подагра 

Запитання 84

У хворої 40 років біль у суглобах та по ходу м'язів ніг, який турбує її протягом 2 місяців після перенесеної вірусної інфекції. О'єктивно: фіолетово-синюшна еритема навколо очей та колінних суглобів. При мікроскопічному дослідженні біоптатів із м'язів голені та шкіри: в їх сполучній тканині набряк, лімфоплазмоцитарні інфільтрати, з перевагою навколо судин; ділянки мукоїдного, фібриноїдного набряку, гомогенізації, гіалінізації колагенових волокон шкіри. Крім цього, в м'язових волокнах зникнення поперечної смугастості, зменшення вмісту глікогену, Який найбільш імовірний діагноз?

варіанти відповідей

Дерматоміозит

Системний червоний вовчак

Ревматизм 

Склеродермія

Вузликовий періартеріїт 

Запитання 85

Жінці віком 45 років, яка скаржиться на прогресуючу м’язеву слабість, зроблено біопсію м’яких тканин гомілки. При гістологічному дослідженні біоптату знайдено: дрібновогнищеву петрифікацію дерми і скелетних м’язів, зменшення кількості глікогену і зниження поперечної посмугованості у м’язових волокнах, деякі волокна некротизовані, строма інфільтрована лімфоцитами, макрофагами і плазматичними клітинами. Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Дерматоміозит

Системна склеродермія

Системний червоний вовчак

Ревматизм

Вузликовий пери артеріїт 

Запитання 86

При гістологічному дослідженні біоптату з ураженої ділянки шкіри виявлено: незначно виражену атрофію епідермісу, в дермі гіаліноз колагенових волокон, скупі периваскулярні лімфоцитарні інфільтрати, у підлеглих скелетних м’язах - виражений інтерстиційний набряк, втрату поперечної посмугованості, дрібновогнищеві некрози з 

петрифіацією. Діагностуйте виявлене захворювання.

варіанти відповідей

Дерматоміозит

Склеродермія

Системний червоний вовчак

Вузилковий периартериїт

Ревматизм 

 

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест