Патогенні гриби. Найпростіші

Додано: 2 листопада 2020
Предмет:
Тест виконано: 152 рази
20 запитань
Запитання 1

При мікроскопії мікропрепарату з виділень хворої хронічним кольпо-вагінітом лікар виявив округлої форми та еліпсоподібні, що брунькуються клітини, розміром 3-6 мкм. Про збудника якої грибкової хвороби може йти мова в даному випадку?

варіанти відповідей

епідермофітії

кандидозу

кокцидіозу

мікроспорії

Запитання 2

В лабораторію направлено матеріал білуватого нашарування із слизових оболонок ротової порожнини. Висів матеріалу зроблено на середовище Сабуро, відмічено ріст сметаноподібних колоній, бактеріоскопія виявила короткі бруньковані нитки, до збудників якої інфекції відносять ізольовані мікроорганізми ?

варіанти відповідей

мікози

спірохетози

рикетсіози

мікоплазмози

Запитання 3

У чоловіка 40 років ушкоджені міжпальцеві проміжки на ногах: шкіра мокне, відшаровується, з‘явилися тріщини. При посіві зішкрябу шкіри на середовище Сабуро виросли пухнасті колонії, білі зверху та зеленувато-жовті внизу. У мазках з верхньої частини колоній видно конідії у вигляді “дубинок” з 1-5 клітинами. Які ще органи найбільш імовірно може уразити цей збудник?


варіанти відповідей

волосся

нігті

підшкірна клітковина

лімфатичні судини

Запитання 4

Лікар - педіатр при огляді трьохмісячнї дитини відмітив, що слизова оболонка порожнини рота, а також язик вкриті щільним білим нальотом. В матеріалі, взятому з місця ураження, бактеріолог виявив наявність грибів дріжжеподібної форми, в зв’язку з цим запідозрили мікоз:

варіанти відповідей

актиномікоз

фавус

епідермофітія

кандідоз

Запитання 5

У дитини на слизовiй оболонцi щiк та на язицi виявленi бiлуватi плями, якi нагадують молоко, що скипілося. У виготовлених препаратах-мазках знайденi Грам+ овальнi дрiжджоподiбнi клiтини. Якi це збудники?

варіанти відповідей

стафiлококи

гриби роду Кандiда

дифтерiйна паличка

актиноміцети

Запитання 6

У пацієнта після тривалого вживання антибіотиків розвинувся дизбактеріоз кишечника. Які препарати слід призначити для відновлення нормальної мікрофлори?

варіанти відповідей

еубіотики (пробіотики)

сульфаніламіди

інтерферон

протигрибкові препарати

Запитання 7

У жінки народилася мертва дитина з багатьма вадами розвитку. Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрішньоутробну загибель плода.

варіанти відповідей

токсоплазмоз

амебіаз

малярія

лейшманіоз

Запитання 8

У людини виявлено протозойне захворювання, при якому вражений головний мозок і спостерігається втрата зору. При аналізі крові знайдені одноклітинні півмісячної форми з загостреним кінцем. Збудником цього захворювання є:

варіанти відповідей

лейшманія

токсоплазма

лямблія

амеба

Запитання 9

У медико- генетичну консультацію звернулося подружжя у зв"язку з народженням дитини з багатьма вадами розвитку (мікроцефалія, ідіотія тощо) . Жінка під час вагітності хворіла, але мутагенів та тератогенів не вживала. Каріотип батьків і дитини нормальний. Як вияснив лікар, в квартирі сім"я утримує кота. Що може бути ймовірною причиною каліцтва новонародженої дитини.

варіанти відповідей

під час вагітності жінка хворіла на лейшманіоз

під час вагітності жінка хворіла на дизентерію

під час вагітності жінка хворіла на балантидіаз

під час вагітності жінка хворіла на токсоплазмоз

Запитання 10

До лікарні потрапили пацієнти зі скаргами: слабість, болі в кишечнику, розлади травлення. Після дослідження фекалій були виявлені цисти з чотирма ядрами. Для якого найпростішого характерні такі цисти?

варіанти відповідей

амеба дизентерійна

амеба кишкова

балантидій

амеба ротова

Запитання 11

За даними ВООЗ малярією щорічно на Землі хворіють приблизно 250 млн. чоловік. Ця хвороба зустрічається переважно у тропічних і субтропічних областях. Межі ії розповсюдження співпадають з ареалами комарів роду:

варіанти відповідей

кулекс

аедес

анофелес

мансоніа

Запитання 12

Гризуни є резервуаром збудників лейшманіозів - природно-осередкових захворювань, які переносяться трансмісивно. Якщо людина потрапила в осередок лейшманіозу, то їй необхідно уникати укусів:

варіанти відповідей

москітів

бліх

кліщів

комарів

Запитання 13

Хворому 7 років. Спостерігається кишкове захворювання, що супроводжується загальною слабкістю, поганим апетитом, проносом, надчеревним болем, нудотою. При обстеженні дуоденального вмісту виявлені вегетативні джгутикові форми грушоподібної форми з 4 джгутиками та 2 ядрами. Яке захворювання може бути у хворого?

варіанти відповідей

лямбліоз

лейшманіоз вісцеральний

трихомоноз

токсоплазмоз

Запитання 14

У деяких регіонах України поширилися місцеві випадки малярії. З якими комахами це пов'язано?

варіанти відповідей

москіти роду Phlebotomus

мошки роду Simullium

мокреці родини Ceratopogonidae

комарі роду Anoрheles

Запитання 15

У жінки народилася мертва дитина з багатьма видами аномалій розвитку. Яке протозойне захворювання могло спричинити внутрішньоутробну загибель плоду?

варіанти відповідей

токсоплазмоз

амебіаз

трихомоніаз

лямбліоз

Запитання 16

До гастро-ентерологічного відділення поступив хворий із запаленням жовчних шляхів. У порціях жовчі виявлено рухомі найпростіші грушоподібної форми, двоядерні, з опорним стрижнем-аксостилем. Яке протозойне захворювання діагностується у хворого

варіанти відповідей

лямбліоз

амебіаз кишковий

балантидіаз кишковий

трихомоноз

Запитання 17

Хворий із скаргами на головний біль, біль у лівому підребер’ї. Захворювання почалось гостро з підвищенням температури до 400С, лімфатичні вузли збільшені. Приступи повторювались ритмічно через 48 год. Визначте ймовірного збудника захворювання.

варіанти відповідей

збудник 3-денної малярії

збудник тропічної малярії

збудник 4-денної малярії

токсоплазма

Запитання 18

У хворого кров’яні випорожнення, 3-10 і більше разів на добу. Яке протозойне захворювання це може бути?


варіанти відповідей

амебіаз

лейшманіоз

трипаносомоз

трихомоноз

Запитання 19

У мазку дуоденального вмісту хворого з розладом травлення виявлено найпростіших розміром 10-18 мкм. Тіло грушоподібної форми, 4 пари джгутиків, у розширеній передній частині тіла два ядра, які розміщені симетрично. Який вид найпростіших найбільш імовірний?

варіанти відповідей

лямблія

дизентерійна амеба

трихомонада

кишкова амеба

Запитання 20

При дослідженні вмісту дванадцятипалої кишки людини знайдені найпростіші грушоподібної форми з парними ядрами, чотирма парами джгутиків. Між ядрами – дві опірні нитки, з вентрального боку розташований присмоктувальний диск. Який представник найпростіших виявлений у хворого?


варіанти відповідей

лямблія

токсоплазма

лейшманія

трихомонада кишкова

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест