ПК патфіз 3

Додано: 12 березня
Предмет: Основи здоров’я, 11 клас
50 запитань
Запитання 1

У студента через добу після іспиту під час аналізу крові виявили лейкоцитоз без істотної зміни в лейкоцитарній формулі. Виберіть найімовірніший механізм розвитку лейкоцитозу в периферичній крові: 


варіанти відповідей

Перерозподіл лейкоцитів в організмі  


Змсншення руйнування лейкоцитів 


Запитання 2

У хворого на рак сечового міхура під час проведення цитостатичної хіміотеранії в аналізі крові встановлено: лейкоцити - 0,8 • 10^9/л, грапулоцити - 0,6 • 10^9/л. Яке ураження білої крові має місце у пацієнта?

{

варіанти відповідей

Агранулоцитоз 


Лейкемія 


Лейкоцитоз 


Запитання 3

Жінка 25 років скаржиться на постійний біль у ділянці серця, задишку під час руху, загальну слабкість. Об’єктивно встановлено: шкіра бліда та холодна, акроціаноз. Пульс - 96/хв. , АТ - 105/70 мм рт. ст. Межа серця зміщена на 2 см вліво. Перший тон над верхівкою серця послаблений, систолічний шум над верхівкою. Діагностована недостатність мітрального клапана серця. Чим обумовлене порушення кровообігу?

{

варіанти відповідей

Перевантаженням міокарда підвищеним опором відтоку крові 


Перевантаженням міокарда збільшеним об’ємом крові

Запитання 4

У чоловіка 50 років за місяць після перенесеного інфаркту міокарда розвинулася серцева недостатність. Невідповідність між навантаженням на серце та його здатністю виконувати роботу пов’язана в цьому разі з:


варіанти відповідей

Підвищеним опором вигнанню крові в легеневому стовбурі


Змішаною формою серцевої недостатності


Запитання 5

У чоловіка 55 років, який протягом багатьох років страждав на недоста тність мітрального клапану, виникла гостра серцева недостатність. Який патофізіологічний варіант недостатності серця спостерігається у цьому разі?

{

варіанти відповідей

Перевантаження серця тиском 


Перевантаження серця обʼємом  


Запитання 6

Пацієнту віком 50 років встановлено діагноз: гіпертонічна хвороба. Під час фізичного навантаження у нього з’явилося відчуття слабкості, нестачі повітря, ціаноз слизової оболонки губ та шкіри обличчя. Аускультативно виявлено вологі хрипи в нижніх відділах легень. Який механізм є причиною виникнення такого синдрому? 


варіанти відповідей

Гостра лівошлуночкова недостатність


Хронічна правошлуночкова недостатність 


Запитання 7

У жінки з ішемічною хворобою серця, ЧСС на ЕКГ становить 230/хв. , зубець Р деформований, шлуночкові комплекси без змін. Які порушення серцевого ритму в хворої?

{

варіанти відповідей

Шлуночкова екстрасистола  


Передсердна пароксизмальна тахікардія  


Запитання 8

У пацієнта віком 45 років під час проведення ЕКГ виявлено: ритм синусовий, кількість передсердних комплексів більша ніж шлуночкових, прогресуюче подовження інтервалу Р-Q від комплексу до комплексу; випадіння окремих шлуночкових комплексів; зубці Р та комплекси QRST без змін. Визначте тип порушення серцевого ритму. 


варіанти відповідей

Атріовентрикулярна блокада II ступеня 


Атріовентрикулярна блокада і ступеня 


Запитання 9

У хворого з серцевою недостатністю виникла аритмія у вигляді генерації позачергових імпульсів в пучку Гіса. Порушення якої функції серцевого м’язу спостерігається в даному випадку?


варіанти відповідей

Збудливість 


Збудливість та провідність


Запитання 10

Пацієнт із діагнозом: ревматоїдний артрит, декілька тижнів приймав препарати глюкокортикостероїдів, а потім раптово припинив Їх приймати. Яке ускладнення може виникнути в цьому разі?

варіанти відповідей

Синдром відміни

Гіперглікемія

Запитання 11

У пацієнта із порушенням серцевого ритму під час проведення ЕКГ спостерігається наступне: ЧСС — 60/хв, інтервал РQ подовжений, періодичне випадіння комплексу QRS. Яке порушення серцевого ритму виявлено у пацієнта?

варіанти відповідей

Неповна АV-блокада ІI ступеня

Неповна АV-блокада І ступеня

Запитання 12

У пацієнтки віком 45 років, якій діагностовано пієлонефрит, лікар виявив стійку артеріальну гіпертензію.Який механізм виникнення цього стану?

варіанти відповідей

Активізація синтезу ангіотензинази в тканинах нирки

Активація ренін-ангіотензинової системи

Запитання 13

У пацієнта з ознаками недостатності мітрального клапана в анамнезі відзначалися напади ревматизму, які супроводжувалися запальними явищами в суглобах. Яке з патологічних явищ, у цього пацієнта належить до категорії патологічний стан?

варіанти відповідей

Запалення суглобів

Недостатність мітрального клапана

Запитання 14

Пацієнта віком 57 років шпиталізували у важкому стані. За показниками біохімічного аналізу крові виявлено: рН — 7,33, рСО2 артеріальної крові —36 мм. pт. cт., SB — 17 ммоль/л, ВЕ становить +6 ммоль/л. Який тип порушення кислотно-лужного балансу спостерігається у цьому разі?

варіанти відповідей

Декомпенсований негазовий ацидоз

Декомпенсований негазовий алкалоз

Запитання 15

У підлітка 12-ти років, який хворіє на бронхіальну астму, розвинувся тяжкий напад астми: виражена експіраторна задишка, блідість шкірних покровів. Який вид порушення альвеолярної вентиляції має місце?


варіанти відповідей

Обструктивний


Рестриктивний


Запитання 16

Підвищення внутрішньочерепного тиску у хворого з церебральною гематомою обумовило надмірну активність блукаючого нерва (ваготонію) та зміну частоти серцевих скорочень. Який вид аритмії серця виникає при цьому?


варіанти відповідей

Синусова брадикардія


Синусова тахікардія


Запитання 17


Під час серцевого нападу чоловік в автобусі втратив свідомість, з’явилися судоми. Лікар швидкої допомоги виявив на ЕКГ, що частота скорочення передсердь перевищує частоту скорочення шлуночків. Що може бути причиною даного стану?


варіанти відповідей

Повна поперечна блокада проведення збудження


Порушення проведення збудження між передсердями 


Запитання 18

У хворого, що страждає на важку форму порушення водно-сольового обміну, настала зупинка серця у діастолі. Який найбільш імовірний механізм зупинки серця у діастолі?  


варіанти відповідей

Гіперкаліємія  


Гіпокаліємія  


Запитання 19

Хвора 24 років потрапила до лікарні зі скаргами на головний біль, біль у поперековій ділянці, набряки на обличчі, загальну слабкість. Місяць тому перенесла ангіну. На час надходження: АТ - 180/110 мм рт.ст., у сечі виявлено виражену протеінурію, мікрогематурію, лейкоцитурію. На яку форму гіпертензії страждає хвора? 


варіанти відповідей

Ендокринну 


Ниркову  


Запитання 20

У тварини за 2 тижні після експериментального моделювання стенозу ниркової артерії спостерігається підвищена артеріального тиску. 3 посиленням дії якого чинника гуморальної регуляції на судини це пов'язано? 


варіанти відповідей

Ангіотензину ІІ 


Альдостерону 


Запитання 21

У хворого 56 років із серцевою недостатністю спостерігається набряк стоп та гомілок, шкіра в місці набряку бліда і холодна. Яка провідна ланка патогенезу набряку у хворого? 


варіанти відповідей

Підвищення проникності капілярів


Підвищення гідростатичного тиску в венулах  


Запитання 22

У чоловіка внаслідок патологічного процесу збільшена товщина гематоальвеолярного бар’єра. Найімовірнішим наслідком цього буде зменшення: 


варіанти відповідей

Альвеолярної вентиляції легень 


Дифузійної здатності легень  


Запитання 23

У пацієнта внаслідок хронічного захворювання органів дихання, що супроводжується задишкою, тахікардією і ціанозом, під час дослідження газового складу крові виявлено розвиток гіпоксемії і гіперкапнії. Яке порушення зовнішнього дихання спричинило зміни в газовому складі крові? 


варіанти відповідей

Гіпоперфузія 


Гіповентиляція 


Запитання 24

У жінки 45 років, яка тривалий час хворіє на бронхіальну астму, виник напад задухи. Який патогенетичний механізм має це явище?


варіанти відповідей

Спазм дрібних бронхів


Втрата еластичності легеневої ткани­ни


Запитання 25

У палаті інтенсивної терапії інфекційного відділення лікар відзначає у пацієнта з менінгококовим менінгітом періоди тахіпное, які змінюються тривалими періодами апное. Який це тип патологічного дихання?

варіанти відповідей

Дихання Біота

Дихання Грокко

Запитання 26

У пацієнта віком 30 років, який шпиталізований із діагнозом: гострий гломерулонефрит, спостерігалася протеїнурія. Яке порушення спричинило це явище?

варіанти відповідей

Підвищення гідростатичного тиску на стінку капілярів

Підвищення проникності клубочкової мембрани

Запитання 27

Жінка 26 років за рік після важких пологів із кровотечею скаржиться на загальну слабкість, втрату маси тіла на 18 кг, відсутність менструацій. Об’єктивно спостерігається: гіпоплазія молочних залоз. Діагностована хвороба Сіммондса. Що є основним механізмом втрати ваги у жінки?


варіанти відповідей

Зниження продукції гормонів аденогіпофізу


Зниження функції кіркового шару наднирників


Запитання 28

54-річна жінка з тотальною тиреоідектомією через папілярний рак щитоподібної залози. Через 11 годин після операції вона поскаржилася на поколювання навколо рота. На фізікальному обстеженні виявлено симптоми Труссо та Хвостека. Її стан раптово ускладнився ларингоспазмом та фокальними припадками. Хірург запідозрив хірургічне видалення паратиреоїдних залоз. Що з перерахованого є найбільш ймовірною причиною неврологічних змін? 


варіанти відповідей

Гіпокальціємія  


Гіпофосфатемія 


Запитання 29

A 45-vear-old woman comes to her physician with complaints of excessive fatigue and weakness. She says that these symptoms have been present for the past month. On further questioning, she admits having lost 3 kilograms in the last 2 weeks. On physical examination, she is a tired-appearing thin woman. Hyperpigmentation is present over many areas of her bod most prominently over the face, neck and back of hands (areas exposed to light). Increased production of which of the following hormones is the most likely cause of hyperpigmentation in this patient? 


варіанти відповідей

Melanocyte-stimulating hormone (MSH)  


Thyroid-stimulating hormone (TSH) 


Запитання 30

45-річна жінка звернулася до лікаря зі скаргами на надмірну слабкість та запаморочення. З її слів симптоми з'явилися протягом останнього місяця. При подальшому розпиті вона відмітила, що втратила 2 кг за останні 2 тижня. При фізікальному дослідженні вона виглядає втомленою, худою. Присутня гіперпегментація навколо багатьох ділянок тіла, найбільш виражена на обличчі, шиї, та звороті рук (ділянки не захищені від світла). Збільшення продукції якого з перерахованих гормонів є найбільш ймовірною причиною гіперпігментації у цієї пацієнтки?  


варіанти відповідей

Меланоцит-стимулюючий гормон 


Гормон росту 


Запитання 31

A 35-year-old woman has come to her physician with chief complaint of elevated blood pressure up to 180/100 mm Hg. She currently does not take any medications. During the physical examination, her blood pressure is 140/80 mm Hg, heart rate is 65/min. and temperature is 36.8°С. She has a «moon face», hirsutism, centripetal obesity, and striae on the skin with atrophy over the abdomen and thighs. Which of the following is the most likely cause of this patient's condition? 


варіанти відповідей

Cortisol-secreting adrenal adenoma  


Ovarian insufficiency 


Запитання 32

Пацієнта госпіталізували до лікарні в коматозному стані. Із анамнезу відомо, що він хворіє на цукровий діабет другого тишу впродовж 5 років. Об’єктивно спостерігається: дихання шумне, глибоке, із рота відчувається запах ацетону. Уміст глюкози у крові становить 15,2 ммоль/л, кетонових тіл — 100 мкмоль/л. Для якого ускладнення цукрового діабету характерні такі симптоми?

варіанти відповідей

Кетоацидотичної коми

Печінкової коми

Запитання 33

У пацієнта перебіг геморагічного ниркового шоку ускладнився розвитком гострої ниркової недостатності. Укажіть провідну ланку в механізмі розвитку цього ускладнення?

варіанти відповідей

Викид у кров вазопресину

Централізація кровообігу із виникненням ішемії нирок

Запитання 34

У жінки 64 років через тиждень після перенесеного інсульту відсутні рухи у верхній і нижній лівих кінцівках. Тонус мʼязів цих кінцівок і рефлекси в них підвищені, наявні патологічні рефлекси. Яка форма паралічу у пацієнтки?

{

варіанти відповідей

Геміплегія  


Диплегія 


Запитання 35

У хворого, який переніс важке інфекційне захворювання з порушенням функції ЦНС, температура впродовж доби нестабільна, досягає різних значень (більше і меншс норми) кожні 2 години. Причиною добового коливання температури тіла може бути:

{

варіанти відповідей

Пошкодження гіпоталамуса


Порушення периферичної мікроциркуляції 


Запитання 36

У хворого під час прийому їжі виникла асфіксія внаслідок закупорки трахеї стороннім тілом. Яка форма порушення зовнішнього дихання спостерігається у хворого?

{

варіанти відповідей

Обструктивна


Дифузно-рестриктивна 


Запитання 37

У відділення реанімації поступив хворий після ДТП з однобічним пневмотораксом. Який вид дихання спостерігається у даному випадку?


варіанти відповідей

Поверхневе часте


Поверхневе рідке


Запитання 38

Робота шахтарів у забої часто спричинює антракоз. Який вид дихальної недостатності може розвинутися при цьому?


варіанти відповідей

Обструктивний


Діафрагмальний


Запитання 39

В експериментальної тварини зроблено двобічну перерізку блукаючих нервів. Що відбудеться з диханням?


варіанти відповідей

Стане частим і поверхневим


Стане рідким і глибоким


Запитання 40

У хворого на бронхіальну астму виникла гостра недостатність дихання. Який тип недостатності дихання виникає в цьому разі?


варіанти відповідей

Обструктивне порушення альвеолярної вентиляції  


Рестриктивне порушення альвеолярної вентиляції 


Запитання 41

У пацієнта, який тривалий час приймав глюкокортикоїди, унаслідок відміни препарату виникло загострення існуючого захворювання, спостерігається зниження артеріального тиску та слабкість. З розвитком якого патологічного стану можна пов`язати ці явища? 


варіанти відповідей

Недостатність наднирників


Кумуляцією 


Запитання 42

Під час огляду пацієнта лікар припустив синдром Іценка-Кушингa. Визначення якої речовини в крові пацієнта підтвердить припущення лікаря?


варіанти відповідей

Кортизону


Альдостерону


Запитання 43

До лікарні госпіталізовано потерпілого під час ДТП з артеріальним тиском - 70/40 мм рт. ст. Пацієнт без свідомості. Добовий діурез - близько 550 мл. Яке порушення функції нирок розвинулося у чоловіка? 


варіанти відповідей

Гостра ниркова недостатність 


Гострий дифузний гломерулонефрит 


Запитання 44

У хворого з опіковою хворобою як ускладнення розвинувся ДВ3-синдром. Яку стадію ДВ3-синдрому можна припустити, якщо відомо, що час згортання крові хворого за Лі-Уайтом становить менше, ніж 3 хвилини? 


варіанти відповідей

Гіперкоагуляції 


Гіпокоагуляції 


Запитання 45

У чоловіка після гострої крововтрати виникло відчуття спраги. Зміна якого гомеостатичного параметра викликала це відчуття? 


варіанти відповідей

Зниження осмотичного тиску рідин організму 


Зменшення об’єму позаклітинної рідини 


Запитання 46

Хворого доставили до клініки у коматозному стані. В анамнезі вказано цукровий діабет І типу впродовж 5 років. Обʼєктивно: дихання шумне, глибоке, у видихуваному повітрі відчутно запах ацетону. Уміст глюкози у крові - 18,2 ммоль/л, кетонових тіл - 100 мкмоль/л. Для якого ускладнення цого захворювання характерні такі розлади? 


варіанти відповідей

Кетоацидотична кома  


Гіпоглікемічна кома 


Запитання 47

Аналіз крові хворого на цукровий діабет показав наявність молочної кислоти у концентрації 2,5 ммоль/л. Яка кома розвинулася у хворого?

{

варіанти відповідей

Гіперосмолярна


Лактацидемічна


Запитання 48

Після введення місцевого анестетика у пацієнта розвинувся анафілактичний шок. Який механізм порушення кровообігу є провідним у цьому разі?

{

варіанти відповідей

Зниження тонусу судин


Зниження скоротливої функції серця


Запитання 49

Пацієнт після перенесеного ішемічного інсульту не може здійснювати довільні рухи правими кінцівками, спостерігається гіперрефлексія. Під час пальпації визначається підвищений тонус м’язів кінцівок. Яка форма порушення рухової функції спостерігається у пацієнта? 


варіанти відповідей

Периферичний параліч 


Центральний параліч 


Запитання 50

У хворого, який на тлі атеросклерозу переніс ішемічний інсульт, спостерігається порушення рухової функції у вигляді геміплегії. Яка з перерахованих ознак є характерною для уражених кінцівок при даній патології? 


варіанти відповідей

Гіпертонус мʼязів  


Гіпотонус мʼязів 


Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест