Поняття про амінокислоти та білки

Додано: 28 квітня 2022
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 674 рази
17 запитань
Запитання 1

Амінокислоти та білки містять такі елементи

варіанти відповідей

C, H

C, H, O

C, H, O, N

C, N, O

Запитання 2

Найпростіша амінокислота має три назви. Вкажіть їх

варіанти відповідей

аміноетанова

амінооцтова

амінокапронова

гліцин

валін

Запитання 3

Фізичні властивості амінокислот

варіанти відповідей

білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, солоні на смак

безбарвні кристалічні речовини з температурою плавлення 146, солодкі на смак

безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді й погано - в органічних розчинниках, деякі солодкі на смак

аморфний порошок, нерозчинний у воді при звичайних умовах, без смаку

Запитання 4

Білки - це полімери, мономерами яких є вуглеводи

варіанти відповідей

так

ні

Запитання 5

За складом білки поділяють на:

варіанти відповідей

фосфоліпіди

глобуліни

протеїни

протеїди

Запитання 6

Послідовність амінокислот у молекулі білка - це

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 7

Інформація про первинну структуру всіх білків організму закодована в молекулах

варіанти відповідей

ДНК

РНК

ферментів

вуглеводів

Запитання 8

Спіраль згортається в клубок (глобулу), специфічний для кожного білка. Це структура

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 9

Поліпептидний ланцюг згорнутий у спіраль, що має певну просторову структуру. - α-спіраль, або складається у β-складчасту структуру. Таке згортання називають

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 10

Молекула гемоглобіну складається з чотирьох субодиниць, сполучених з гемом. що містить йон Феруму. Отже для гемоглобіну, як і для деяких інших білків, характерна

варіанти відповідей

первинна структура

вторинна структура

третинна структура

четвертинна структура

Запитання 11

Чинники, які можуть викликати денатурацію білків

варіанти відповідей

дія кислот

дія високих температур

дія етилового спирту

дія концентрованого розчину кухонної солі

дія випромінювання

Запитання 12

При денатурації білків руйнуються просторові структури молекули крім

варіанти відповідей

первинної структури

вторинної структури

третинної структури

четвертинної структури

Запитання 13

Біологічна роль амінокислот

варіанти відповідей

мономери для побудови білків

гліцин та глутамін - нейромедіатори

деякі фермети це амінокислоти

деякі гормони це похідні амінокислот

Запитання 14

Значення амінокислот у діяльності людини

варіанти відповідей

поживні речовини в медицині

для добування спирту

для добування скипидару

харчові добавки до продуктів і сільськогосподарських кормів

Запитання 15

Зв'язок між амінокислотами у молекулі білку називається

варіанти відповідей

пептидний

водневий

ковалентний

поліефірний

Запитання 16

Масова частка Карбону в аміноетановій кислоті становить (у відсотках)

варіанти відповідей

62

35

32

47

Запитання 17

Аміноетанова кислота та інші амінокислоти поєднують властивості 

варіанти відповідей

кислот

основ

кислот і основ

оксидів

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест