Профілактика йододефіциту та діабету. Перша допомога при отруєннях

Додано: 20 листопада 2022
Предмет: Основи здоров’я, 6 клас
Тест виконано: 440 разів
13 запитань
Запитання 1

Першу допомогу при харчовому отруєнні надають так:

варіанти відповідей

2) До приїзду лікаря дати хворому випити 5-6 склянок підсоленої кип'яченої води, щоб викликати блювання. Повторити 2-3 рази, доки з'явиться вода без домішок їжі.

3)Після цього дати випити підсолену воду або несолодкий чай, щоб запобігти зневодненню організму.

1) При перших симптомах отруєння — викликати «швидку допомогу» або лікаря.

4) Хворого покласти в ліжко, щоб голова була повернута набік. Пильнувати, щоб не захлинувся блювотинням. Зігріти (вкрити, покласти грілки)

нічого не робити - само пройде

Запитання 2

За умов вживання яких продуктів може виникнути харчове отруєння? (оберіть всі правильні відповіді)

варіанти відповідей

термін реалізації яких минув

куплених на стихійних ринках

отруйні гриби та ягоди

консерви зі вздутими кришками

з пошкодженою упаковкою

Запитання 3

На упаковці харчових продуктів мають бути зазначені такі обов'язкові відомості:

варіанти відповідей

назва продукту

рецепт приготування

дата виготовлення

умови зберігання продукту

Запитання 4

З роботою якої залози пов'язане захворювання на цукровий діабет?

варіанти відповідей

щитоподібної залози

статевих залоз

підшлункової залози

слинної залози

Запитання 5

Найпоширинішою профілактикою нестачі йоду в організмі є:

варіанти відповідей

споживання цукру

споживання води

споживання йодованої солі

Запитання 6

За все життя людина спрживає близько...

варіанти відповідей

10-20 г йоду приблизно столову ложку

30-50 г йоду

5-6 г йоду приблизно чайну ложку

Запитання 7

Вкажіть всі наслідки нестачі йоду в організмі

варіанти відповідей

відчуття постійної втоми, слабкість, депресія

втрата зору

погіршення пам'яті, слуху

затримка інтелектуального розвитку у дітей

захворювання легенів

Запитання 8

Для профілактики йододефіциту слід вживати:

варіанти відповідей

м'ясо, молоко, яблука, капусту

огірки, моркву, яйця, гречану кашу

морську рибу, морську капусту, йодовану сіль

кефір, горіхи, перець, вівсяну кашу

Запитання 9

Оберіть продукти, що містять Йод.

варіанти відповідей

морська риба

 капуста білокачанна

 морська капуста

   огірки

 креветки

  хліб

  кальмари

 мідії

Запитання 10

Які ГОЛОВНІ причини цукрового діабету?


варіанти відповідей

незбалансоване харчування

 малорухливий спосіб життя

 ожиріння

 спадковість

  безсоння

 недоїдання

Запитання 11

Принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

Помірність, різноманітність, калорійність, збалансованість 

  Помірність, різноманітність, збалансованість.

Помірність, різноманітність, калорійність, енергетичність, збалансованість.

Запитання 12

Не можна вживати продукти, якщо:

варіанти відповідей

вони мають неприємний запах

порушено терміни та умови зберігання

 на упаковці немає інформації про виробника та дати виготовлення

 продукти запліснявілі чи гнилі

всі варіанти вірні

Запитання 13

Які ознаки харчового отруєння?

варіанти відповідей

Нудота та блювання

Температура

Кашель і температура

Пронос і слабкість

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест