раціональне харчування

Додано: 14 листопада 2022
Предмет: Основи здоров’я, 8 клас
Тест виконано: 210 разів
20 запитань
Запитання 1

Середня енергетична цінність 1 граму жирів (калорійний коефіцієнт (кал)

варіанти відповідей

9

10

5

4

Запитання 2

Вкажіть частину білків від добової калорійності раціону (%)?

варіанти відповідей

12

13

11

10

Запитання 3

Специфічно - динамічну дію їжі визначають:

варіанти відповідей

По величині основного обміну

Ваговим методом;

Хронометражним методом;

Не визначають

Запитання 4

Частка простих сахарів у їх добовій кількості при раціональному харчуванні (не більш %):

варіанти відповідей

20

40

30

15

Запитання 5

Яка з перерахованих ознак є принципом раціонального харчування?

варіанти відповідей

У добовому харчовому раціоні повинно бути не менше 55 % тваринного білку;

Харчування має бути повноцінним в якісному відношенні;

В добовому харчовому раціоні повинно бути не менше 30 % рослинного жиру;

Середня вага добового харчового раціону повинна складати 2,5-3 кг;

Запитання 6

Середня енергетична цінність 1 граму вуглеводів (калорійний коефіцієнт (кал):

варіанти відповідей

4

3

5

6

Запитання 7

Яке має бути співвідношення Білків: Жирів: Вуглеводів: в добовому харчовому раціоні дорослого працездатного населення ?

варіанти відповідей

1: 1: 4;

1: 3: 5;

1: 2: 5,8.

 1: 1,6: 4,2

Запитання 8

Надлишок білків (особливо тваринних) в харчовому раціоні небажаний,чому

варіанти відповідей

Надлишок білків приводить до порушення функцій білої крові (зокрема, до порушення фагоцитозу);

В організмі утворюється токсичний аміак і розвивається гнильна мікрофлора у кишечнику

В організмі утворюється токсичний сірководень і розвиваються процеси бродіння в кишечнику

Надлишок білка трансформується в жири

Запитання 9

.Частка рослинних жирів в їх добовій кількості при раціональному харчування (%)

варіанти відповідей

30

25

10

15

Запитання 10

Добові енерговитрати складаються з:

варіанти відповідей

 Енергії основного обміну, специфічно-динамічної дії їжі і енергії нервово-м'язової діяльності;

 Енергії основного обміну і енергії м'язової і розумової діяльності;

Енергії основного обміну і енергії специфічно-динамічного дії їжі;

Енергії основного обміну і енергії м’язової і нервово-м'язової діяльності.

Запитання 11

Яка з перерахованих ознак є принципом раціонального харчування?

варіанти відповідей

Харчування (їжа) повинна заповнювати енерговитрати

Їжа повинна задовольняти естетичні і органолептичні вимоги людини

Добовий харчовий раціон повинен мати вагу в межах 2,5 - 3 кг

В добовому харчовому раціоні повинно бути не менше 55 % тварин білків;

Запитання 12

Які патологічні стани розвиваються за відсутності в їжі аскорбінової кислоти ?

варіанти відповідей

Світлобоязнь, сльозоточивість, кератит;

Геморагічний діатез.

Гіперкератоз;

Запитання 13

 Продукти – джерела тіаміну:

варіанти відповідей

 Зелень, овочі, фрукти і ягоди;

Хлібні вироби з борошна грубого помелу, пивні і хлібопекарські дріжджі;

Риб'ячий жир, печінка тваринних і морських риб, вершкове масло;

М'ясо і всі м'ясні продукти.

Запитання 14

 Яка добова норма заліза для дорослих (в залежності):

варіанти відповідей

15 - 17 міліграм (від статі)

10 - 20 міліграм (від віку);

 10 - 15 міліграм (від маси тіла);

15 - 20 міліграм (від кліматичної зони)

Запитання 15

 Продукти – джерела ретинолу

варіанти відповідей

Печінка риб і тварин, яйця, молочні продукти;

Зелень, овочі, фрукти;

Морква, абрикоси, томати

Червоний солодкий перець, хрін, обліпиха;

Запитання 16

Величина добової потреби у кальції для дорослих?

варіанти відповідей

1100 міліграм (Ж) - 1200 міліграм (М);

800 міліграм(Ж) - 1200 міліграм(М)

1200 міліграм (М, Ж);

 600 міліграм (Ж) - 800 міліграм (М);

Запитання 17

Продукти – джерела каротину

варіанти відповідей

Морква, томати, червоний перець;

 Печінка морських риб і тварин

 Овочі, фрукти, ягоди;

Молоко і молочні продукти.

Запитання 18

Назвіть продукти - джерела аскорбінової кислоти:

варіанти відповідей

Капуста, картопля, обліпиха;

Хлібні продукти, дріжджі пивні;

Молоко, молочні продукти;

Цибуля, абрикоси, помідори;

Запитання 19

Яка ознака, крім статі, віку та характеру трудової діяльності являється основним при встановленні фізіологічних норм харчування?

варіанти відповідей

Кліматична зона мешкання;

 Маса тіла;

Національність

Запитання 20

 Яка з перерахованих ознак є принципом раціонального харчування?

варіанти відповідей

Всі хімічні компоненти їжі (Б, Ж, У, вітаміни і мінеральні солі) мають бути збалансованими.

 Кількість рослинних жирів не має бути меншою, ніж 30% від загальної їх добової кількості;

.Кількість тваринних білків повинна складати не менше 55% від добової їх кількості;

Їжа повинна мати сприятливу органолептику і не викликати насичення;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест