Раціональне харчування-основа нормального обміну речовин ( стандарт)

Додано: 19 січня
Предмет: Біологія, 10 клас
28 запитань
Запитання 1

Раціональне харчування-це:

варіанти відповідей

достатнє в кількісному відношенні;

повноцінне в якісному відношенн;і

фізіологічно повноцінне харчування здорових людей;

всі відповіді вірні.

Запитання 2

Раціональне харчування сприяє:

варіанти відповідей

збереженню здоров'я;

опірності шкідливими факторами довкілля;

високій фізичній і розумовій працездатності;

активному довголіттю;

всі відповіді вірні.

частковому збереженню здоров'я.

Запитання 3

Основні принципи раціонального харчування:

варіанти відповідей

Енергетична цінність раціону;

Поживна цінність їжі

Нездатність їжі створювати відчуття насичення;

Дотримання правил гігієни зберігання та приготування продуктів

Запитання 4

Основні правила раціонального харчування: 1.Хліб повинен бути присутнім у раціоні:

варіанти відповідей

обов'язково;

необов'язково;

зерновий з висівками;

білий.

Запитання 5

2 правило раціонального харчування: М'ясо, рибу, птицю слід:

варіанти відповідей

запікати;

готувати на пару;

готувати на грилі;

вживати з рослинним гарніром.

всі відповіді вірні.

Запитання 6

Основні правила раціонального харчування: 3. Харчування має бути:

варіанти відповідей

різноманітним;

переважати рослинні жири;

вживати поменше солодощів;

солі споживати до 10г на добу.

Запитання 7

Основні правила раціонального харчування:4.Їсти слід:

варіанти відповідей

Не поспішаючи та ретельно пережовуючи;

Похапцем, на ходу

За 3 години до сну;

Під час перегляду цікавого контенту

Запитання 8

Основні правила раціонального харчування:

варіанти відповідей

вранці натщесерце бажано випити склянку рідини кімнатної температури;

інтервал між рідиною і їжею - 30 хвилин;

інтервал між їжею і подальшим прийомом рідини -20-30 хвилин;

всі відповіді вірні.

Запитання 9

Основні правила раціонального харчування: Кількість вільної рідини у вигляді мінеральної негазваної води, свіжовижатих соків, чаю,кави не менше:

варіанти відповідей

2 л на добу;

1 л на добу;

1-1,5л на добу;

1,5-2л на добу.

Запитання 10

Кількість прийомів їжі на добу повинна бути:

варіанти відповідей

не менше 4-5;

з інтервалом 3 години;

з інтервалом 3,5-4години;

3 основних прийоми їжі і 2 додаткових.

Запитання 11

Основні правила раціонального харчування...Добовий раціон має містити достатню кількість:

варіанти відповідей

білків, жирів, вуглеводів;

вітамінів і мінеральних речовин;

білків, жирів, вуглеводів, вітамінів і мінеральних речовин.

Запитання 12

Для профілактики ожиріння мають значення:

варіанти відповідей

Раціональне харчування;

Розумова активність;

Фізична активність;

Замінити жири на вуглеводи

Запитання 13

Регулярне вживання в їжу продуктів із низьким умістом Йоду призводить до виникнення

варіанти відповідей

А карликовості.

Б флюорозу.

В ендемічного зобу.

Г поліомієліту

Запитання 14

Вітаміни та їхні похідні беруть участь в обміні речовин як

варіанти відповідей

А ферменти.

Б коферменти

В гормони.

Г окисники.

Запитання 15

До якої групи належать біологічно активні речовини: тіамін, рибофлавін, піридоксин?

варіанти відповідей

А амінокислоти

Б гормони щитоподібної залози

В вітаміни

Г нейромедіатори

Запитання 16

Енергетична цінність (калорійність) харчового раціону (харчового продукту, нутрієнта) – це:

варіанти відповідей

кількість енергії, що вивільняється з харчового раціону (продукту, нутрієнта) в організмі людини для забезпечення його фізіологічних функцій

кількість енергії, що міститься в потенціалі харчового раціону, харчового продукту або нутрієнту

кількість енергії, що вивільняється при окисненні харчового раціону, харчового продукту або нутрієнту

частина енергії харчового раціону, харчового продукту чи нутрієнта, що безпосередньо використовується організмом

Запитання 17

Вітаміни – це:

варіанти відповідей

низькомолекулярні органічні сполуки, що мають у порівнянні з іншими компонентами їжі найбільш високу біологічну активність

низькомолекулярні органічні сполуки з високою біологічною активністю, які необхідні для нормальної життєдіяльності організму в надзвичайно малих кількостях

низькомолекулярні органічні сполуки, які є коферментами основних ферментів, що забезпечують метаболізм

низькомолекулярні органічні сполуки, які мають порівняно з іншими компонентами їжі найбільш високою харчовою цінністю

Запитання 18

Жири (ліпіди) – це:

варіанти відповідей

органічні компоненти їжі, що відрізняються нерозчинністю у воді

органічні компоненти їжі, що перетворюються в організмі на жирні кислоти

органічні сполуки, утворені із залишків жирних кислот

органічні сполуки, в основному складні ефіри гліцерину та одноосновних жирних кислот (тригліцериди)

Запитання 19

Вуглеводи – це:

варіанти відповідей

група органічних компонентів їжі, які є основним джерелом енергії для організму

група органічних компонентів їжі, які переважно містяться в рослинних продуктах

велика група складних органічних компонентів їжі, мономером яких є моносахариди

обширна група органічних сполук, хімічна структура часто відповідає формулі Cm(H2O)n

Запитання 20

Білки – це:

варіанти відповідей

складні органічні сполуки, що витрачаються в організмі на пластичні потреби

високомолекулярні органічні речовини, що мають високу та різноманітну біологічну активність

високомолекулярні органічні речовини, побудовані з залишків амінокислот

 

високомолекулярні органічні речовини, що містяться, головним чином, у продуктах тваринного походження

Запитання 21

Харчовий раціон середньодобовий - це:

варіанти відповідей

кількість харчових продуктів, що споживається людиною за конкретну добу

кількість харчових продуктів, що споживається людиною за добу, що розраховується в середньому за будь-який проміжок часу

 

кількість поживних речовин у добовому наборі харчових продуктів та страв

середній умовний рівень вмісту нутрієнтів у добовому раціоні харчування

Запитання 22

Харчова цінність харчування – це:

варіанти відповідей

поняття, що характеризує повноцінність харчування за критерієм вмісту в ньому білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та біологічно активних речовин

поняття, що відображає всю повноту корисних властивостей харчового продукту, включаючи ступінь забезпечення фізіологічних потреб людини в основних речовинах, енергію та органолептичні переваги

поняття, що відображає ступінь відповідності вмісту в харчуванні білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінеральних та біологічно активних речовин фізіологічним нормам

поняття, що відображає ступінь відповідності органолептичних властивостей їжі смаковим традиціям населення, що склалися

Запитання 23

Харчування раціональне – це:

варіанти відповідей

оптимально підібраний набір традиційних продуктів харчування, що нормується на популяційному рівні

харчування, яке визначається соціально-економічними можливостями людини чи популяції

харчування, що визначається сучасним рівнем соціально-економічного розвитку суспільства

харчування, що передбачає використання раціонально підібраного набору страв та продуктів

Запитання 24

Нутрієнти – це:

варіанти відповідей

харчові продукти

структурні елементи їжі

харчові речовини

біологічно активні речовини

Запитання 25

Серед наведених речовин, виберіть ту, що є мікронутрієнтом.

варіанти відповідей

Соняшникова олія

Білок яйця

Кухонна сіль

Клітковина

Цукор

Запитання 26

Який із наведених продуктів варто намагатися виключити із харчового раціону?

варіанти відповідей

Мюслі

Печиво й шоколад

Молоко й сметану

Помідори й капусту

М'ясо птиці

Запитання 27

 Яку інформацію можна знайти на пакуванні кожного продукту?

варіанти відповідей

Термін придатності

Вміст вітамінів

Вміст різних хімічних елементів

Інформацію щодо корисності продукту

Інформацію про сорти, породи і штами, що були використані у процесі виробництва

Запитання 28

 Увідповідніть рекомендації щодо здорового харчування та їх підґрунтя.

1. уникайте вживання солодощів, чіпсів і газованих напоїв

2. мийте руки та продукти перед приготуванням їжі

3. замінюйте тваринну їжу рослинною

4. проводьте ретельну термічну обробку м’ясних продуктів і риби

А дозволяє уникнути потрапляння патогенних бактерій

Б дозволяє знизити кількість холестерину й насичених жирів у їжі, а також збільшує надходження вітамінів

В солона та штучно солодка їжа провокує розвиток хвороб видільної та серцево-судинної систем

Г знищує потенційно токсичні мікроорганізми

Д дозволяє забезпечити організм необхідною кількістю енергії

варіанти відповідей

1В 2А 3Б 4Г

1А 2Б 3Г 4Д

1Б 2А 3В 4Г

1В 2Б 3А 4Г

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест