Ревматичні хвороби. Автоімунні

Додано: 24 лютого
Предмет: Біологія
20 запитань
Запитання 1

При розтині дитини 9 років, яка страждала на  ревматизм та померла від серцевої недостатності, знайдено розширення порожнин серця. Мікроскопічно в стромі міокарду повнокров'я, набряк, поширені інфільтрати з гістіоцитів, лімфоцитів, нейтрофілів та еозинофілів.  Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Дифузний проміжний ексудативний міокардит

Осередковий проміжний ексудативний міокардит

Гранульоматозний продуктивний міокардит 

Проміжний ексудативний міокардит

Альтеративний міокардит

Запитання 2

При гістологічному дослідженні стулок мітрального клапана серця жінки, померлої від серцевої декомпенсації, виявлена ​​осередкова десквамація ендотелію з відкладанням тромботичних мас.  Сполучна тканина клапана з ознаками дезорганізації, осередками склерозу та ангіоматозу.  Діагностуйте вид клапанного ендокардиту.  

варіанти відповідей

Гострий бородавчастий

Дрібнопластичний

Поліпозно-виразковий

Зворотньо-бородавчастий

Дифузний

Запитання 3

Жінка 54 років страждає значною  деформацією суглобів пальців рук та стоп.  Гістологічно у навколосуглобовій сполучній тканині мукоїдне набрякання, осередки фібриноїдного некрозу, скопичення макрофагів та осередки склерозу;  в синовіальній оболонці— набряк, мукоїдне та фібриноїдне набрякання, в синовіальній порожнині - «рисові тільця».  Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Подагра

Інфекційний поліартрит

Ревматоїдний артрит

Хвороба Бєхтєрєва

Ревматизм

Запитання 4

При розтині тіла жінки 45 років, померлої від хронічної ниркової недостатності, виявлено: склероз та гіаліноз дерми, великоосередкові некрози кортикального шару нирок і нефросклероз, кардіосклероз та базальний пневмосклероз.  Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Системна склеродермія

Вузликовий періартеріїт

Дерматоміозит

Системний червоний вовчак

Подагра

Запитання 5

 При розтині жінки 27 років, яка померла від хронічної ниркової недостатності, знайдені множинні рубці та інфаркти у селезінці та нирках.  При мікроскопічному дослідженні знайдений склероз артерій дрібного та середнього калібру, помірна проліферація ендотелію та значна лімфогістіоцитарна периваскулярна інфільтрація.  Яке захворювання найбільш вірогідне?

варіанти відповідей

Атеросклероз

Вузликовий періартеріїт

Гіпертонічна хвороба

Ревматизм

Системний червоний вовчак

Запитання 6

На розтині померлої виявлено морфологічні прояви хронічної правошлуночкової серцевої недостатності, стеноз лівого атріовентрикулярного отвору, недостатність мітрального клапана.  Гістологічно в міокарді—вогнищевий кардіосклероз. Наявність квітучих гранулем Ашоф-Талалаєва.  Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш імовірний?

варіанти відповідей

Ревматизм

Склеродермія

Дерматоміозит

Вузликовий періартеріїт

Системний червоний вовчак

Запитання 7

У хлопчика хворого на хронічний туберкульозний бронхоаденіт з періодами загострення і затихання, виникли опухання і деформація суглобів.  Шкірна туберкулінова проба позитивна. У біоптаті синовіальної оболонки виявлено набряк і дифузну проліферацію лімфоцитів та макрофагів.  Вкажіть найбільш ймовірний синдром.

варіанти відповідей

Ревматизм Понсе

Ревматичний артрит

Ревматизм

Хвороба Бєхтєрєва

Неспецифічний поліартрит

Запитання 8

У 23 річного хворого, який помер від прогресуючої серцевої недостатності діагностовано типові прояви ревматичного ураження серця: ендокардит мітрального клапану, міокардит і серозно-фібринозний перикардит. Виберіть найтиповіші зміни міокарду, характерні для ревматичного міокардиту:

варіанти відповідей

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка, переважно периваскулярно спостерігаються дрібні скупчення великих гіперхромних макрофагів.

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається дифузний лімфомакрофагальний інфільтрат

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається вогнищевий лімфомакрофагальний інфільтрат

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається дрібно вогнищевий і дифузний склероз

У інтерстиції міокарда лівого шлуночка спостерігається мукоїдне набухання

Запитання 9

Яка з форм ураження міокарду при ревматизмі спостерігається частіше у дорослих людей?

варіанти відповідей

Вузликовий продуктивний (гранулематозний) міокардит

Дифузний проміжний ексудативний міокардит 

Вогнищевий продуктивний ексудативний міокардит

Альтеративний міокардит

Еозинофільний міокардит

Запитання 10

При розтині померлої 45 років на симетричних ділянках обох щік — червонувато-буроваті плями, що з'єднуються на переніссі.  Серце збільшене, стулки аортального клапану ущільнені, потовщені, з тромботичними накладеннями.  Нирки збільшені.  Мозковий шар темно-червоний, корковий шар сірувато-буруватий з червоними напівпрозорими крапками.  Мікроскопічно—у ядрах епітелію канальців гематоксилінові тільця;  потовщення базальних мембран капілярів клубочків, які мають вигляд дротяних петель, подекуди у капілярах—гіалінові тромби та вогнища фібриноїдного некрозу.  Який діагноз найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Ревматична вада серця

Системний червоний вовчак

Септичний ендокардит

Підгострий гломерулонефрит

Атеросклеротична вада серця

Запитання 11

Жінка 50 років, після перенесеного тонзиліту, на протязі 20 років періодично страждала серцевою недостатністю. Померла від набряку легень. При розтині: серце масою —480 гр., стулки мітрального клапану деформовані, потовщені, кам'янисті.  Порожнини лівого шлуночка та правого передсердя збільшені.  У черевній та плевральних порожнинах накопичення вільної прозорої рідини.  Печінка, селезінка та нирки різко ущільнені, синюшні.  Легені тіснуваті, червоно-буруваті.  Якою хворобою страждала пацієнтка в даному випадку?

варіанти відповідей

Атеросклеротична вада серця

Ендокардит

Міокардит

Кардіосклероз

Ревматична вада серця

Запитання 12

Жінка 58 років довгий час хворіла на поліартрит з ураженням суглобів кистей та стоп, поступово розвинувся анкілоз суглобів, а в останні роки життя почалося прогресування ниркової недостатності, яка стала причиною смерті.  Під час розтину були знайдені «великі сальні нирки», а при гістологічному дослідженні нирок більшість клубочків містили Конго-позитивні маси, які заміщували капілярні петлі.  Діагностуйте, на який поліартрит хвора жінка?

варіанти відповідей

Ревматичний

Ревматоїдний

Подагричний

Обмінний

Туберкульозний

Запитання 13

На розтині померлого 34 років від ревматизму т - поверхня епікарда ворсиста, покрита плівками сірого кольору, що легко відділяються.  Після їх відділення визначається набрякла повнокровна поверхня епікарду. Найвірогідніший діагноз:

варіанти відповідей

фібринозний перикардит

гнійний перикардит

геморагічний перикардит

проліферативний перикардит

катаральний перикардит

Запитання 14

На розтині хворого 65 років, що помер від хронічної серцевої недостатності внаслідок ревматичної вади серця, легені бурого кольору, збільшені в розмірах, ущільнені.  Як звучать такі зміни у легенях?

варіанти відповідей

бура індурація легень

мускатні легені

сотові легені

хронічний бронхіт

хронічна емфізема

Запитання 15

Хвора 56 років тривалий час лікувалася з приводу ревматоїдного артриту з ураженням і вираженою деформацією дрібних суглобів кистей та спупнів, променево-зап'ясткових та гомілково-надп'яткових суглобів, рухи в суглобах обмежені.  Яка стадія розвитку ревматоїдного артриту найбільш вірогідно є у хворої?

варіанти відповідей

1 стадія

2 стадія

3 стадія

4 стадія

5 стадія

Запитання 16

При розтині померлої 40 років знайдені морфологічні прояви хронічної правошлуночкової серцевої недостатності, стеноз лівого атріовентрикулярного отвору, недостатність мітрального клапану. Гістологічно в міокарді на фоні осередкового кардіосклерозу виявлена ​​дезорганізація сполучної тканини у вигляді мукоїдного та фібриноїдного набрякання, наявність квітучих гранульом Ашоф-Талаєва. Який з перерахованих нижче діагнозів найбільш вірогідний?

варіанти відповідей

Склеродермія

Дерматоміозит

Вузликовий періартеріїт

Ревматизм

Системний червоний вовчак

Запитання 17

 При розтині жінки 23 років, яка померла від ниркової недостатності, на шкірі обличчя виявлено почервоніння у формі метелика, на стулках мітрального клапану дрібні бородавчасті червоно-рожеві нашарування, в нирках - осередки фібриноїдного некрозу в клубочках, потовщення базальних мембран капілярів клубочків у вигляді дротяних петель, гематоксилінові тільця, каріорексис. Яке захворювання найбільш вірогідне?

варіанти відповідей

Системний червоний вовчак

Вузликовий периартеріїт

Ревматизм

Ревматоїдний артрит

Системна склеродермія

Запитання 18

Жінці 45 років, яка скаржилась на прогресуючу м'язову слабкість, проведена біопсія м'яких тканин гомілки. При гістологічному дослідженні знайдені дистрофічні зміни м'язових волокон, дрібноосередкова петрифікація дерми та скелетних м'язів, зменшення кількості глікогену та зниження смугастості у м'язових волокнах.  Деякі волокна некротизовані, строма інфільтрована лімфоцитами, макрофагами та плазматичними клітинами. Ваш діагноз?

варіанти відповідей

Дерматоміозит

Системна склеродермія

Системний червоний вовчак

Ревматизм

Вузликовий периартеріїт

Запитання 19

У 27-річної жінки сукупність клінічних та лабораторних ознак дозволяє запідозрити ревматичне захворювання. Покажіть, яке з наведених положень є найбільш достовірним для діагностики ревматичних захворювань:

варіанти відповідей

Хронічний хвилеподібний перебіг

Генетична хворобість

Імунопатологічні реакції

Системна прогресуюча дезорганізація сполучної тканини

Системне пошкодження судин

Запитання 20

Жінка 54 років мала значну деформацію суглобів пальців рук і стоп.  Гістологічно: навколосуглобова сполучна тканина —мукоїдне набухання, ділянки фібриноїдного некрозу, скупчення макрофагів, ділянки склерозу;  в синовіальній оболонці—залишкові ворсини, з ознаками мукоїдного та фібриноїдного набухання, в синовіальній порожнині зустрічаються поодинокі "рисові тільця".  Діагностуйте захворювання.

варіанти відповідей

Ревматоїдний артрит

Ревматизм

Хвороба Бехтерева

Гематогенний туберкульоз

Подагра

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест