Риба та рибні товари

Додано: 24 березня 2021
Предмет: Природничі науки, 11 клас
Тест виконано: 787 разів
20 запитань
Запитання 1

На формування асортименту живої товарної риби впливають такі чинники:


варіанти відповідей

вид, вік, фізіологічний стан риби;

вид та розмір риби;

хімічний склад м’яса риби;

вміст жирів, білків і вуглеводів;

Запитання 2

За місцем і способами існування розрізняють таку рибу:


варіанти відповідей

прісноводну, морську, океанічну, прохідну та напівпровідну;

озерну, річкову, морську, океанічну;

морську, річкову, ставкову;

океанічну, морську та прісноводну;

Запитання 3

За фізіологічним станом розрізняють таку живу рибу:


варіанти відповідей

бадьору та заснулу;

бадьору, слабку, дуже слабку та заснулу;

слабку, дуже слабку та заснулу;

бадьору, слабку та дуже слабку;

Запитання 4

Родину риби визначають за такими ознаками:


варіанти відповідей

формою тіла, будовою скелета, шкіряним покривом, кількістю і розміщенням плавців;

кількістю та формою плавців, очей, тіла, голови;

формою тіла, голови та плавців;

формою тіла, шкіряним покривом, будовою скелета, кількістю та порядком розміщення плавців;

Запитання 5

До родини лососевих належать такі види риб:


варіанти відповідей

білуга, горбуша, осетер, шип, севрюга;

лосось, форель, кета, горбуша, сьомга, сич, ряпушка;

білуга, калуга, палтус, короп, лосось, сардини;

білуга, кета, горбуша, стерлядь, лосось, сардина, скумбрія, ставрида;

Запитання 6

Судак, окунь, йорж, берш належать до такої родини риб:


варіанти відповідей

окуневих

тріскових

коропових

лососевих

Запитання 7

До слабосолених належать оселедці з вмістом солі:


варіанти відповідей

10–14%;

понад 14%;

6–10%;

5–7%;

Запитання 8

Рибу заморожують такими способами:


варіанти відповідей

сумішами льодосольовою та льодоводяною, льодом;

морською водою, холодним повітрям;

холодним природним повітрям, у морозильних камерах та апаратах, льодосольовим, розсільним;

льодоводяним, льодовим, льодосольовим;

Запитання 9

Що використовується при змішаному посолі риби?


варіанти відповідей

Суха сіль.

Спеціальна заливка.

Суха сіль і тузлук.

Усі відповіді правильні.

Запитання 10

Для в’ялення використовують таку рибу:


варіанти відповідей

камбалу, скумбрію, чехонь, ляща, воблу і тарань;

воблу, лосося, осетра, форель, ляща, сома;

воблу, кільку, сардину, оселедці, карасі, сома;

кільку, сардину, сардинелу, воблу, скумбрію;

Запитання 11

Риба холодного копчення відрізняється від риби гарячого копчення … .

варіанти відповідей

темнішим забарвленням;

м’якшою консистенцією м’яса;

щільнішою консистенцією, забарвленням поверхні та м’яса;

вмістом вітамінів і вуглеводів;

Запитання 12

Розрізняють такі види рибних консервів:


варіанти відповідей

натуральні, з додаванням олії, паштети та пасти;

натуральні та рибо-рослинні;

натуральні, з додаванням олії та соусів;

натуральні, у соусах, олії, маринаді, рибо-рослинні, пасти і паштети;

Запитання 13

Рибні пресерви – це:


варіанти відповідей

герметично закупорені в банки без термічної обробки солені, пряні та мариновані рибні продукти;


укладені в банки солені продукти з риби пастеризовані;

укладені в банки попередньо замариновані рибні продукти і герметично закупорені після стерилізації;

укладені в банки та стерилізовані спеціально оброблені рибні продукти;

Запитання 14

Термін зберігання натуральних рибних консервів такий:


варіанти відповідей

до року;

до 2 років;

до 3 років;

до 4 років;

Запитання 15

Рибні напівфабрикати – це … .


варіанти відповідей

продукти з риби, підготовлені до термічної обробки;

продукти з риби та іншої сировини, готові для вживання без термічної обробки;

продукти тільки з риби, готові для вживання після термічної обробки;

вироби з рибної сировини, готові для вживання без термічної обробки;

Запитання 16

Термін зберігання живої риби в акваріумах при температурі до 12 ºС становить:


варіанти відповідей

до 10 годин;

до 24 годин;

до 12 годин;

до 36 годин;

Запитання 17

Вміст вологи в сушеній рибі не повинен перевищувати:


варіанти відповідей

50%;

45%;

38%;

20%;

Запитання 18

Пряний засіл риби від маринованого відрізняється … .


варіанти відповідей

додаванням лимонної кислоти при засолі;

додаванням до засолочної суміші оцтової кислоти як

консерванту;

додаванням до суміші бензойнокислого натрію;

рецептурою засолочної суміші (сіль, цукор, прянощі);

Запитання 19

За сировиною із зерен осетрових риб готують такі види ікри:


варіанти відповідей

зернисту, паюсну, ястичну, відкидну;

зернисту, малосолону, подрібнену;

ястичну, копчену, зернисту;

зернисту, відкидну, подрібнену.

Запитання 20

До дефектів солених риботоварів належать:


варіанти відповідей

сирість, затхлість, скисання, загар, омилення;

наліт білих плям, тріснуте черевце, опіки;

окислення жиру, ропа, здутість;

трухлява консистенція, побічні запах і присмак, білобочка;

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест