РОЗВИТОК УКРАЇНИ В ПЕРІОД «ЗАСТОЮ»

Додано: 15 червня 2022
Предмет: Історія України, 11 клас
Тест виконано: 3 рази
6 запитань
Запитання 1

Які явища та процеси характерні для УРСР у другій половині 60-х - першій половині 80-х років?

1 Надання права союзним республікам самостійно розв'язувати питання внутрішньої політики.

2 Посилення утисків та репресій щодо інакодумців.

3 Юридичне оформлення монополії КПРС на політичну владу.

4 Відмова від директивного планування економіки країни.

5 Офіційна заборона використання української мови в державних установах.

варіанти відповідей

1, 3

2, 3

2, 5

3, 4

Запитання 2

Яке з тверджень стосуються Миколи Руденка?

варіанти відповідей

Філолог та письменник, у 1983 р. за літературну й правозахисну діяльність був удруге заарештований і засуджений до 15 років.

Сільський учитель і письменник, автор «Роздумів про українську мову і культуру в Донецькій області», двічі засуджений, в останнє - як співзасновник УГГ.

Письменник, поет, учасник Другої світової війни, наприкінці 60-х вийшли 3 збірки його поезій, поема про Голодомор 1933 р., запроторений у психіатричну лікарню, згодом очолив УГГ, ув'язнений в 1977 р.

Один з кращих літературних критиків 60-х рр. Через 10 років після другого арешту 7 сенаторів і 96 конгресменів США звернулися до Л. Брежнєва із закликом звільнити його.

Запитання 3

 Ім'я якого історичного діяча пропущено в уривку з джерела?

«13 лютого 1978 року указом Президії Верховної Ради СРСР був позбавлений громадянства. Він скликав прес-конференцію і сказав, що це найсумніший день у його житті: «Мене позбавили права померти на Батьківщині». Отоді він пішов у наступ! Влада гадала, що, випустивши совєтського дисидента, позбулася клопоту: незручно було втретє ув'язнювати всесвітньо відому людину. А він виявився ще й свідомим українцем. Та ж таки «Свобода»: «От ви були російським генералом...». - «Я ніколи не був російським генералом. Я був совєтським генералом, а родом я українець. І приїхав сюди представляти Українську Гельсінську групу».

варіанти відповідей

Петро Григоренко

Левко Лук'яненко

Микола Руденко

Валентин Мороз

Запитання 4

Коли відбулися події, про які йдеться у фрагменті зі спогадів І. Жиленко?

«...У кінотеатрі «Україна» під час перегляду «Тіней забутих предків»... зібралося в кінозалі все, що було чесного на той час у Києві. Після перегляду Іван Дзюба вийшов на сцену, подякував групі і повідомив про арешти інтелігенції. Стус закликав не допустити 37-го року в Україні і запропонував на знак протесту - встати. Як це було страшно! Дрижаки пробігли спинами. Обивательська маса кинулась до «запасного виходу», як під час пожежі. Побіг перешепт, що кінотеатр оточено і будуть «брати» всіх. І все-таки більшість у залі - встала».

варіанти відповідей

1965 р.

1967 р.

1972 р.

1976 р.

Запитання 5

У якому році було створено організацію, про яку йдеться?

«УГГ ставить також своїм завданням знайомити громадян України з Декларацією прав людини ООН, домагатися від влади здійснення права на вільний обмін інформацією та ідеями, акредитування в Україні представників закордонної преси,-утворення незалежних пресових агентств, безпосереднього контакту України з ін. країнами... Заарештовано й засуджено (ст. 62 Кримінального кодексу УРСР - «антирадянська агітація та пропаганда») від 7 до 10 рр. ув'язнення і 5 рр. заслання членів-засновників УГГ: М. Руденка, О. Тихого, Л. Лук'яненка, М. Мариновича, М. Матусевича».

варіанти відповідей

1965 р.

1967 р.

1972 р.

1976 р.

Запитання 6

Назву якого твору пропущено в уривку з постанови ЦК КП України?

«Політична шкідливість, класово ворожа суть цієї «праці» полягає в тому, що в ній зводиться наклеп на ленінську національну політику КПРС, робиться спроба довести пригнічене становище України в складі СРСР і дискредитувати Союз РСР, як нову, вищу форму об'єднання суверенних союзних республік, послабити дружбу, розпалити недовір'я і ворожнечу між українським і російським народами, дезорієнтувати наш народ і світову громадськість про справжній стан культурного розвитку Радянської України. З цією метою Дзюба вдається до спотворення і перекручення положень ленінської національної політики та змісту творів класиків марксизму-ленінізму з національного питання, обгрунтовує свою «теоретичну» платформу, яка виражає погляди українського буржуазного націоналізму, повторює і намагається «аргументувати» основні твердження буржуазної та націоналістичної пропаганди... Вона широко використовується нашими ворогами в ідеологічній боротьби проти соціалізму і комунізму, а поширення її «самвидавом» сприяє посиленню впливу буржуазної і націоналістичної пропаганда».

варіанти відповідей

«Репортаж із заповідника ім. Берії»

«Правосуддя чи рецидиви терору»

«Собор у риштуванні»

«Інтернаціоналізм чи русифікація?»

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест