Підсумковий тест з теми "Вуглеводи"

Додано: 19 квітня 2021
Предмет: Хімія, 9 клас
Тест виконано: 100 разів
24 запитання
Запитання 1

Укажіть сахариди, до яких належить глюкоза:

варіанти відповідей

моносахариди

дисахариди

трисахариди

полісахариди

Запитання 2

Укажіть формулу сахарози:

варіанти відповідей

а) С5Н10О5;

б) С5Н10О4

в) С12Н12О6;

г) С12Н22О11.

Запитання 3

Укажіть формулу глюкози:

варіанти відповідей

C6H22O6

C6H10O5

C6H12O6

 C12H22O11

Запитання 4

Укажіть вуглевод, що належить до дисахаридів:

варіанти відповідей

глюкоза

целюлоза

фруктоза

сахароза

Запитання 5

Укажіть фізичні властивості целюлози:

варіанти відповідей

біла кристалічна речовина

волокниста речовина

має солодкий смак

нерозчинна у воді

з гарячою водою утворює клейстер

Запитання 6

Укажіть молекулярну формулу крохмалю:

варіанти відповідей

C6H12O6

(C6H10O5)n

C12H22O11

CnH2nO2

Запитання 7

Укажіть класифікацію вуглеводів:

варіанти відповідей

 оксигеновмісні, безоксигенові

одноосновні, двоосновні, триосновні

  основні, подвійні, комплексні

 моносахариди, дисахариди, полісахариди

Запитання 8

Укажіть вуглевод, який міститься у зернах пшениці:

варіанти відповідей

фруктоза

сахароза

крохмаль

целюлоза

Запитання 9

Укажіть фізичні властивості глюкози.

варіанти відповідей

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, солодка на смак.

біла або безбарвна кристалічна речовини, добре розчинна у воді, без смаку.

біла кристалічна речовина, погано розчинна у воді, солодка на смак.

рідина, добре розчинна у воді, солодка на смак, має специфічний запах.

Запитання 10

Укажіть вуглевод, що перетворюється на карамель за температури 184°С:

варіанти відповідей

С12Н22О11

С6Н12О6

Сn(H2O)m

6Н10О5)n

Запитання 11

Укажіть рівняння реакцій, що відбувається під час спалювання деревини :

варіанти відповідей

С6Н10О5 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О

С6Н12О6 → 2С2Н5ОН + 2СО2

6Н10О5)n + + 6nО2 → 6nCO2 + 5nH2O

6Н10О5)n + 3nO2 → 6nCO + 5nH2O

Запитання 12

Укажіть властивості, якими крохмаль відрізняється від сахарози:

варіанти відповідей

кольором

смаком

розчинністю у воді

агрегатним станом

поскріпуванням при розтиранні між пальцями

Запитання 13

Укажіть реактив, за допомогою якого можна виявити крохмаль у продуктах харчування:

варіанти відповідей

свіжоосаджений купрум (ІІ) гідроксид

спиртовий розчин йоду

амоніачний розчин аргентум (І) оксиду

водний розчин калій гідроксиду

Запитання 14

Укажіть вуглевод, який при взаємодії з Cu(OH)2 утворює розчин блакитного кольору, а при нагріванні осад червоного кольору:

варіанти відповідей

целюлоза

фруктоза

глюкоза

крохмаль

Запитання 15

Укажіть речовину, яка утворюється в результаті спиртового бродіння глюкози:

варіанти відповідей

Метанол

Гліцерол

Етанол

Молочна кислота

Запитання 16

Укажіть загальну формулу вуглеводів:

варіанти відповідей

Cn(H2O)m

CnH2Om

CmHnOm

C2(H2O)n

Запитання 17

Установіть відповідність між назвою вуглеводу та назвою групи вуглеводів, до якої він належить.

Вуглевод: 1. глюкоза; 2. сахароза; 3. целюлоза

Група: А. полісахариди; Б. моносахариди; В. дисахариди

варіанти відповідей

 1-А, 2-В, 3-Б

 1-В, 2-А, 3-Б

1-Б, 2-В, 3-А

 1-А, 2-Б, 3-В

Запитання 18

Укажіть рівняння реакції, під час якого глюкоза утворюється в природі

варіанти відповідей

 С6Н12О6 → 2С2Н5ОН + 2СО2  

6Н10О5)n + nН2О → nС6Н12О6        

 6СО+ 6Н2О → С6Н12О6 + 6О2  

С6Н12О6 + 6О2 → 6СО2 + 6Н2О         

Запитання 19

Визначте та вкажіть речовину Х, яка є проміжним продуктом у ланцюжку перетворень С12Н22О11 → Х → С2Н5ОН :

варіанти відповідей

6Н10О5)n

С6Н10О5

Н2О

С6Н12О6

Запитання 20

Укажіть моносахарид, який міститься у винограді та інших солодких плодах, звідки має тривіальну назву «виноградний цукор». Кров людини у нормі містить 0,8 – 0,12% цієї речовини.

варіанти відповідей

сахароза

лактоза

мальтоза

галактоза

фруктоза

 глюкоза

Запитання 21

Продуктами гідролізу сахарози є:

варіанти відповідей

глюкоза і фруктоза

глюкоза і лактоза

галактоза і глюкоза

глюкоза і глюкоза

Запитання 22

Укажіть рядки, у яких наведені назви лише вуглеводів:

1. крохмаль, гліцерол, глюкоза, фруктоза

2. целюлоза, крохмаль, глюкоза, сахароза

3. сахароза, глюкоза, крохмаль, етанол

4. фруктоза, целюлоза, лактоза, мальтоза

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 23

Встановіть відповідність між назвами реакцій та їх рівняннями:

А) гідроліз крохмалю                       1. С12Н12О112О→С6Н12О66Н12О6           

Б) спиртове бродіння глюкози     2. С6Н12О6→2СО2 + 2С2Н5ОН

В) гідроліз сахарози                         3. (С6Н10О5)n + nН2О→ nС6Н12О6   

Г) молочнокисле бродіння глюкози    4. С6Н12О6→2С3Н6О3

варіанти відповідей

А 2  Б 4  В 3  Г 1

А 3 Б 2 В 1 Г 4

А 1  Б 3  В 4  Г 2

А 4  Б 1  В 2  Г 3

Запитання 24

Укажіть галузі застосування крохмалю:

варіанти відповідей

будівельний матеріал

виробництво етилового спирту

виготовлення штучних волокон

харчова промисловість

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест