Спеціальна бактеріологія 3

Додано: 16 червня
Предмет: Біологія, 11 клас
37 запитань
Запитання 1

При посiвi матерiалу iз зiва хворого ангiною на кров’яно-телуритовий агар виросли колонiї дiаметром 4-5 мм, сiрого кольору, радiально покресленi (у виглядi розеток). Пiд мiкроскопом грампозитивнi палички iз булавоподiбними потовщеннями на кiнцях, розмiщенi у виглядi розчепiрених пальцiв. Якi це мiкроорганiзми?

варіанти відповідей

Клостридiї ботулiзму

Коринебактерiї дифтерiї

Дифтероїди

Стрептобацили

Запитання 2

У чоловiка 70-ти рокiв розвинувся протезний стоматит. Крiм того, спостерiгалось виражене ураження куточкiв рота. Пiд час мiкроскопiї виявленi великi овоїднi грампозитивнi клiтини. Якi мiкроорганiзми найбiльш iмовiрно стали провiдним етiологiчним фактором такого ураження?

варіанти відповідей

Стрептококи

Гриби роду Candida

Стафiлококи

Коринебактерiї

Запитання 3

У хворого, що знаходиться у опiковому вiддiленнi, виникло гнiйне ускладнення. Гнiй, що видiляється, має синьо-зелений вiдтiнок, що вказує на iнфекцiю, зумовлену Pseudomonas aeruginosa. Яка ознака характерна для цього збудника?

варіанти відповідей

Наявнiсть спор

Кокова форма

Негативне забарвлення за Грамом

Утворення мiцелiю

Запитання 4

Через два тижнi пiсля переливання кровi у реципiєнта виникла лихоманка. Про яке протозойне захворювання повинен думати лiкар?

варіанти відповідей

 Токсоплазмоз

Малярiя

Лейшманiоз

Амебiаз

Запитання 5

У хворої симптоми запального процесу сечостатевих шляхiв. У мазку iз слизової оболонки пiхви виявлено великi одноклiтиннi органiзми грушоподiбної форми з загостреним шипом на задньому кiнцi тiла, великим ядром та ундулюючою мембраною. Якi найпростiшi знайденi в мазку?

варіанти відповідей

Trichomonas buccalis

Trypanosoma gambiense

Trichomonas hominis

Trichomonas vaginalis

Запитання 6

Пiд час медичного обстеження учнiв 1 класу поставлена проба Манту. З 35 учнiв у 15 проба Манту була негативною. Що необхiдно зробити дiтям з негативною пробою Манту?

варіанти відповідей

Ввести антитоксичну сироватку

Ввести вакцину антирабiчну

Ввести вакцину БЦЖ

Дослiдити сироватку кровi

Запитання 7

 У медико-генетичну консультацiю звернулося подружжя у зв’язку з народженням дитини з багатьма вадами розвитку (мiкроцефалiя, iдiотiя, тощо). Жiнка пiд час вагiтностi хворiла, але мутагенiв та тератогенiв не вживала. Карiотип батькiв i дитини нормальний. Пiд час збору анамнезу з’ясовано, що

сiм’я у квартирi тримає кота. Яке захворювання матерi пiд час вагiтностi, найбiльш вiрогiдно стало причиною вад розвитку у дитини?


варіанти відповідей

Дизентерiя

Трихомоноз

Токсоплазмоз

Лейшманiоз

Запитання 8

У дитини 9-ти рокiв пiсля тривалого прийому антибiотикiв з приводу бронхопневмонiї з’явилися бiль та печiння в дiлянцi слизової оболонки губ та язика. Об’єктивно: на слизовiй оболонцi губ, язика сирнистi нальоти та сiрi бляшки, якi легко знiмаються шпателем, залишаючи на своєму мiсцi осередки гiперемiї. При мiкроскопiчному дослiдженi нальоту виявлено мiцелiй. Який найбiльш вiрогiдний дiагноз?

варіанти відповідей

Хейлiт Манганоттi

 


Лейкоплакiя

Ексфолiативний хейлiт

Кандидозний хейлiт

Запитання 9

У новонародженого виявляється гиперемiя, набряк на слизовiй рота, невеликi ерозiї з в’язкими слизово-гнiйними видiленнями. У мазках з видiлень виявляється велика кiлькiсть лейкоцитiв, що мiстять грамнегативнi диплококи. Такi ж мiкроорганiзми розташовуються i поза лейкоцитами. Який

дiагноз можна припустити?


варіанти відповідей

Стафiлококовий стоматит

Вроджений сифiлiс

Гонококовий стоматит

Токсоплазмоз

Запитання 10

Хворому 30-ти рокiв бактерiологiчно пiдтверджений дiагноз амебної дизентерiї. Вкажiть препарат вибору для лiкування цього захворювання:

варіанти відповідей

Метронiдазол

Мебендазол

Iтраконазол

Фурацилiн

Запитання 11

На об’єктах зовнiшнього середовища i харчових продуктах антигени щигел Зонне виявляють у реакцiї з використанням дiагностичної тест-системи, в набiр якої входить полiстероловий планшет з адсорбованими специфiчними антитiлами. Назвiть цю реакцiю:

варіанти відповідей

РIФ

IФА

РПГА

РЗПГА

Запитання 12

Характерними ознаками холери є втрата органiзмом великої кiлькостi води та iонiв натрiю. Який механiзм лежить в основi виникнення дiареї при цьому?

варіанти відповідей

Посилення секрецiї ренiну клiтинами ниркових артерiол

Окислення альдостерону в корi наднирникiв

Активацiя аденiлатциклази ентероцитiв

Посилення синтезу кортикотропiну

 


Запитання 13

Хворий звернувся з приводу карбункула на обличчi. Об’єктивно: нещiльний, без болю набряк пiдшкiрної клiтковини, у центрi карбункулу чорний струп, по периферiї везикулярнi висипання навколо карбункула. Бактерiологiчне дослiдження з’ясувало наявнiсть нерухомих стрептобацил, якi здатнi утворювати капсули. Якi мiкроорганiзми є збудниками даної хвороби?

варіанти відповідей

Bacillus megaterium

Staphylococcus aureus

Bacillus antracis

Bacillus anthracoides

Запитання 14

Зареєстровано спалах харчового отруєння, пов’язаний з використанням кондитерських виробiв, що зберiгались при кiмнатнiй температурi та при виготовленi яких використовували качинi яйця. Який мiкроорганiзм мiг зумовити це захворювання?

варіанти відповідей

Кишкова паличка

Легiонела

Стафiлокок

Сальмонела

Запитання 15

До лiкаря звернулася вагiтна жiнка зi скаргами, характерними для токсоплазмозу. Для пiдтвердження клiнiчного дiагнозу в неї взято кров. Яку серологiчну реакцiю необхiдно поставити в цьому випадку?

варіанти відповідей

Реакцiя преципiтацiї

Реакцiя Вiдаля

Реакцiя зв’язування комплементу

Реакцiя нейтралiзацiї

Запитання 16

В першому класi було проведене медичне обстеження учнiв з метою вiдбору дiтей для ревакцинацiї проти туберкульозу. Яку з наведених нижче проб при цьому використали?

варіанти відповідей

Проба Манту

Проба Шика

Проба Бюрне

Проба з антраксином

Запитання 17

У чоловiка виявлено протозойне захворювання, при якому вражений головний мозок i спостерiгається втрата зору. При аналiзi кровi знайденi одноклiтиннi органiзми пiвмiсяцевої форми з загостреним кiнцем. Збудником цього захворювання є:

варіанти відповідей

Токсоплазма

Лямблiя

Лейшманiя

Амеба

Запитання 18

У чоловiка виявлено протозойне захворювання, при якому вражений головний мозок i спостерiгається втрата зору. При аналiзi кровi знайденi одноклiтиннi органiзми пiвмiсяцевої форми з загостреним кiнцем. Збудником цього захворювання є:

варіанти відповідей

Лейшманiя

Лямблiя

Токсоплазма

Амеба

Запитання 19

У дiвчинки 5-ти рокiв спостерiгаються висока температура i бiль у горлi. Об’єктивно: набряк м’якого пiднебiння, на мигдаликах сiрi плiвки, якi важко вiдокремлюються, залишаючи глибокi кровоточивi дефекти тканини. Яке захворювання найбiльш вiрогiдне?

варіанти відповідей

Iнфекцiйний мононуклеоз

Лакунарна ангiна

Дифтерiя зiву

Ангiна Симановського-Венсана

Запитання 20

 У дитини 5-ти рокiв пiдвищилася температура до 400C, виник рiзкий головний бiль, блювання, неспокiй, озноб. Через 4 днi з’явився геморагiчний висип на шкiрi, олiгурiя та надниркова недостатнiсть, що i стало причиною смертi. Пiд час бактерiологiчного дослiдження мазкiв з глотки виявлений менiнгокок. Яка форма менiнгококової iнфекцiї була в хворого?

варіанти відповідей

Менiнгококовий назофарингiт

Менiнгоенцефалiт

Менiнгококцемiя

Менiнгококовий менiнгiт

Запитання 21

При мiкроскопiюваннi видiлень з ясен хворого, який хворiє на парадонтоз, виявленi найпростiшi грушоподiбної форми, з довжиною тiла 6-13 мкм. У паразита одне ядро, на передньому кiнцi розташованi 4 джгутики, є ундулююча мембрана. Яких найпростiших виявили в хворого?

варіанти відповідей

Трихомонада

Лейшманiя

Балантидiй

Лямблiя

 


Запитання 22

Хворий 30-ти рокiв звернувся до лiкаря зi скаргами на пронос та бiль у животi протягом 5 днiв, пiдвищення температури тiла до 37, 50 з ознобами. Напередоднi хворий був у лiсi, де випив води з вiдкритого водоймища. Встановлено бактерiологiчно пiдтверджений дiагноз: амебна дизентерiя. Вкажiть препарат вибору для лiкування цього захворювання:

варіанти відповідей

Метронiдазол

Фуразолiдон

Левомiцетин

Фталазол

Запитання 23

На територiї певної мiсцевостi була зареєстрована масова загибель гризунiв. Виникло припущення, що причиною може бути збудник чуми. Яку серологiчну реакцiю слiд використати для швидкого встановлення збудника цiєї епiзоотiї?

варіанти відповідей

Зв’язування комплементу

Аглютинацiї

Пасивної гемаглютинацiї

Преципiтацiї

Запитання 24

У пацiєнта iз виразки, яка розташована на слизовiй оболонцi ротової порожнини, при забарвленнi за Романовським-Гiмза, виявленi тонкi спiралеподiбної форми мiкроорганiзми блiдо-рожевого кольору iз 12-14 завитками та загостреними кiнцями. Збуднику якого захворювання властивi такi ознаки?

варіанти відповідей

Сифiлiс

Лептоспiроз

Поворотний тиф

Кампiлобактерiоз

Запитання 25

У вiддiленнi щелепно-лицевої хiрургiї в хворого виникло гнiйне ускладнення. Пiд час бактерiологiчного дослiдження матерiалу iз рани видiлено культуру, що утворювала пiгмент синьо-зеленого кольору. Який мiкроорганiзм найвiрогiднiше є збудником iнфекцiї?

варіанти відповідей

Proteus vulgaris

Pseudomonas aeruginosa

Bacillus subtilis

Klebsiella pneumoniae

Запитання 26

До iнфекцiйної клiнiки надiйшла дiвчинка 7-ми рокiв з високою температурою, скаргами на бiль у горлi, загальну слабкiсть. Лiкар запiдозрив дифтерiю. Що iз перерахованого є вирiшальним для пiдтвердження дiагнозу пiсля видiлення чистої культури збудника?

варіанти відповідей

Гемолiтична здатнiсть збудника

Проба на цистиназу

. Виявлення у збудника волютинових зерен

Проба на токсигеннiсть

Запитання 27

Хворий був доставлений до лiкарнi зi скаргами на головний бiль, пiдвищену температуру, частi випорожнення, бiль у животi з тенезмами. Лiкар встановив клiнiчний дiагноз дизентерiя та направив дослiджуваний матерiал (випорожнення) до баклабораторiї. Яким методом дiагностики лiкар-лаборант має пiдтвердити або вiдхилити клiнiчний дiагноз?

варіанти відповідей

 Бiологiчний

Бактерiоскопiчний

Бактерiологiчний

Серологiчний

Запитання 28

До хiрургiчного вiддiлення лiкарнi надiйшов хворий з пiдозрою на абсцес печiнки. Хворий тривалий час знаходився у вiдрядженнi в однiй з африканських країн i неодноразово хворiв на гострi шлунково-кишковi розлади. Яке протозойне захворювання може бути у хворого?

варіанти відповідей

Лейшманiоз

Трипаносомоз

Амебiаз

Малярiя

Запитання 29

При обстеженнi лiкарями санiтарно-епiдемiологiчної станцiї працiвникiв сфери громадського харчування нерiдко виявляється безсимптомне паразитоносiйство, коли клiнiчно здорова людина єджерелом цист, якi заражують iнших людей. Для паразитування якого збудника неможливе таке

явище?


варіанти відповідей

Малярiйний плазмодiй

Дизентерiйна амеба

Кишкова трихомонада

Дерматотропнi лейшманiї

Запитання 30

Для вирiшення питання ретроспективної дiагностики перенесеної бактерiальної дизентерiї було призначене серологiчне дослiдження сироватки кровi з метою встановлення титру антитiл до шигел. Яку з перерахованих реакцiй доцiльно використати для цього?

варіанти відповідей

Преципiтацiї

Зв’язування комплементу

Пасивної гемаглютинацiї

 Гемолiзу

Запитання 31

На слизовiй оболонцi правого пiднебiнного мигдалика спостерiгається безболiсна виразка з гладеньким лакованим дном та рiвними хрящоподiбної консистенцiї краями. Мiкроскопiчно: запальний iнфiльтрат, що складається з лiмфоцитiв, плазмоцитiв, невеликої кiлькостi нейтрофiлiв та епiтелiоїдних клiтин та наявнiсть ендо- та периваскулiту. Про яке захворювання йдеться?

варіанти відповідей

Актиномiкоз

Туберкульоз

Сифiлiс

Дифтерiя зiву

Запитання 32

З гнiйного ексудату хворого з одонтогенною флегмоною видiлена чиста культура грампозитивних мiкробiв кулястої форми, що має лецитиназну активнiсть, коагулює плазму кроля, розщеплює манiт в анаеробних умовах. Який з вказаних мiкроорганiзмiв мiг сприяти виникненню гнiйного ускладнення?

варіанти відповідей

S. aureus

S. epidermidis

S. pyogenes

S. viridans

Запитання 33

У хворого видiлено чисту культуру коринебактерiй дифтерiї. Яку iмунологiчну реакцiю слiдвикористати для виявлення токсигенностi бактерiй?

варіанти відповідей

Гальмування гемаглютинацiї

 Зв’язування комплементу

Аглютинацiї

Преципiтацiї в агарi

Запитання 34

До iнфекцiйної лiкарнi надiйшов ветеринарний лiкар з пiдозрою на бруцельоз. За допомогою якого серологiчного тесту можна пiдтвердити дiагноз?

варіанти відповідей

Реакцiя преципiтацiї Асколi

Реакцiя аглютинацiї Вiдаля

Реакцiя аглютинацiї Райта

Реакцiя аглютинацiї Вейгля

Запитання 35

Хворий тривало хворiє на туберкульоз. Який препарат обов’язково має бути включений до комплексної терапiї туберкульозу?

варіанти відповідей

Етiонамiд

Рифампiцин

Iзонiазид

Етамбутол

Запитання 36

Пiдчас мiкроскопiчного дослiдження бiоптату з ураженої дiлянки слизової оболонки ротової порожнини виявленi палички, розташованi у виглядi скупчень, що нагадують пачку цигарок. За Цiлем-Нiльсеном фарбуються в червоний колiр. Який вид збудника, найбiльш вiрогiдно, виявлений у бiоптатi?

варіанти відповідей

M. tuberculosis

A. bovis

M. leprae

M. avium

Запитання 37

Дитина 7 рокiв захворiла гостро. Пiд час огляду педiатр вiдзначив, що слизова оболонка зiву гiперемована, набрякла, вкрита великою кiлькiстю слизу. На слизовiй оболонцi щiк бiлуватi плями. На наступну добу у дитини з’явилася великоплямиста висипка на шкiрi обличчя, шиї, тулуба. Про яке захворювання можна думати?

варіанти відповідей

Скарлатина

Дифтерiя

Кiр

Менiнгококемiя

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест